un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

eSATA ruleaza

13 Dec 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Odată cu staţia meteo (apropo, la ora la care scriu acestea sunt -0,5 grade afară și 23,1 în cameră) am cumpărat şi un hard-disk extern de 1,5 TB, un Samsung cu conexiune USB şi e-SATA şi, la fel de importa, buton de on/off pe carcasă metalică. La 479 lei și livrare gratuită oriunde în țară mi se pare o afacere excelentă.

Am rămas impresionat de transferul prin e-SATA, undeva la 40 MB/s rată susţinută, mult mai bine decât pe USB 2.0, ba chiar cred că duce și mai mult de atât. Pentru cei ce nu ştiu (şi eu abia recent am elucidat tehnologia), nu trebuie să ai placă de bază cu e-SATA, ci e suficient să ai un port normal SATA liber. În acel port poţi înfige un cablu SATA-tată la un capăt şi e-SATA-mama la celălalt capăt, iar apoi scoţi cumva acest cablu în afară carcasei. Îi faci loc prin panoul din spate al calculatorului, îl tragi prin carcasă, îl scoţi prin fantele de aerisire… treaba ta. Hard-diskul pe e-SATA îl conectezi la acel cablu, care practic funcţionează ca un prelungitor de SATA. Plăcile de bază care au e-SATA sunt şmechere doar prin faptul că au deja o astfel de mufă scoasă “la botul calului”, în spatele carcasei.

Eu am rezolvat altfel treaba. Am luat acum ceva vreme o carcasă Zalman Z7 Plus (omfg, am uitat să scriu despre ea) care are, pe lângă 2 USB-uri frontale, şi un port e-SATA scos tot acolo, iar în pachet a venit şi acel cablu prelungitor de care vă spuneam. Abia atunci am observat care este de fapt manevra.

    9 comentarii

  1. eSata e pentru porn deci. nu stiam la ce dracu mi-ar trebui mufa eSata la laptop, aparent de asta.

      (Citează)

  2. Se și alimentează prin eSATA sau e nevoie să-l bagi în priză? Cred că am un eSATA pe placa de bază, dar m-ar interesa mai mult un HDD mic (2.5″) pe care să-l conectez la portul USB 3. ;)

      (Citează)

  3. Astea cu alimentare separata 220V nu mi se par o afacere prea buna. Castigi spatiu dar pierzi la portabilitate.

      (Citează)

    • Asta e de la priza. E facut pentru stocare mare si portabilitate redusa, deci e ok de la priza.

      Daca vrei sa-l cari peste tot, iti iei unul pe USB care se si alimenteaza de acolo, sunt suficiente modele disponibile.

        (Citează)

  4. si hardul intern cum se misca atunci cand copiezi pe asta extern

      (Citează)

  5. Am si eu unu la fel, dar varianta de 1TB, cand l-am cumparat eu era ~ 500 ron. Acum vad ca au scazut preturile.

    Ce as vrea sa te intreb, dupa ce stingi PC-ul, mai inchizi si hardul din butonul de on/off ? Eu unul dupa ce sting pc-ul sting si priza in care se afla cu tot cu hard, iar la butonul de on/off nu umblu ca ma cam incurca. Crezi ca i-ar putea afecta daca il folosesc asa?

      (Citează)

  6. iti cer prea mult sa imi raspunzi si mie la comentariu? :)

      (Citează)

  7. Lasa-l bre si pe el ca poate e la taiatul porcului :)

      (Citează)

    • Nu stiu daca-l strica sau nu, depinde de cum l-a gandit producatorul. Atunci cand se taie alimentarea capul de scriere se parcheaza pentru a nu strica platanul. In mod normal asta se face automat in hard-disk, indiferent cum tai alimentarea, adica direct de la priza, de la calculator sau prin butonul de on/off. Practic e important daca Samsung nu a schimbat mecanismul, dar mai mult ca sigur nu. Eu il las in priza si-l inchid de la buton, avand in vedere ca-l folosesc destul de rar totusi.

      @laur: se misca in continuare, dar scade transferul. Daca-l lasi in pace, baga viteza mare, dar daca mai faci si altceva scade transferul.

      @Carinus: am facut un upgrade la calculator si am aranjat diverse cabluri toata ziua. Porcul IT-istilor :P

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus