un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Preschimbarea permisului de conducere

9 Nov 2011  ·

AUTO  ·

14 comentarii

fotografii femei romanian tuning show

neincluse cu noul permis

Pe 13 decembrie îmi expira permisul de conducere, aşa că l-am reînnoit de acum. Legea spune că dacă ceri preschimbarea lui până la data expirării nu trebuie să mai faci control medical, pe când dacă te duci după expirare, chiar şi la o zi, trebuie să mai mergi în plus pe la câţiva doctori pentru consult medical şi adeverinţă.

Ca să fiu sincer, recentele întâmplări cu Huidu şi accidentul de TIR din Ungaria m-au făcut să mă gândesc că poate schimba Poliţia legea şi cere control medical la orice prelungire, chiar şi înainte de termen. În plus, n-am vrut să alerg pe ultima sută de metri în decembrie.

Ca întotdeauna în afacerile cu statul român, cea mai dificilă parte a fost să aflu cu exactitate ce am nevoie pentru a preschimba permisul. Informaţiile nu le-am găsit pe site-ul Poliţiei Rutiere, nici pe cel al Direcţiei Permise, ci pe Prefectura Bucureşti. Iată-le mai jos sintetizate şi explicate.

Pentru preschimbare trebuie să faci/ai următoarele:

  • plăteşti taxa de 68 de lei la orice CEC sau BCR. La ghişeu zici “taxa pentru preschimbare permis” şi ştie casieră ce să facă. Este un CEC chiar şi în sediul Direcţiei Permise din Pipera, dar găsiţi suficiente prin oraş.
  • completezi formularul Fișa Deținătorului de Permis (PDF 300 kB). Se acceptă şi completat de mână. Fotografie nu trebuie să duci, că-ţi face una pe loc la Poliţie. Semnătura nu contează, că dai alta la Poliţie pe un ecran digital.
  • îţi trebuie buletinul în original, dar şi o copie a acestuia
  • îţi trebuie permisul vechi (cel curent, care expiră)

Dacă ţi-a expirat deja permisul, mai ai nevoie şi de o fişă medicală tip din care să rezulte că eşti apt pentru a conduce (original şi copie). Dacă ţi-ai schimbat numele sau ai pierdut permisul, te descurci pe site-ul Prefecturii pentru alte informaţii.

Când ai cele de mai sus pregătite, te duci la sediul Direcţiei Permise din Pipera (la 200 de metri de Barbu Văcărescu / metrou Aurel Vlaicu / parcare suficientă în incintă). Acolo intri ca la tine acasă, te duci la etaj şi te pui la coadă la unul dintre ghişeele deschise. Totul merge repede, se stă câteva minute la coadă.

Ajuns la ghişeu, dai actele, eşti fotografiat, semnezi cu un stylus pe un ecran şi asta e tot. Ţi se spune “în două ore la ghişeul 15”. Ai de pierdut două ore în sediul Poliţiei şi cum permisul vechi ţi-l reţine la ghişeu, nu poţi pleca de acolo cu maşina până când nu-l primeşti pe cel nou. Aduceţi-vă ziare, reviste, un sandviş şi apă (au dispărut vendomatele de orice), telefonul cu bateria încărcată.

După două ore mergi la ghişeul 15 şi întrebi dacă este gata permisul. Semnezi în catastif şi pleci cu el, gandidu-te că ţi-a ieşit cam varză fotografia. E valabil alţi 10 ani.


Vizualizare hartă mărită

    14 comentarii

  1. hint: vizavi de Directia Permise este o cantina unde se poate manca decent si ieftin.

      (Citează)

  2. NOTA: Pentru locuitorii din sectorul 5, taxa de preschimbare se poate plati NUMAI la CEC-ul mare (pe Victoriei) sau CEC Iatropol (zona Cotroceni)

      (Citează)

  3. Zic ei espre’ ca nu ai voie sa conduci in alea doua ore? Adica unde se incadreaza? Eu zic ca poti primi o amenda cel mult ca nu ai actele la tine, la un potential filtru.

      (Citează)

  4. E un risc pe care sunt dispus sa mi-l asum, ziua, la pranz. :)

      (Citează)

  5. Bre, termina cu “pasarela”! Esti inginer sau ce naiba?

      (Citează)

  6. Oricat ar schimba ei legea, daca nu umbla la coruptia sefilor din MAI, degeaba. Binenteles, ca romanul se acomodeaza imediat dupa “legile” acestei tari.
    Pana cand sefii din MAI umbla la chefuri cu masinile institutiei si striga la subordonati sa faca economie cu masinile care pleaca in misiuni …
    Ioi, daca nu credeti va dau un exemplu cu cei din Jandarmeria Satmareana aici : http://jandarmi.net/blog/2011/10/ijj-satu-mare-este-in-control-episodul-2/

      (Citează)

  7. Ca sa generalizez: “ce-mi place” mie la Romania e ca sistemul e creat si sustinut ca sa fie tot timpul loc de mai bine.

    Oriunde altundeva in tara, procedura e urmatoarea:
    – se merge in resedinta de judet, la biroul prefecturii ce se ocupa cu pasapoarte/carnete de sofer.
    – platesti prealabil taxa (sau cum e in BV ai ghiseu CEC in cadrul cladirii prefecturii)
    – te prezinti cu actele de mai sus;
    – ti se face poza;
    – semnezi;
    – lasi originalul carnetului de sofer;
    – primesti o “dovada” ca poti conduce 15 zile (adica o hartie A5 semnata/stampilata);
    – primesti prin prioripost, acasa – dupa cam 5 zile lucratoare carnetul.

    Fericirea e ca nu te gaseste acasa, si mai tre sa umblii apoi pe la oficiul postal la care esti arondat …

      (Citează)

  8. Pai daca tiparnita e chiar la botu calului :) avantajul celor de acolo.

      (Citează)

  9. Super, multumesc frumos pentru informatii.
    Printre cele mai utile posturi pentru mine de cand iti urmaresc blogul (de cel putin 1 an :)
    Si al meu se apropie de expirare si exact asa ma gandeam si eu sa fac, stiam ca nu trebuie si medical daca il preschimb inainte+Huidu recent..
    Am vazut la ei pe site ca programul ar fi 08:00-16:00 http://www.drpciv.ro/info-portal/mainPage.do
    Deci ar trebui sa ajung pana in ora 2 teoretic ca sa pot sa primesc permisul in aceeasi zi, corect ? Stii ceva mai multe despre asta?

    Multumesc inca o data pentru informatii, hai sa traiesti! :)

      (Citează)

  10. Un lucru mai trebuie spus. NU face poza celor care sunt imbracati cu culori deschise(bleu, roz, bej, gri, galben), deoarece ies tot pe alb. Insa dupa ce ai stat la rand vreo ora afli treaba asta. Nu este afisat nici pe site, nici la intrare, ci chiar pe usa inainte sa intri in birou. Adica exact cand ai ajuns la rand. Curios este si faptul ca nu iti spune nimeni nimic cat timp stai acolo si astepti la rand. Dar pentru Romania este ceva normal, daca te enerveaza chestia asta ceilalti te considera nebun, adica tu trebuia sa iti dai seama ca nu ti se va face poza. Va doresc bafta tuturor celor care trebuie sa-si schimbe vreun act vreodata la Politia Romana indiferent de care politie e vorba. Luati-va cateva calmante cu voi, preventiv.

      (Citează)

  11. Mergeti la o clinica de langa Biserica Armeneasca…. Se numeste Standard Med, au toti medicii si se misca repede, am fost multumit. Si pretul e ok
    Au site-ul http://www.fisamedicala.info

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus