un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Review Asus 1215N – cel mai performant netbook

4 Oct 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Asus 1215N este cel mai performant netbook al momentului, din ce am descoperit studiind un pic şi concurența sa, şi probabil soluţia perfectă pentru cei ce vor mobilitate, dar şi putere de procesare atunci când e vorba de editat fotografii sau rulat filme HD.

Veţi înţelege de ce zic asta atunci când citiţi specificaţiile acestui netbook: procesor Intel Atom dual-core la 1,8 GHz, 250 GB stocare internă, 4 GB de memorie RAM, wireless N, bluetooth 3.0 şi ieşire HDMI. În plus, are cel mai mare ecran care poate fi pus pe un netbook fără a-l trece în categorie notebook: 12,1 inci cu iluminare pe LED-uri şi rezoluţie 1366×768 pixeli, susţinut de o placă video cu tehnologia Optimus.

De tehnologia Optimus v-am spus la review-ul lui Asus UL30J: netbookul include o placă video integrată în cea de bază, pentru aplicaţiile uzuale, şi una nVidia mult mai performantă pentru momentele în care sunt cerute procesări complexe. Netbook-ul rulează pe cea integrată, care consumă puţină energie, şi comută pe cea avansată doar atunci când este nevoie, această comutare făcându-se rapid şi transparent pentru utilizator.

Optimus şi procesorul dual-core şi alte optimizări au adus şi o performanţă crescută a bateriei faţă de modelul anterior 1201N: de la 2-3 ore la 5-6 ore, în condiţii normale de utilizare şi cu wireless-ul pornit. Aceasta autonomie mi se pare cu atât mai impresionantă cu cât, să nu uităm, e vorba de un ecran de 12 inci.

Nu am ce să spun prea multe în rest. La un model care “pe hârtie” pare a avea de toate nu-mi rămâne decât să mă asigur că nu are vreo problemă ascunsă, ceva care să strice toată plăcerea de a-l utiliza. Nu are. E performant, Windows 7 Starter se mişca bine, rulează filme Full HD, poţi să te joci un Starcraft 2, camera web inclusă e bună, sunetul se aude ok din boxe.

În ceea ce priveşte construcţia sa fizică, nu mă plâng de nimic. Este foarte uşor la doar 1,4 kg. Îl ţineam într-o mână lejer, iar când îl ţii pe picioare, de exemplu când citeşti ceva la un drum lung, nu este deloc obositor. Carcasa e bine făcută, iar porturile sunt suficiente (are şi HDMI şi VGA, de exemplu).

Un pic bizară mi s-a părut tastatura, însă doar la început. Plasticul din jurul tastelor pare subţire şi se deformează cam 1-2 milimetri atunci când apeşi o tastă, curbându-se în jos. Când am văzut asta, apăsând de test câte un buton, am zis că e aiurea rău. Apoi, utilizând pe bune computerul, nici nu mi-a mai păsat. Nu este deranjant, nu te incomodează cu nimic, nu se strică nimic, ci doar aşa e el făcut. Nu mi-a mai sărit deloc în ochi problema.

Concluzie: dacă vreţi un netbook foarte performant, Asus 1215N este modelul pe care trebuie să-l luaţi. Singura problemă este că încă nu se găseşte pe piaţă, principalele magazine vânzând modelul 1201, care are autonomia bateriei la jumătate. Aşteptaţi să apară 1215, merită.

Citiți și hands-on-ul inițial.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Daca vei un neetbook foarte performant, (desi la 12.1 inch mie nu mi se mai pare chiar netbook) iti iei lenovo x201 care are procesor si autonomie mult superioare.
    Asta daca pretul nu e problema ci performanta si dimensiunile.

      (Citează)

    • X201 e intre 4700 de lei si 7800 de lei, functie de dotari. E o problema pretul, nu are cum sa nu fie. Asa putem compara Asus 1215 cu Alienware M11, care e mai performant, dar costa dublu.

      Asus-ul e un netbook premium. Probabil daca il puneau cu procesor Core i3 sau i5 intra la categorie laptop, dar ar fi costat cat acel Lenovo.

        (Citează)

  2. Da, am inteles eu gresit. Pentru mine netbook insemna dimensiune mica + baterie, aparent nu e chiar asa conform wiki: “Netbooks are a category of small, lightweight, and inexpensive laptop computers”.

      (Citează)

  3. Salut !
    Ce parere aveti despre Acer Aspire One D260 pe care cei de la vodafone il ofera ?
    M-au sunat sa ma intrebe daca nu ma intereseaza. L-am gasit si pe emag la un pret insa mai mare. Eu urmaresc un netbook care sa poata rula un program modest de editare foto pentru imaginile pe care le fac zilnic si aplicatii relativ simple de office, navigare pe net etc. Am o experienta deja trista cu un Acer Travel Mate 5310 care mi-a mancat nervii din cauza placii de baza (probleme frecvente de pornire). L-am reparat de doua ori (suflare de aer cald ?!) dar acum se pare ca trebuie inlocuita placa de baza din cauza unei componente care s-a desprins. Pretul fiind deja mare ma gandesc la o varianta mai fiabila dar si mult mai portabila decat Travel Mate. Va multumesc :)
    (Teo)

      (Citează)

    • Din cate stiu Aspire One sunt ok, dar nu ma pronunt la performante. De obicei lumea se plange atunci cand e vorba de facut orice altceva decat stat pe net si scris un mail de pe un netbook entry-level.

      Altfel spus… pentru mine Aspire One a fost o enigma!

        (Citează)

  4. Multumesc, o sa aleg probabil tot un laptop.
    T.

      (Citează)

  5. “rulează filme Full HD” – hum, asta de unde ai scos-o? ca pe al meu, un youtube in 1080 sacadeaza. win 7 fara nici un brizbriz care sa-i manince cpu-ul….

      (Citează)

  6. Am 2 intrebari:
    1.Nu este facut special pt jocuri, dar se pot juca unele NFS-uri mai vechi MW, C sau Sims 2.Ma puteti ajuta?

    Multumesc anticipat!

      (Citează)

  7. IL AM DE 1 AN DE ZILE SI IL FOLOSESC DECAT LA SONORIZARI E SUPER.DAR CRED CA AI FAC UN UPDATE DE HARD SSD 120 GB(VITEZA ) SI 4 GB MEMORIA. IN PREZENT ARE 250 GB HARD DE 2,5 NORMAL SI MEMORIE 2 X 1 GB DDR3. IN REST E SUPER OK.SAU IMI IAU UN ZENBOK ASUS U 31, CU PROCESOR I7 250 HARD SSD 4 GB MEMORIE E MAI SUBTIRE SI E MAI (TRENDY). MULTA BAFTA TUTUROR.

      (Citează)

  8. E VORBA DE ASUS 1215 N NOTEBOK.

      (Citează)

  9. LEGAT DE PRET ESTE CAM SCUMP SINCER SA FIU , DAR MA DAU PESTE CAP SI IL CUMPAR , CE NU MIOI PERMITE?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus