un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Toyota Prius parcandu-se singura

18 Apr 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Am terminat de mers cu Priusul şi astăzi o returnez. Până când scriu eu despre întreg test-drive-ul şi pun ordine în filme şi fotografii vă las cu acest clip în care se vede funcţionarea sistemului inteligent de parcare. Toyota îi spune “de asistență”, eu îi spun “maşina se parchează singură de parcă ar fi posedată”. Alegi tipul de parcare (laterală sau cu spatele) şi locaţia, iar computerul de bord alege traiectoria şi dă din volan, tu doar controlând viteza din frână.

Cum face asta? În spate are cameră video şi pe baza imaginilor detectează împrejurimile. Pe spolierul din faţă, pe laterale, are senzori normali de parcare pentru a detecta dacă nu cumva e pe cale să lovească ceva. Sistemul nu e 100% sigur, nu poţi să-l laşi de capul lui şi să aştepţi să te parchezi pentru că poate nu ai ales bine locaţia şi loveşti ceva. În plus, după ce termină de parcat nu opreşte maşina, ci aceasta merge în continuare ca orice maşină automată în modul Drive şi cu frâna neapăsată. Ca tehnologie, este o realizare impresionantă şi am rămas şocat prima oară când am văzut că se învârte singur volanul.

  14 comentarii

 1. Bre, pana programezi masina sa parcheze, inveti sa conduci…

    (Citează)

 2. @nashu_mare cam are dreptate.
  Stiu ca BMW dezvoltase un sistem mult mai bun.

    (Citează)

 3. Destul de complicat.

  Cam așa ceva face și noul ford focus care a apărut acum, doar că fără prea mare intervenție din partea șoferului.

  Când treci pe lângă un loc de parcare suficient de mare, mașina îți semnalează și te întreabă dc vrei să parchezi acolo :)

    (Citează)

 4. pana la urma cat costa masina?

    (Citează)

  • @nashu: da, cam asa ceva. Pe mine m-a interesat in primul rand tehnologia si computerul de bord, ca de parcat stiu eu sa o fac direct. Camera video in spate e o dotare geniala, dar personal n-am nevoie de mai mult de atat.

   @Alexandru: si parcheaza singura sau doar iti confirma ca ai loc?

   @cartus: varianta Sol Plus cu toate dotarile, pe care cred ca am testat-o eu din ce vad in lista de preturi, costa 32.477 euro.

     (Citează)

 5. Alexandru Savu

  19/04/2011 la 1:30 AM

  Da, parcheaza singura, soferul doar acceleaza, franeaza, baga in reverse.

    (Citează)

 6. subventii de la stat nu se dau pentru cei care cumpara masini hibrid?

    (Citează)

 7. Merita banii decat daca mergi f.f.f mult cu ea. Altfel nu se merita investitia. Iti recuperezi din investitie prin consumul mult redus.

    (Citează)

 8. Merita banii daca merfi fff mult cu ea fata de ce? Fata de Logan?

    (Citează)

 9. @nashule :) esti carcotas, sau asa esti tu ? :)

    (Citează)

 10. În primul rând, nu ştiu ce să răspund la o asemenea întrebare. În al doilea rând, aşteaptă reviewul complet. Poate acolo o să vezi toate dotările şi designul maşinii.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus