un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am dat La Pedale

30 Sep 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Mânat de dorinţa de a mai face mişcare, am fost astăzi în parcul Kiseleff şi m-am plimbat 2 ore pe gratis cu o bicicletă luată de la centrul “La Pedale” (e în parcul Kiseleff “mic”, cel de pe partea cu Antipa, în zona de nord unde e o scenă de lemn). Câteva scurte idei:

  • Bicicletele cu viteze (foi şi pinioane) sunt de mărimea medie, maxim 70 kg, iar eu nu mă calificam, aşa că am primit o bicicletă mare, genul “de aprozar”, cu frâna de mână pe față iar roata spate frânează când dai invers de pedale. Nu mă plâng, a mers foarte bine şi s-a potrivit cu înălţimea mea, dar “the gayness level was off the charts”.
  • Din păcate pentru angajaţii centrului, bicicletele au şaua strânsă cu şurub şi piuliţă, în loc de o simplă clemă cu pârghie ca la alte modele. Dacă vrei să ţi se înalţe un pic şaua, un angajat al centrului se apucă să desfacă piuliţe cu o cheie şi să le strângă la loc. Muncă inutilă.
  • Bicicleta se închiriază pentru maxim 2 ore doar pe baza buletinului, pe gratis. Ai voie să te plimbi în parcul Kiseleff, în Herăstrău precum şi între cele două parcuri, adică pe bulevardul Kiseleff până la Arcul de Triumf, pe la Charles de Gaulle şi pe Aviatorilor. Trotuarele sunt largi peste tot şi au şi benzi de biciclete trasate.
  • În Herăstrău se trasau de zor alte benzi pentru biciclete, nu doar pe aleile de la intrare, ci şi pe lângă ExpoFlora şi în jos spre lac şi pe lângă acesta până la Şoseaua Nordului, la ecluză. Era puţină lume în parc aşa că o plimbare pe lângă lac, cu un mic vânt care mă răcorea, a fost o plăcere. Data viitoare voi folosi cele două ore ca să dau o tură de lac, întorcându-mă pe la podul de cale ferată.
  • Mă aşteptam ca în mijlocul zilei să nu fie mare activitate la “La Pedale”, dar aproape toate bicicletele erau date (am aşteptat 10 minute să apară cea pe care mi-au dat-o mie, adusă de un moş atât de bătrân încât cred că-l căuta Moartea pe acasă iar el era cu bicla în parc). Mulţi copii, elevi şi studenţi vin chiar şi în timpul săptămânii să ia o bicicletă.
  • Iniţiativa acestui centru este excelentă, dar sper să fie şi susţinută în timp cu fonduri suplimentare. Din ce am vorbit cu angajaţii centrului, unele biciclete se stricaseră, altele aveau pană, nu prea erau scule suficiente. E clar că e nevoie şi de mărirea parcului de biciclete.
  • Având în vedere ideea de mai sus, nu m-ar deranja să plătesc o sumă modică pentru a lua o bicicletă. În loc să fie gratis, ar putea fi 5 lei sau poate 10 lei pentru 3 ore, sau să ceară o mică sumă de bani pentru a închiria un model “premium” de bicicletă. Singurul concurent pe piaţa închirierilor de bicle, Cicloteque, e oricum mult mai scump şi pe bază de abonament.
  • Se pare că s-a deschis un centru La Pedale și în Herăstrau, deși nu știu exact unde.
  • Cei care spun că mersul pe bicicletă nu se uită, au dreptate. N-am mai mers de vreo 5-6 ani, dar m-am simțit în largul meu imediat ce m-am urcat pe ea. Totuși, trebuie mereu sa fii atent la pietoni si la multele biciclete din jurul tău. E bine să te mai uiți si in spate atunci când mergi pe banda de bicicliști, că poate vin unii mai rapizi și vor să te depășească (eu când m-am uitat în spate aveam un scuter, că pe stradă era traficul blocat), să te asiguri când treci strada și să te uiți la copiii care merg cu alte biciclete, că sunt cam inconștienți.

Mi-am înregistrat traseul, de curiozitate ca să vad cifrele. Cel din stânga are 5,13km, viteză maximă 24,3 km/h, medie 12,06 km/h în 25 de minute. Cel din dreapta are 6,49 km, viteză maximă 27,9 km/h, medie 12,53 km/h și timp în miscare 31 minute.

Traseu tur KiseleffTraseu Herastrau

    1 comentariu

  1. Ce ți-e și cu copiii din ziua de azi dom’le, se poartă ca niște copii …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus