un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-am luat flash extern

17 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Mi-am cumpărat un ditamai flash-ul extern pentru DSLR-ul meu, adică un Metz 50. Se învârte în toate părţile, include un card alb pentru bounce şi un difuzor de lumină pentru unghi larg, are ghid de undă 50, ecran LCD, mai multe moduri de lucru inclusiv TTL şi HSS, și se alimentează cu patru acumulatori AAA care ţin pentru 350 de declanşări (chiar mai mult, aş zice eu).

Dacă n-aţi înţeles nimic din cele de mai sus, nu e o problemă. Important este că flashul îmi permite să realizez nişte fotografii mult mai bune în condiţii slabe de iluminare şi la distanţă mult mai mare decât o putea face flashul micuţ al aparatului. Uitaţi-vă pe fotografiile din Desperados, Puma party, Romanian Tuning Show sau Eros Show şi veţi vedea diferenţa sau credeţi-mă pe cuvânt când vă spun că este imensă.



E numai vina lui Costin că l-am cumpărat. La orice eveniment aş fi mers, era şi Costin acolo şi dintr-o dată îl vezi cum deschide rucsacul, scoate afară ceva imens, ce mereu mă tem că este o bazooka şi ne zboară pe toţi în aer. “Ce e aia frate, catarg?”. Nu, e flashul extern al aparatului său şi face nişte fotografii excelente. Aşa că mi-am luat şi eu unul compatibil.

A venit la ofertă şi cu acest difuzor/atenuator de lumină. Eu am crezut că îmi vor da un micuţ căpăcel alb, care să difuzeze un pic lumina flashului astfel încât portretele să nu iasă “arse”, dar în schimb am primit acest gigantic bol de salată. Se înfige în flash şi îşi face bine treaba, dar e cam greu de cărat.

Metz 50 costă 899 lei la F64, varianta pentru Pentax.

    18 comentarii

  1. Și ți-a dat și un borcan cu maioneză sau ce plm e ăla ?

      (Citează)

  2. sa-l porti sanatos :) desi nu am inteles vreodata nevoia de flash-uri, prefer sa car in locul unui flash niste obiective. nu cred ca am folosit flash-ul mai mult de 10 ori in ultimii 10 ani. prefer iso si f mare :)

      (Citează)

    • @wideblog: fix aia este, da. E bun, dar greu de carat.

      @stefan: uneori e vorba de umbre si de scos in evidenta subiectul, nu doar de lumina in plus.

        (Citează)

  3. Arata ca un diffuser Lambency.

    Portretele arse cu flash inseamna de obicei ca ai tras direct si de prea aproape. Solutia e bounce (la interior) si / sau compensare negativa a flash-ului.

    @stefan: treci pe aici: http://strobist.blogspot.com si poate o sa iei mai des flash-ul cu tine :)

      (Citează)

  4. stefan: flashul extern este fix ca un obiectiv bun :)

      (Citează)

  5. bine ca m-am repezit eu sa vorbesc gandindu-ma doar la nevoile mele :) da, aveti dreptate, flas-ul e util… uneori.

    @animaloo pentru mine nimic nu se compara cu un obiectiv bun. fotografiez 99% arhitectura si street-life si chiar si la interior nu folosesc decat lumina prezenta in mod normal in acel spatiu. subiectele mele sunt invariabil destul de departe, flash-ul este inutil. cand sunt aproape sau “in apropiere” ma intereseaza sa nu afle ca au fost/vor fi/sunt fotografiati (portret “furat” la 15m: flash=0, 60-250 f/4 =+1). de unde inutilitatea flash-ului pentru mine.

    @radu: ai dreptate, pentru fotografie de eveniment/studio cam ai nevoie.

    @wideblog: mersi de link, merge la bookmarks

      (Citează)

  6. @stefan: cu placere. Exista si DVD-uri educationale strobist – le poti cumpara. Sau nu :D

      (Citează)

  7. ma voi rezuma la blog :)

      (Citează)

  8. @stefan: de obicei flashul pe langa lumina mai vine si cu focalizarea proprie

      (Citează)

    • La cate fotografii si expozitii are Stefan la activ, cred ca stie din astea :P

      El are dreptate despre obietive. Eu am vazut diferenta imensa cand am luat Sigma 50mm fix cu F2.8, e mult mai luminos decat Tamronul de F3,5. Si sunt unele care merg pana la F1.4, chiar iti permit sa faci fotografii in conditii slabe de iluminare fara flash, mai ales combinate cu un DSLR de calitate. Dar nu poti mereu fara flash, mai ales la evenimente sau in fotografia de produse, vrei sa elimini umbre, sa scoti in evidenta niste culori.

      Intamplator la masini a fost o greseala sa fac atatea fotografii cu blitzul. nu arata la fel de frumos culorile cu flash-ul declansat. De ex e un Ferrari pe acolo, am si fotografia lui cu flash si arata mult mai urat.

        (Citează)

  9. un 50mm 1.4 este minunat, doar sa ai ochii “intregi” si un vizor bun (la k5 e ok, insa tot nu se compara cu aparatele pe film la capitolul asta), altfel o dai rau in bara la focus.

    uneori cu flash-ul nu prea ai cum: 50mm, iso1600, f/2.8, 1/8sec http://badorgood.com/img/09-10-270127/updating-my-facebook-profile.jpg

      (Citează)

  10. 1 fundalul, desigur. in cazul asta e cam 80% din imagine
    2 o mare problema cu subiectul: nu poti sa incerci decat o singura data, a doua oara nu o sa mai ai situatia dorita, se misca, se uita urat la tine, iti sare la gat, pa imagine; oricum, foarte rar vei gasi oameni pe care sa nu ii deranjeze lumina de flash (probabil Paris Hilton & co.).
    3 culoarea, lumina, umbrele… asta e un argument fff subiectiv, insa pentru unii poti sa difuzezi cat vrei sa sa orientezi in toate sensurile, nu arata “bine”.
    uite un alt exemplu in care flash-ul ar fi masacrat imaginea (77mm f/1.8 1/10s) http://badorgood.com/img/09-02-170451/99.jpg

    oricum, nu exista solutie standar de a fotografia ceva, “bine” sau “rau”…sunt unii oameni ce nu pot sa iasa din casa fara trepied (apropo, ce trepied ai ? :)), altii fara flash, altii mor daca ating zoom-uri, numai focale fixe, etc. discutia poate continua la infinit

      (Citează)

    • Pentru fundal ai optiunile alea de flash rear-curtain sau cum se cheama.

      Trepied am un Hama subred si ieftin de se inalta cam 1 metru. E varza, dar nu pot cara unul mai mare.

        (Citează)

  11. Eu, unul, fara flash as fi mort. Majoritatea pozelor gadget-urilor le fac indoor, noaptea. Pielea mea, ziua am un job si nu-mi permit. Cand am decis intr-o zi sa-mi iau un blitz, am zis ca l-am prins pe Dumnezeu de picior.

    http://costin.ro/geneza-13.html

    Nu-s fotograf, imi face insa mare placere sa plec cu aparatul peste tot. Sunt de acord ca nimic nu se compara cu un obiectiv bun (care, btw, costa de te rupe in 2 – vb. din experienta proprie, poate voi aveti bani :-P -), insa daca va ganditi putin, toate setarile pe care le facem unei camere sunt “din cauza”… luminii.

    Un blitz poate strica fotografia, corect, insa face diferenta. La fel de bine poate strica si un super obiectiv folosit prost :-)

      (Citează)

  12. @Radu: am uitat sa te felicit pentru blitz :-D. So, felicitari!

    PS. Al meu s-a bulit. Incerc sa ajung maine dimineata la F64 :-(

      (Citează)

  13. foooooorte important ce ne impartaasesti………pe dracu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus