un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Berea proasta castiga teren

21 Nov 2010  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Citeam comunicatul prin care Ursus anunţă că închide fabrica de bere din Cluj-Napoca şi păstrează acolo doar o prezenţă simbolică printr-o mini-unitate de îmbuteliat şi o terasă pentru consumatori. Închiderea fabricii actuale şi concedierea unui număr mare de angajaţi se numeşte “redefinirea prezenţei în Cluj-Napoca” în limbaj PR, dar asta nu cred că-i va încălzi pe cei ce-şi pierd locurile de muncă.

Îmi pare rău să aud că le merge mai rău celor de la Ursus, deoarece am zis mereu că aceasta este berea mea preferată dintre cele româneşti. Mai mult, dacă vrei să bei o bere fără alcool, Ursus N/A chiar are gust de bere, spre deosebire de altele. Şi totuşi, citind comunicatul de presa nu pot să nu mă întreb dacă nu au și ei o parte din vină.

În primul rând, Ursus pare a fi în concurenţă cu alte branduri tot de-ale lor, precum Timişoreana, o altă bere premium dacă e să mă iau după logo-ul “lux premium pils”, şi Peroni Nastro Azzurro, Miller şi Pilsner Urquell, ultima fiind probabil între cele mai bune din lume.

În al doilea rând, e criză şi Ursus nu se mai vinde, dar berea economică da. Six-pack-ul de 18 litri, tradiţional în România, e pe val. A cui o fi vina? A mea? A ta? Că eu o văd tot la producătorii de bere care n-au ştiut să-şi educe cumpărătorii şi să oprească creşterea pe piaţă a berii meltenești. Comparaţi reclamele cu tradiţia şi butoaie cărate prin secolul 19 cu reclamele despre berea băută la kilogram în mijlocul înjurăturilor la bodega din sat. Cu care credeţi că se asociază mai repede cumpărătorul mediu?

PS: aveţi idee de ce îmi cere site-ul oficial Ursus vârstă ca să pot intra pe el? E vreo lege în acest sens sau pur şi simplu s-au decis să-şi enerveze fiecare vizitator punându-l să facă vreo 7 clickuri în plus?

    11 comentarii

  1. Te-ai gandit si la faptul ca poate roamanii nu au asa multi bani, ca e poate si un semn de saracie in toata povestea asta? From my HTC Desire

      (Citează)

  2. Nu exista o concurenta reala intre Timisoreana si Ursus. Toate se fac pe aceleasi linii de fabricatie, fie ca e vorba de Cluj, Timisoara sau Brasov. Cu o mica operare in calculator toata fabrica poate trece in modul productie Timisoreana sau productie Ursus.

    Ursus vand si ei la sixpack de 18 litri, fii linistit: Stejar, Ciucas…

    Chiar cred totusi ca e nerentabil sa produci in mijlocul orasului. Barem fabrica din Timisoara e un pic mai spre marginea orasului…

      (Citează)

  3. Nasule,d unde esti baiatule?nu cred ca zona traian e marginea orasului,nici ultra central nu e,da nici marginea orasului

      (Citează)

  4. In strainatate toate site.urile bauturilor alcoolice sau produselor de tutun au chestia cu varsta legala, de ceva timp am vazut ca si cele romanesti incep sa practice.

      (Citează)

    • @Electorul: da, o zic si ei in comunicat ca e din cauza crizei si nu pentru ca ar fi inceput lumea sa bea whisky de 21 de ani in loc de bere.

      @Nashu @fcp_1921 @Marius: asta zice si comunicatul, ca inchid Clujul pentru ca are costurile de operare cele mai mari si din cauza locatiei. La inceput vroiam sa scriu ca fac o greseala pentru ca inchid fabrica emblematica pentru brandul lor, dar m-am abtinut. In Cluj sunt costuri mari si e normal sa le reduci acolo unde e problema. Angajatii din Timisoara, Buzau si Brasov nu au o vina pentru ca in Cluj e regia mai mare.

      @ioana: da, scrie in comunicat ca s-a redus volumul cu 11%.

        (Citează)

  5. Daca intr-adevar consumul este in scadere, e cumva logic sa aleaga sa inchida fabrica din Cluj. Nu stiu daca ai fost vreodata acolo dar are o pozitie extraordinara (chiar daca nu ultracentral) intre caminele stundentesti, Somes si parcul central.
    Nu am mai fost de foarte mult timp pe acolo dar imi amintesc cu placere in primul rand de mirosul de hamei dimineata cand plecam la cursuri si de senzatia placuta de a avea fabrica de bere peste drum :)
    Era intr-adevar o parte fireasca din oras dar viata merge inainte si probabil se va construi un complex comercial interesant in zona.

      (Citează)

  6. @Fcp_1921: ce intelegi sau nu intelegi tu prin “un pic mai spre margine”? Nu am zis ca e in margine, dar din punct de vedere al unei fabrici e pozitionata deocamdata binisor. Accesul cu tirul este destul de facil.

      (Citează)

  7. au zis ei ca le scad vanzarile? de unde ai tras concluzia asta? doar pentru ca au inchis fabrica? pentru cate marci face SAB Miller in Romania nu cred ca au nevoie de mai mult de o fabrica pentru productie, hai doua si 3 linii de imbuteliere.

      (Citează)

  8. Si ce daca s-a redus volumul cu 11 % , nu cred ca e o tragedie la marimea lor ca holding , sa renunte la una sau doua marci din cele scumpe care nu prea le bea lumea si sa pompeze timisoreana la preturi mici . M-am uitat in magazin , intre producatorii care au marci la sticla de 0.5 , 0,3 sau cutie au preturile in aceeasi zona , intr-adevar mai mici sunt cele la pet insa si eu au timisoreana la 2 L la pet asa ca nu pot sa dea vina pe ceilalti ca au berea mai ieftina si mai proasta si daia o cumpara lumea in conditiia in care si tu ai bere in segmentul ala , nu neaparat mai proasta . Probabil vor sa reduca din costuri sa fie mai mare cascavalul la baieti mai ales ca mai au 3 fabrici mari in tara.

    Ursus e buna , nu ma da pe spate , la fel si timisorea , restul nu le-am incercat Stejar prea tare , iar Peroni nejustificat de scumpa , am baut in italaia dar nu mi-a scos nici un wow . Berea fara alcool de la Ursus e la fel ca aia neagra , n-are nici un dumnezeu , vrei bere fara alcool iti iei Stela , iar neagra daca nu ai Guiness atunci macar Silva , dar in nici un caz Ursus.

      (Citează)

  9. Ursus mi se pare o bere din ce in ce mai proasta.
    Acu cativa ani era preferata mea, mai deunazi mi-am luat 2 beri Ursus intr-o seara si am regretat, mai bine dadeam 2 lei in plus si ma desfatam cu un DAB sau mai stiu eu ce alta bere buna.

      (Citează)

  10. @L!nuX: chiar asa au facut dintotdeauna, au produs o anumita marca de bere in functie de cerinta de moment. Nu au fost limitati de anumite considerente de genul “Timisoreana se face doar la Timisoara”. Din contra… De fapt, nu scrie nicaieri pe sticla unde e imbuteliata.

    Perroni e bere de fite, cu gust de pipi. Nu am baut pipi pana acum dar sunt convins ca are gust de Perroni sau Bergenbier.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus