►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Samsung a prezentat astăzi noile S7 și S7 Edge, o cameră 360 de grade numită Gear 360 și un concept foarte interesant de monitorizare a mașinii, pe care vi-l voi prezenta în alt articol un pic mai târziu. Ah, iar pe scenă a apărut și Mark Zuckerberg de la Facebook, o supriză foarte apreciată.
Elementele principale ale serii au fost S7 și S7 Edge și, așa cum mă cam așteptam din toate articolele “zvon” de până acum, actuala generație este mai degrabă un facelift, un upgrade tehnologic pentru cea veche, nu un salt uriaș în față.
Galaxy S7 vine cu diverse noutăți. Ca design, păstrează cam aceeași carcasă de sticlă și ramă de metal și bateria integrată, dar acum are slot microSD. În cuvintele șefului Samsung, “clienții ne-au cerut-o și i-am ascultat”. Punând mâna pe el am descoperit că telefonul este mai bine finisat, mai rotunjit, stă mai plăcut în mână și nu simți vreo muchie de-a lui.
Camera foto a fost îmbunătățită. Are 12 megapixeli, dar fiecare pixel este mai mare (n-au zis cât de mari 1,4 micrometri), ceea ce înseamnă imagini mai luminoase și zgomot mai puțin. Obiectivul este un F1.7, foarte deschis, adică lasă mai multă lumină spre senzor. Tehnologia de focalizare a fost îmbunătățită, zic cei de la Samsung, acum se folosesc toți pixelii pentru focalizare și a fost introdus un sistem numit Dual Pixel, care practic împarte pixelii în două și îi folosește pentru a determina mai rapid adâncimea unei scene; ochii noștri funcționează similar.
M-am jucat un pic în zona de teste cu noua cameră și focalizarea mi s-a părut a fi mai rapidă (când puneam brusc mâna în fața ei, de exemplu), dar nu o revoluție în domeniu.
Ecranul de 5,1 inchi este always on, adică va afișa permanent ceasul și notificările. Spre deosebire de ecranul always on anunțat de LG, cel de pe Samsung permite și culori în acest mod, aprinzând câte un subpixel de culoare din fiecare pixel, dacă e nevoie. Samsung spune deci că poți face inclusiv mici desene pe care să le ai pe ecranul stins (cei mai bătrâni probabil vă amintiți că la unele telefoane vechi puteai să scrii un mesaj pe ecranul de standby sau chiar și un desen rudimentar), dar nu înțeleg de ce-ai vrea. Funcția Always On mi se pare foarte utilă; inserțiile color sunt un bonus, dar nu unul care să influențeze decizia de cumpărate.
Spre deosebire de LG, Samsung a spus că ecranul lor se stinge atunci când îl pui în buzunar sau dacă îl ții cu ecranul în jos pe masă, ceea ce pare logic. Întrebarea mea este: dacă folosește pentru asta senzorul de lumină de pe față, înseamnă că va stinge ecranul și noaptea, în beznă? Pentru că atunci nu l-aș vrea stins.
Noile S7 și S7 Edge sunt rezistente la apă și praf, având certificare IP68. Nu faci scufundări, dar asta înseamnă că vor rezista la 1 metru adâncime timp de 30 de minute, adică le poți scăpa în apă și vor supraviețui.
Specificații detaliate Samsung Galaxy S7:
Galaxy S7 Edge este mai mare, are ecran de 5,5 inchi și baterie de 3600 mAh, în rest nu există diferențe. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu un viitor Edge+ (probabil nu va exista) și chiar și cu Note 6, care nu va mai fi singurul phablet ultra-performant din ofertă.
Jucându-mă cu ambele telefoane le-am găsit ceva mai rafinate în construcție. Butonul Home pare un pic mai mare, camera de pe spate nu ai este atât de ieșită din carcasă, muchiile sunt mai rotunjite.
O singură nemulțumire am avut: telefonul s-a încălzit excesiv. Nu știu dacă doar eu am observat asta și nu o voi confirma decât după un review, dar după ce-am învârtit câteva minute interfața și am făcut 5 fotografii la întâmplare, telefonul aproape că frigea.
Chestia asta se leagă de un alt aspect: în timpul prezentării, cei de la Samsung au spus că au un sistem de răcire bazat pe evaporarea și condensarea apei într-o conductă în telefon, practic un heatpipe precum cele pe care le vedeți pe coolerele mari de procesoare. De ce ai pune așa ceva pe un telefon? Aparent procesorul se încălzește foarte tare și nici măcar heatpipe-ul din interior nu îl poate compensa așa cum trebuie. Rămâne de văzut mai în detaliu această potențială problemă, v-am spus.
Sample-urile foto puse la dispoziție de către Samsung arată foarte bine (atenție, imagini mari). Aștept să mă conving personal de asta la un test real, dar sunt sigur că S7 include o cameră foarte bună, având în vedere că S6 avea probabil cea mai bună cameră de pe Android.
A fost prezentată o funcție numită Motion Panorama. Este un mod panoramic clasic, în care miști telefonul într-o direcție și obții o fotografie lungă, dar acum micile mișcări surprinse (oamenii mișcându-se, crengi șamd) vor rămâne “în fotografia” finală.
Asta însemnă că doar pe telefon o vei vedea cum trebuie, pe măsură ce faci scroll prin imagine poți vedea și acele elemente în mișcare. Sună bine în teorie, dar în practică e doar un alt mod opțional de fotografiere.
S7 și S7 Edge integrează și API-ul Vulkan pentru dezvoltarea jocurilor cu o grafică foarte bună. Am văzut un scurt demo, am reținut că-i mai rapid și mai bun și că programatorii vor fi fericiți.
Când și unde apare? Telefoanele se lansează pe piață pe 11 martie și sunt deja disponibile la precomandă la operatori și cam orice magazin mare. Cei care le precomandă vor primi gratuit câte un Gear VR, ochelarii Samsung pentru realitate virtuală. Prețul în magazine este de 3300 de lei, iar de la Orange România poate fi luat, de exemplu, în diverse combinații de abonamente începând de la 349 euro. La liber costă 700 euro, adică 3150 lei.
Și Samsung a lansat ieri o cameră foto-video ce “vede” 360 de grade în jurul ei. Are în total 30 de megapixeli, obiective F.2 și o carcasă sferică. Și Gear 360 poate urca imaginile pe Google Street View, dar noutatea aici este că poți produce clipuri video pentru Facebook Video 360.
Acest lucru este posibil deoarece Gear VR, casca de realitate virtuală de la Samsung, se bazează pe tehnologie Oculus, companie deținută de Facebook. La prezentarea Samsung de ieri a apărut pe scenă și Mark Zuckerberg, ținând un discurs de vreo 10 minute despre cum vede realitatea virtuală ca fiind un produs de viitor și este mândru că este activ în dezvoltarea VR-ului. Sala a fost în extaz.
Camera arată bine și sper că include și micuțul trepied pe care am găsit-o. Are și un mic ecran de stare, are mai multe moduri de lucru (video looping, photo, video, time-lapse), îi poți pune card microSD și este certificată IP53 la apă și praf. Există o carcasă subacvatică disponibilă separat.
Prezentarea în sine m-a făcu să cred în VR. Da, poți surprinde lucruri frumoase în clipuri 360. Gândiți-vă la toate clipurile filmate cu GoPro de la tot felul de cascadorii sau experiențe extreme și acum gândiți-vă cum ar fi acestea dacă ar fi fost filmate 3D. Potențial are VR-ul, problema este că oamenii nu-și doresc să poarte și casca de realitate virtuală pe cap pentru a consuma astfel de conținut.
Peste o zi editez și filmul în care le-am butonat pe toate, ca să le vedeți și așa.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
22/02/2016 la 7:47 AM
Nu mă impresionează să-l iau… Parcă mai atractiv e LG-ul cu G5-ul lor relativ modular…
Leo(Citează)
22/02/2016 la 8:11 AM
Pentru stingerea ecranului atunci cand e in buzunar sau cu fața în jos cel mai probabil se va folosi senzorul de prezență, același care stinge display-ul atunci când apropii telefonul de ureche în timpul unei convorbiri. Altfel, cum spui și tu, ar fi aiurea să se stingă automat noaptea.
seba18(Citează)
22/02/2016 la 8:20 AM
wow! Tot microUSB? Nu trebuia sa teraba la Type-C? Parca era o lege/propunere ca din 2017 in UE sa se vanda doar Type-C?
Lupu(Citează)
22/02/2016 la 9:01 AM
Mai bagau vreo 200 de euro in pret daca puneau type-c
costin(Citează)
22/02/2016 la 3:28 PM
Nu cred. Xiaomi Mi4C are TypeC si costa 200 de euro cu totul.
Lupu(Citează)
22/02/2016 la 8:30 AM
Probabil pentru stins ecranul foloseste senzorul de proximitate nu pe cel de lumina.
Florin Samareanu(Citează)
22/02/2016 la 9:22 AM
Deci nu e nimic nou față de S6 și S6 Edge.
Anul ăsta trebuie să schimb și eu antichitatea mea cu Windows Phone, dar ăsta nu mă convinge să-l cumpăr la abonament.
G5-ul îmi face cu ochiul, dar să vedem acum la ce bani vine.
Probabil o să mă orientez la o chinezărie din aia bine finisată și dotată: huawei, meizu, oppo, xiaomi, că-s foarte ok.
Edge-ul e cât note de mare.
frantz(Citează)
22/02/2016 la 9:57 AM
De unde hype-ul asta cu always on, cand nokia a inventat cu ani in urma Glance screen, care face exact acelasi lucru ca si always on-ul.
Cum era de asteptat Samsung a imbunatatit ce avea, iar LG a venit cu inovatia.
cata(Citează)
22/02/2016 la 10:05 AM
cel mai bun lucru la S7 e ca va scadea pretul la S6.
Giovani(Citează)
22/02/2016 la 12:15 PM
Esti optimist si e de apreciat asta, dar redeucerea o sa fie probabil pistol cu apa. :D
Mihai(Citează)
22/02/2016 la 12:39 PM
Am zis ca ar cam fi cazul sa schimb si eu S2 vechi dar inca functional.
Tinand cont ca la mine tine cam 5 ani un telefon chiar ma incanta sa fac pasul la S7 dar cu USB Type C care o sa fie mult mai raspandit peste 3-4 ani.
Dar daca nu vor banii mei nici o problema imi iau 1+2 sau orice alt flagship care are asa ceva
Paul(Citează)
22/02/2016 la 2:26 PM
“practic un heatpipe precum cele pe care le vedeți pe coolerele mari de procesoare.”
Heatpipeuri ai si pe coolerele de laptp, si pe cele de pe tableta care racesc pasiv. Nu e in nici un caz “inovatie” asa cum au incercat s-o vopseasca cei de la Samsung. Sunt deja pe piata prezente telefoane care au sistem de racire cu heatpipe pentru a tine in frau arhitectura ARM Cortex A57 pe 20/28nm. Si nu reusesc. Era clar ca nu e un semn bun si tocmai ai confirmat asta prin propria experienta. Ne asteapta un nou an in care toate telefoanele o sa-si faca thtrottling. Shit happens.
Tudor(Citează)
22/02/2016 la 4:22 PM
Din cate stiu, primul telefon cu racire cu heatpipe a fost lumia 950. Or fi fost si altele, dar fara “reclama” la asta.
Ca posesor de asa ceva, am observat diferenta fata de fratele mai mic (Lumia 930). Dupa 1 ora cu Waze-ul pornit, 950ul e rece, pe cand 930ul nu prea se poate tine in mana.
costin(Citează)
22/02/2016 la 3:29 PM
Dar despre o compatibilitate cu banda 38 pentur modelul european se aude ceva?
Lupu(Citează)
22/02/2016 la 5:31 PM
Nu stiu de ce, dar S7 mi se pare un pas foarte mic fata de S6. Si altii fac la fel, deci nu e vorba doar de Samsung, dar parca m-as fi asteptat la ceva mai interesant, poate cu Force Touch, dar na, asta ramane pentru S8.
Ionut Popa(Citează)
22/02/2016 la 8:25 PM
LG G5 pare mult mai interesant: camera wide, modularitate, bateria care se scoate fara sa indepartezi capacul din spate, aluminiu…
Bogdan A.(Citează)
23/02/2016 la 7:20 PM
Imi place mult cum oamenii se comporta exact pe tiparele clasice: Vor schimbari, vor sa fie ceva nou, vor gogosi de marketing.
Nu conteaza ca s6 este un telefon excelent. Conteaza sa fie altceva. Nu conteaza efortul tehnologic, conteaza ca “arata la fel”.
E foarte ok evolutia asta, iti da un produs mai bun. Eu inteleg ca dai 3000 ron pe un telefon si te plictisesti dupa un an, dar chiar e foarte corect din partea Samsung.
-o crestere a bateriei cu ~20%(nu zic a autonomiei car eposibil sa fie mai mare);
-o camera mult mai avansata( nu stiu ce pas trebuia sa faca sa il poti considera mare) Pentru prima data nu mai e goana exclusiv ceruta de marketing dupa Mpx. s-au imbunatatit exact lucururile de care sufereau camerele pe telefoane. Comportamentul in lumina scazuta si focusarea. O revolutie nu cred ca se va produce. Poate doar daca reusesc sa aranjeze cumva niste lentile inauntru. Dar la fel nu vad cum si daca o sa fie un avantaj foarte mare pentru un cost inzecit.
Daca schimbau pe type c, de ce au schimbat ca nu se mai potriveste nimic. Daca e pe microUSB, de ce au pastrat.
Force touch? Adica un efect pe care poti sa il dai si din soft, pe masura ce apesi mai tare se mareste si amprenta pe touch. Util la ce?
S-a plans dupa slot card? A aparut slotul.
S-a plans dupa camera iesita prea mult? S-a rezolvat.
Echipa castigatoare nu se schimba.
Dupa 2 ani jumatate cu un galaxy daca imi permite bugetul am sa fac trecerea. In functie de ce ai si de cat timp il ai e evident ca nu o sa se justifice achizitia in anumite cazuri. Daca ai un s6 de mai putin de un an, cu siguranta 6000RON in decursul unui singur an o sa iti argumenteze foarte solid afirmatia cum ca sunt foarte apropiate.
ionutb(Citează)
23/02/2016 la 8:00 PM
am uitat de: -wireless charginc
-water+dustproff
ionutb(Citează)