un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aplicații Android pentru RATB și Taxi

29 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Eu n-am mers deloc cu RATB-ul prin Bucureşti. Stau în Tineretului şi am acces direct la ambele linii de metrou, aşa că mereu am călătorit cu acesta. La liceu mergeam cu metroul, la facultate cu metroul, atât cât am făcut şi asta.

În orice altă zonă merg cu metroul şi apoi pe jos. Pur şi simplu nu ştiu ce mijloace de transport în comun circulă, nici măcar prin propriul cartier, nu mai zic de restul oraşului. Am cunoscut oameni care erau un fel de sistem de navigaţie ambulant, de îi întrebi cu ce se ajunge de la Morarilor la Piaţa Rahova şi ei încep să recite trasee şi autobuze şi tramvaie. Eu sunt exact opusul, dar noroc cu telefonul mobil.

Problema nu vine din faptul că n-aş vrea eu să iau autobuzul, ci nu ştiu ce să iau. Spre deosebire de alte ţări, în staţiile noastre abia există o plăcuţă metalică mică pe care scrie ce opreşte acolo. Traseul fiecăruia nu e precizat. În Anglia era plin de hărţi şi rute în fiecare staţie, încât era imposibil să greşeşti ceva ca turist. Aici nici că bucureştean nu te poţi descurca foarte uşor.

Noroc cu telefonul Android. Am instalat aplicaţia de telefon a celor de la transporturban.ro şi merge de minune. Îi arăţi pe hartă de unde vrei să pleci şi unde vrei să ajungi şi îţi arată traseele posibile, inclusiv cu instrucţiuni de genul “mergi 3 minute până la staţia de tramvai”. E bună şi pentru localnici şi pentru turişti, ba chiar aş zice că pentru turism în Bucureşti este una dintre puţinele aplicaţii obligatorii de avut [Transport urban în Market].

La fel şi cu Taxi-ul. Nu prea am mers cu taxi-ul deoarece mi se pare scump şi nu-mi plac taximetriştii. Mă enervează în trafic atunci când sunt eu şofer, aşa că nu vreau să le dau de muncă în momentul în care nu mai sunt şofer. Mai bine merg pe jos.

Nu cunosc nici un număr de dispecerat taxi. În caz că aş avea nevoie de unul, acum nici nu mai trebuie să ştiu. Speed Taxi a făcut o aplicaţie de Android pentru a chema un taxi, îţi detectează locaţia şi cheamă o maşină acolo sau o poţi chema în altă zonă, direct din telefon, fără a mai interacţiona cu un operator [Speed Taxi în Market]. Smartphone-urile devin tot mai utile pentru viața de zi cu zi, nu doar pentru distracție.

    3 comentarii

  1. Pentru taxi eu folosesc AndROtaxi. Are numerele firmelor de taximetre din multe orașe, incusiv numerele din rețele mobile. Ce e interesant: vede în ce rețea ești și sună default pe numărul din aceeași rețea.

      (Citează)

  2. Eu folosesc Clever Taxi, care are o carca de orase din toata lumea, cu toate firmele de taxi si tariful la fiecare dintre ele.

      (Citează)

  3. Uau, super aplicatia, e foarte utila mai ales celor care sunt din provincie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus