un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Preview la Internet Explorer 9

9 Jul 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

ie9_nwraduMotivul pentru care n-am scris până acum de partea a doua a prezentării Microsoft din Delta Dunării [prima parte aici] este că n-am avut timp să instalez chiar eu preview-ul de la Internet Explorer 9. Nu că n-aş fi avut încredere în demo-ul făcut de Tudor acolo, dar am vrut să-l încerc pe calculatorul meu, să mă conving că în Deltă nu s-a folosit vreun Alienware sau server NASA pentru randarea site-urilor.

Preview-ul la IE9 a fost cel mai “holy shit” moment. Ne-a impresionat pe toţi prin rapiditatea randării site-urilor. Orice site. Cum face asta? IE9 folosește placa video pentru accelerare (orice placă video, chiar şi cele integrate în placa de bază sunt suficiente) şi ştie şi să utilizeze procesoarele multi-core. Este viitoare generaţie de browsere şi probabil cea mai revoluţionară invenţie de la introducerea tab-urilor.

Am repetat testele pe care le-am văzut făcute de Tudor în Delta, cele despre care vorbeam mai sus şi care pot fi accesate de oricine pe IEtestDrive.com. Toate sunt făcute în JavaScript şi HTML, nu în Flash, aşa că aici contează doar engine-ul browserului şi calculatorul pe care îl ai. Mai jos sunt rezultatele:

Test \ Browser Firefox 3.6.4 Chrome 5.0.375 IE 9 Preview
FishIE Test, cu 250 de pești 4 fps 3 fps 49 fps (16 fps cu 1000 de pești)
AsteroidBelt cu 10 sateliți 11 fps 1 fps 60 fps (nu poate monitorul mai mult)
Flickr Explorer, etapa de încărcare a fotografiilor 11-13 fps 6-9 fps 39-43 fps
Canvas Zoom, trecerea de la o zonă la alta 5-11 fps 9-18 fps 27-38 fps

Interesant, nu? Nu are rost sa scriu mai multe pentru ca puteți testa chiar voi. Preview-ul se downloadează (am folosit Firefox ca să instalez IE, iată o premieră) de pe www.ieTestDrive.com, se instalează, se dă restart. Apoi am făcut testele pe un Core2Duo, 2 GB RAM, Win 7 Pro 64, 9800GT. Fiind pre-beta, IE9 încă nu are tab-uri şi nici bară de adresă, aşa că se utilizează Page > Open pentru a accesa un website. Am intrat (prima oară, nimic în cache-ul IE-ului) și pe site-uri complexe precum sport.ro, gsp.ro, emag.ro, protv.ro. Toate s-au încărcat aproape instant, iar scrollingul e foarte fluent.

Se pare că IE9 va suporta HTML 5, va trece teste Acid 3 şi alte asemenea, dar, nefiind dezvoltator, nu m-a interesat prea mult. Introducerea accelerării video prin placa grafică face toată diferența. Nu zic că IE9 va rupe piaţa, pentru că şi Firefox şi Chrome vor introduce şi ele aceste prelucrări video şi abia apoi vom testa pe bune care e mai rapid, dar direcţia în care se dezvoltă browserele îmi place.

La sfârşit a fost o sesiune de “wish-list” pentru viitorul IE 9. Eu am sugerat un task manager asemănător celui din Chrome (apăsaţi Shift-Esc în caz că nu l-aţi văzut niciodată), pentru a vedea ce tab ocupă multă memorie sau încetineşte tot sistemul, un download manager rudimentar şi eliminarea oricăror întrebări şi wizarduri la prima încărcare a browserului. Ceilalţi au avut şi ei destule idei şi le găsiţi strânse pe blogul lui Tudor Galoş [Internet Explorer Summer Camp]

ie9_fish

    19 comentarii

  1. Stai calm, pana cand apare IE 9 pe piata vine si firefoxul/opera/chrome cu ceva asemanator.

    Plus ca vine intrebarea logica, la ce naiba iti folosesc atatea frame-uri, daca deja filmele pe youtube iti merg brici si jocurile online nu “agata”?

    Sincer, cred ca e doar o miscare de marketing…

      (Citează)

    • Cred ca e vorba de a solicita la maxim interpretorul de JavaScript, ca doar asa poti testa care browser e mai rapid. E ca la masini. La 60 la ora toate merg bine. Unele insa nu prind 230 la ora, unele zici ca se destrama, altele ruleaza fin si atunci.

      Plus ca din cate stiu eu despre HTML 5 si CSS3, codul e ceva mai complex, sunt mai multe elemente care trebuie desenate (gen margini rotunjite), iar site-uri complexe vor fi foarte incarcate.

      Testeaza IE9 pe un site normal. Blogul meu, gsp.ro, etc, vei vedea ca e mai rapid si acolo, desi e un continut banal.

        (Citează)

  2. O singura problema observ la metodologia ta: ai comparat un Preview cu versiunile stabile (daca nu ma insel, nici nu sunt ultimele) ale Chrome si Firefox. O comparatie mai corecta ar fi cu Chrome dev channel si Firefox 4 beta. Eventual baga si un snapshot de Opera, s-ar putea sa ai o surpriza placuta :)

      (Citează)

  3. fii serios!
    de ce pui doar testul asta? este singurul la care IE9 este in fata, la restul testelor este in spate RAU de tot.

    degeaba poate sa atinga 230 daca nu stie sa mearga cu 60 …

      (Citează)

  4. legat de DLM, exista ceva de la MS, insa nu neaparat integrat cu IE,
    http://www.softpedia.com/get/Internet/Download-Managers/Microsoft-Download-Manager.shtml

      (Citează)

  5. Da, aici trebuie sa fiu de acord cu Sebastian, corect era sa testezi versiunile beta sau viitoare si de la celelalte browsere. De exemplu, Firefox 4 beta are si el accelerare hardware. Felul cum e scris articolul suna putin a reclama, ori daca asa este, imi retrag comentariul, fiecare e liber sa promoveze ce doreste.

      (Citează)

  6. @Radu, nu e vorba de ce stie sa faca IE9. E clar ca e avansat. Problema e modul de test. Atata timp cat testezi un produs de ultima generatie cu un produs mai vechi, e clar ca produsul tau o sa fie mai bun.

    Asa cum s-a spus mai sus, testeaza IE 9, in comparatie cu versiunile beta ale altor browsere… abia atunci o sa avem un test cat de cat corect…

    p.s. pe de alta parte eu nu uit ca ani de zile IE 6 si chiar 7 aratau incorect paginile, in timp ce Firefox si Opera afisau paginile corect. Erai obligat sa scrii cod special pentru afisarea corecta in IE, iar ironia e ca trebuia sa scrii cod special pentru IE 6, pentru IE 7, etc.

    E clar ca e articol de promovare… doar a fost in Delta, trebuie sa srie de bine :))

    Bafta

    LE: interesant, nu pot sa instalez IE 9 pe Win XP SP3… belea :))

      (Citează)

  7. Astia de la $$rosoft nu sunt in stare sa faca un cacat de browser fara sa fie nevoie sa dai restart la pc dupa instalare ??? Chiar e asa de greu sa faci un program ca dupa instalare sa poti sa il folosesti direct ?

    \o sa vina si mozilla si chrome din urma , probabil au si implementat chestiile astea doar ca nu au facut atata tam tam pe tema asta , pana lanseaza astia de la Microsoft versiunea finala deja mozilla o sa fie si cu update si rezolvat de buguri .

    Eu zic ca e doar o chestie de imagine , tot nu am sa trec la IE atat cat chrome si mozilla percuteaza cum vreau eu

      (Citează)

    • Nici eu si nici macar Microsoft nu a zis ca IE9 e super pentru ca este mai rapid decat Firefox-ul actual si Chrome-ul actual. Pur si simplu ne-au aratat directia in care merg browserele, ba chiar Tudor a precizat clar atunci (si cred ca si eu in text) ca o testare adevarata se va face doar dupa ce Mozilla si Google implementeaza si aceleasi functii de accelerare a randarii. IE9 apare oricum spre sfarsitul anului, poate chiar dupa, deci in nici un caz acum nu este nimic mai mult decat, asa cum se cheama, “preview”.

      Pana atunci prezentarea (si postul acesta) incearca sa arate doar cum va fi urmatoarea generatie de browsere comparata cu cea actuala. De curiozitate, daca tot imi ziceti cum ar fi trebuit sa fac eu, a instalat cineva FF 4 ca sa vada cum se compara cu IE 9?

      @Linux: nu simt ca datorez nimic Microsoft. Au scos un produs bun si rapid (Windows 7), am cumparat 3 licente. Nu simt ca datorez nimic nici catre Mozilla sau Google. Daca altcineva scoate un browser mai rapid si cu niste mici functii in el (download manager rudimentar, cateva optiuni pentru managementul de tab-uri), am parasit intr-o clipa Firefox-ul pentru el. Tu vorbesti de parca Firefox ar fi o religie, esti deja sigur ca pana apare IE9 ei vor avea toate astea si update-uri si bugurile rezolvate? De unde atata incredere? De la o vreme vad doar buguri in Firefox si memorie multa mancata si tot mai multe addonuri care sunt prezente inca de la instalare.

      @Bogdan: nu cred ca va merge pe XP.

      Mie mi se pare ca toti uitati ca oricum folositi produse Microsoft. Cred ca toti de aici avem Windows. Daca ar veni inclus si cu un browser performant, ce ar fi asa rau?

        (Citează)

  8. Pai daca IE 9 nu o sa ruleze pe XP, m-a pierdut din start de client… pentru ca n-am de gand sa trec prea curand la vista sau win 7. Plus, o sa piarda in sectorul calculatoarelor din firme, unde nu cred ca o sa se treaca prea curand de la xp win 7.

    Eu n-am testat nici macar FF4 beta, pentru ca pur si simplu nu ma intereseaza noile tehnologii. Pana cand site-urile vor implementa html5 si restul de balarii… o sa mai curga multa apa pe Dunare. Nu cred ca e nimeni dispus (acum) sa arunce banii pe geam pentru a trece site-ul pe html 5 sau css 3

      (Citează)

    • Windows 7 e Adoptat pe scară largă peste tot, nu uita că se vând 7 licenţe în fiecare secundă. La mine aproape nimeni nu mai foloseste XP.

      mă indoiesc că Microsoft te tinteste exact pe ţine cu noul browser, dar gandeste-te la marea masă de oameni.

        (Citează)

  9. Am impresia ca toti am ramas cu ideea ca IE suge din cauza lui IE6 si nu prea suntem in stare sa concepem un browser facut de MS care sa mearga decent.

      (Citează)

  10. Noroc (pentru microsoft) ca marea masa de oameni e formata din ignoranti. Sa-ti aduc aminte:
    1998 – Windows 98
    1999 – Windows 98 SE (acelasi lucru ca si 98, doar cu cateva patch-uri in plus)
    2000 – Windows ME (acelasi lucru ca si 98 SE, dar mult mai instabil)
    2001 – Windows XP

    Win 7 o fi adoptat pe scara larga pentru ca cei mai multi vad un display colorat si nu mai stiu ce ferestre care fac nu stiu ce si pica in cap. Win 7 e adoptat pe scara larga din cauza ca se vinde oem. E adoptat pentru ca in US si Canada trebuie sa fi la moda. Altfel nu-mi explic cum cativa retardati au stat la coada sa-si cumpere primii iPhone ( si mai scump ), de exemplu. Chiar si faptul ca spui ca se vand 7 licente pe secunde e tot o reclama. Vin unii si zic: uau, 7 licente /secunda… e tareeee… vreau si eu.

    Ce nu puteai tu sa faci cu XP si poti sa faci cu Win 7? Ce ti-a adus in plus Win 7? In afara de brizbrizuri colorate.

    On topic, nu te-a criticat nimeni pentru topic si pentru ca ai aratat directia spre care se indrepta web-ul in general si browserele in special. Toti ne-am legat de tabelul ala cu o comparatie intre 1 browser de ultima generatie (inca in varianta beta) si browserele vechi ( ca sa zic asa).

      (Citează)

    • Am gresit nepunand în tabel au IE8, îl adaug diseara.

      Cât despre Win 7, mi-a adus un meniu de Start îmbunătăţit, taskbar smecher, homegroup, un Explorer utilizabil, systray grupat, viteză mai mare, librării in My pictures. De toate profit zilnic. Cum ziceam, am 3 licenţe originale. Nu m-as mai întoarce la XP sub nici o formă.

        (Citează)

  11. @radu
    la firma la care am lucrat pana acum o luna aveam peste 1500 de computere. inca sunt pe xp, si o sa mai fie o buna bucata de timp. trecerea la win7 NU este inca justificata + testata. (programe interne and such).
    nu … win7 NU este adoptat la scara larga inca. personal am win7, insa eu nu sunt o firma.

      (Citează)

  12. Comentariile destul de acide, ca sa nu spun agresive, de mai sus, arata ca Microsoft are intr-adevar o maaare problema de imagine.

      (Citează)

  13. Firmele mari tind sa tina de XP (sau chiar 2k) – e bun, e stabil, e foarte bine cunoscut de personalul IT, se intelege de minune cu programele folosite in mediul de lucru, cerinte de sistem mici, etc etc.
    – justificabil zic eu, inca il folosesc pe laptopul de calatorie si merge brici.

    W7 – sta frumos pe sistemul de acasa, viteza de lucru creste proportional cu cantitatea de ram adaugata, la 2 gb era utilizabil, la 6gb de ram e parfum chiar daca nu sare de 1.5gb ram incarcat cu firefox (multe taburi), av, muzica, torenti etc. De acu se si gasesc destule programe pentru el, e mai complicat oleaca cu unele setari care sunt ceva mai diferite fata de vechiul xp dar se rezolva si alea.

    Browsing – Chrome si Opera is by far cele mai rapide. Firefox are avantajul customizarii, altfel e destul de comun.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus