un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Whisky The Balvenie

19 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

BalvenieBalvenie cutie

Întrucât anul trecut am vizitat o distilerie scoţiană de whisky [La distileria de whisky], acum ştiu să interpretez eticheta unei astfel de capodopere. “Single malt” de sus înseamnă că băutura este făcută dintr-o singură recoltă, nu din amestec de whisky-uri de diverse soiuri şi generaţii (precum de exemplu J&B sau Johnny Walker, pe care scrie mare “Blended”). Distileria este The Banffshire din nordul Scoţiei, sau cel puţin mult mai la nord decât Edinburgh şi Glenkinchie, unde am ajuns eu. PortWood este denumirea particulară a acestui whisky vechi de 21 de ani. Şi aşa cum scrie mai ales pe cutie, a fost ţinut în butoaie americane şi butoaie portugheze. Asta înseamnă că după ce se distilează este închis în butoaie în care s-a ţinut anterior whisky american. Lemnul va da băuturii culoare şi gust aparte. Apoi băutura a fost mutată într-un butoi portughez, poate de vin de Porto? nu ştiu exact.

Oricum, e cel mai bun whisky pe care l-am băut vreodată. Pe Wikipedia scrie că a luat medalia de aur și în 2009 și în 2008 la concursurile internaționale. De pe site-ul oficial am aflat că își cultivă singuri orzul, pe terenul distileriei, că au angajați oameni ce se ocupă doar de vasele de distilare, că există specialiști în butoaie, care au ca sarcină să mai deschidă porii lemnului sau să îl ingrijească atunci când nu e ideal pentru păstrat băutura. A venit şi cu o micuţă cărţulie, un mesaj de la maestrul distileriei, cel care decide ce băutură este împerecheată cu ce butoi și pentru câți ani va fi păstrată acolo, plus informaţii despre whisky. Astfel, am aflat că e bine să-i adaugi un pic de apă şi să agiţi paharul înainte de a-ţi băga nasul în el şi a trage adânc în piept aroma băuturii. Iar gustul aminteşte de miere şi de fructe, cel mai mult de struguri. Mie la prima gustare mi s-a părut doar un whisky foarte bun, dar am mai dat cuiva să bea din el şi a zis din prima că “ummm… are gust ca de miere… şi de fructe”. Se pare că nu sunt un degustător aşa de bun ca alţii.

    8 comentarii

  1. Nu ești supertaster :D.

      (Citează)

  2. salut… putin offtopic.. de unde pot lua absint la sticla ? cine poate sa imi zica . multumesc

      (Citează)

  3. unde se gaseste, cat costa?

      (Citează)

  4. L-am primit, nu stiu de unde a fost luat. Voi incerca sa aflu.

    @laur: Absint poti gasi in diverse locuri, dar nu stiu cat de bun e. Am vazut pe la Mega Image, chiar si prin Carrefour candva. Probabil e si in magazinele de bauturi. Din cate stiu nu se mai produce absintul adevarat, ci un fel de inlocuitor. Majoritatea e importat din Cehia. Imi aduc aminte ca am baut acum multi ani si am simtit cum imi paralizeaza instant gatul, ca nu pot respira si ca e extraordinar de tare. Cred ca avea 70% sau asa, naiba sa-l ia. Am mereu tarie pe acasa si nu m-am speriat niciodata de alcool, dar absintul acela mi s-a parut mult prea tare pentru a putea fi savurat. Parca ar fi doar alcool si atat.

      (Citează)

  5. radu ai baut stroh :P?
    nu stiu cum e un absinth de 70 grade dar asta stiu ca are 80 si e foarte…alcoolizat :)

      (Citează)

  6. Nu mai stiu exact cat avea. Era o sticla adusa din Cehia, unde absintul inca se vinde in mod legal. Stiam ca la noi e interzis, dar acum il vad tot mai des pe rafturile magazinelor.

      (Citează)

  7. Absinth gasesti in general de 60 si 70 de grade. Chestia e ca ar trebui sa fie produs din diferite ierburi, dar nu se mai prea respecta reteta. Iar faptul ca a fost interzis (dintr-o prostie, se credea ca provoaca halucinatii) i-a facut o publicitate incredibila, toti au impresia ca e cine stie ce grozavie si vei vedea zane verzi daca bei absinth. Eu, de dragul stiintei, m-am sacrificat si am baut (mult) absinth dar n-am vazut nici o zana verde…..am fost mintit…

    In general, toate bauturile cu continut mare de alcool au acceasi problema: contin atat de mult alcool incat nu mai simti nici o savoare, nici un gust. N-am baut spirt ca sa fac o comparatie, dar cred ca absinth-ul are cam acelasi gust.

    BTW, Absinth-ul nu prea mai e interzis in nici o tara

      (Citează)

  8. multumesc pt informatii:P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus