un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pompa de mancare

22 May 2008  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Arhi are un post bun pe un subiect despre care vroiam şi eu să scriu: copiii de 5-10 ani care deja sunt graşi ca nişte butoaie. De vină sunt părinţii inconştienţi, pt că la acea vârstă un copil nu are suficientă minte încât să-şi dea seama ce înseamnă mai târziu în viaţa să fie obez. Părinţii îl îndoapă, eventual şi bunicii, ca să crească mare şi rezistent, până îl fac mai mare în lăţime decât în înălţime. Copilul mănâncă, McDonald’s-ul e bun, mai bagă şi dulciuri cu pumnul şi e fericit. Părinţii nu îşi dau seama că îi distrug viaţa.

Perioada asta fericită trece repede: încep să facă mişto de tine alţi copii, apoi pe la 15 ani descoperi că nimeni din sexul opus nu se uită la tine, apoi pe la 20 descoperi că lumea de pe stradă mai degrabă întoarce capul decât să vadă un munte de şuncă revărsându-se din hainele tale, trei seturi de burţi şi braţe mari şi “sănătoase”. La 30 încep problemele de sănătate, şi faci parte din statisticile cu “o treime din populaţie e obeză”.

Îmi vine să-i bat pe părinţii care nu îşi dau seama că la o astfel de viaţă îşi condamnă copiii. Nu mai băgaţi în ei atâta mâncare! Vrea la McDonald’s? Du-l la sport! Plânge că nu i-ai luat ciocolata cu care s-a obişnuit zilnic? Mai bine să plângă acum decât în viitor când vor râde fetele sau băieţii şi îi vor da porecle. Observi că se îngraşă şi depăşeşte greutatea normală? Nu-i mai da mâncare şi pune-l la regim, ce dacă e odorul tău de preţ? Mai bine să te urască acum decât mai târziu…

Eu de exemplu am fost mereu slab. Am avut mereu un pic sub ceea ce era considerat normal pt o anumită vârstă. Foarte bine am făcut, mă felicit că nu am mâncat mult. “Mai bine bogat decât sărac, mai bine sănătos decât bolnav“, zicea cineva. Adaug şi eu “mai bine slab decât gras“, pentru că văd numai avantaje. Când eram mai mic şi mâncăm destul de puţin sau mai făceam nazuri, îmi dădeau ai mei exemplu vreo două fete, rude de-ale mele. Auzeam mereu cum vin ele acasă, de la şcoală, şi mănâncă o pâine întreagă cu unt, dacă nu au altceva. Cum îşi gătesc singure şi mănâncă, ce fete cuminţi sunt. Cum sunt ele în putere, roşii la faţă şi pline de poftă de viaţă şi muncă… Şi unde sunt acum, 15-20 de ani mai târziu? Au 100 kg, sunt necăsătorite şi veşnic deprimate. Singura bucurie e deschiderea unui nou magazin de haine XXXXL. “A început cu o cafea bună“, zicea o reclamă la Nescafe. “A început cu un părinte idiot“, zice obezitatea. Chiar zilele trecute râdeam cu ai mei despre acest subiect, eu întrebându-i ce-o fi fost în capul lor atunci când îmi arătau cât mănâncă alţi copii cuminţi, ei felicitându-mă că nu le-am ascultat sfaturile în această privinţă.

    4 comentarii

  1. n-aveau inghetata de cirese … sau era prea scumpa … deci ? e bine sau nu ?

      (Citează)

  2. Eu de mai bine de 10 ani, de cand eram in liceu am aceeasi greutate: 65 kg la 1,75 m. Si zic si eu la fel: decat gras, mai bine slab :D

      (Citează)

  3. Am 24 de ani si nu am mancat niciodata mancare facuta la McDonalds sau KFC sau Spring Time sau… ce mai exista?

    E aiurea pentru ca aproape toata lumea e innebunita dupa mancarea de genul… iar mie mirosul imi intoarce stomacul pe dos. Cum dracu sa mananc ceva care pute mai rau decat ghena de gunoi? Si pe de alta parte, daca toti ceilalti vor sa mergem la un fast-food sau la o pizzerie, eu ce sa fac? Merg cu ei, indur mirosul si eventual imi iau un Lipton…

    Prima data cand am intrat in McDonalds in Brasov in ’98 sau ’99 (pentru ca eram cu 2 colege) si ne-a intrebat ce vrem eu i-am rugat sa-mi spuna unde e toaleta, daca au asa ceva, pentru ca mi se facuse rau de la miros.

    Asta e despre fast-food-uri.

    Copii prea grasi…

    Hmmm, eu am fost mereu foarte pretentioasa si inca sunt. Nu suport nimic din ce contine legume sau orice fel de carne in afara de carne de pui sau de peste sau orice lactate in afara de lapte simplu. Foarte putine mancaruri, in cantitati foarte mici… incat ai mei ma tarau pentru analize cam odata la doua luni. Si bineinteles imi faceau capu calendar ca tu nu mananci nimic, ca uita-te la verisorii tai, etc.

    Si nu am fost in nici un caz slaba. Mai degraba elefantica. Pana in liceu… cand am dat jos vreo 25 de kg cam in timp de vreo 2 ani. Profa de sport muuuult mai stricta decat in generala. Mama urla la mine mai tare ca de obicei, obiectivul ei parca devenise sa ingrase iar purcica (adica pe mine), ca nu mai mergi la nici o olimpiada daca nu te ingrasi (nu stiu de ce asocia ea olimpiadele cu faptul ca eu slabisem, pentru ca de obicei, inainte de olimpiade aveam liber de la profi sa “chiulesc” de la materiile irelevante pentru olimpiade… adica exact cele care nu-mi placeau :P )… ca vai, ce s-a intamplat cu copilu’ meu frumos… ce copil frumos, mami, ca aveam 65 de kile la 1m60 si nu puteam sari asa sus cand jucam baschet…

    Deci, dupa mine, sportul are un rol foarte important. Cel putin pentru mine, diferenta intre stat in clasa pe post de paznic de ghiozdane in generala si 4 ore de sport pe saptamana dupa care imi storceam tricoul de transpiratie in liceu a insemnat o diferenta semnificativa la capitolul greutate.

      (Citează)

  4. e cat se poate de adevarat ce spui tu dar nu uita de factorul genetic si metabolism. majoritatea copiilor slabi nu sunt slabi pentru ca nu au ce manca, sau pentru ca au parinti atenti ci pentru ca au un metabolism care ii aduce in starea aceasta. si asta o vezi in parinti, bunici, strabunici. asta ca sa punctez “norocul tau” de a fi slab.

    pentru foarte multi, a se mentine in limitele normale constitutiei lor presupune un control permanent, o lupta cu multe sacrificii. pentru ca daca o jessica alba sau un porche raman doar vise, o pizza sau o bere sunt mereu la dispozitie.

    la fel gandeam si eu in urma cu cativa ani cand ma consideram foarte norocos ca am aceeesi greutate din gimnaziu, dar varsta incepe sa-ti faca tot mai rare momentele astea de exaltare.

    rezolvarea acestei probleme e o problema de traditie culinara combinata cu educatie sanatoasa, capitole la care stam deocamdata destul de departe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus