un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce rost are un televizor 21:9?

29 Sep 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Philips a lansat un televizor [56PFL9954H] cu raportul de aspect 21:9, faţă de un 16:9 cât este comun. Dacă facem împărțirea, înseamnă 2,33 faţă de 1,77, o diferenţă semnificativă, mai mare decât trecerea de la vechiul 4:3 la 16:9. Nu prea îi văd rostul. Desigur, marketingul Philips ne poate spune că 21:9 este raportul utilizat în cinematografie, că aşa se filmează în original filmele la Hollywood. Le-ai putea vedea exact cum au fost filmate, cu tot câmpul vizual original.

Problema este că nu ai ce să vezi pe acea lăţime în plus a ecranului. Filmul, indiferent de raportul cu care îl filmează camerele de top din cinematografie, este apoi tăiat. Nu redimensionat, că atunci când schimbi rezoluţia unei fotografii, ci pur şi simplu se taie din laterale, pentru că acţiunea şi actorii sunt de obicei în centru. Aşa că pe DVD sau pe Blu-Ray ai totul în format 16:9 din câte ştiu eu. Iar dacă te mai uiţi şi la o transmisie TV… eu am televizor 16:9 şi e deformată imaginea pentru a fi afişată. M-am obişnuit după câteva zile, dar sunt conştient că se deformează de la 4:3 la 16:9, că mingea nu mai e rotundă ci ovală, că oamenii sunt un pic mai graşi, etc. De la 4:3 (1,33) la 21:9 (2,33) e cale şi mai lungă. Desigur, din an în paște mai găsești pe torrente câte un film în format 20:10 sau poate chiar 21:9, dar nu merită pentru atât (câte filme în format 2560 x 1080 ați avut și v-a părut rău că nu aveți televizor cu acea rezoluție nativă?)

    9 comentarii

  1. Standardul in televiziune este 16:9, dar in cinematografie este 2.35:1 (aprox. 21:9). Chiar si pe DVD / Bluray cele mai multe filme sunt in 2.35:1, adica pe un televizor “modern” 16:9 vezi imaginea letterboxed, asa cum vedeai mai demult filmele pe vechile TVuri 4:3. De exemplu Transformers 3 care a aparut zilele astea pe Bluray este in rezolutia 1920 x 800.

    Mi se pare corect acest televizor daca urmaresti multe filme Bluray sau mkv, altfel pierzi cativa inchi buni din diagonala cand vezi un film anamorph (2.35:1) pe un TV widescreen (16:9). Daca te uiti numai la programe de televiziune oricum “nu ai cu cine” si poti sta linistit cu un 4:3 in Romania pentru un aspect ratio corect.

    Tu vezi mingea ovala pentru ca televiziunea la noi este in epoca de piatra, in alte tari se transmite de peste 10 ani in format widescreen (16:9) si mingea ramana rotunda. Si la noi au inceput timid ProTV si TVR sa emita HD widescreen, dar parca numai la UPC exista o oferta pentru asa ceva.

      (Citează)

  2. UPC a promis 8 canale HD si a venit doar cu 5, dintre care doar ProTV si TVR HD fiind mai interesante.

    Plus ca Philipsul are pe orizontala 2560 pixeli, desi filmele sunt la 1920. Prin urmare se va face un resize rapid pe undeva, iar resize rapid, facut in televizor, de obicei inseamna pierdere de calitate. Faptul ca televizorul este si de mai mult de doua ori mai lat decat e inalt inseamna si ca ai nevoie de ditamai camera in care sa-l pui, pentru ca daca stai prea aproape nu pot ochii sa vada toata imaginea (ca la cinema cand stai prea aproape).

      (Citează)

  3. complet offtopic, te-am vazut azi pe kiseleff, erai pe o bicicleta inchiriata…

      (Citează)

  4. Da, tocmai am predat-o dupa o plimbare de 2 ore.

      (Citează)

  5. Eu folosesc un proiector, 90% din filme (fara seriale TV) sunt 2.35:1 si imaginea are cam 2 metri in diagonala. Nu e deloc deranjant, din pat se vede foarte bine. Ba chiar as prefera inca un metru la diagonala.

    Resize se face si la toate HD-Ready cand ruleaza continut 720p in 1366×768. Oamenii au fost sceptici si cand a aparut standardul 16:9, pe la inceputul anilor ’90. Sau cand a aparut 16:10 pe PC. Nici eu nu mi-as lua acum un televizor de genul asta, dar probabil ca in 10 ani toti producatorii vor avea asa ceva si va deveni standard.

      (Citează)

  6. nu cred… ca 16:9 este ideal pentru campul vizual uman…

    poate cand ne vor invada extraterestrii, sa ne oblige sa ne schimbam formatele…

      (Citează)

  7. Din ce stiu eu despre proiectoare, imaginea poate sa aiba si 10 metri in diagonala, daca pui ecranul la o distanta suficient de mare :P

    Ce proiector ai? E din cel standard de birou, mai orientat catre PowerPoint, sau din cel facut special pentru filme si HD?

      (Citează)

  8. E un HP mai vechi, cred ca are deja vreo 4 ani si cand l-am luat nu cred ca erau diferentiate pt multimedia / office. Dar are rezolutie 1280×1024 si luminozitate foarte buna, merg filmele 720p la fix. Din pacate in camera unde am proiectoru’ nu am unde sa-l pun mai departe. Am incercat sa proiectez pe blocul de peste drum (un film porno) si diagonala depaseste 10m. Numai ca ies la geam vecinii carora le intra lumina sfanta in casa. :)

      (Citează)

  9. genial

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus