un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iriver Story

15 Feb 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

iriver_300M-am jucat un pic cu un iRiver Story, un ebook reader vândut de eMag. O problemă de care se teme lumea este că actualizarea ecranului durează cam o secundă şi ceva (hai să zicem două) atunci când schimbi pagina cărţii, din cauza tehnologiei utilizate pentru ecran. Acest lucru pare deranjant în teorie, dar cred că în practică nu e aşa important: dacă stai 30 de secunde sau chiar un minut pentru a citi textul de pe o pagină, nu mai contează că aştepţi 2 secunde pentru a trece la următoarea. Problema apare nu atunci când citeşti un roman, ci când dai rapid paginile, una după alta, pentru a căuta ceva într-un document sau pentru a ajunge la o anumită secţiune, iar în această situaţia timpul de refresh devine supărător.

Două lucruri mi s-au părut deranjante cu adevărat:

  1. Ecranul e alb-negru şi deci dacă vrei să citeşti anumite datasheet-uri şi ai nevoie să le vezi color, funcţie de domeniul în care lucrezi, n-ai noroc, deşi dispozitivul ar fi fost perfect pentru asta.
  2. Ecranul e prea mic şi tastatura e prea mare. O treime din dispozitiv e ocupat de o tastatură completă, dar care nu este foarte utilă. iRiver-ul e făcut pentru a citi de pe el, nu pentru a scrie. Mai bine măreau ecranul, scoteau tastatura reală şi o înlocuiau cu una virtuală, pe touchscreen, iar diferenţa de bani pentru această schimbare ar fi fost plătit cu bucurie de mulţi utilizatori.

Veţi spune că pentru ecran mare, color şi cu tastatură virtuală există iPad-ul scos recent de Apple. Da, e ideal, dar nu la acel preţ. Eu vreau ceva mai ieftin, strict cu funcţie de ebook reader (hai şi photo viewer), dar pe ecran color şi fără tastatură completă. Un iPad Nano, dar mă îndoiesc că va exista. Așa cum e, un iRiver Story la 999 lei, chiar și cu 100 de cărți cadou, mi se pare cam scump.

Dacă banii nu sunt o problemă, iRiver-ul e tocmai bun să-l iei în tren cu tine sau în vreo excursie mai lungă, dupa ce îți încarci diverse informații și ghiduri despre locurile ce urmează să le vizitezi. Cu un pic de noroc poți chiar să și copiezi la examene de pe el. Poate fi bun și ca să vezi datasheet-uri sau manuale pe el, daca ți-ai dat seama că ți-ar trebui așa ceva la locul de muncă sau mai degrabă când mergi pe teren.

    5 comentarii

  1. iriver renteaza daca n-ai pe cineva in state care sa-ti aduca un alt reader. altminteri… un kindle (plus coperta) a costat ~850 lei, adus de cineva din sua; comandat din romania a costat cam ~1150 lei (cu taxe postale si tva).

    pe mine tocmai delay-ul la datul paginii m-a tinut departe de readere vreme indelungata, dar kindle 2 se descurca bine – sau cel putin mai bine decat alte readere.

      (Citează)

  2. Mie ecranul mi se pare suficient de mare, are cam dimensiunea unei carti obisnuite.
    Ideea cu acranele e-ink era ca, spre deosebire de cele LCD, sau OLED, sunt mai putin obositoare pentru ochi. Ramane de vazut daca pe iPad se vor putea citi la fel de usor carti.
    Banuiesc ca se poate ajusta dimensiunea fontului la citire?

      (Citează)

  3. Este scump iar diferenta fata de un netbook este infima. Acela stie sa intre si pe net, are si refresh rapid la paginile afisate, te joci si cate ceva pe el, lucrezi în voie ce doreşti.
    iPad-ul stie sa faca cu adevarat multe dar pana vine la noi o sa treaca luni de zile iar pretul ca la majoritatea gagdeturilor oferite de Apple va fi prohibitiv.

      (Citează)

  4. N-are multitasking, degeaba stie sa faca multe. Si nu sunt prea convins de ce sunt astea “multe”.

    Nu poti utiliza un netbook pentru orice. Am un telefon pe care am dat cat pe doua netbookuri sau pe un laptop bunicel. Evident, toate ar fi facut mai mult decat telefonul. Dar la un moment dat conteaza si marimea. Mai ales la un ebook reader, unde e greu sa citesti o carte cu laptopul in brate, in pat, sau in metrou.

      (Citează)

  5. si la mine alternativa a fost un netbook – intr-adevar, face mai multe. totusi diferenta de pret era destul de mare, si e imposibil de citit pe el stand in picioare in autobuz, in aglomeratie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus