un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Viteza mai mare pe WRT54GL?

20 Apr 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Am un router Linksys model WRT54GL, cumpărat acum vreun an de la eMag. Foarte bun routerul, nu îmi face nici o problema, nu îl resetez niciodată, am semnal wireless stabil până şi în stradă (şi eu locuiesc la etajul 6).

Întrebarea mea pentru cine a mai lucrat cu el este următoarea: dacă instalez un firmware DDWRT sau cum se cheamă, obţin şi un spor de viteză? Înainte când netul de la RDS Fiberlink îmi intra direct în calculator, trăgeam de pe torrente cu 6 MB/s. De când am router, trag pe acelaşi calculator (conectat la router pe unul de porturile de cablu, nu pe wireless) cu 4 MB/s, maxim 4,3. Nu face faţă routerul la atâtea pachete şi conexiuni sau n-am făcut eu bine vreo setare? Cu alt firmware am şansă să crească viteza aceasta?

    15 comentarii

  1. Ceea ce-ti pot spune este ca eu am DD-WRT pe un Asus si nu am sesizat nici o scadere a vitezei cand am bagat netul (fiberlink) prin router.

      (Citează)

  2. Pai si ce viteza prinzi?

      (Citează)

  3. Asus WL-500GP @ stock FW : 45 Mbps down / 40 Mbps up
    Asus WL-500GP @ DD-WRT v24 : 60 Mbps down / 50 Mbps up

    Linksys WRT54GL @ stock FW : 35 Mbps down / 30 Mbps up
    Linksys WRT54GL @ DD-WRT v24 : 30 down / 30 up

    concluzie : sezi-ti pe coada :P

      (Citează)

  4. Din cate stiu eu, la Linksys esti limitat din bridge.

      (Citează)

  5. Sau mai bine iti iei un WL500GP. Mai conectezi o imprimanta, un hard….

      (Citează)

  6. ASUS WL500GP V2 am si eu. N-as putea sa-ti zic ce viteza prindeam pentru ca m-am mutat si in noua “locatie” nu mai sunt sub acoperire RDS (si nu mai tin minte cu exactitate). Off topic, spre surprinderea mea, conexiunea prin cablu CATV de la UPC de care dispun acum atinge chiar si 2.1 MB/s download ceea ce se apropie destul de mult de cei 20mbsp contractuali.

      (Citează)

  7. @Ovidiu: ce bridge? Nu am cercetat niciodata chiar asa in detaliu ce se intampla in router si in retea, unde exact e limitarea asta?

      (Citează)

  8. Si eu am WL500G V2 si nu am simtit o scadere a vitezei de download cand l-am conectat. Insa diferenta a fost la viteza de upload. Daca cu mufa direct in placa de retea a calc faceam upload cu max 80KBps, prin router fac upload de 1MBps. Ai idee de ce? Am avut mereu 3.3MBps la download dar am conexiune de 7$, nu cea de 9$.

    Insa recent am chemat RDS-ul ca nu-mi functiona telefonul si au mutat niste fire intre ele si acum in loc de 3.3MBps down, mi-a ajuns la 1.1MBps. Ma poate ajuta cineva cu o posibila explicatie? O sa testez si direct in calculator sa vad cu ce viteza merge dar n-am avut timp inca.

      (Citează)

  9. Am facu testul cu netul direct in placa de retea a calculatorului si este viteza corecta de 3.3MBps. Hm…ar trebui sa resetez routerul sa-l configurez din nou, nu?

    Later edit: am facut update la firmware-ul routerului la noua versiune 3.0.3.6 (aveam 3.0.3.1) de care nu stiam ca aparuse si acum functioneaza la viteza normala.

      (Citează)

  10. Linksys WRT54 GL e limitat din constructie. Practic routerul este echivalentul unui calculator cu o singura placa de retea in/out. E limitat din constructie la 50mbps (~6MB/sec). In plus, PPPoE-ul limiteaza si mai mult viteza conexiunii.

    Eu cu Linksys 54GL + dd-wrt iau cu maxim 3MB/sec. (25mbps). Daca mai dau drumul si pe la alte servicii pe dd-wrt mai scade viteza datorita puterii de procesare reduse.

    Avantajul GL-ului este flexibilitatea (sunt deja o gramada de flavour-uri de firmware-uri 3rd party scoase pentru el) nu viteza.

    In ultima vreme ma bate si pe mine gandul sa-mi iau un Asus (sau macar ceva mai vioi dpdv al vitezei dar pe care sa pot pune un firmware 3rd party). WL500GPv2 am auzit ca are ceva bubite si se cam blocheaza si face fite. Preferatul meu, tot un Linksys, WRT 300N e cam scumput.

      (Citează)

  11. Cu vechiul firmware, hardul trebuia sa fie partitionat ext3… inainte de a-l lua, sa verifici daca nu cumva a ramas la fel.

      (Citează)

  12. Am auzit ca ar mai creste viteza cu firmware-ul Tomato, dar nu cine stie ce si nu e confirmat de toti care au facut update-ul. Inseamna ca si pe mine scrie in curand tot Asus WL500, mai ales ca as putea conecta la el hard-diskul extern pe USB pe care l-am achizitionat recent, sau ceva echivalent care sa stie si “n”-ul.

      (Citează)

  13. Eu am o retinere la a ma baga la chestii hardware cu draft n. Nu de alta dar n-ul nu e inca standard si mai dureaza ceva pana sa devina standard. Device-urile branduite cu draft-n urmeaza doar ceea ce scrie intr-un standard inca nefinisat si te poti trezi la final ca ai o jucarie care nu prea merge cum trebuie. Am patit-o cu appliance draft n destul de nasol (un mixed mode bgn avea ca rezultat un adaptor wireless Prism care nici nu vedea SSID-ul si un Intel care il vedea dar nu se putea conecta).
    Mai mult, 802.11n presupune functionarea si pe 2.4ghz si pe 5ghz. Pentru a putea obtine banda maxima este recomandat 5ghz (mai mare frecventa => mai multe date trimise => mai mica distanta la care bate). Cum exista (si nu putine) device-uri care NU functioneaza de loc pe 5ghz, alea s-ar putea s-o cam “beleasca” la numaratoarea finala.
    Bottom line, nu bag mana in foc pentru nici un “draft-n” de pe piata si asteptam standardul final. Acolo o sa se clarifice definitiv lucrurile astea si un device marcat ca compatibil 802.11n va fi intr-adevar compatibil.

      (Citează)

  14. Cu firmware de aici http://oleg.wl500g.info/, pe Asus WL500gp merg si NTFS(read only) si FAT32.

      (Citează)

  15. Mah da ce de prostii vb -iti aci ,ar trebui sa fiti atenti la cateva aspecte:
    -ce banda aveti alocata de catre ISP
    -ce calculatoare aveti ce trafic faceti pe net
    EU AM WRT 54-GL DE 2 ANI SI TRAG CU PANA LA 7-10mb /SEC CU WHITE RUSSIAN INSTALAT SI VOI CU PORCARIILE ALEA DE ASUS SI D-LINK VA PUNETI LA TRAS DE PE NET?!!!!? SUKERS MAI INVATATI CA WRT NU ESTE LIMTAT SI LA MULTITUDINEA DE PACHETE PE CARE O DETINE VOI CHIAR VA PRINDETI URECHILE .

    Cisco-Ghimesii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus