un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-mi place la noul Internet Explorer 9 beta

16 Sep 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

S-a lansat zilele trecute IE9 în varianta beta, iar astăzi am fost şi la o mică prezentare Microsoft pe tema asta, după aventura de acum câteva luni din Delta Dunării. Dacă vă amintiţi ce scriam atunci despre IE în varianta preview, mă entuziasmase posibilitatea utilizării plăcii video pentru accelerarea randării site-urilor şi a unor efecte speciale în acestea. Asta este caracteristica definitorie a acestei noi generaţii de browsere formate din IE9, Chrome 6 şi Firefox 4.

Acum a apărut varianta IE9 Beta şi putem vedea şi interfaţa noului browser, căci Microsoft a regândit total acest aspect şi l-a dus în aceeaşi direcţie cu cei doi concurenţi amintiţi mai sus. M-am decis să nu vă arăt acum fotografii de la prezentare, ci să vă spun ce-mi place mie la noul browser și ce m-a surprins plăcut în cele două zile de când l-am instalat.

Quick Preview pentru tab-uri direct din taskbar. Duci mouse-ul pe Internet Explorer şi îţi apar tab-urile deschise în acel moment. De acolo poţi plimba rapid mouse-ul pe acele mici preview-uri şi, fără nici un click, ţi se arată respectivul tab pe întregul ecran. E comportamentul normal al softurilor în Windows 7, dar acum în cazul particular al browserului îşi arată eficiența.

Culori identice pentru tab-urile “copil”. În imaginea de mai jos am intrat pe MSN.com, am făcut click dreapta pe un link şi am ales Open in New Tab. Am deschis un tab nou, am încărcat nwradu.ro, iar de acolo am deschis într-un tab nou un link care ducea la mobbi.ro. Am făcut aceeaşi operaţiune cu realitatea.net, de unde am deschis într-un tab nou o ştire de pe money.ro. După cum observaţi, a colorat automat şi diferit tab-urile părinte şi copil. E mişto ideea asta. Poate intru pe un site de ştiri şi deschid 10 noutăţi în 10 tab-uri diferite. După ce mă satur de citit, ştiu direct pe care trebuie să le închid ca să termin cu știrile și tot ce a ținut de ele. E doar un detaliu minor, dar la care mă bucur că s-a gândit cineva.

Jump lists în taburile pin-uite de taskbar-ul din Windows. E ca un bookmark la botul calului. Draghezi un tab pe taskbar şi primeşte acolo link separat. Dacă faci click dreapta pe acea pictogramă poţi să vezi şi un meniu caracteristic acelui site, ca să navighezi direct la o anume parte a lui. Desigur, site-ul trebuie optimizat pentru asta, dar e atât de simplă operaţiunea (se adăugă nişte meta în header) încât o voi face şi eu pentru nwradu.ro, chit că nu cere nimeni asta. În exemplul de mai jos, Amazon a ales să-și promoveze astfel ofertele, cele mai vândute produse, Kindle și alte câteva.

Notificări în taskbar. Din nou, e nevoie ca site-urile să suporte aceste noi funcţionalităţi, dar Facebook deja o face. Am dus un tab de Facebook pe taskbar, am minimizat acea fereastră, iar steluţa roşie ce a apărut îmi spune că am o notificare nouă. Chestia asta e foarte utilă ca să laşi diverse site-uri minimizate, gen Facebook, Twitter sau Gmail şi să ţi se atragă astfel atenţia că s-a întâmplat ceva nou pe ele, în loc să pierzi timpul verificându-le periodic. Am impresia că aceasta funcţionalitate poate fi dusă mult mai departe pentru tot felul de notificări, inclusiv cu cifre, dar nu mă pricep prea bine. Le vom vedea în curând.

Timpul de încărcare al addonurilor. Calculează cât durează să se încarce anumite add-onuri şi deci ştii ce să opreşti.

CE NU-MI PLACE
Nu are buton de închidere pe fiecare tab. Asta ar fi ok dacă acel buton ar apărea când duc mouse-ul pe un tab (mouse-over), dar nu e aşa, micuţul X de închidere fiind prezent doar pe tab-ul activ. Cu alte cuvinte, duc mouse-ul pe un tab, fac click să trec la el şi abia apoi fac click ca să-l închid. Nu e vorba doar de apăsarea în plus, ci de faptul că pierd timpul cu extragerea conținutului fiecărui tab din memoria RAM şi din cache şi afişarea sa. Dacă am 30 de tab-uri deschise şi vreau să închid 20 dintre ele, vreau să le închid rapid, nu să mai trec o dată prin fiecare. Sper să se schimbe asta în varianta finală.

La unele site-ul nu mai afişează favicon-ul. Problema e de la site, nu de la browser, şi am avut-o şi eu pe nwradu.ro şi mobbi.ro din cauza codului mai vechi pe care îl foloseam. Un cod corect este

<link rel=”shortcut icon” target="_blank" href=”http://www.site.ro/favicon.ico” type=”image/x-icon” />

altfel nu se afişează corect.

Dacă aveţi Windows 7, puteţi descărca IE9 beta de aici şi să-l testaţi chiar voi. Cred că cere Windows original, pentru că sunt necesare câteva update-uri pentru instalare. Există și o versiune specială de Flash pentru el. Un review detaliat am găsit pe Engadget şi probabil vor apărea mai multe în curând inclusiv la noi.

    23 comentarii

  1. tab-urile pot fi inchise rapid la fel ca in orice browser, cu click pe rotita mouse-ului. mai dificil daca folosesti touchpad-ul de la laptop…

      (Citează)

    • @laur: nu, dar Amazon e printre site-urile care am implementat acel sistem. Sper sa apara si pe ale noastre, ca e simpla treaba.

      @seba18: la mine rotita e pusa pe Select All, o comanda des folosita.

        (Citează)

  2. mi se par in schimb oribile butoanele de back si forward. cele de IE8 erau foarte bune.
    btw am vazut ca aveai linkuri de amazon. Comanzi de pe amazon.com sau alt site?

      (Citează)

  3. L-am instalat si eu. Au copiat GoogleChrome. Este aproape identic.
    Functionalitatea butoanelor inainte-inapoi identica (se tine apasat pentru a aparea lista cu site-urile vizitate); butonul Tools (similar butonul Meniu). Butoanele Home si Refresh sunt amplasate insa in alta pozitie.
    Cautare direct din bara de adrese. Aici sunt mai buni; schimbare motorului de cautare este mult mai usoara.
    Forumul Softpedia nu se afiseaza corect. Oare doar la mine? http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=674290&st=7956&start=7956
    E vorba de textul care apare incadrat ca citat.

      (Citează)

    • E pe undeva un buton de compatibilitate, se rezolva atunci cand il apesi?

      Eu am o problema cu galeriile de imagini pe blog. Pe nwradu.ro nu-mi afiseaza corect galeriile (se deschide overlay-ul si se inchide). Pe mobbi.ro merge perfect. Pluginul e acelasi, cu aceleasi setari, deci ma gandesc ca o fi problema cu altceva din tema mea, dar nu stiu cum sa-l “debughez”.

      Si FF4 mi se pare ca a copiat Chrome. Cred ca mai degraba e vorba de forma cea mai eficienta a unui browser si e meritul Google ca au descoperit-o primii.

        (Citează)

  4. Nu este nici un buton de compatibilitate.
    Pe anumite site-uri apare butonul, pe altele nu.

    Nici eu nu pot vedea pozele.

      (Citează)

    • Pe softpedia nu e butonul, ai dreptate.

      La mine pe blog insa apare. E in stanga celui de refresh. Apasa-l, iti va reincarca blogul, va merge si galeria in acel moment. E clar deci ca problema e de la codul meu, nu de la beta-ul IE-ului. Voi incerca sa rezolv.

      Petru, expertul Microsoft in astfel de chestii, mi-a spus ca va aparea in curand o unealta de compatibilitate care iti va spune in fiecare pagina ce trebuie facut ca sa rezolvi problemele.

        (Citează)

  5. L-am testat pe netbook, win7 32 de biti, procesor Intel Atom N450 (chipul grafic inclus in procesor): 3-4 fps cu 20 de pesti pe ecran. Cateodata pestii dispar de tot.

    Pe aceeasi configuratie am scos 1 fps in Firefox 3.6 cu 20 de pesti si 6 fps cu 10 pesti.

    Testele au fost facute cu laptopul ruland “de pe baterie”.

      (Citează)

    • Cred ca n-ai cip grafic de accelerare, de fapt. Ar fi trebuit sa scoti lejer 60fps la rezolutia aia. L-am vazut testat pe laptopuri normale, de 2-3 ani vechime, scoate 60 fps si cu 1000 de pesti. Sau o fi de la faptul ca erai pe baterie, cine stie?

      Eu am auzit ca sunt alt gen de probleme momentan: cu tehnologia Optimus sta mereu activata placa video separata, cum era pe Asus-ul testat de mine. Microsoft si nVidia lucreaza pentru a stabili momentele cand se activeaza placa dedicata, ca nu e normal nici asa.

      Stai sa deschid eu vechiul laptop si-ti zic cat scot.

        (Citează)

  6. Are ceva ce se numeste Intel(R) Graphics Media Accelerator 3150.

    Pe aliemntator se misca la fel, inclusiv cu toate setarile grafice data le maxim. Si folosesc 256 de mega ca RAM pentru video (din 1000).

      (Citează)

  7. Sper ca haștemeleul asta nou sa nu fie sfarsitul netbookurilor actuale. Speram ca am facut si eu o investitie pentru vreo 2-3 ani.

      (Citează)

    • 39 fps cu 20 de pesti in 1280 x 700 window size.
      33 fps @ 50 pesti
      29 fps @ 100 pesti
      12 fps @ 500 pesti
      8 fps @ 1000 pesti

      In Chrome 6.0.472 prind 10 fps @ 20 pesti, 4 fps @ 100 pesti.

      Acer EX5220 cu Celeron m540, Intel GMA x3100 cu 358 MB memorie grafica din 2 GB.

        (Citează)

  8. Pana la 100 de pesti, nu se vede diferenta la mine in IE9. :)

      (Citează)

    • Vezi ca n-are legatura cu CPU-ul. Tocmai asta e ideea, e folosit in intregime GPU-ul pentru accelerare, la fel ca la filmele prin codecuri DXVA. De asta browserele care nu stiu inca sa faca aceste procesari prin placa video abia scot cateva fps-uri.

      Chrome cu 500 de pesti: 1 fps, CPU la 90-95%. IE9 beta cu 500 pesti: 14 fps, CPU la 60% din care 40-50% pt IE.

      Vezi in IE9 la Options > Internet Options > Advanced sa nu ai cumva bifata optiunea de software rendering instead of GPU. Daca nu e, probabil ca ai nevoie de un patch sau update de la producatorul netbookului. Eu am un sistem mai prost decat al tau si merg bine astea.

      Oricum HTML 5 nu pentru pesti si animatii frumoase va fi folosit. Astea sunt de show si testare intensa de performanta. Si cu Flash facea lumea inainte site-uri lungi si animate, dar s-au potolit.

        (Citează)

  9. Da, GPU, evident, Intel(R) Graphics Media Accelerator 3150, dupa cum ziceam mai sus….

    “Use software rendering instead of GPU rendering” e bifat si nu se poate debifa. Nu cred ca Atom N450 e superior din punct de vedere al performantelor computeristice unui Celeron m540.

      (Citează)

  10. quick preview direct in taskbar nu e o noutate IE9. Orice IE8 pe windows 7 va oferi preview la tab-uri asa cum ai aratat si tu acolo. Mai jos de IE8 nu stiu.

      (Citează)

  11. Păi și în IE8 e aceeași facilitate enervantă, că orice căcat de tab apare în tab preview. Și dacă ți se mai deschid și mai multe ferestre, fiecare cu mai multe taburi să vezi atunci distracție.

    Pentru cei care folosesc multe taburi, sistemul este de-a dreptul cretin. Exact așa aveam și la Opera, dar acolo din fericire am găsit o opțiune care mi-a redat funcționalitatea clasică, de pe Windows Vista. Adică click pe butonul de taskbar îți dă fereasta nu un tab preview.

    E mișto faza cu separarea culorilor în funcție de copii. Dar și mai mișto ar fi să poți da un right click și să îi dai close doar la taburile cu aceeași culoare. Se poate așa ceva?

      (Citează)

    • Probabil prin addon uri. Şi FF e foarte redus la management de tab-uri în original, dacă n-ar fi Tab Mix Plus mi-as băga picioarele.

        (Citează)

  12. Ştii ca peştii aia se numesc beta? Oare ce peşti vor fi în versiunea finală?

      (Citează)

  13. @Programare Sociala: [..]și mai mișto ar fi să poți da un right click și să îi dai close doar la taburile cu aceeași culoare. Se poate așa ceva?

    Exista optiune de “Close this tab group” care chiar asta face…

      (Citează)

  14. Comparatie browsere octombrie:

    http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/10/windows-browsers-benchmarked-october-2010-edition.ars

    La final apar si beta-urile (ie9 included)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus