un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

In continuare sunt multumit de RDS

7 Nov 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

vitezazrdsJoi seara, când am sosit acasă, nu mai mergea netul. Nu îşi lua IP de la serverul PPPoE. N-am investigat prea mult problema, mi-am zis că poate fac vreo reparaţie şi va merge vineri. M-am uitat la un film, am citit ceva şi m-am culcat.

Vineri tot nu mergea, aşa că am sunat la RDS Tehnic să-i întreb dacă e vreo avarie pe reţea sau e de la mine. Pe reţea nu era nimic, dar prin telefon, eu sunând de la muncă şi nu de acasă, nu s-a putut face nimic. Când am ajuns ieri acasă, pe la ora 23, am sunat iar la RDS, care mi-au confirmat că nu răspunde la interogări chiar echipamentul de pe scara blocului şi că vin să-l înlocuiască. Nu luni, cum mă aşteptam eu, ci chiar sâmbătă între 10 şi 14, dacă pot fi acasă ca să le confirm că s-a reparat. La ora 10:30 sâmbătă era deja rezolvată treaba. Ultimă problemă cu RDS-ul o avusesem pe 27 decembrie 2008, când un simplu telefon şi un reset din serverul lor m-a rezolvat. Aşa că mă pot plânge de nimic, ba chiar îi felicit şi le mulţumesc pentru promptitudine.

Am totuşi o altă problemă. Mă plângeam acum ceva vreme că prin routerul pe care îl am, un Linksys WRT54GL, un model considerat foarte bun, prind cam maxim 4 MB/s viteza de download pe cablu [Viteză mai mare pe WRT54GL?]. Ei bine, testând azi cu cablul de la RDS înfipt direct în calculator, am tras cu 10 MB/s. Un torrent la întâmplare, nimic special. 10 mega pe secundă maxim, transfer susţinut de vreo 8 MB/s. Aşa că vă rog recomandați-mi şi mie un router care să meargă bine cu FiberLink-ul de la RDS prin PPPoE şi cu care să prind viteza maximă la download prin cablu și să aibă şi wireless ca să ies pe net cu laptopul meu (B/G). M-am săturat de Linksys-ul ăsta.

    30 comentarii

  1. Asus wl500w este destul de ok, dar nu va depasi 100Mbps:
    http://www.cel.ro/wireless/router-asus-wl-500w-l/

    Daca vrei performante arunca un ochi aici:
    http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/

    Vezi ca unele Dlink-uri nu se impacau cu reclama aia tampita de la RDS. Unii colegi au avut probleme cu asta, dar nu pot spune sigur ce versiune si ce firmware aveau.

      (Citează)

  2. ce episod iti luai? :p

      (Citează)

  3. Pentru viteze sustinute pe wireless dar mai ales lan (10MB/s) iti trb un router pe 300lei. Ex: D-Link DIR-635

      (Citează)

  4. Am gasit un site de teste si am selectat cateva modele. Dlink dir-655 e cel mai bun, depasind linksys, edimax si trendnet. Si wrt54gl a fost o gramada de bani si inca e, dar a fost cam varza. Pe wireless fac doar browsibg, dar downloadul se face pe desktop, care e conectat pe cablu. 655 avea thoroughput de peste 300 mbps, un trendnet era pe la 240 mbps, restul erau pe la 120-160 mbps. Prin PPPoE scade la jumate totul, in principal din cauza chip-urilor lente din routerele ieftine si SOHO

      (Citează)

  5. bun bun eu am luat azi goodfellas cu 11MB/s

      (Citează)

  6. tot eu sunt… daca sunt curios pe ce site ai testat?

      (Citează)

  7. Ma, ai grija cu D-Link… in principiu sa-l pui “in picioare” nu culcat, ca are tendinta sa se supraincalzeasca, ceea ce se traduce in viteze mici, blocari, etc. Dar daca nu-l tii culcat, n-ai treaba cu el.

      (Citează)

  8. Daca vrei sa nu ai probleme cu PPPoE-ul iti recomand sa-ti reduci putin MTU-ul la computer. In felul asta routerul nu va mai trebui sa-ti fragmenteze pachetele, operatie care consuma multe resurse pe orice pocnitoare.
    http://help.expedient.com/broadband/mtu.shtml

      (Citează)

  9. @AdiM: routerul are MTU de 1492, dar pe site-ul dat de tine vad ca zice ca XP are 1500 default pentru LAN. Voi face niste teste ca sa le pun la fel.
    Site-ul pe care am citit testele e xbitlabs.com. Poti cauta aproape orice model de router acolo si la pagina 10 din review are performantele testate. M-am uitat pe rand la cele de mai jos, DLinkul e cel mai bun in testele lor.
    http://www.xbitlabs.com/articles/networking/display/asus-rt-n15_10.html
    http://www.xbitlabs.com/articles/networking/display/edimax-br6574n_8.html#sect0
    http://www.xbitlabs.com/articles/networking/display/asus-wl500w_11.html#sect0
    http://www.xbitlabs.com/articles/networking/display/trendnet-tew633gr_11.html

    Se gasesc toate pe la noi, la preturi pana in 100 euro. D-Linkul imi place pentru ca are si un port USB disponibil. Pe locul doi iesea Trendnet-ul, apoi celelalte. Poate sunt si altele la fel de bune, eu am pornit de la un review si am vazut cu ce alt router era comparat, am trecut la acela si am vazut cu cine e comparat respectivul si tot asa pana am obtinut lista asta.

      (Citează)

  10. La PPPoE MTU=1492, deci spre RDS, nu trec pachete mai mari de aceasta dimensiune. XP-ul tau are 1500 pe ethernet, deci pachetele tale ajung la router care trebuie sa se descurce cu ele. In functie de tipul lor le arunca la cos sau le fragmenteaza ca sa intre in 1492. Operatia de fragmentare ocupa resurse. Daca iti convingi XP-ul sa trimita pachete mai mici aceasta operatie nu mai este necesara.

    Referitor la pocnitorile ptr. home cea mai mare problema a lor vine de la softul de pe ele. Un astfel de router poate sa iasa exceptional la unele teste si sa se comporte mizerabil in realitate, sau invers in functie de versiunea de soft. De aia e bine sa mergi pe firme mai consacrate care mai fac si update-uri ulterioare la soft. Eu as lua mai degraba un Asus sau Dlink si as sta departe de Edimax.

      (Citează)

  11. Trendnet TEW-633GR zic unii c-ar fi OK http://tinyurl.com/ygknbqj .
    Asus WL-500W am testat chiar eu si este OK doar ca-i limitat la 100Mbps.

      (Citează)

  12. Da, am citit niste articole si m-am lamurit. Se pare ca in XP clientul de PPPoE e limitat la 1480, dar cum routerul tine conexiunea, nu calculatorul in sine, nu conteaza.

    Am facut niste teste, prin RDS trec pachete de 1464 si deci MTU e 1464+28=1492, cum zici si tu. Asa era si routerul configurat. Am fortat placa de retea de pe XP (legat prin cablu) sa treaca tot in 1492. Parca browsingul e un pic mai “instant”, dar la download e acelasi lucru.

    Trendnet-ul ala imi placuse si mie, avea banda pe la 240 Mbps maxim. Dupa care pe Xbitlabs am vazut ca-l comparau cu Dlink DIR-655 care are peste 300 in teste, si aia fac si teste de PPPoE si simuleaza downloaduri p2p. Din ce am vazut pe acolo (si e si logic, de altfel), softul face diferenta pe acelasi hardware. Problema e ca diferentele de chipset sunt mari, intre RaLink, Atheros, Broadcom, etc. Unele sunt mai bune pe o chestie, altele pe alta, apoi conteaza ca firma sa fi scris si firmware bun.

    Parca as vrea sa-mi iau ceva pe Gigabit, daca tot mi-a detectat asa conexiunea cu RDS si am si in calculator tot gigabit (nu stiu de ce a detectat-o la 1 Gbps, pentru ca e pe 4 fire si stiam ca e nevoie de toate 8 pe gigabit, dar poate ma insel eu). Nu stiu mare lucru nici despre Draft-N si nici nu am laptop compatibil acum, dar vad ca Asus-ul era pe la 220 mbps pe wifi N, in timp ce dlinkul se lauda cu 300 mbps. Cred ca ar trebui sa verific si cine a scos un firmware nou pentru ele, acum ca tot s-a finalizat N-ul.

      (Citează)

  13. eu folosesc asus wl500w de aproape un an, pe fiberlink RDS. 10MB n-am prins niciodata, dar intre 6 si 8 am avut viteza constanta (pe DC de la un alt fiberlink)

      (Citează)

  14. Mi-a recomandat cineva WRT120N de la Linksys. Din pacate, in testele de pe smallnetbuilder n-a trecut de 100 Mbps pe WAN-LAN, in timp ce altele trec de 200 si chiar 300. Ma uit pe Internet la cate routere sunt laudate ca fiind excelente doar pentru ca sustin un semnal wireless si chiar si in reviewuri abia se aminteste de elemente negative precum transferul cablat de pe Internet, de parca asta n-ar conta deloc. E un fel de teapa generala la aceste produse. Cam ca la aparatele foto unde orice jaf micut este laudat doar pentru ca are multi megapixeli si altceva nu mai conteaza la el.

      (Citează)

  15. Așa e când cumperi marca. Încă mai sunt o grămadă care cred că Linksys e un fel de mesia al routerelor și acum un an probabil te-ar fi ars pe rug pentru ce ai scris tu aici.

      (Citează)

  16. N-am nimic cu Linksys, routerul actual merge cu lunile fara nici un reset, nu mi-a facut niciodata probleme, semnal wifi am si din strada desi stau la etajul 6. Doar ca pe partea de download WAN-LAN nu straluceste si deci nu e pentru categoria de utilizatori in care ma plasez eu. Am auzit de bine si in teste de WRT610N, dar e prea scump.

      (Citează)

  17. Daca vrei iti pot da cateva modele de D-Link sa le testezi.

      (Citează)

  18. Prea tarziu, deja am comandat un DIR-655 :( Ma astept sa mearga mai bine ca cel actual si oricum aveam nevoie de inca un router wifi, asa ca nu regret ca n-am putut testa dinainte diverse modele.

      (Citează)

  19. Ma bag si eu in discutie, ca vad ca se pricepe lumea. Si eu vreau sa-mi iau un router wireless, sa stie cat mai multe standarde (adica si n dual band pentru viitorul laptop) si sa pot atasa un HDD 2.5″ pe USB pentru a-l face un mini-sever FTP (sa accesez anumite fisiere de pe mobil sau din alte locuri cand am nevoie).

    Am gasit Linksys WRT610N. Nu pot spune ca ma pricep la routere, dar pare sa ofere cam tot ce-mi trebuie. Stie cineva despre el daca e bun, daca are anumite probleme etc? Sa zicem ca pretul nu e prea important. Tot pe RDS PPPoE (fost C-Zone) sunt si eu…

      (Citează)

  20. @nwradu – ok, felicitari. Daca ai orice problema cu el da-mi un semn pe mail si incercam sa o rezolvam.
    @Melk – cred ca stiu exact ce sa-ti recomand, dar nu vreau sa se supere Radu ca-i folosesc blogul lui Radu pentru reclama asa ca o sa-ti dau un mail cu propunerea mea. Sau nu-ti dau ca n-am mailul tau si nici pe blog nu ti l-am gasit la o prima vedere.

      (Citează)

  21. Nu cred ca s-ar fi suparat Radu, ca tot despre routere s-a vorbit si pana acum. Dar, daca preferi, darthmelk la gmail.

      (Citează)

  22. Nu ma supar, nu strica niciodata o informatie in plus la dispozitia oricui citeste blogul.

    Personal WRT610N mi se pare ok pentru ce vrei tu. Are dual-band, are Gigabit. Nu pare prea bun la ce imi trebuie mie (WAN-LAN mare) si e mai scump decat bugetul tau, dar daca vrei neaparat dual-band si USB cred ca e cel mai ieftin model de calitate. Daca nu te deranjeaza zgarieturi, poti sa iei unul mai ieftin de la Resigilate eMag:
    http://www.emag.ro/routere_wireless/router-wireless-linksys-wrt610n-eu–pWRT610N-EU?ref=ocz#ocazii

    Mie imi place si DIR-685 in care bagi direct hard-diskul si poate fi si rama foto digitala, dar nu e dual-band.
    http://www.emag.ro/routere_wireless/router-wireless-d-link-dir-685-xtream-suporta-hdd–pDIR-685

      (Citează)

  23. Despre DIR-685 imi spusese si Pac, doar ca nu sunt sigur ca merita sa platesc dublu pentru acel ecran si interfata cu meteo, informatii financiare, poze etc. Routerul probabil ca o sa stea undeva mai sus pe mobila sau pe perete si nu o sa ma joc prea des la el.

    Probabil ca o sa aleg WRT610N. Pentru transferuri mari, gen torrent, o sa folosesc oricum un desktop conectat direct la alt cablu de retea (alt abonament), iar pentrbu browsing si cateva downloaduri cred ca e suficient si un WAN-LAN de 130-160.

      (Citează)

  24. OK, daca Radu nu se supara revin cu cateva informatii.
    @radunw s-ar putea ca informatiile aduse de mine sa fie partinitoare ca-mi iau banii de la unul din producatorii astia :) asa ca daca sar calul nu ezita sa-mi atragi atentia.
    @melk ai spus ca nu conteaza banii si de aia m-am aruncat asa sus :). Oricum la D-Link la aproape toate routerele in N(DIR-635;DIR-655;DIR-855;DIR-825; DIR-685) portul USB poate fi folosit pentru partajarea device-urilor USB in retea.

      (Citează)

  25. Nu ma uit neaparat la pret cand aleg, dar totusi daca acesta e dublu pentru ca ofera niste chestii de care nu am nevoie… :)

    La D-Link pot atasa HDD prin USB pentru a-l folosi ca server FTP? Adica sa accesez routerul si fisierele de pe HDD din Internet (nu numai din reteaua locala)?

      (Citează)

  26. Din cate stiu (poate ne corecteaza Pac) prin FTP cu un hard conectat la USB nu te astepta la viteze mari de transfer, nici macar in reteaua locala. Nu e ca si cum ai avea un hard conectat la USB-ul calculatorului. Nu stiu de ce, cam asta e sistemul. Pentru viteze mari ai nevoie de un NAS sau de routere/switchuri probabil mult mai scumpe.

    Mie imi place asta ca dispozitiv, desi nu are treaba cu routarea. Probabil imi voi lua un media player in curand si voi conecta un hard extern acolo, se pare ca va fi vizibil si pe retea.

    HDD extern 1 TB cu retea

      (Citează)

  27. Mda, am auzit si eu ca ar fi niste viteze de transfer foarte mici. Dar daca merge macar cu 1-2 MB/s cred ca e suficient. Oricum daca il accesez din Internet nu o am o viteza prea mare, iar prin casa daca am de transferat mult pot oricand sa folosesc un stick rapid.

      (Citează)

  28. Eu la WL500gp, cu un hard de 2.5″, WD de 160GB prind maxim 2.2 MB/s indiferent dacă e share local sau FTP.

      (Citează)

  29. @nwradu – corect, vitezele sunt deranjant de mici. Pentru viteze decente clar e nevoie de un NAS. Asta e un alt motiv pentru care am recomandat DIR-685. Are un “slot” de HDD de 2.5, si atunci nu mai apar limitari(USB si altele). Pe langa asta are si un client de torrent si nu mai e nevoie sa lase calculatorul pornit tot timpul. Din pacate, pretul chiar e un impediment.
    @melk – nu cred ca poti face server de FTP pe hardul extern de pe USB la D-Link. Pentru a-l accesa din reteaua locala trebuie instalata o mica aplicatie din care se poate face management pe device-urile USB partajate in retea. Poti pune un HUB USB la care sa conectezi imprimanta, scanner, storage si orice alte device-uri iti mai trec tie prin cap. Eu am facut un demo partajand un mouse :)) asta fiind singurul device USB pe care il aveam la indemana.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus