un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-mi place la IE9

22 Mar 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

V-am zis săptămâna trecută că s-a lansat versiunea finală de Internet Explorer 9. Două zile mai târziu am instalat-o şi eu şi am pornit la treabă ca să văd ce-are bun, ce-are rău şi mai ales cu ce e diferit de alte browsere. Unele funcţii le ştiam din varianta beta, încă de anul trecut, dar au mai fost îmbunătăţite şi s-au mai adăugat câteva opţiuni noi. Unele funcţii parcă le-aş fi făcut cu mâna mea, aşa de utile îmi sunt. Fără alte discuţii, iată ce-mi place la IE9.

GRUPURILE DE TAB-uri
Pe scurt, tab-urile din bara de sus se colorează diferit în funcţie de fereastra părinte, cea din care le-ai deschis. Spre exemplu, în fereastra de mai jos am intrat pe Facebook şi de acolo am deschis în alt tab un link pus de cineva. Am deschis manual un tab nou, mi-am încărcat blogul, iar de acolo am deschis cu CTRL+click o altă pagină, un link către eMAG şi una către blogspot. De pe Reddit am deschis multe alte linkuri, iar din Hotnews am încărcat vreo 2 ştiri în tab-uri separate.

Observaţi că automat s-au colorat în mod diferit tab-urile deschise din aceeaşi sursă. Asta îmi e de mare ajutor atunci când scriu nişte posturi sau caut informaţii despre un anume subiect pentru că deschid câte 3-4 wikipedia, google, ştiri sau bloguri, iar la final, după ce termin cu acel subiect, ştiu exact pe care să le închid.

Mai mult, ştie chiar IE9 pe care să le închidă. La un click dreapta pe oricare din acele tab-uri există şi opţiunea Close This Tab Group. Am aplicat-o pe cele mov…

şi s-au închis direct toate tab-urile pe care le-am deschis din Reddit.com. Am închis distracţia, hai la muncă.

QUICK PREVIEW
Pe asta am tot zis-o. Duc mouse-ul în taskbar pe IE9 şi îmi apar mici preview-uri cu tab-urile deschise. Partea mişto e că atunci când duc mouse-ul pe un astfel de preview văd întreg site-ul pe ecran, iar comutarea se face instant de la un preview la altul.

Avantajul pentru mine este atunci când deschid multe ferestre şi vreau să arunc rapid un ochi pe fiecare. Dacă am 5 tab-uri de Wikipedia şi vreau să ajung repede la unul anume din ele, îmi e mai simplu să folosesc acest Quick Preview pentru a-l găsi în câteva clipe, decât să intru manual pe fiecare tab şi să văd dacă este cel căutat. Când am în total 20 de tab-uri deschise, în meniul de sus văd doar favicon-ul fiecăruia şi primele caractere din titlu (probabil “Wik” sau aşa), ceea ce nu mă ajută să-l găsesc direct pe cel căutat.

REOPEN CLOSED TABS
Din când în când mai închid unele din greşeală. Pentru Firefox am un plugin care oferă opţiune de Undo Close Tab. În IE9 treaba asta e inclusă direct în ecranul de start.

DOWNLOAD MANAGER
În sfârşit are şi IE9 un download manager aşa cum îi stă bine unui browser, adică simplu şi util. Are funcţiile de bază, adică face Pauză/Resume, îţi face o listă cu tot ce ai downloadat până acum şi are şi Search în această listă.

Search-ul îmi este util când uneori nu găsesc unde am salvat vreo imagine găsită pe net şi trebuie să caut în lista de downloaduri ca să ajung rapid la ea.

Fereastra ce te întreabă dacă vrei să downloadezi un fişier este acum micuţă şi discretă, pe fundul ecranului, dar dacă o ignori începe să se facă portocalie ca să-ţi atragă atenţia.

NOTIFICĂRI
Anumite site-uri îţi colorează pictograma din taskbar atunci când au ceva nou pentru tine. Avantajul imediat este la productivitatea muncii. Deschizi o fereastră, o laşi pe Facebook şi îţi vezi de treabă. Nu trebuie să verifici din când în când dacă e ceva nou acolo pentru că te anunţă automat bulina roșie.

ALTE LUCRURI DRĂGUŢE
Nu neapărat super-mega-utile, dar simpatice. Primul ar fi că poţi fixa pe taskbar diverse site-uri. De exemplu mi-am fixat direct pagina de comentarii din admin-ul blogului, ca să ajung la ele dintr-un singur click.

Partea mişto e că aici poţi pune şi nişte site-uri ce au fost gândite pentru aşa ceva. De exemplu Facebook, care la un click dreapta îţi arată şi meniul site-ului, pentru acces rapid la diversele secţiuni ale site-ului. Jump Lists se cheamă şi le poate face oricine pentru site-ul sau, pentru că am înţeles că e vorba de nişte metadate în header.

Anumite site-uri modifică aspectul browserului. De exemplu CNN modifică în roşu culoarea butoanelor.

Manager-ul de addon-uri te informează ce alte extensii ai instalate în browser şi, mai important, în cât timp se încarcă. Aici poţi vedea ce anume îţi face browserul să pornească greu şi se rezolvă cu un Disable.

O altă chestie care mi-a plăcut e că browserul porneşte direct. Odată instalat (de aici, 1 min de instalare, restart, 3 minute de update-uri de windows) a mers direct ca browser. Nu m-a întrebat nimic de înregistrare, nu m-a întrebat ce search să folosească sau dacă să importe bookmark-uri şi setări din alte browsere. L-am deschis şi am tastat direct adrese. Bună treabă asta.

Search-ul în pagină se activează cu CTRL+F şi îţi spune câte cuvinte a găsit, poţi da Next/Previous între ele şi poţi să le şi marchezi direct de aici.

Mai este desigur şi toată treaba cu HTML5 şi viteza incredibilă de randare a javascriptului şi a noilor standarde. V-am mai vorbit cu alte ocazii despre testele cu peştii şi despre cât de bine se mişcă thekillersmusic.com pe IE9 faţă de browserele normale. Aştept întâi să văd HTML5 la scară largă şi apoi vom vedea aceste avantaje.

CE NU MI-A PLĂCUT
Atunci când deschizi multe tab-uri nu începe să le pună pe încă o linie sau două, ci le micşorează până când le mai vezi doar favicon-ul şi un pic din nume, apoi afişează o săgeată pentru derularea pe orizontală. Lucrez uneori cu 30 sau mai multe tab-uri şi faptul că nu le văd pe toate pe ecran mă deranjează.

Ştiu că veţi spune că unele dintre aceste funcţii se regăsesc şi pe Firefox sau Chrome, chiar dacă uneori cu ajutorul unor extensii suplimentare. Principalul este că IE9 e acum un browser la fel de bun ca şi celelalte. Chiar n-are nimic în minus, poate doar împotrivirea lumii la ideea de Internet Explorer bun.

Eu deja utilizez IE9 pentru o grămadă de treburi. Nu datorez nimic către Mozilla sau Google, aşa că dacă apare o alternativă care mă ajută să-mi fac treaba chiar şi doar cu o secundă mai repede, o folosesc. IE9 îmi este foarte util pentru anumite aspecte. Mai important este că milioanele de oameni care stau pe net pentru chestii banale şi pentru sarcini de munca au acum în IE9 o unealtă sigură şi capabilă la îndemână. Cred că 90% dintre colegii mei folosesc una din ediţiile vechi de IE şi mereu îmi vine să le ard una după ceafă când îi văd cât timp pierd pentru că nu-i ajută să fie eficienţi. Cu IE9 nu mai e cazul.

În postul anterior vă ziceam de un concurs pentru bloggeri, având în vedere că IE9 este partenerul oficial al RoBlogFest 2011. Perioada de înscriere pentru bloggeri a trecut, dar poţi câştiga şi că cititor. Trebuie să intri pe blogurile înscrise cu IE9 şi dacă vezi un anume mesaj în widget-urile de pe acel site te poţi înscrie la tragerea la sorţi pentru un Xbox Kinect şi nişte mousi şmecheri din gama Arc. Detalii aici, dar vedeți că termenul limită e 24 martie.

    18 comentarii

  1. uh oh. are feature-urile oricarui browser de acu 3 ani, minunat.

      (Citează)

    • @add: ciudat, avand in vedere ca FF si Chrome-urile pe care le am instalate nu fac nici jumatate din astea.

      @Marius: da, aproape toti. Cam orice calculator nou vine acum cu Win7. Cine nu are, ar fi cazul sa-si puna, eu nu mai pot lucra cu XP-ul. Adica pot, dar nu e la fel de eficient si as pierde timpul.

      @Linux: am senzatia ca nu voi incerca FF4 prea curand. Primele versiuni mereu au buguri, nu merg extensiile si din astea. Astept sa fie ceva clar si sigur.

        (Citează)

  2. Taburile colorate erau si la IE8, nu e nimic nou, la fel si optiunea de a le inchide in grup.
    http://i54.tinypic.com/rarzfq.jpg

    La fel si pentru quick preview, numai la win7

      (Citează)

  3. Oare colegii tai au, toti, Windows 7?
    Si eu as instala IE9 la lucru, dar nu merge pe XPx64…

      (Citează)

  4. E o alternativa buna la mozilla care in ultimul timp consuma din ce in ce mai multe resurse , sa vedem versiunea 4 cum se comporta , cred ca o sa le iau pe ambele in teste :)

      (Citează)

  5. Mie de ce nu mi se coloreaza butoanele ?

      (Citează)

    • Intra pe un site, tine apasat CTRL si fa click pe cateva linkuri din acel site. Se vor deschide in noi tab-uri, dar inca nu se coloreaza. Apoi deschide tu manual un tab (ctrl + t sau click din bara), intra pe alt site, fa si acolo ctrl + click pe cateva linkuri. Se coloreaza.

        (Citează)

  6. poa sa aiba si pe mama lui stefan cel mare… google chrome e inca cel mai rapid. punct

      (Citează)

    • Depinde cum definesti “rapid”. La randarea unei pagini? O fi, nu stiu ca nu prea il folosesc. Dar nu-l folosesc pentru ca nu-mi place interfata lui prea mult. Iar daca interfata ma ajuta dintr-un foc sa castig 3 secunde prin Quick Preview sau Close Tab Group, de exemplu, chiar nu-mi pasa ca pierd pe alta parte doar 3 milisecunde la randarea paginii.

      Ca o completare, randarea depinde mult si de procesor si memorie. Cand am trecut de la 384 RAM la 1 GB de RAM, am vazut o diferenta uriasa. Apoi am trecut de la Sempron la un Core2Duo si am vazut alta diferenta uriasa in viteza de afisare a unui site. Credeam ca nu se poate mai bine, ca in fond e niste text cu imagini si un Core 2 Duo ar trebui sa fie suficient pt asta, dar acum ceva vreme am trecut la un i5 cu 4 nuclee si am vazut alta diferenta uriasa. IE9 mi se pare foarte rapid la randare, asta e o problema rezolvata de mult si nici n-am mai zis de ea pentru ca sistemele au ajuns suficient de rapide incat sa nu mai conteze asa mult viteza.

        (Citează)

  7. Ai dreptate ca orice calculator nou vine cu W7. Dar nu toate firmele isi permit sa cumpere in fiecare an calculatoare. De licente noi nici nu poate fi vorba din moment ce exista licente pe calculatoarele existente…

      (Citează)

  8. posibil sa fie si configuratia . eu vorbesc de un chrome 11 dev preview contra ie9 rtm pe un windows 7 cu un procesor pentium d 950 si 2gb rami la 666… deci procesorul clar e dus si mort de mult si totusi cu google chrome nu se vede asta. am instalat si FF 4 final si tot e mai incet. acum preferinta cu quick preview si 100 de taburi e strict personala. interfata ma intereseaza putin spre deloc

      (Citează)

  9. Am facut update , nu instalare noua la firefox 4 , asa la prima vedere am observat ca au implementat o solutie care chiar daca dureaza jumatate de secunda mai mult , iti arata dupa tot continutul paginii , ceva ce a incercat IE de la inceput insa timpul de afisare a intregii pagini era mult prea mare si stateai f mult cu o pagina alga pana cand se incarca ceva .

    In rest nu vad prea multe deosebiri , doar ca au schimbat bara cu bookmarkuri cu cea cu taburi :)

      (Citează)

    • Aia cu aratat pagina abia dupa ce e incarcata complet e moartea pasiunii. In conditiile in care o pagina acum mai contacteaza si twitter si facebook pt niste butoane, iti apar timpi mari de incarcare, timp pe care lumea ii ocoleste punand acel cod mai spre sfarsitul paginii, ca macar sa vezi continutul ce te intereseaza direct pana au timp sa se incarce si toate bannerele, reclamele si chestiile sociale.

        (Citează)

  10. @nwradu: Eu vorbeam despre faptul ca nu mi s-au colorat butoanele de back si forward cum ai tu la poza. Am incercat de cateva ori ce ai spus, insa fara niciun rezultat.

      (Citează)

    • Pentru aia trebuie sa tragi un tab din IE9 pe taskbar ca sa-l pinuiesti acolo. Dupa ce-l deschizi din taskbar e colorat. S-ar putea sa mearga doar cu anumite site-uri.

        (Citează)

  11. nu sunt foarte impresionat de versiunea noua…e o mica evolutie ma steptam la un browser complet nou care sa rezolve toate hibele binecunoscute IE….asa prefer pt rapiditate Chrome si mai nou stufosul Firefox pt addon-urile foarte utile cate odata

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus