un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Berea la PET, placerea romanului

9 Aug 2009  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Noroc la 3 litriUn articol din Ziarul Financiar spune că 50% din berea vândută pe piaţa românească este îmbuteliată la sticlă de plastic. Cu alte cuvinte, 50% din berea băută la noi în ţara e ieftină, proastă şi se ia la recipient de minim 2 litri. Şi nu e vorba de cantităţi mici, ci de 9,3 milioane de hectolitri de bere îmbuteliată la PET. Asta ar însemna 930 de milioane de litri. Cam mult.

Articolul face comparaţie cu Cehia, țara cu cel mai mare consum de bere din Europa, unde nici nu s-a auzit de PET-uri. Normal, cehii apreciază berea bună. Nu o beau în singurătate în casă sau la muncă în uzină, ca apoi să-şi bată nevasta sub influenţa alcoolului, ci ies la terase şi eventual udă cu bere o varză cu ciolan. La ei un six-pack e format din 6 sticle de 0,33 litri de bere Pilsner-Urquell, o bere fină şi bună. La noi, six-packul românesc are 6 sticle de 3 litri fiecare, deci 18 litri de bere dintr-un foc. Te miri apoi de ce suntem priviţi ca fiind ţăranii Europei.

    9 comentarii

  1. Au si aici bere la 2 litri ar u am remarcat sa fie o marca prea cunoscuta. Oricum pentru ei cantitatea minima este o lada de 24 de sticle de 500ml.
    Bere la 0,33? Vrei sa faca cehul atac de cord? Asta nu-i ajunge nici la o masea.Pilsner e pentru turisti mai mult; desi e adevarat ca e foarte rspandita, pe aici fiecare bar, restaurant, etc este specializat in unul, doua tipuri de bere si Pilsner au avut o strategie buna.
    Comparatia intre cehi si romani a fost tare. Da, cehul nu bea singur, bea mult, cu nevasta, amanta, prietenii, etc, de umbla toti beti toata ziua.
    Oricum, cehii sunt cam snobi cand vine vorba de bere. Iti dau un pahar de 500 cu jumate guler de spuma si stramba in nas la orice alt fel de bere sau la amestecuri gen Picon http://en.wikipedia.org/wiki/Sirop_de_Picon.

      (Citează)

  2. Pai chiar suntem… suntem inapoiati in comparatie cu ei. Cand treci din Ungaria in Ro, zici ca treci in vestul Europei in nu stiu ce tara ravasita de razboi si saracie din africa ( exagerata un pic comparatia )

      (Citează)

  3. Se bea in functie de nivelul de trai, aici nu are nicio legatura civilizatia. Romanul cistiga in medie 300 Euro/luna, cehul are 700-800 Euro/luna, normal ca unul bea bere la plastic si celalat la ciob sau aluminiu.

    Ala care-si bate nevasta nu bea bere la plastic, exista lucruri cu mult mai rele ce se vind pe piata bauturilor alcoolice la noi…

      (Citează)

  4. Adevaru e ca in Cehia berea e exceptionala si in multe sortimente. Si acolo gasesti bere ieftina la 0.35 eur/sticla dar cea buna e in jur de 1 eur/sticla

      (Citează)

  5. Make, nu e vorba de venitul mediu.. Uite, daca mergi la o terasa sau intr-un bar in Cehia, majoritatea beau bere… draft (da’ tot buna), nu la sticla, pe cand in Romania, pe terase toti beau bere la sticla. Diferenta ar fi ca romanul daca iese in oras, unde-l vede toata lumea, bea o bere mai ok, insa acasa, unde nu-l vede nimeni e in stare sa bea si apa de la flori daca are eticheta de bere.

      (Citează)

  6. Cica berea la draft ar fi mai buna (si Kofola, Cico local, tot la draft prefera).
    Cred ca e vb de mentalitate si traditie. In Cehia se mandresc cu berea lor, nu degeaba orasele mari s-au luptat pentru dreptul de a fabrica bere in evul mediu. Au traditia berii, noi nu prea.

      (Citează)

  7. Mai, eu n-am putut sa beau Kofola… mi se parea ca are gust de Jagermeister..

      (Citează)

  8. Eu zic ca seamana cu cicoarea la gust. Oricum e naspa, stiu un singur non-ceh care sa bea. Dar ei sunt disperati, mai ales slovacii, altceva nu stiu. Oarecum baubila ar fi aia cu lamaie, gen Pepsi Twist, si la draft.
    Pentru necunoscatori, Kofola e Coca-Cola locala.

      (Citează)

  9. mnezaule, kofola aia are gust de lemn dulce combinat cu zeama de sosete fierte. Brrr.

    Am baut o bere ceheasca, de fapt am cumparat, ca de baut nu se putea, care costa vreo 14mii lei sticla. Ceva intre apa cu sare si apa cu sare cu bere.
    Berea la Pet e mai usoara si nu neaparat infioratoare. ideea e ca tre sa o bei repede

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus