un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul LG G5 se prezintă excelent: cameră wide, design modular, accesorii deștepte și multe alte noutăți

21 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

V-am spus că LG G5 va fi un model foarte interesant?! Chiar este! În ceea ce probabil este cel mai amplu salt făcut de o generație, am asistat la Barcelona la prezentarea modelului G5 împreună cu ceea ce par a fi foarte, foarte multe idei bune. Camera aceea wide este motivul principal pentru care l-aș cumpăra (plus grip-ul Cam Plus), întrucât pentru mine contează foarte mult partea foto.

Să o luăm cu începutul.

Telefonul arată bine și este făcut bine. Carcasă din aluminiu are o grosime de 7-8 milimetri, iar bateria este detașabilă. După cum se prezintă lucrurile, G5 rămâne printre puținele telefoane de top cu baterie ușor de înlocuit, ceea ce deja îl face atrăgător pentru mulți clienți. Modul în care bateria poate fi scoasă, cu ajutorul unui capac în partea de jos a telefonului, este important și veți vedea mai jos de ce și ce alte avantaje aduce.

Telefonul are două camere foto/video pe spate. Mă întrebam ce funcții vor oferi acestea și am aflat: prima este o cameră normală, cu unghi de cuprindere de 78 de grade, a doua cameră una wide/grandangulară cu unghi de 135 de grade. Din ce imagini am văzut acolo, unghiul a fost bine ales, îți permite să faci fotografii largi, dar fără deformările de perspectivă ce apar de obicei undeva peste aceste unghiuri, precum puteți găsi de exemplu pe un GoPro.
lg_g5_10

lg_g5_05

lg_g5_07

Iată exemple cu cât de mult poate prinde într-o imagine modulul wide, fotografii făcute de mine cu un LG G5 și furate apoi prin bluetooth. Comutarea se face imediat cu o simplă apăsare pe ecran:

lg_g5_foto_wide_01lg_g5_foto_wide_02
lg_g5_foto_wide_202lg_g5_foto_wide_201
lg_g5_foto_wide_301lg_g5_foto_wide_302

 

Obiectivul wide de pe G5 cu siguranță va fi foarte util pentru fotografii făcute prin oraș sau prin natură, locuri unde de obicei vrei să “încapă” cât mai multe în imagine. Eu mă văd folosindu-l și prin restaurante, că știți cum uneori trebuie să stai cu telefonul cât mai sus ca să încapă întreaga porție de coaste în imagine (nu vă sfiiți să recunoașteți că fotografiați mâncarea arătoasă, cu toții facem asta).

Ecranul are diagonala 5,3 inchi și, așa cum fusese anunțat dinainte, este de tip “always on”. Afișează permanent ceasul și notificările într-un mod “low light” și nederanjant chiar și în beznă, funcție de mare ajutor. Ați observat probabil că în lumea smartphone-urilor a devenit un fel de tic nervos aprinderea telefonului pentru câte 2 secunde, ca să vezi dacă e vreo notificare nouă sau ca să vezi cât e ceasul. LG G5 îți permite să vezi astfel de informații direct.

Always On a însemnat o modificare ceva mai complexă a driverului video, astfel încât doar o parte din ecran se aprinde și doar o parte din memorie este implicată în afișarea orei și notificărilor. Cei de la LG au spus că această funcție consumă 0,8% din capacitatea bateriei în fiecare oră, o cifră absolut acceptabilă, zic eu.
lg_g5_18

Prezentarea a spus ceva și despre o sticlă 3D Arc ușor curbată și o prelucrare foarte fină pentru o îmbinare de înaltă precizie cu carcasa de aluminiu. Pot să vă confirm, butonând telefonul, că arată și se simte foarte bine în mână.

Până acum, avem trei elemente mari și bune în LG G5. Iată specificațiile hardware detaliate înainte de a vă spune despre celălalt mare atu al telefonului, modularitatea:

  • ecran de 5,3 inchi, rezoluție 2560 x 1440 px, tehnologie IPS Quantum Display
  • 4 GB memorie RAM, stocare internă 32 GB, are și slot de card microSD
  • chipsetul este un Snapdragon 820, noua vedetă a Qualcomm. Integrează un procesor quad-core pe 64 de biți și un coprocesor numit Hexagon 620 DSP ce preia anumite sarcini din “mâinile” procesorului principal, precum gestionarea senzorilor ce sunt mereu activi (accelerometru, probabil și notificările pe ecranul always-on) astfel încât consumul total de energie este redus și deci autonomia crește
  • bateria are 2800 mAh, apropo, și este detașabilă; încărcare rapidă
  • cameră foto/video principală de 16 megapixeli, wide de 8 megapixeli și frontală de 8 megapixeli
  • rulează Android 6.0 Marshmallow
  • conectivitate wifi inclusiv 802.11ac, LTE la 600 Mbps/150 Mbps, NFC, Bluetooth 4.2, USB tip C (reversibil)
  • 149 x 73 x 7,7 ~ 8,6 mm și 159 grame

Noul chipset include multe șmecherii ce contribuie la o autonomie mai mare a bateriei, precum LPLE – Low Power Location Estimation, adică o tehnologie de localizare ce solicită mai puțin bateria. Pentru baterie, noul Snapdragon 820 vine cu o tehnologie numită Quick Charge 3.0, adică încărcare rapidă. G5 include și codecul aptX HD, o versiune îmbunătățită pentru sunet de calitate prin Bluetooth; acesta merge mână în mână cu noile căști LG Tone Platinum.

LG G5 va fi disponibil pe piață în argintiu, gri închis, auriu și roz. Nu vă gândiți la culori intense, sunt foarte discrete, chiar vă invit să le identificați în imaginile de mai jos.

SISTEMUL MODULAR ȘI ACCESORIILE TELEFONULUI

Apariția acelui capac în partea de jos (nu-i o idee nouă – deși parcă tot la niște LG-uri vechi am văzut-o în practică -, dar este prima oară când o văd cuplată cu o carcasă de aluminiu) permite și conectarea unor dispozitive speciale acolo, ceea ce aduce acel grad de modularitate de care vă spuneam și care ne-a încântat și surprins pe toți cei prezenți la lansarea de aici din Barcelona.

Bateria, apropo, se desface și din capac. E o baterie normală, nu este lipită de capac sau de restul modulelor prezentate.
lg_g5_09

LG CAM Plus

Este mai mult decât un grip de cameră, este un accesoriu foarte util celor care fotografiază des sau mult cu telefonul. Cam Plus are butoane de focalizare rapidă, butoane de înregistrare și zoom printr-un comutator rotativ și un mâner despre care LG a spus că-i confortabil, dar eu spun că ajută în primul rând la stabilizare.

CAM Plus adaugă 1200 mAh bateriei telefonului, adică practic este și o baterie mai mare. Cuplat cu modulul foto dublu de pe LG G5, cred că va fi un accesoriu foarte bun și foarte util.
lg_cam_plus_03

LG 360 CAM

Este în esență un aparat foto, dar unul special. Are două camere de 13 megapixeli și fiecare are un unghi de cuprindere de 200 de grade, ceea ce înseamnă că poate fotografia la 360 de grade prin combinarea lor. Aparatul include și o baterie de 1200 mAh și memorie internă de 4 GB, plus slot de card microSD, și poate fi conectat la noul LG G5.

Pe scurt, poți realiza fotografii sau clipuri video Full HD la 360 de grade. LG are și un parteneriat cu Google și imaginile pot fi încărcate pe Street View sau YouTube 360, ceea ce-i o veste bună. În acest mod, Street View poate fi completat prin “crowdsourcing” cu imagini de interior sau din cine știe ce alte locuri unde mașinile lor nu ajung. S-au dat pe scenă diverse exemple precum fotografii făcute lângă Sfinxul egiptean sau fotografii făcute chiar aici pe Montjuic, lângă palat.

LG a spus că deschide toate aceste dispozitive și către alți producători, deci s-ar putea să beneficiați de LG 360 CAM chiar și pe alte telefoane (în fond, e un aparat foto și te uiți la fotografii pe telefon, cu un soft care știe să le învârtă 360).
lg_360_cam_01

LG Hi-Fi Plus cu redare Bang & Olufsen

Este un player audio hi-fi, portabil, gândit pentru cei ce vor o calitate foarte bună a sunetului. Îl poți folosi cu LG G5 sau chiar și conectându-l la alt smartphone sau PC, fiind compatibil cu un convertor digital-analogic pe 32 de biți. Am ascultat câteva melodii la niște căști B&O in-ear și over-ear… ce să zic, se aude excelent.
lg_hi_fi_plus_03

LG Rolling Bot

I-aș spune că este un fel de Sphero, dar cred că numele nu vă spune multe, așa că voi spune că este un fel de jucărie BB-8 din Star Wars, dar fără cap. O dronă care se rostogolește ca o minge, mai puțin o bandă centrală ce rămâne staționară. În banda aceea centrală are o cameră de 8 megapixeli cu care filmează și fotografiază.

Mai mult, Rolling Bot se controlează prin wifi, nu bluetooth, deci îl poți accesa de oriunde din lume prin aplicația specială. Poți să-ți inspectezi casa de la distanță, poți să alergi pisicile cu el, poți să vorbești prin el (are un mic difuzor) și are chiar și un laser pe care-l proiectează spre podea, fiind clar gândit pentru pisici.
lg_rolling_bot_08

Are baterie de 5000 mAh, 14,5 cm diametru, sub un kilogram greutate, difuzor de 2W, control prin bluetooth și wireless, laser, cameră de 8 megapixeli.

LG 360 VR

Acest dispozitiv de realitate virtuală se conectează la G5 printr-un cablu și simulează vizionarea pe un televizor de 130 de inchi la o distanță de 2 metri, zice LG.

Are 118 grame, este pliabil, are o rezoluție de 639 ppi și este compatibil cu clipurile 360 de grade realizate cu LG 360 CAM, accesoriul despre care v-am zis mai sus. L-am pus un pic la ochi și oferă o senzația de realitate virtuală, dar nu completă, adică nu uiți de tine, încă poți vedea împrejurimile tale în partea de jos, de exemplu. În funcție de preț și aplicații s-ar putea să fie o jucărie interesantă, mai ales că pe scenă a fost șeful Qualcomm care a spus că noul Snapdragon 820 suportă jocuri VR fără probleme.
lg_vr_04

LG Tone Platinum

Această cască bluetooth este compatibilă cu aptX HD și deci merge cel mai bine cu noul G5, care integrează și acel codec. Casca se bucură de certificare Harman Kardon Platinum, adică are un sunet de calitate și distorsiuni minime.

Casca în sine mi se pare o evoluție normală a ofertei LG de accesorii. Și la ediția trecută a MWC-ului am apreciat seria lor de căști foarte bine gândite, cu tot felul de sisteme deștepte de prindere, cu cablu retractabil și un sunet de calitate. Aceasta este la fel. Sper să fie disponibilă în mai multe culori, griul văzut astăzi este un pic banal.

H3 by B&O Play

Au fost prezentate și aceste căști Bang & Olufsen. Sunet de calitate, design in-ear, eliminarea zgomotului ambiental și preț pe măsură. Sunt compatibile cu orice player audio, în fond, dar LG le-a prezentat ca recomandare pentru LG Hi-Fi Plus despre care v-am spus mai sus.

Am ascultat un pic de muzică și prima impresie a fost că stăteau foarte bine în ureche.

S-au mai spus câteva lucruri și despre LG Smart Controller, o telecomandă pentru drone, făcută în colaborare cu Parrot. Înfigi telefonul în telecomandă și-l folosești ca ecran, dar controlul dronei se face dintr-un buton mare și deci ai precizie mult mai mare. Cu Smart Controller, au spus cei de la LG și Parrot pe scenă, chiar și un începător poate controla cu ușurință drona.

A fost prezentat rapid și LG Friends Manager, o aplicație ce detectează că mai mulți prieteni sunt în același loc și atunci te poți conecta la telefoanele lor fără efort, ca să eviți întreaga procedură de împerechere.

Când apare și cât costă? N-au zis. Din discuții neoficiale, am înțeles că în aprilie, iar de preț nu știu, probabil va costa ca orice alt flagship.

Reveniți mâine în acest articol pentru un clip video cu toate cele de mai sus, că le-am și filmat. Apreciez orice share al acestui articol, am făcut tot posibilul pentru a scrie printre primii impresiile de la față locului.

    18 comentarii

  1. NU stiu cati oameni folosesc 2 baterii.

    Partea cu allways on, cred ca ~1% din baterie pe ora e destul de mult.

    Asta inseamna ca de la ora 8 la ora 23 iti mananca 12% din baterie doar functia asta. Exista o statistica cu consumul de energie pe care il avea ticul ala nervos cu verificatul notificarilor? Pe un samsung cu o husa S-view ma indoiesc ca se foloseste foarte mult.

    Cel mai mult ma incanta camera wide. Interesant si accesoriul foto. Desi fata de dimensiunile lui pare putin 1000mAh.

    Observ niste diferente la imbinarea cu accesoriul de la B&O.

    Referitor la antene, acestea sunt ascunse pe partea plasticata de sub ecran? Pe un video am inteles ca au o tehnologie in care integreaza cumva in carcasa antena. Nu stiu unde e adevarul.

      (Citează)

    • Si mie mi se pare foarte mult 0.8% (care in realitate va fi probabil 1%), in 24h deja ti se duce un sfert din baterie.
      Era mult mai usor sa aprinda ecranul la detectarea miscarii, nu sa-l tina aprins incontinuu.
      Pentru notificari noi exista led-uri care clipocesc fara sa-l aprinzi, iar multi oameni au ceasuri. Ce vreau sa zic este ca unii dintre noi prefera sa economisim bateria decat sa vedem ora pe ecran nonstop.

        (Citează)

  2. 1. Schimbatul bateriei e hotswap? Adica poti sa faci asta fara sa opresti telefonul?
    2. Cum e facut mecanismul de lock de la baterie? E magnetic? Sau e ceva ce se strica dupa 10 swap-out-uri?
    3. A incercat cineva sa dea cu el pe jos? Se desface partea modulara la impact?

      (Citează)

    • La 1 am gasit deja raspunsul, aparent e cu reboot… pacat.

        (Citează)

    • 2. Scosul bateriei pare a fi ceva mai dificil. Adica aia de la androidauthority ziceau ca e cu emotii. Deci exista posibilitatea sa rupi vreun plastic micut pe acolo.
      1. Nu stiu vreun telefon care sa stie de hotswap la baterie :) E oarecum ilogic, desi solutii simple ar exista. Ma jucam cu un telefon vechie pe vremuri. Motorola si daca ii scoteam bateria si o puneam la loc in citeva secunde, telefonul nu se restarta. dar cred ca era mai degraba o problema cu telefonul.

        (Citează)

  3. Nu am inteles un lucru. Playerul hifi va fi ca modul separat sau telefonul are inclusa placa de sunet hifi in el? Adica are inclus DAC-ul sau ii mai trebuie un modul separat?

      (Citează)

  4. str. regiment 11 siret nr-47: bl-gs1; ap-55

      (Citează)

  5. Au revenit la forma lui g2, sunt curios cum or sa facă carcasele de protecție.

      (Citează)

  6. Arata oribil camera aia pe spate.

      (Citează)

  7. Si mie mi se pare cam mut sa se duca aprox 20% din baterie intr-o zi de folosire pe simplul fapt ca e always on.

    Si samsung are acum tehnologia asta pe S7 si la ei cica se duce doar 0.5%/ora si tot e multisor, macar la ei se inchide complet ecranul daca e acoperit senzorul de ex daca e cu fata in jos sau in buzunar. Deci ar fi mai ok.

    Camera foto wide e chiar tare, modulele iar sunt o chestie faina, dar sa vedem cat tine sa le tot scoti si sa le pui la loc.

      (Citează)

  8. SYAOnline:
    La 1 am gasit deja raspunsul, aparent e cu reboot… pacat.

    Mai exista vreun telefon la care poți schimba bateria fără sa îl oprești?

    La mașină poți sa schimbi bateria fără sa o oprești?

      (Citează)

  9. Functia always on are logica doar pe oled, in rest consuma prea mult backlight-ul. E posibil sa fi pus un led dedicat in partea de sus a display-ului, insa si acela consuma cat pentru iluminarea intregii portiuni.

      (Citează)

  10. atat ma, de la mwc ? :(

      (Citează)

  11. bun articolul, dar “fără deformările de perspectivă ce apar de obicei undeva peste aceste unghiuri”? uita-te mai bine la pozele postate, are un barrel distortion de zile mari.

      (Citează)

  12. Bateria se mai baga prin fund la un HTC. Desire S or something. Prost telefon de altfel.

      (Citează)

  13. Partea cu always on exista deja la telefoane din 2013, de exemplu Nokia 1520 si functioneaza impecabil: https://www.youtube.com/watch?v=AJhzs46_Ogw. In rest multe gimmick-uri dar nimic cu adevarat inovator. De ce ti-ai cumpara accesorii pentru un telefon pe care oricum il schimbi in maxim doi ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus