un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nasol sa fii fan Apple

9 Mar 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

utilizatorul tipic de iphone

utilizatorul tipic de iphone

Acum ceva vreme mi-am dat seama că fanii Apple din România au o viaţă destul de nasoală, având în vedere evoluţia preţurilor acestor produse. Lansarea iPad 2 mi-a confirmat asta, când, după anunţul oficial, am văzut foarte mulţi oameni zicând “păi abia mi-am luat iPad şi acum apare unul nou?”.

Iată cum e situaţia. La lansarea oficială un iPhone 4 costa în America 499 de dolari la liber, adică în jur de 1500 de lei. În Europa era cam 500 de euro, adică vreo 2300 de lei. În România telefonul a fost adus întâi de Altex la prețul de 8699 de lei (2000 de euro, bun preţ, ba chiar au şi vândut câteva), apoi a scăzut spre 7000 de lei, 5000 de lei, 4400 de lei, 4000 de lei şi în sfârşit s-a stabilizat la valoarea la care se vinde acum, aproximativ 3400 de lei în magazinele online. Mai speră cineva să-l vadă şi în România la acelaşi preţ ca în Franţa, Germania sau Spania? Mici şanse. Şi atunci, dacă eşti fan, dai o căruţă de bani, de două ori mai mult decât dau alţii care nu sunt cu nimic mai speciali decât tine decât prin faptul că locuiesc în altă ţară, şi ai telefonul.

Poate când apare generaţia următoare, cândva prin iunie, preţul lui iPhone 4 va ajunge şi în România la acelaşi nivel la care SUA sau restul Europei l-au avut încă din prima zi a lansării din urmă cu un an. Doar că în acel moment puţine magazine vor mai vinde iPhone 4, piaţa cerând iPhone 5 şi o va lua de la capăt cu preţuri astronomice şi scăderi imense de la o săptămână la alta. Ţeapă!

La fel şi cu iPad-ul. Preţurile iniţiale au fost mari. Tableta a devenit rentabilă abia prin noiembrie-decembrie, când au fost câteva promoţii bune la 1999 lei pentru varianta cea mai slabă. Cea de 16 GB cu 3G la bord (în opinia mea fără 3G nu merită un astfel de aparat) e pe la 2600 de lei. Atât va costa în SUA, peste doar câteva zile, noul iPad 2 cu aceeași configurație. Credeţi că la noi va fi la aceiaşi bani atunci când va apărea pe piaţă prin cine ştie ce canale? Nu e de mirare că majoritatea posesorilor e dezamăgită de noul model. Păi abia l-am luat pe acesta şi am dat o căruţă de bani pe el şi deja a apărut unul de 2 ori mai rapid şi mai marfă?

Pasiunea se plăteşte. Se pare că fanii Apple o plătesc mai mult ca alții. Fără nici o legătură cu veşnica întrebare “ce-i mai bun, iPhone sau Android?”, eu am dat pe HTC Desire fix 1899 de lei pe 7 aprilie 2010, iar astăzi, 11 luni mai târziu, costă 1939 de lei la acelaşi magazin. Am dat încă de la început suma de bani la care se vinde în toată lumea şi acum, un an mai târziu, tot atât costă. Măcar simt că n-am luat vreo ţeapă.

foto via themobilebabes.com

    14 comentarii

  1. Iar ii provoci :) Si iar apar de-alde cireasa sa se certe cu “tarzii” ca apple face si desface…

      (Citează)

    • @AdrianG: n-au ce sa zica de Apple aici, ca preturile sunt dictate doar de importatori si de canalul lung de distributie si de specularea dorintei fanilor de a cumpara ceva chiar si la pret mare. Daca e undeva vina Apple, e in faptul ca nu aduc ei oficial telefonul aici la un pret normal. Nu ma refer la ce face si nu face telefonul in sine, ci doar la pretul sau si evolutia in timp.

      @zeroo: da, corect.

      @cartus: ma refer doar la telefonul nou si ca nivel de preturi. Pretul a ramas cam tot pe acolo, un an mai tarziu.

        (Citează)

  2. Cred ca mai putem aminti si de marea lansarea Iphone4 in Romania cand a asteptat lumea sa isi ia unul, ca mai apoi sa ii scada pretul in cateva zile/saptamani.

      (Citează)

  3. Desire gasesti si cu 1600 ron, second se dau intre 900 si 1300, depinde de starea lor.

      (Citează)

  4. Eu am HTC Magic si nu inteleg cum isi mentine pretul (la emag de ex e 2.059,99 Lei) avand in vedere modelele mai noi si mult mai bune ale HTC.

      (Citează)

  5. Chestia cu fanii Apple care platesc pe nas preturile comerciantilor de la noi, se datoreaza naivitatii si lipsei lor de informare.

    Daca luam un exemplu simplu al unui MacBookAir de 11inch, la emag e 4800. Folosind insa un serviciu gen http://www.borderlinx.com care-ti permite achizitionarea direct din USA pretul aceluiasi device ajunge la 3900 (cu tot cu transport + taxe + comisioane). Poate fi chiar mai mic, eu unul am luat primul pret de MBA pe care l-am gasit.

      (Citează)

  6. Sa nu mai vorbim ca in State Apple a dat 100$ inapoi celor care au cumparat iPad 1 la 2-3 saptamani inainte de lansarea modelului nou. Apple, care sunt niste scartari. Cand o sa vedem in Romania asa ceva?
    PS@ nwradu: schimba te rog adresa mea de la blogroll, am schimbat domeniul.

      (Citează)

  7. Eu am primit Nokia E72 in ziua lansarii in Romania (care a fost un pic inaintea lansarii pe plan mondial – google it). In acea zi fatidica, acum un an si ~3 luni, telefonul costa 1600 RON. Acum costa 1420, ca au mai aparut ţâşpe randuri de modele de atunci.

    Daca ar fi si E7-le la fel de ieftin… *dreaming*

      (Citează)

  8. Când avem exemple de la emag este irlevant.
    Mi-am luat laptop care m-a ajuns 5000 roni din state, iar la emag varianta mai slaba este 6200 RON. (prețul meu a inclus vama si transport)
    Htc-ul Magic de mai sus e alt exemplu.

    In condițiile in care iei de pe okazii sau CG un desire la 1100 RON, ce mă interesează prețul de pe emag?

    @Adrian: astept cu nerăbdare ziua in care o sa-ți permiti un iDevice :*

      (Citează)

  9. @Radu: eu vroiam sa accentuez ca e nasol sa fii fan apple oricum, indiferent de preturi.
    @Cireasa: cand o sa-si merite banii, fii sigur ca o sa-mi cumpar.

      (Citează)

  10. intai ar trebui sa-l incerci totusi, nu? :)

      (Citează)

  11. Eu unul nu sunt de acord deloc cu acest articol: poza nu este la dimensiune optima… de preferat un 3456 x 2304. S-ar vedea mai bine asa.
    On topic, ai dreptate cu i-produsele. Mandru posesor de HTC desire HD, cadou de la mosu’ (ca sa nu iti faci iluzii, mosu’ = salariul propriu).

      (Citează)

  12. Adevarat tot ce ai scris.In schimb eu ca un umil detinator de aifon ma simt “lezat” de poza cu tanti aia ..spre deosebire de ea am si burta si ochelari si nici nu ma tine consola de sub oglinda :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus