un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Skydrive e magic pentru albumele foto

10 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

SkyDrive este un serviciu oferit gratuit de Microsoft pentru a stoca online fotografii, documente şi orice alte fişiere doreşti. Eu îl folosesc în principal pentru a pune pe net albume foto, interfaţa fiind excelentă pentru aşa ceva, şi treptat îi va lua locul lui Dropbox şi Google Docs în utilizarea mea zilnică.

Am făcut un video de prezentare, fiind mai simplu să arăt astfel principalele funcţionalităţi decât să vorbesc despre ele şi să pun screenshot-uri. Uitaţi-vă la el:

Dacă nu aveţi timp de video (sau sonor), citiţi în continuare.

Cel mai mult îmi place felul în care se prezintă albumele foto în SkyDrive. Fac un folder, aleg cine-l poate vedea (doar eu, prietenii mei, un email anume, toată lumea etc) şi apoi uploadez fotografiile într-o interfaţă simplă, care suportă drag & drop. Se urcă pe server câte trei fotografii în acelaşi timp, iar în timpul upload-ului pot adăuga altele în listă.

Albumul arată excelent. SkyDrive grupează foarte bine fotografiile într-o galerie continuă, bine potrivită în pagină. Iar când vizualizezi fotografiile cel mai mişto este că trecerea de la una la alta se face practic instantaneu, indiferent de mărimea fotografiei. Dau click după click şi albumul răsfoieşte fotografie după fotografie.

În plus, poţi descărca întreg albumul cu un singur click, SkyDrive făcând pe server o arhivă ZIP pe care o poţi lua direct. Asta rezolvă din start problemele de genul “dă-mi şi mie pozele de la Revelion”. Le pui pe SkyDrive şi gata, cine vrea să le vadă online o poate face acolo, iar cine vrea să le ia în propriul calculator şi să le analizeze şi să le modifice o poate face cu o singură apăsare de mouse.

Tot dintr-un click poţi obţine şi link-ul la un album sau codul de embed, chiar dacă acesta este de fapt un link cu un thumbnail mai şmecher. Aici apare şi problema mare a lui SkyDrive în acest moment. Linkul către un album este unul lung şi complicat, iar până apare în interfaţă vreo opţiune de a-l scurta automat fie îl foloseşti aşa fie îl treci manual prin bit.ly sau alt serviciu. Similar şi cu link-ul către o singură imagine.

Pentru fiecare imagine se afişează câteva date din EXIF, precum aparatul cu care a fost făcută, timpul de expunere şi apertura. Se pot adăuga comentarii, o poţi muta în alt album, o poţi downloada sau redenumi şi alte asemenea operaţiuni.

Partea de “alte fişiere” este ceva mai banală. Poţi urca pe SkyDrive orice fişier de până în 100 MB. E bun de backup, e bun şi de transfer de fişiere între calculatoare sau persoane. Tot aici, în SkyDrive, se găsesc şi documentele pe care le faci cu Office Web Apps, care e un serviciu online gratuit ce oferă cam aceleaşi funcţii din Office 2010 versiunea de desktop. Eu îl folosesc uneori pentru a scrie articole lungi sau la care lucrez de la mai multe calculatoare. Principiul e acelaşi, urci fişierele în ce folder vrei sau le creezi pe loc cu butoanele dedicate din partea de sus.

Spre deosebire de Dropbox, care oferă doar 5 GB de spaţiu, SkyDrive oferea acum câteva luni 25 GB, iar în acest moment limita este dinamică, adică pe măsură ce pui fişiere primeşti tot mai mult spaţiu şi în practică este posibil să nu rămâi niciodată fără loc pentru stocare online. Singura limitare reală este la mărimea fişierelor individuale, care nu pot fi mai mari de 100 MB pe bucată.

Îl puteţi încerca şi voi la www.skydrive.com – dacă nu aveţi cont de Live puteţi să vă faceţi imediat unul chiar şi cu adresa curentă de gmail sau yahoo, nu e nevoie de una dedicată pe live.com. Albumele mele sunt mai jos, pentru experimentare.

Asigura-te ca ai Windows original.

    12 comentarii

  1. Eu il folosesc in principal pentru stocare de documente. La 25 GB spatiu de stocare nici nu trebuie sa-mi mai fac probleme cu un back up major.

      (Citează)

    • Eu vreau sa mut pe SkyDrive ce aveam pe Flickr. Nu mai merita banii dati anual pe Flickr cand aici e gratuit si se vad mai simplu si mai bine fotografiile.

        (Citează)

  2. Din cate am vazut nu sunt aplicatiim mobile pentru el. Mai greu pentru mine sa inlocuiesc Dropbox sau alte servicii similare.

      (Citează)

  3. Foarte utila prezentarea. Am o intrebare, cum pot fi rotite fotografiile?

      (Citează)

  4. si eu il folosesc. Ai cumva idee unde pot afla cat spatiu liber mai am ? Am ceva albume adunate dar nu gasesc un contor ceva …

      (Citează)

  5. Uite o completare destul de interesantă:
    – Unlimited storage space for all Office documents
    – Unlimited storage space for all photos
    – 25 GB of free storage for everything else
    Sursa: http://mynokiablog.com/2011/09/10/skydrive-to-come-with-unlimited-storage-for-photos-and-documents/

      (Citează)

  6. Datorita prezentarii tale am trecut si eu pe Skydrive. Ai idee daca se poate face zoom pe poza?

    O aplicatie pentru android si capacitatea de a face zoom si ar face acest serviciu chiar si mai util.

      (Citează)

    • Nu face zoom, dar poti incarca poza 1:1 in browser (pana la urma ajungi chiar la jpeg) si acolo poti face zoom sau ii dai un ctrl+c si ctrl+v in irfan view sau altceva si dai zoom acolo.

        (Citează)

  7. las un comentariu pt a ma inscrie la comentarii.

      (Citează)

  8. La mine e limitat la 25 de GB si deja am mai mult de jumatate ocupat, din pacate mi-am dat seama dupa ce m-am apucat de uploadat si acum trebuie sa renunt la cateva zeci de gb de albume foto :(

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus