un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Timelapse cu rasaritul de soare

16 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Ce face un blogger când ajunge acasă la 5 dimineaţa? Ai zice că după 5 ore de striptease şi 2 ore de IMAX, se culcă şi aşteaptă o nouă zi pentru a scrie totul pe blog, dar nu… eu am observat că se luminează de ziuă şi e un moment perfect pentru a fotografia răsăritul.

Aproximativ 380 de cadre, mod Av cu f7.1, timpii de expunere au fost între 1/125 şi 1,3 secunde, ISO 100. Am crescut un pic saturaţia în Lightroom, am îndreptat imaginea cu 1,7 grade şi i-am făcut crop la un raport de aspect 16:9, apoi deflickering cu LRtimelapse, un utilitar ce lucrează în combinaţie cu Lightroom. Imaginile sunt redate la o viteză de 25 de cadre pe secundă. Paragraf plictisitor? Apasă Play şi gata. Observați și vreo 3 avioane care trec rapid prin cadru în acest timp.

  2 comentarii

 1. Ok… Deci sunt pregatit pentru primul meu time lapse as well.
  Spune-mi cum faci cu focusul…… il pui pe manual si focusezi tu atat cat iti place dupa care pornesti secventele de preluare imagini (caci altfel aparatul meu focalizeaza incontinuu pe cer negasind un punct fix, prin urmare nu face poze)?

    (Citează)

  • Da, il pui pe manual si focusezi pe ce vrei tu, altfel e posibil ca aparatul sa schimbe focusul la fiecare imagini si asta nu va arata bine.

   Focuseaza pe obiectele statice, care vor aparea bine in film, pe cand oamenii in miscare vor fi oricum blurati de miscare. Focus pe infinit e de obicei o solutie salvatoare.

   Vezi si cu timpul de expunere. Daca apar oameni in cadru, baga un 0,5 secunde macar. Daca lasi la 1/60 sau mai putin, vei obtine un clip ce seamana cu o filmare de securitate, de zici ca-i stop motion.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus