un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Uuuu, un telefon care te miroase!

25 Jan 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Mă amuz citind pe Wikipedia un plan Nokia pentru telefoanele viitorului:

Nokia is working toward the future of phones and mobile communication devices with their new concept phone, the Nokia “Scentsory”. This new mobile device uses the sense of smell, sight, hearing, and touch to create a multiscensory environment for the caller. Scentsory would be able to detect, send, and emit smells, as well as radiate colors, lighting, and temperature from the environment of the caller. Dual screens can be used for personal video messaging as well as watching videos.

Scentsory e o idee veche, dar rămâne amuzantă. Ai vrea să-ţi mirosi persoana cu care comunici? Eu nu. Nu reuşesc să gândesc nici un motiv pentru care aş vrea ca telefonul să-mi transmită nu doar vocea apelatului, ci şi mirosul său, lumina, culorile şi temperatura de la locul unde se găseşte acum. Păi poate e pe veceu; face ciorba şi sarmale în bucătăria proprie; e în secţia de zincare; e afară în frig la -20 de grade şi îmi îngheaţă şi mie mâna pe telefon. Nu vreau. Nu mai zic de o întregă categorie de oameni cărora le miroase gura de la prea mult fumat sau alte cauze, de nu poţi sta lângă ei pentru un dialog. Din ăia de preferi să mergi în camera de alături şi să-i suni pe mobil, decât să vorbeşti față în faţă cu ei. Eh, acum nu se mai poate!

E bine că nu suntem în pericolul de a avea acest telefon prea curând. Aşa cum unii zic că în viitor maşinile vor zbura, ca în The Fifth Element, la fel şi Nokia spune că telefoanele vor transmite şi mirosul şi temperatura. Cândva, în viitor. Poate fi la anul, dar poate fi şi 2315. Din câte ştiu, încă nu există o soluţie pentru a genera atâtea mirosuri, darămite una care să fie integrată într-un mobil.

Proiectul oricum mi se pare un mare “fail” din start. Mai ţineţi mintea videotelefonia? Toată lumea credea că oamenii abia aşteaptă să adauge telefonului şi un ecran şi să vorbim toţi prin video-apeluri, văzându-ne față în faţă. Eh, a venit tehnologia şi nu o vrea nimeni, că nu are nimeni chef să fie văzut la orice oră cum e îmbrăcat, ce coafură are sau cu cine e în pat. De asta n-aţi văzut pe nimeni utilizând apeluri 3G, deşi reclama la acel serviciu s-a tot făcut încă de la lansare.

PS: Vă dați seama de potențialul de viruși pe un telefon tip Scentsory? Cum ar fi un virus care să-ți facă telefonul să emane miros de kkt la tine în buzunar? Sau de amoniac? Un virus care să declanșeze încălzirea telefonului până la cine știe ce temperaturi. Aia ne-ar lipsi.

    2 comentarii

  1. Good one =))) Nu miroase numai gura a? Sa miroasa si buzunarul=))

      (Citează)

  2. Si dupa telefonu’ cu miros, ce urmeaza? Telefonul care te….. mangaie?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus