un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows Live Messenger, bun pentru Facebook

25 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Zilele trecute am primit la teste un laptop Maguay MyWay, un model cu Core i3, 6 GB de memorie RAM şi ecran de 15 inci. Îmi place brandul, folosesc în mod curent un Maguay la birou (un model mai puternic din seria ExpertBook, cu procesor Core i7 şi rezoluţie Full HD la 15 inci), aşa că am zis “super, primul meu Maguay pe blog!

Atâta doar că mi s-a zis “vezi şi tu cum merge Windows-ul pe acest laptop!”, nu obişnuitul “vezi cum merge laptopul”. Am vrut să mormăi “merge foarte bine, cum altfel cu Windows 7?”. Eu am pe acasă inclusiv un laptop cu procesor Celeron, luat acum vreo 4 ani pe când era cel mai ieftin model posibil şi merge foarte bine de când am pus Win 7 pe el pentru sarcinile de zi cu zi. Totuşi, am zis “mmm….. biiiiine, o să mă uit pe software….

În mintea mea se formase deja o idee. Mi s-a părut ocazia ideală să încerc, ca într-o maşină virtuală, cum merg diverse programe gratuite pe care Microsoft le oferă celor care au Windows cu licenţă originală (şi nu numai, dar nu bag mâna în foc pentru că eu şi acasă am licenţe cumpărate pentru toate sistemele, aşa că nu mai sunt la curent cu limitările şi problemele celor piratate). Azi, prima pare, că sunt multe rău.

M-am gândit să încep cu acele programe care au legătură cu Internetul şi comunicaţia. Primul ar fi, desigur, Windows Live Messenger (download), ceva foarte, foarte tare. Live Messenger este unul dintre cele mai bune programe “de Facebook”, adică un soft care-ţi aduce Facebook-ul pe desktop, nu în browser. Tot ce trebuie să faci e să-ţi conectezi contul de Facebook la cel de Live.com, operaţiune care mie mi-a luat 2 minute şi n-a necesitat nici măcar să-mi fac vreun cont nou pe live.com, ci am folosit adresa curentă de gmail pentru login.

Softul e genial. În partea stângă a ecranului îmi arată update-urile importante ale prietenilor de pe Facebook, iar în dreapta e lista de contacte online, cea din chat-ul Facebook. Pot vorbi direct cu cei de acolo, eu în Live Messenger şi ei în interfaţa Facebook din browser şi pot să comentez la orice status al cuiva şi comentariul apare direct în Facebook.

Îmi place că programul adaptează mărimea fonturilor şi a fotografiilor la lăţimea ferestrei sale. Îl fac mai mare, atunci se modifică automat şi paginarea update-urilor.

Pot să aleg să văd doar fotografiile puse de ceilalţi, fiind astfel foarte uşor să comentez direct la ele, şi am acces direct la albumele puse de mine pe SkyDrive. Pot să văd toate update-urile mele şi ce-au zis alţii. Chat-ul e banal de lejer.


N-am găsit până acum un alt client de Facebook mai bine dotat şi mai uşor de folosit, iar o comparaţie cu TweetDeck şi cele de gen nici nu au rost. Mi-a plăcut că la început m-a întrebat dacă vreau să-mi fac un avatar pe loc, activând camera video a laptopului pentru a-mi arăta cum arăt. Arătam ca dracu, aşa că am zis nu :P

Windows Live Messenger face parte din suita Windows Essentials, dar se poate lua direct de aici.

Internet Explorer 9 este browserul cu care Microsoft convinge lumea că a terminat cu bug-uri, vulnerabilităţi şi probleme, creând un soft care chiar funcţionează bine şi rapid. Am scris deja despre IE9 de mai multe ori, deoarece l-am văzut şi testat în diverse etape ale dezvoltării sale. Nu va mai spun în detaliu despre el, dar de-a lungul timpului am descoperit că facilităţile următoare îmi sunt foarte utile în viaţa de zi cu zi:

  • Gruparea tab-urilor pe culori
  • Quick preview al tab-urilor
  • Jump-lists pentru acces rapid la site-uri sau secţiuni din site-uri
  • Redeschiderea unui tab închis

Noutăţile îmi sunt utile pentru că-mi uşurează munca. Nu ştiu cât de rapid este IE9 (se zice că e cel mai rapid, alţii zic că sunt mânărite testele) şi nu prea îmi pasă; funcţiile pe care mi le oferă pentru anumite treburi sunt mai importante decât cele 2 milisecunde câştigate sau pierdute la randarea paginii.

Pentru o descriere amănunţită a ceea ce fac aceste funcţii puteţi citi postul meu mai vechi Ce-mi place la IE9, iar apoi puteţi să descărcaţi browserul de pe beautyoftheweb.com şi să-l încercaţi chiar voi; cu ghidul meu ştiţi şi ce să căutaţi direct.

Apoi, dacă doriți să transformați și site-ul vostru cu toate noutățile suportate de IE9, puteți găsi instrucțiuni detaliate pe buildmypinnnedsite.com

* cu voce de TeleEnciclopedia: dar despre mai mult software, intr-un episod viitor… *

    6 comentarii

  1. Asteptam mai multe detalii despre laptop, de facebook sunt satul, iar messenger nu mai folosesc decat ocazional. Iar IE9 n-a reusit sa ma convinga sa renunt la chrome.

    Astept episodul viitor cu mai mult hardware si software si poate mai putine reclame :D

      (Citează)

  2. Cum ai dat tu sign in cu adresa de gmail pe live mess nush … la mine nu merge nici cu gmail, nici cu yahoo, vrea musai live.

      (Citează)

    • Pai aplici sa-ti faci cont nou de live, dar te inregistrezi cu adresa de gmail, astfel incat mailurile, notificarile si confirmarile le primesti tot in gmail. Nu mai ai alta interfata in care trebuie sa intri si din astea.

      Adica vei avea cont de Live.com, dar loginul va fi de forma xxx@gmail.com si toate mailurile de confirmare/parole/etc le primesti tot pe gmail.

        (Citează)

    • Mai exact, mergi pe http://www.live.com, dai click pe butonul ala mare din stanga jos cu Sign Up, iar in interfata urmatoare cand iti cere o adresa de email alegi “or use your own email address”

        (Citează)

  3. @AdrianG te invit sa intri pe http://www.html5test.com cu ambele browsere (IE9 si chrome), o sa ai un soc in ceea ce priveste scorul obtinut de chrome fata de scorul obtinut de IE9. In acelasi timp vreau sa scrolezi cu mouse-ul sus si jos cu ambele browsere si atunci o sa vezi diferenta intre browsere, in timp ce IE9 se misca flawless, minunatul chrome sacadeaza. Te mai invit pe http://www.peacekeeper.com pentru un test unde o sa observi ca IE9 ia bataie de la chrome la toate capitolele, mai putin la randare, criteriu vital, spun eu, pentru un browser…

      (Citează)

  4. @Carabulea:

    141 IE9, 343 Chrome. Din cate vad eu e invers. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus