un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone 4S din 11 noiembrie la Vodafone; magazinele vor pierde teren

2 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

O ştire sosită ieri pe neaşteptate (pentru noi): iPhone 4S va fi disponibil oficial în România începând cu 11 noiembrie. Vodafone a confirmat imediat termenul, apoi şi ceilalţi operatori. Asta înseamnă că peste 9 zile iPhone 4 va fi vândut în ţara noastră în mod oficial, pe canal de distribuţie Apple, cu tot ce înseamnă asta ca beneficii.

Mai mult, din anunţ înţeleg că precomenzile încep deja de pe 4 noiembrie. Vodafone încă n-a zis nimic oficial despre precomenzi, dar nu văd de ce nu s-ar face, dacă există o cerere suficientă (şi pentru iPhone există mereu).

De ce spun că este o lovitură pentru magazinele clasice? Simplu, e mult mai uşor să cumperi iPhone de la operatori. Este adus pe canal oficial și are în mod garantat adaptor de priză pentru România. Beneficiezi de garanţie prin toată reţeaua Vodafone, Orange sau Cosmote, pe când înainte aveai garanţie doar la magazinul de la care ai luat telefonul, iar în caz de probleme ei ce puteau să facă? Să-l repare unde găseau în faţa ochilor? Să-ţi dea direct altul?

În plus, la operatori toată lumea are nişte puncte strânse din facturi, mai obţii un discount pentru prelungirea abonamentului, îţi faci unul nou şi iei telefonul ieftin. Vânzarea în magazinele online probabil că va scădea din acest motiv. Practic piaţă a fost a lor doar de pe 14 octombrie şi până astăzi, când majoritatea cumpărătorilor vor aștepta să fie anunțate prețurile la operatori, o perioadă foarte scurtă comparativ cu cea de la iPhone 4, care a fost de câteva luni de zile.

Iată ce implicaţii are faptul că România intră într-un val mai bun al lansărilor şi primeşte mai repede telefonul. Unde dai şi unde crapă.

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/vodafonebuzz/status/131360867966132226″]

    10 comentarii

  1. Emilian Nedelcu

    02/11/2011 la 11:36 AM

    Si poate se ieftineste iPhone 4 :)

    Am auzit ca la iPhone 4S bateria se duce foarte, foarte rapid. N-am auzit insa lamentarea astas despre iPhone 4.

      (Citează)

  2. Nu va fi o lovitura mare pentru magazine. Vodafone are preturi mari la abonamente deci nu fuge nimeni la ei ca au iPhone 4S. Orange are o politica asemanatoare si la Cosmote desi sunt preturi mici nu se prea aventureaza lumea.
    Ideea de a da 2 – 400 de euro pe un iPhone la un abonament lunar de 30 de euro nu e chiar grozava.

      (Citează)

  3. Who cares? Adica pe cine crezi ca ar putea interesa o astfel de stire.Cam cati romani o sa-si cumpere iphone? Cate iphone-uri(de toate generatiile) crezi ca s-au vandut in tara? Sunt o gramada de alte telefoane care s-au vandut mult mai bine si nu am vazut nici o stire despre ele. Cine naiba da 500 euro pe un telefon?Trebuie sa fii cel putin nebun sa dai atata pe un telefon. O alta chestie pe care nu o inteleg este ce ai vrut sa spui cu faptul ca poate fi precomandat. Adica cei care il vor precomanda il vor obtine inainte de data de 11? Ca daca nu, nu prea inteleg de ce sa faci chestia asta daca din 11 va fi disponibil? Ca daca nu este disponibil inseamna ca de fapt pe 11 incep precomenzile. Il comanzi pe 11 si-l obtii pe 13 de exemplu.Oricum stirea aste e putin cam aiurea.Nu intelegi numic.

      (Citează)

  4. Emilian Nedelcu

    02/11/2011 la 11:58 AM

    Tibi, precomanda inseamna, mai pe romaneste, ca te pui la coada. Pe urma, cand incepe comercializare, adica pe 11 noiembrie, telefoanele se vand in ordinea numerelor de pe tricou.

    In felul acesta, cine a precomandat telefonul, cine s-a inscris pe lista de asteptare, are intaietate in fata celor care se hotarasc fix in ziua lansarii.

      (Citează)

  5. Eu am iPhone 4 luat la abonamentul de 28 de euro la Cosmote in decembrie anul trecut. Aveam abonament la ei si am preferat sa continui, oricum verzii mi se par cei mai OK la capitolul minute nat / trafic. Am mai avut si un bonus de 160 de minute nationale pentru portarea unui nr tel din… Zapp :)

    @zaone
    Daca iei telefonul ca sa-l folosesti, atunci oricum ai nevoie de un abonament din liga mare la orice operator, parerea mea este ca cine si-l ia ar trebui sa faca un calcul gen cost_telefon = (cost_telefon_subventionat + nr_luni_contract * pret_contract_pe_nevoile_tale). Cost_telefon_magazin_oline este mult mai mare decat Total Cost of Ownership, ca sa folosim un termen cu iz corporatist…

    Eu am luat telefonul (iP4, 16GB) cu 200 EUR si voi plati cca 24 X 30 EUR. Rezulta un cost total de 920 EUR per telefon. Tinand cont ca pretul acum la liber este de la 700 de EUR in sus, iar un abonament cu net minimal este de pe la 12 EUR nu stiu daca achizitia separata a terminalului este o idee care sa aduca economii pe termen lung, mai ales daca iei in calcul si distributia mult mai temperata a costurilor pe 2 ani.

    Cine si-l ia sa puna o cartela si sa dea bip… nu intra in discutie, este fake user :)) Daca si-ar face un calcul sumar ar iesi mai bine cu un telefon de 3 lei si un iPod Touch, dar domnia si prostia…

      (Citează)

    • @Emilian: asa este, maxim o zi. Cica ar fi buguri care ar putea fi reparate ulterior, uite aici detalii:
      http://techcrunch.com/2011/10/31/iphone-4s-battery-life-bugs-got-you-down-try-this/

      @zaone: operatorii vand 80% din smartphone-urile din Romania. Cred ca asta spune tot.

      @tibi: probabil pe cei zeci de mii care au cumparat iPhone 4 sau care n-au cumparat si acum sunt interesati de acest nou model. Ai impresia ca cei care au smartphone sau care sunt dispusi sa dea 500 de euro pe un telefon se numara pe degete?
      Precomanda e cum a zis Emilian… mie mi se pare ca termenul spune tot, fiind unul utilizat larg in comertul de acest tip. Dai comanda dinainte si cand apare in stoc produsul, e rezervat pentru tine. La straini se foloseste si cu cateva luni inainte.

      @tollyo: corect, un astfel de calcul faceam si eu anul trecut cand s-a lansat iPhone 4. E vorba de cum ai banii, toti deodata sau platesti lunar un fel de rate sub forma unui abonament mai scump.
      http://www.mobbi.ro/2010/12/preturi-iphone-4-la-vodafone/

        (Citează)

  6. Emilian Nedelcu

    02/11/2011 la 12:31 PM

    Revenind la subiectul precomanda, mi-am adus aminte de un exemplu cat se poate de concludent.

    Biografia lui Steve Jobs era cea mai bine vanduta carte de pe Amazon inainte ca titlul sa fi fost lansat!

      (Citează)

  7. @nwradu
    Yeap, mi-am amintit de articol!

    Si da, mini howto-ul pe TechCrunch are dreptate, am incercat acum doua zile chestia asta (10x @zaone, la tine am vazut prima data) si, intradevar, bateria si-a revenit la normal.

    Offtopic
    Vad ca Apple are un talent deosebit la chixuri cu functiile care tin de calendar (alarma la 1 ianuarie, acum asta)… :)

      (Citează)

  8. Exact calculul pe care l-a scris @tollyo l-am facut eu cand am luat telefonul. Si am iesit la un pret total mult mai mic decat cel cu care se vindea telefonul la momentul respectiv la eMAG, la liber.

      (Citează)

    • @1nu: e de fapt o alta forma a vechii discutii “cumparat cu toti banii jos atunci cand strangi toata suma” versus “platit in rate si avut produsul de acum”. Cred ca daca ai fi miliardar ai cumpara telefonul la liber si ti-ai face abonamentul asa cum vrei tu, ca poate de 1000 de SMS si 285 de MMS-uri n-ai nevoie, de exemplu.

      @Emilian: George Martin – volumul 5 din seria cu Game of Thrones, platit pe Amazon cu 2 saptamani inainte de lansare, primit pe Kindle la 2 ore dupa lansarea oficiala.

      Eu am militat mereu pentru extinderea sistemului de precomanda la magazine, dar vad ca la noi nu prea se poarta ideea de a avea un produs din prima zi posibil. Cel putin nu din partea magazinelor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus