un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

10 trucuri pentru un calculator mai rapid (P)

31 Jan 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Aud destul de des oameni plângându-se că “parcă merge mai încet calculatorul”, iar când mă uit un pic la el găsesc un mare dezastru. Poate că nu tuturor li se pare dezastru, dar eu, care sunt mai ordonat şi mai eficient în configurarea şi utilizarea sa decât alţi oameni, strâmb din nas şi îmi pun mâna în cap şi mă gândesc la câte ar putea fi îmbunătăţite. Iată un mic ghid.

1. Păstraţi suficient spaţiu liber pe partiţia sistem C:\
În funcţie de ce programe utilizaţi şi cum, aveţi nevoie de minim 5-10 GB liberi pe această partiţie. De obicei aici îşi face Windows toate fişierele temporare în timp ce rulează (inclusiv acel swap file de dimensiuni gigantice), plus multe alte programe. Şi dacă Windows poate fi anticipat şi configurat (Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings va lăsa să mutaţi acest fişier pe o altă partiţie mai mare sau mai rapidă), multe alte programe nu pot sau nu permit configurarea.

Pur şi simplu îşi fac toate fişierele temporare în C:\ şi n-ai cum să la opreşti sau te prinzi prea târziu de asta. Uitaţi-vă la ce dimensiuni mari ajunge Outlook-ul atunci când se strâng emailuri. Eu am avut surpriză cu Acdsee, care-şi făcuse un catalog imens de fotografii destul de bine ascuns. Aveţi grijă de acest aspect şi supravegheaţi cât spaţiu liber aveţi pe C:\ în timpul utilizării calculatorului, atunci când sunt multe programe deschise. Dacă e prea puţin, e timpul să faceţi ceva.

2. Eliberaţi spaţiu din calculator.
Eu caut manual folderele mari şi mă gândesc dacă le pot şterge sau nu. Pentru asta folosesc WinDirStat (gratuit), care scanează drive-ul şi aranjează folderele de pe el în ordinea descrescătoare a dimensiunii.

Majoritatea sunt mari dintr-un motiv bun şi nu umblu la ele. Dar de obicei îţi sar în ochi cele cu probleme. Un folder ascuns Acdsee avea câţiva GB, iar eu foloseam softul doar pentru watermark. Am căutat prin el opţiunea de “clear catalog” şi am aplicat-o cu succes. Cu WinDirStat vezi când fotografiile pe care le faci cu DSLR-ul au ajuns să ocupe 15 GB şi poate le mai sortezi un pic sau le muţi în altă parte. Vezi că un program pe care-l utilizezi de două ori pe an ocupa 1,1 GB de spaţiu, aşa că mai bine îl dezinstalezi şi îl instalezi peste un an, când ai iarăşi nevoie.

Această eliberare de spaţiu este foarte subiectivă şi nu am o reţetă clară. Trebuie să vă gândiţi bine, atunci când vă arde buza după spaţiu pe disc, dacă la modul cel mai realist puteţi şterge sau nu un folder pentru un mic câştig permanent de performanţă versus un inconvenient prin faptul că nu mai aveţi totul “la gata”. De cele mai multe ori există mereu programe din Program Files sau din Program Data sau din AppData ce se pot şterge, există mereu fotografii rătăcite sau cine ştie ce arhive şi fişiere mari rămase inutil prin calculator.

3. Folosiţi un program care şterge fişiere temporare, log-uri şi alte rămăşiţe bine ascunse.
Eu utilizez CCleaner, care e gratuit. Ştie să găsească şi să şteargă o mulţime de fişiere de care nu mai ai nevoie, rămase de la diverse instalări, erori, rulări, cache de browser şi de Windows şi altele. Face o scanare, îţi arată ce a găsit şi cât spaţiu eliberează, apoi poţi să-l laşi să le şteargă sau nu. Eu de obicei îl las fără frică şi doar de cache-ul browserului nu mă ating.

4. Folosiţi un antivirus.
Un antivirus te poate feri de acele momente în care pierzi ore în şir cu reinstalarea sistemului şi reconfigurarea sa. Eu mă consider nivelul super-pro-expert şi am renunţat la firewall şi alte protecţii, dar la antivirus nu. Deşi ştiu ce să trag de pe net şi îmi sar în ochi imediat site-urile dubioase sau arhivele ciudate, uneori chiar şi cele cu nume şi origine legitimă conţin viruşi şi asta nu o pot afla decât cu un antivirus.

Eu folosesc BitDefender Antivirus Free Edition, după cum vă spuneam aici. Oferă doar protecţia de bază, că de asta este gratuit, dar sunt mulţumit de el. Dacă la calculatorul tău mai îţi laşi şi copiii sau nevastă sau părinţii şi ţi-e teamă că cine ştie pe unde ajung aceştia, apelează la o soluţie avansată care oferă protecţie totală, precum Internet Security sau cea cu Antimalware (comparație preț și caracteristici programe antivirus).

Mai bine dai bani decât să ajungi acasă şi să descoperi că o oră a fost suficient să-ţi strice totul, când nevasta a dat click pe un mail cu phishing sau copiii au crezut că au câştigat un iPhone deoarece au fost vizitatorul cu numărul un milion. Eu i-am blindat pe părinţi cu toate protecţiile posibile şi din când în când tot mă întreabă (deja cu voce temătoare) ce să facă pentru că au dat click pe un link şi au ajuns pe un site ciudat şi s-au deschis 15 alte ferestre şi îi întrebă dacă vor să downloadeze nu ştiu ce “utilitar”. Stau liniştit ştiind că n-au ce să strice pentru că nu-i lăsa antivirus-ul, aşa că trebuie doar să le explic ce să nu mai facă şi de ce.

5. Nu salvaţi multe iconiţe pe desktop.
De obicei acest aspect e mai greu de controlat pentru că am observat că oamenilor poţi să le spui şi de 10 ori să nu o mai facă şi în două zile au iarăşi desktopul plin de fişiere şi iconiţe, de-mi vine să-i strâng de gât.

Nu ştiu exact unde e problema, dar un desktop aglomerat “oboseşte” un pic Windows-ul. Poate pentru că pre-accesează acele fişiere, nu ştiu. Totul ţine de organizarea voastră. E ok să salvaţi fişiere noi în desktop, dacă aşa le găsiţi mai repede, dar apoi mutaţi-le în foldere prin calculator, în funcţie de scopul lor, şi lăsaţi desktop-ul gol. Un My Computer, un Recycle Bin şi poate 4-5 programe pe care le accesaţi zilnic sunt suficiente, deşi pentru asta există şi taskbar-ul.

6. Afişaţi pictograme generice, nu preview-uri.
O extindere a sfatului de mai sus, dar pentru întreg calculatorul, este să opriţi afişarea de thumbnails-uri în locul pictogramelor. Adică pictograma unui fişier să fie cea generică pentru acel tip de fişier, nu un preview real a ce se afla în el.

Acele preview-uri reale iau mult timp să fie calculate şi afişate şi încetinesc mult accesul în orice folder. Iar uneori nu se afişează doar pentru fotografii, ci inclusiv programe precum CorelDraw sau pachetul Office au această opţiune, iar timpul de acces şi randare creşte foarte mult. Mai bine vă organizaţi bine fişierele în foldere decât să fie nevoie să aflaţi ce este în ele prin aceste mici preview-uri.

Totul se poate opri din Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings deschide Visual Effects, unde puteţi debifa “show thumbnails instead of icons”.

7. Luaţi un SSD.
Face minuni! Luaţi un SSD de minim 64 GB, puneţi Windows-ul pe el şi veţi vedea o îmbunătăţire semnificativă a performanţelor. De asta este important ce am scris mai sus, deoarece cu doar 64 GB de spaţiu pe partiţia sistem trebuie să ai un pic grijă de ea.

8. Eliminaţi lansarea inutilă a unor programe la pornirea Windows-ului.
Deschideţi Start, scrieţi “msconfig” şi rulaţi acel utilitar. Uitaţi-vă în tab-ul Startup şi probabil vă îngroziţi de câte sunt acolo. Începeţi să tăiaţi din ele.

Chiar e nevoie ca Adobe Updater să ruleze mereu odată cu Windows? Alte programe şi utilitare de-ale imprimantei sau de-ale aparatului foto? Majoritatea pot fi pornite manual atunci când e nevoie, dar sunt puse să ruleze non-stop cu gândul ca utilizatorul să aibă cât mai puţine interacţiuni cu calculatorul atunci când conectează un dispozitiv, ca să-ţi dea impresia că “merge direct”.

Debifaţi ce nu vă trebuie. Dacă un nume de program este prea criptic, scrie acolo şi în ce folder se găseşte şi de obicei vă puteţi da seama cine-i mă-sa şi tac-su.

9. Trageţi cât mai mult de bateria laptopului.
Dacă aveţi laptop şi vreţi să ţină cât mai mult bateria, e important să aplicaţi mai multe din instrucţiunile de mai sus. Eliminaţi thumbnails-urile, eliminaţi programele care se lansează inutil (mai ales pe laptopuri), umblaţi în Power Plans şi configuraţi-l pe cel curent astfel încât luminozitatea ecranului să fie minimă (pe majoritatea laptopurilor se vede ok aşa câtă vreme nu aveţi lumină foarte puternică în spate) şi micşoraţi timpii de stand-by.

10. Opriţi animaţiile şi alte efecte speciale.
Le găsiţi tot în Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings deschide Visual Effects. Aveţi acolo tot felul de opţiuni de animare a ferestrelor şi meniurilor şi eliminaţi din ele după cum vă convine.

La acelaşi capitol, întrebaţi-vă la modul cel mai serios dacă aveţi nevoie de un wallpaper. Îl vedeţi doar când porneşte calculatorul, apoi e acoperit de ferestrele programelor pe care le deschideţi. Renunţaţi la el sau măcar folosiţi o imagine bine comprimată.

Ce nu folosesc: defragmentare, utilitare de update (pot să-mi fac şi singur), las Aero pornit, că totuşi să se bucure un pic ochiul de un aspect modern, nu folosesc registry cleaners pentru că n-am încredere că ştiu ce să şteargă. Cu cele de mai sus, merge totul brici, n-am reinstalat niciodată Windows 7, XP-ul doar o dată sau de două ori şi niciodată n-a dat erori calculatorul.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Ar fi fost interesant ca la fiecare punct sa precizezi si o marja aproximativa cu cat devine computerul mai rapid.

    De exemplu punctul 7 face ca toate celelalte sa fie irelevante ca imbunatatire…

      (Citează)

    • @cristip: e greu de cuantizat astfel. Macar sa devina mai bun, ca nu mereu merge.

      @Mr. Cabo: vezi in linkul de mai jos daca ajungi pe undeva, desi nu cred. In general incarcarea bateriei este gestionata direct hardware, ca sa poata fi facuta si cu laptopul inchis/blocat/stricat/in BIOS.
      https://www.nwradu.ro/2010/12/despre-viata-bateriilor-de-laptop/
      Referitor la Safe Mode, nu am scris postul pentru cei care chiar nu stiu nimic despre astfel de lucruri. Altfel degeaba le zic sa se joace pe la swap file sau sa stearga foldere care li se par prea mari.

      @Mars: crede-ma, n-am reinstalat niciodata si merge ca in prima zi. Trebuie sa stii cum sa-l gestionezi. Nu merita efortul de a repune toate programele pentru mica imbunatatire adusa de o reinstalare full comparativ cu astfel de mentenanta.

      @serbanra: nu am avut incredere in astfel de programe, am impresia ca toate oricum pornesc rutinele Windows de dezinstalare. Eu as cauta un program care sa-mi inregistreze fiecare fisier creat si fiecare cheie de registry atunci cand instalez ceva nou. Un fel de monitor pe care sa-l lansez doar la instalarea unor programe, ca sa stiu ce a modificat prin calculator. System Mechanic avea asta acum multi ani, dar apoi a devenit varza softul si cred ca au si scos acea optiune.

        (Citează)

  2. “msconfig” nu il recomand tuturor ca pot sa isi opreasca ceva fara de care crapa windowsul si pe urma nu mai stiu sa intre in safe mode sa il reactiveze. In rest sfaturi de bun simt.

    Eu caut de multa vreme un soft de power management care sa restrictioneze incarcarea bateriei (adica sa se reincarce doar cand ajunge la 10% de ex), ai de recomandat ceva asa?

      (Citează)

  3. Da, ideile sunt bune. Problema e ca nu tot timpul le si poti aplica.

    De exemplu, reinstalez Widows-ul (Windows 7) cam o data la 1-1.5 ani, si nu neaparat ca merge greu ci mai degraba pentru a-l curata de toate programele/jocurile dezinstalate care au mai ramas pe undeva – registri, etc.

    CCleaner e intradevar folositor, dar nu tot timpul te si ajuta cum ar trebui. Chiar daca sterge fisierele temporare/registry/etc, de multe ori aplicatiile lasa bucati de fisiere si in alte parti, bucati care in timp pot afecta performantele unui PC.

    Din cele 10 puncte prezentate de tine, doar la faza cu inconitele nu pot renunta oricat de mult as vrea. Natura muncii ma forteaza sa tin o gramada de chestii pe desktop (proictele la care lucrez in acel moment) si orice as face, cam tot timpul am cam jumatate de desktop plin.

    Legat de imbunatatirea performantelor prin renuntarea la Wallpaper si anumite efecte:

    dat fiind puterea de calcul a procesoarelor actuale cat si a pretului la memorii, e cam inutil sa renunti la ele. Eu cel putin nu sesizez vre-o imbunatarire a performantelor pe laptop,cand le opresc(intel core 2 duo P7350, Geforce 9650MGT si 3 GB RAM + 2 HDDuri, unu la 7200rpm, pe care si sistemul de operare si unul la 5400)

      (Citează)

  4. Eu as adauga si folosirea Revo Uninstaller la dezinstalarea programelor. Il recomand mai ales ca este free.

      (Citează)

  5. 6-le nu l-am folosit niciodata pana acum, iar la 7 ma gandesc de cand ai scris articolul cu SSD-ul. Per total, articolul e foarte bine scris si pentru necunoscatori, sfaturile tale sunt foarte bune.

      (Citează)

  6. @nwradu, ai dreptate dar uneori nu ma pot abtine sa nu reinstalez windows-ul, mai ales ca la windows 7 termin toata treaba (facut back-up la date + reinstalat windows+programe) cam in 1.5-2 ore, in conditiile in care doar Adobe Master Collection (Photoshop, Ilustrator si Dreamweaver) iau cam 15-20 de minute pentru instalare.

    Deh, vechi obiceiuri de pe vremea raposatului Win 98. Oricum, eu tot timpul fac teste pe laptop, mai ales pe partea de retea(Sunt pe la network 30 acum) si datorita muncii (Admin retea) si ca urmare, mai si stric cate una alta.

      (Citează)

  7. SSD-ul rezolva toate problemele…

      (Citează)

  8. Unele chestii pe care le-ai scris sunt exagerate:
    2-3.Nu conteaza cate fisiere ai/ cat spatiu ocupa. Trebui sa ai 10Gb liberi pe C si e ok, fisierele nu incetinesc calculatorul doar prin faptul ca stau pe hard;
    10.Imaginea de fundal ocupa 2-3 Mb. Conteaza la cei 2-4Gb actuali?
    4.Un antivirus nu iti ofera siguranta 100%. Da, te ajuta in 90% din cazuri, dar fac pariu ca daca intru pe site-uri deocheate si dau download la orice umplu computerul de virusi repede.. e un ajutor, nu o solutie absoluta.
    10. Oprirea animatiilor duce la o pierdere a calitatii produsului. La fel de bine poti pastra Xp atunci daca nu vrei Aero.
    9. Bateria laptopului nu are legatura cu viteza de miscare in windows.

    Raman doar punctele 1,7,8 ca fiind cu adevarat relevante din lista ta pentru a imbunatati viteza calculatorului. Desi la SSD poti spujne si ‘adaugati RAM, e foarte important’)

      (Citează)

    • Nu chiar, in functie de drivere si alte prostii poti vedea cum se randeaza mult mai incet un wallpaper sau iconitele. Ideea este ca nu ai nevoie de el si poti renunta.

      Oprirea animatiilor mi se pare si mie o solutie “finala”, de asta e ultima in lista. Eu nu le opresc, dar am o configuratie puternica.

        (Citează)

    • @Bogdan: nu toti au bani de SSD si chiar si cele mici sunt scumpe. Trebuie facut ceva si in rest.

        (Citează)

  9. 7bis: dacă nu ai bani de SSD dar ai ceva cunoștințe tehnice, îți iei niște RAM (dacă nu ai deja 3GB sau mai mult, în funcție de ce prestezi pe calculator) și dezactivezi memoria virtuală.

      (Citează)

  10. La punctul 3. o alternativa ar fi nCleaner.
    La punctul 5. stiu ca am citit la un moment dat foarte demult ca tot ceea ce se salveaza pe ecran “ingreuneaza” placa video, s-ar putea sa fi retinut gresit.

      (Citează)

  11. Salut ….mi-am scanat pc-ul cu windirstat si imi arata in partitia C un dreptunghi galben mare de 3,5 Gb
    numit unknown ,iar pe partitia D un alt dreptunghi galben mare de 1,6 GB. Am incercat sa le sterg in ideea
    de a-mi mari,recupera spatiul de pe hard,dar nu am reusit. Nu stiu ce reprezinta aceste spatii mari,deoarece
    cand dau clic dreapta, nu ma lasa sa le deschid .Am calculat spatiul ocupat din ambele partitii si intradevar
    imi lipsesc cam 5 GB.Am incercat si cu programul RidNacs si mi-a dat acelasi rezultat.
    Ce ma sfatuiti sa fac sa-mi recuperez acel spatiu numit Unknown.
    Cu stima

      (Citează)

  12. nu am inteles nimic.

      (Citează)

  13. cum se anuleaza antivirusul BullGuard, nu este in panel , si nuse anuleaza din discul , C,?

      (Citează)

  14. destul de buna prezentarea felicitari

      (Citează)

  15. Se pot selecta fisierele temporale in vederea stergerii unora dintre ele? Cum?

      (Citează)

  16. Sincer, este un articol foarte relevant. Mai ales, contine informatii utilile si pentru cei care nu sint programatori.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus