un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Socket 2011?

17 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Ieri, dintr-un newsletter MarketOnline, am aflat de un nou socket pentru procesoare Intel: socket 2011.

Mă uit pe o placă de bază Asus cu socket 2011 şi noul chipset X79 mi se pare un monstru al performanţei. Are 8 sloturi de memorie RAM! Acceptă maxim 64 GB de astfel de memorie. Are trei porturi PCI-Express x16, semn că nu mai e suficient să ai două placi video în paralel, ci poţi pune chiar trei. Mă întreb cum ar rula un sistem cu totul la maxim şi cum ar încăpea pe placa de bază 8 plăcuţe de memorie. Oare cât ar cântări o placă de bază astfel echipată? Cum ai disipa căldura de la trei placi video de ultimă generaţie?

Dezamăgitor, chiar şi această placă de bază are mai multe porturi SATA 2 decât SATA 3 (4 versus 2) şi mai multe porturi USB 2.0 decât USB 3.0 (6 versus 4). Mai ştiţi când v-am arătat ce rapid este USB 3.0? Ei bine, încă nu domină numărul de porturi, deşi e perfect compatibil cu cel dinaintea sa.

Procesorul cel mai ieftin pentru socket 2011 este un Core i7 cu 6 nuclee la 3,2 GHz şi 12 MB cache. Costă “doar” 2500 de lei. O variantă mai scumpă este Core i7-3960X Extreme Edition care este 4600 de lei, singura modificare aparentă fiind la cache, crescut la 15 MB. Acum fix 9 luni cel mai tare procesor de pe piaţă era tot un Core i7, dar pe socket 1366.

În caz că vreți să dați un gazilion de bani:

    4 comentarii

  1. Legat de sloturi pentru memorie si sloturi pentru placi video, nu e ceva ciudat. Am vazut placi de baza cu 16 sloturi de memorie si 4 PCI-Express x16 generatia noua.

    Deci se poate:)

      (Citează)

  2. Deci:
    http://lab501.ro/placi-de-baza/asus-p9x79-deluxe-si-sabertooth-x79-preview
    26 octombrie 2011

    http://lab501.ro/procesoare-chipseturi/studiu-de-overclocking-asus-rampage-iv-extreme-sandy-bridge-e
    14 noiembrie 2011
    Asta ca sa citez doar asa rapid la botul calului.
    Daca numai acum ai aflat de noile produse cred ca iti iei stirile de unde nu trebuie.
    Placi de baza cu 3-4 PCx sunt pe piata de multa vreme, cativa ani chiar.
    Pe usb3 se presupune ca legi o unitate de stocare externa. Cate unitati de stocare externa usb3 ai disponibile sa le legi pe toate in acelasi timp?

      (Citează)

  3. de mult sunt computere cu 8 sloturi de memorie(vezi mac-urile)

      (Citează)

  4. Al trei-lea slot PCI Express nu este pentru placa video. Ci pentru un SSD ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus