un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum rezolva iPhone 4S problema antenei ineficiente

7 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Ştiţi că iPhone 4 a fost blamat, aproape imediat după lansare, pentru calitatea slabă a semnalului şi întreruperea convorbirilor în momentul în care telefonul era ţinut normal în mână. Scandalul a fost suficient de mare încât Jobs să facă o prezentare specială în care să arate ce şi cum se întâmplă şi să promită cumpărătorilor huse siliconice gratuite, pentru că asta faci când cumperi un telefon superb, bine lucrat cu sticlă şi metal. Îl pui într-o husă siliconică mare și groasă.

Detaliile tehnice le-am explicat eu aici. Pe scurt, antena telefonului, aflată în bandă metalică laterală, este uşor de atenuat şi dezacordat atunci când o atingi cu mâna. Ca la orice antenă, dar de asta ceilalţi producători le pun intern, în carcasă, pentru a evita contactul direct cu mâna şi corpul uman, un mare perturbator.

Apple susţine că problema s-a rezolvat în iPhone 4S. Da, cred că s-a rezolvat, dar la modul “găgăuţă”, nu la modul “am regândit inginereşte problema şi am luat măsurile necesare pentru a evita greşeală tehnică iniţială”.

iPhone 4S mai are încă o antenă pentru telefonia celulară, lucru destul de rar întâlnit pe mobile. Prima antenă este în partea de jos a telefonului, a doua antena în partea de sus, dar în continuare e vorba de o antenă externă şi care poate fi atinsă direct. Cu alte cuvinte, soluţia lor este că nu poţi perturba ambele antene în acelaşi timp, că dacă ţii telefonul din partea de jos nu-l mai atingi şi în partea de sus şi viceversa. Schema ataşată, de la FCC din documentaţia de aprobare a telefonului, arată cele două antene (liniile negre groase), plus antenele micuţe de wireless şi bluetooth (e un singur modul combinat).

Soluţia funcţionează, în afara cazului în care ţii telefonul cu ambele mâini, şi de sus şi de jos, sau ai o mână gigantică. Din păcate, nu prea pare o metodă tehnică de a rezolva problema, ci mai degrabă una gândită de un funcţionar comercial. “Hai să mai punem una sus, de backup” plus un circuit care să comute emisia şi recepţia pe a doua antenă dacă prima este perturbată. Mda, merge, dar se putea găsi o soluție mai la înălțimea produsului.

Distracţia poate continua pe site-urile româneşti. Am găsit unul care a tradus “switches between two antennas” prin “schimbă între turnurile de comunicaţie”, adică fix la capătul celălalt al legăturii. Problema este la telefon, aşa că să ne conectăm la alt turn, de parcă operatorii au fost câte 2-3 turnuri în aceeaşi zonă, pentru a acoperi şi posesorii de iPhone.

    22 comentarii

  1. Cred ca a mai fost “discutia” asta, dar trebuie zisa: eu, intr-un an de zile, nu am avut probleme cu semnalul la iPhone4. Prietenii mei care au iPhone4 nu au avut probleme cu semnalul. E un mare cancan prostia asta.

      (Citează)

    • In Bucuresti e semnal puternic, nici nu ma asteptam sa fie vreo problema. Pe afara, in rural, probabil pierzi semnalul inaintea altora daca-l tii in mana. Problemele adevarate sunt in tarile mai mari sau unde telefonia merge pe o infrastructura mai veche. La americani se plang de pierderi de semnal si in orasele mari.

        (Citează)

  2. Folosirea a doua sau mai multe antene pentru emisie receptie se numeste, inginereste, diversitate. Wiki antenna diversity for details.

      (Citează)

  3. nici in ploiesti nu sunt probleme cu semnalul…

      (Citează)

  4. chiar ti se pare interesanta problema ?

      (Citează)

  5. Salut Radu,
    Eu cred ca gresesti: solutia aleasa mi se pare o solutie destul de bine gandita.
    Hai sa iti mai dau un exemplu: in Japonia, acum multi ani, existau 2 producatori mari de sapun. (DA, sapun). Unul din ei era axat pe tehnologie, iar al doilea, era bazat pe originalitate, inovatie, etc. La un moment dat amandoi aveau aceeai problema: de pe banda de productie, ieseau cutii de sapun fara sapun in ele. (un defect de fabricatie). Primii au ales sa faca cateva investitii in plus si un pus pe banda de “iesire” scaner de produs, cantar, etc. Al doilea a pus un ventilator care pur si simplu sufla cutiile goale de pe banda. Tie care solutie ti se pare mai buna?

    Dan

      (Citează)

    • Stiu, e ca aia ca americanii au investit cateva milioane pentru a crea un pix care sa poate scrie in spatiu, la temperatura joasa si imponderabilitate si invers. Rusii au folosit un creion.

      Dar solutii eficiente de antena exista de mult, nu era vreo mare filosofie sa faci un produs. Apple sunt aia cu “mereu in fruntea inovatiilor”

        (Citează)

  6. Dan, cea de a doua solutie este care iti ofera cel mai putin control si feedback, necesari intr-o instalatie automatizata. Adica deloc. Este clasicul “merge si asa”. Nici o companie serioasa nu ar face o asemenea modificare pe fluxul de productie decat ca si solutie temporara. (In secundar, este neauditabila pentru ca ai putea dovedi cu greu gradul de acuratete, deci ciu-ciu certificari de calitate.)

      (Citează)

  7. Si nici nu m-am luat de utilizarea scanerului de produs, pentru ca presupun o necunoastere a termenilor, irelevanta in discutia de fata.

      (Citează)

  8. Ehh si voi acuma. Carcotasi sint multi.
    In primul rand numai “inginerilor” le este frica de iso. Nu de alta, dar expresia “merge si asa” cred ca inginerii au inventat-o in clipa in care nu au gasit o solutie buna. ISO este un standard care te ajuta si nu o povara. Uneori e bina sa invatam si din experienta altora.
    In al doilea rand, exemplul era un exemplu. Nu sint inginer, dar fara munca noastra, nu stiu ce ar face inginerii…..
    In al treilea rand discutam de solutia aleasa de Apple. Avand in vedere cati bani s-au bagat in design, arhitectura, etc eu zic ca solutia a fost una foarte buna. Parerea mea, este ca si prima solutie, cea cu antena pe elementul metalic, de design, a fost una foarte “outside the box”.

    ps: solutia cu ventilatorul este folosita si in ziua de azi, doar domeniul este altul

      (Citează)

  9. Cred ca mai degraba s-ar fi folosit aerul instrumental, deoarece exista deja pe masina. Astfel de solutii nu se mai folosesc acum, cand toata industria incearca sa elimine pierderile de energie si sa micsoreze consumurile de utilitati… Un cantar (eu as zice mai degraba ca s-ar folosi un senzor fotoelectric difuz – dar sa zicem ca nu ma pricep) si un pusher consuma mult mai putina energie decat o sursa continua de… vant iar costul s-ar amortiza destul de rapid. Plus ca ar oferi incredere mai mare.

    Eu zic ca e mit urban, oricum. Iar prin “calitate” nu inteleg numai ISO 9000, 18000, 14000 ci si 6sigma&co.

      (Citează)

  10. ISO indiferent care, e bun, dar, exista si un “dar”: conteaza mult dimensiunea afacerii.
    Oricum, ultimul exemplu ma duce cu gandul la o anumita industrie… :)
    Lucram “in zone” destul de apropiate…. cred.

      (Citează)

  11. ISO e bun cand are un scop.

    Care exemplu? Sunt inginer. :)

      (Citează)

  12. Pai daca nu are naibii un SCOP bine definit, cine da o caruta de banii pentru auditare, acreditare, validare, revalidare etc???
    Six Sigma.

    Pregatirea mea e tehnica, dar banii vin din management. :) (“merge si asa”)

    ps: hai ca facem monopol… :)

      (Citează)

  13. De Six Sigma am aflat prima data prin facultate…

    Responsabilul cu calitatea dintr-o societate mai are si momente cand se plictiseste. Atunci nu are “scop” si beșe cele mai tembele proceduri si formulare.

    Revenind la solutia aleasa de Apple, mi s-a intamplat si mie: “situatia din teren” nu a coincis cu aia “de pe hartie”, asa ca am dublat anumite elemente (am pus doi senzori in paralel, in loc de unul pentru ca CPU-ul era prea incet si nu sesiza de fiecare data semnalul impuls) insa nu ma laud cu asta. A fost o solutie de peticire a unei probleme (majore) de design. Instalatia merge si acum, dupa ani de zile, dar nu fara sughituri. Nu as mai face-o la fel ci as alege un CPU mai puternic care sa imi permita utlizarea unui singur set de senzori.

    Si mai ontopic: iPhone4 pierde 3 linute de semnal cand este tinut in mana ca in specificatii. Am testat saptamana trecuta. Locatia: la Leu. Reteaua a fost Orange.

      (Citează)

  14. Dude, what?

      (Citează)

  15. Exista discutii interesante pe blogul asta? :D

      (Citează)

  16. Comment Nazzi!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus