un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pe asta nu o stiam: SSD-uri pe PCI Express

9 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am devenit un mare fan al SSD-urilor acum câteva luni, când mi-am cumpărat un prim model şi am văzut cât de rapid este. Când vezi că Windows bootează în 3 secunde şi imediat ce ţi se afişează desktopul poţi să lansezi orice program fără niciun timp de aşteptare, este o senzaţie de “aşa ar trebui să fie calculatoarele”. Azi am aflat că există şi SSD-uri care se conectează pe PCI Express, nu pe SATA ca restul unităţilor de stocare.

Mişcarea pare foarte logică, PCI Express-ul fiind un port de mare viteză. De asemenea, calculatoarele moderne mai mult ca sigur au nişte porturi PCI Express nefolosite, majoritatea oamenilor având doar o placă video pe un astfel de port, poate nici atât. Hard-diskurile tradiţionale nu se puteau conecta astfel probabil pentru că erau prea grele şi ar fi “atârnat” în port până îl rupeau, dar memoriile de pe un SSD sunt micuţe şi uşoare.

Placa din imagine e făcută de OCZ (aceeaşi marcă mi-am cumpărat şi eu), vine în capacităţi de 120 şi până la 960 GB, nu ştiu preţuri, dar se laudă cu citire la 1,9 GB/sec şi scriere la 1,5 GB/sec. Mda, gigabytes pe secundă.

Despre SSD-ul meu puteţi vedea aici cum arată demontat şi aici despre cât de rapid funcţionează.

via Engadget.

    13 comentarii

  1. Daca tot ai SSD de cateva luni, cat de fiabil este? Ceva probleme cu el? Am tot citit review-uri si am vazut o groaza de useri care se plang ca au schimbat deja 2-3 pana acum, de au ajuns la situatii cu back-up-uri zilnice si chestii.

    Multumesc!

      (Citează)

  2. eu il am la laptop de 1 an (zboara); De 6 luni si pe desktop… zboara: nicio problema. Si cu HDD poti sa ai probleme de nou..

      (Citează)

  3.   (Citează)

  4. Ti-ai cumparat si tu aceeasi marca dar nu stii preturi??

      (Citează)

  5. O zis aceeasi marca nu acelasi model ciubaca.

      (Citează)

  6. SSD pe PCI, nu e o chestie chiar noo, e de ceva vreme pe piata dar la ce preturi are iti dai seama ca nimeni nu se uita la ele, adica nu gigeii cu WOW sau COD.
    http://www.tomshardware.com/reviews/pci-express-ssd,2952.html
    Era un articol, mi lene acu sa caut, despre amazon (parca)- au migrat toate serverele de la hdd’uri clasice la ssd’uri, performanta muuuuult mai buna si consum de curent cu vre-o 30% mai mic.
    SSD pe PCIx o sa vezi doar in servere high-end, sunt de cateva ori mai rapide decat un ssd ‘clasic’ daca iti poti imagina asa ceva si bineinteles… pretul pe masura. :D

      (Citează)

  7. Mi-am cumparat si eu acum 2 luni de zile acest SSD(Corsair Force 3 Series 60GB) http://www.emag.ro/solid-state_drive_ssd_/solid-state-drive-ssd-corsair-force-series-3-25-60gb-sata-cssd-f60gb3a-bk–pCSSD-F60GB3A-BK

    Insa m-a surprins cat de repede booteaza la tine. Am observat ca nici screenul cu Welcome nu mai apare, dar la mine sta vreo 6-7 secunde. Sa conteze aici si procesorul si memoria RAM?

      (Citează)

    • @ionut: conteaza si alea, normal, ca in RAM incarca totul. Eu am un Core i5 cu 4 GB de memorie RAM. Ai instalat de la zero Windows-ul pe SSD? Am citit ca este o chestie cu alinierea datelor, in cazul in care nu instalezi de la zero, si nu este la fel de eficient. pentru asta eu am folosit acel program de migrare de pe HDD pe SSD.

      E foarte posibil ca tu sa ai vreun driver sau program care are nevoie de cateva secunde pentru a lansa un serviciu. Poate asteapta informatii cateva secunde, nu primeste, trece peste si continua incarcarea. Pot fi multe cauze absolut normale.

      @Ciprian: ieftin :P Le-a afisat si PC Garage, costa 8000 de lei si respectiv 14.200 de lei.

        (Citează)

  8. Initial am facut si eu la fel ca tine, am migrat OS-ul pe SSD, dar dupa cateva zile am instalat windowsul de la 0.
    Mda…procesorul tau e de 20x mai bun ca al meu:))..

    Multumesc

      (Citează)

  9. He he, eu ravnesc la un din asta vreo 2 ani… De cand am citit prima data despre concept. Inca au preturi de care nu pot sa ma apropii. Am avut unul pe SATA in schimb. S-a stricat dupa vreo 2 ani si ceva, dar tinand cont ca a fost din primele generatii (si ca era MLC) nu e atat de surprinzator.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus