un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Planuri Google Maps pentru Romania

28 Jun 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Google Maps e superb, dar lipseşte cu desăvârşire pentru România. Tot felul de programe şi servicii utile, precum Latitude, sunt deci inutile [La capătul Internetului] la noi în țară în absenţa unor hărţi digitale puse de Google. Recent Sorin Tudor [@sorintudor] a făcut un fel de petiţie online prin intermediul Twitter, solicitând Google să ne pună şi pe noi, la propriu, pe harta lumii. De admirat atât iniţiativa să, cât şi faptul că Google Maps [@googlemaps] a răspuns după doar câteva ore. Încă o dovadă că Twitter are o oarecare putere în momentul în care sute de oameni te bombardează cu acel mesaj în care este inclus şi numele tău.

Sometimes we delay launching coverage in a country until we’re sure we are getting users the best data. We are actively looking into data for Romania and will let everyone know when we have news to share.

Răspunsul e vag şi corporatist. Poate chiar studiază hărţile disponibile şi aşteaptă unele cât mai bune, sau poate doar au evitat elegant un răspuns şi ne vor ignora în continuare. Cert este că Yahoo Maps şi Microsoft Maps au hărţi bune ale Bucureștiului, pe Norc se găsesc inclusiv hărţi ale altor mari oraşe şi ale staţiunilor de pe Valea Prahovei. Păcat că majoritatea softurilor de pe mobile şi de pe calculatoare foloseşte hărţile lui Google. Mai aşteptăm.

    8 comentarii

  1. Google nu face harti. TeleAtlas face harti. Google doar le foloseste pe cele de la TeleAtlas. Asadar nu ma mira raspunsol lor vag

      (Citează)

  2. Nu inteleg de ce nu iau hatile de la TopMap – alea pe care le folosim in iGO 8.

      (Citează)

  3. Pentru ca ei au un singur furnizor de harti pentru Europa, si anume TeleAtlas. Nu cred ca doar de dragul Romaniei, ar cumpara licenta de la TopMap. Dar exista si o veste buna. TeleAtlas a lansat deja setul de harti 2009.06 iar Romania are o acoperire in jur de 18000 KM. Nu e mult, dar e un inceput. Ei promit ce incepand din septembrie cand vom avea acces la noul set de harti, din 3 in 3 luni harta Romaniei va avea imbunatatiri. Ramane de vazut

      (Citează)

  4. Da, e posibil de fapt sa fie o problema legata de furnizorul de harti, adica sa nu accepte altul decat TeleAtlas. Intr-adevar TopMap si SunCart au harti excelente ale Romaniei, utilizate in iGO, Yahoo vad ca foloseste Navteq, Bing Maps cam la fel.

      (Citează)

  5. Nici Bing sau Yahoo nu au harti de calitate. In Bucuresti e destul de complet, dar in alte orase (spre exemplu Constanta) au numai niste strazi principale si intersectii.

    Dar sunt companii mari, probabil ca nu au chef sa se complice cu mai multi furnizori. Si pana la urma Romania si alte cateva tarisoare nu sunt asa de importante pentru ei.

      (Citează)

  6. Păcat că majoritatea softurilor de pe mobile şi de pe calculatoare foloseşte hărţile lui Google. Folosesc ma. Cat despre harti, mai avem pana vor fi facute niste harti pentru romania.

      (Citează)

  7. Majoritatea este subiectul propozitiei si se acorda cu predicatul. Prin urmare “majoritatea foloseste”. Majoritatea cui? A softurilor. “Softurilor” e un subiect aparent, dar din cate tin minte un substantiv in cazul genitiv nu poate fi subiect intr-o propozitie.

    Revenind la harti, nu trebuie sa asteptam pana cand vor fi disponibile harti pentru toate orasele si satele din tara, urmand ca abia apoi acestea sa fie puse pe Google. E suficient sa se lanseze cateva harti pentru Romania. Lumea le va utiliza pe acestea, va creste nevoia de harti mai detaliate si mai multe, producatorii de harti vor vedea necesitatea si beneficiile ce apar din construirea lor.

      (Citează)

  8. Pana una alta se poate contribui la proiectul OSM ( http://www.openstreetmap.org ) . Nu trebuie sa mai asteptam sa ne faca altii harti, ci le putem face chiar noi iar apoi le putem folosi gratuit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus