un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câtă memorie ocupă BitDefender Free Antivirus

13 Dec 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Cand am scris prima oara despre antivirusul BitDefender varianta gratuită, multe comentarii au menționat că utilizează multe resurse și că nu funcționează foarte bine. Era prima zi când îl instalasem, așa că nu am contrazis pe nimeni, dar acum, după două săptămâni de utilizare, pot să o fac.

În aceste două săptămâni m-am uitat pe utilizarea memoriei, a procesorului, am făcut screenshot-uri și pot spune că lucrurile stau chiar bine, dovadă că am rămas cu BitDefender Free instalat și l-am pus și pe noul laptop.

Mulți au spus că au avut probleme cu rularea programului în timp ce un alt antivirus era deja instalat. Așa este, am avut și eu. Am oprit Avast-ul complet, nu se lansa cu Windows, nu pornea nimic în memorie, dar Bitdefender tot îmi făcea probleme în sensul că, deşi era instalat şi vedeam interfaţa sa, nu activa scutul de protecţie în timp real. L-a activat abia când am dezinstalat de tot Avast-ul, moment după care Bitdefender a mers de minune.

Mi se pare oarecum ilogică această fază, având în vedere că, din ce îmi dădeam eu seama, Avast-ul nu rula sub nicio formă, dar na, poate ratăm eu ceva şi de fapt avea o neînţelegere cu BD pe undeva. Iar la urma urmei, scrie clar atunci când lansezi instalarea că trebuie să dezinstalezi orice alt antivirus.

Trecând peste acest lucru, protecţia oferită este foarte bună. Mi-a atras atenţia asupra unui crack dintr-un folder uitat de mine pe undeva, cu altă ocazie mi-a blocat o pagină web dubioasă rău şi mi-a spus că are viruşi, aşa că n-am mai lansat-o.

Scanarea în timp real se desfăşoară rapid şi fără a introduceri întârzieri suplimentare (cel puţin nu faţă de ce foloseam înainte), iar scanarea tuturor fişierelor de pe hard-disk are loc de obicei când nu fac nimic la calculator, ca să nu-mi râşnească de pomană hard-diskul atunci când vreau să lucrez. La procesor nu se cunoaşte.

O altă chestiune zisă în comentarii a fost că utilizează multe resurse. Nu mi s-a părut sau, mai corect spus, după ce utilizează resursele le şi eliberează imediat ce nu mai sunt necesare, având un magagement al memoriei chiar bun. Astfel, gziface.exe, procesul descris ca fiind BitDefender Free Edition (interfaţa, din câte cred), a ocupat între 3.5 MB şi 7 MB de memorie RAM, o nimica toată pentru cei 4 GB totali pe care îi am la bord. Şi nu doar ocupă memorie, ci o şi eliberează.

Faza cu eliberatul resurselor am observat-o cel mai simplu la gzserv.exe (Gonzales service), care din câte ştiu este chiar motorul de scanare, acesta fiind numele său de cod. În funcţie de folderele pe care le accesăm şi de programele pe care le lansăm a ocupat chiar şi 70 sau 100 MB de memorie, dar după ce scana ce avea de scanat ocupa 39 MB, 24 MB, 19 şi chiar 13 MB. Când l-am văzut la 70 MB mă gândeam că asta este, acolo rămâne sau chiar ocupă şi mai multă memorie, dar s-a redus singur până la un neglijabil 13 MB în mai puţin de 2 minute.

Mie mi se pare chiar ok programul şi mai este şi gratis. Vrei mai mult, te simţi începător sau nesigur sau nu ai încredere în copii sau cine altcineva mai foloseşte calculatorul? Iei versiunea Bitdefender Antivirus Plus 2012, e doar 20 de euro pe an. Vrei şi firewall, antiphishing şi control parental? 30 euro. Eşti guru şi vrei inclusiv administrare de la distanţă şi antiwalware? 45 de euro (comparație aici). Dar pentru a avea garanţia că nu rulezi ca prostul vreo arhivă virusata sau nu tragi de pe net un joc „manevrat”, cel gratuit e suficient.

    14 comentarii

  1. Eu nu mai tin antivirusi instalati.
    ce am observat eu e ca se insista sa aiba serviciul lor in windows. Serviciu care desi nu ocupa mult loc in memorie, te cam seaca si incetineste la start-up sau la accesari de fisiere mari. Si pe mine ma enerveaza.
    Pe laptopul de la munca am antivirus, ca asa e politica si citeodata pur si simplu ma dispera.
    Nu ma deranjeaza daca ocupa si 100 mb, doar sa nu-mi incetineasca sistemul. Atit doresc. AVG, avast, nod32 etc toate ma lasau la relanti. Si eu is ofticat la maxim pe viteza. Scot orice efect si pina si temele le pun simpliste la maxim doar ca sa nu am delay.
    Dar ca sa nu zici ca sint circotas, o sa-l instalez si eu s revin cu o opinie.

      (Citează)

  2. Sunt o grămadă care spun că nu folosesc antivirus că îngreunează sistemul. Pormă se plâng că au tot felul de probleme, ba că se bușește sistemul, ba că au fost raportați pentru spam, ba că nu merg jocurile calumea. Să mor dacă înțeleg de unde atâta ghinion…

      (Citează)

  3. Io nu ma pling. Stiu foarte bine care sint riscurile.

      (Citează)

  4. Eu am comodo internet security free si sunt multumit, biddefender niciodata nu mi-a placut
    Ai dreptate Dan, eu unul am avut nod32,avira,comodo si niciodata nu am sesizat ca imi incetineste sistemul.

      (Citează)

  5. Eu am Avast Free, sunt foarte multumit de el … as incerca si Bitdefenderu’ Free dar mi-e lene sa-l instalez

      (Citează)

  6. Asadar sunt mai multi oameni care spun ca sunt ft multumiti de avast. Daca tot e sa ne laudam cu memoria ocupata, momentan cele 2 procese, AvastSvc.exe si AvastUi.exe ocupa in total 6 mega. Am dezinstalat complet avastul, restart, pus bitdefender si imediat s-a simtit ca e ceva care ingreuneaza sistemul. Atat timp cat sunt alti antivirusi care fac aceeasi treaba, poate chiar un pic mai multa in varianta free, fara sa il simt, am sa-l folosesc. Sa nu mai zic de dezinstalare care “am facut-o” cu system restore.

      (Citează)

  7. Tre sa imi ofere ceva mai mult ca sa renunt la nod32’u meu crackuit, cu care nu am avut nici o problema sau incetiniri ale sistemului.

      (Citează)

    • Ai mai gasit crack-uri pentru NOD 32? Eu nu inteleg nici asta cu crackul, mai ales la un antivirus care te poate scuti de multa munca. Costa 10-20 de euro pe an, e o nimica toata.

        (Citează)

  8. eu l-am pus pe laptop-ul sotiei, unde aveam NOD care era problematic.

    Partea nasoala ca la laptop avea XP SP2, iar Bitdefenderu vroia minim SP3, deci instalarea a durat mai mult un pic, dar de la lansare e functional si nu face probleme si o tine departe de eventuale probleme. Eu unul sunt fericit ca macar nu trebuie sa butonez des și sa rezolv probleme. BD rullz

      (Citează)

  9. free: microsoft security essentials
    pe bani: kaspersky internet security

      (Citează)

  10. Si eu am instalat BitDefender Free dar i-am dezactivat “scanarea automata”…nu am chef sa scaneze cand vrea el…ci cand vreau eu (la cateva zile eventual cand are calculatorul pauza)Am lasat scutul antivirus activ dar imi mai face figuri si nu ma lasa sa intru pe siteuri pe care eu stiu ca-s sigure dar programul are suspiciuni…atunci il dezactivez si scutul si intru unde vreau.Ce sa zic ,nu vad sa-mi incetineasca calculatorul (nu prea are cum),nu e agasant cu suspiciunile ….asa ca sunt destul de multumit.

      (Citează)

  11. ultima data cind am avut instalat bitdefender a fost nevoe sa reinstalez tot sistemul ca dupa 2 ore de la instalare abia mai sufla am tot testat dif antiv si am ajuns la concluzia ca norton 360 free mi se potriveste nu consuma resurse prea mari nu da fals pozitive cum fac altii are o rata de detectie foarte precisa si sta geana pe tot ce se misca in calculator este fenomenal incercati l si voi si nu o sa regretati!!!!!

      (Citează)

  12. 20 EURO.. 40 EURO.. pe ce? Free information. TOTUL in materia de IT software trebuia sa fie GRATIS. Absolut gratis. Linux si toate softurile de unix de la pogramele de se compara cu pachetul office.. asa ar fi trebuit sa fie tot pe internet. Insa a venit domnul american cu windows si a spus: hai sa facem niste bani. Eu personal nu as da 1 eurocent pe ceva legat de IT software. Acum sa nu ma departez de subiectul facut. Intradevar daca ai un PC cu 1GB ram.. simti cum iti ingreuneaza sistemul. Daca ai ceva hdd cu rpm peste 8000 si ddr3 peste 2GB .. nu simti acest antivirus.. si eu prefer Avast.. e bun mai ales pe 64biti..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus