un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O cursă misterioasă aterizează pe Otopeni

24 Oct 2014  ·

TURISM  ·

57 comentarii

Uitați o chestie dubioasă cu avioane.

Cristian Vasile fotografiază astăzi la ora 12:06 avionul din imagine, un uriaș Boeing 767 aterizând pe Otopeni. Da, este o fotografie făcută de la 20 de kilometri distanță cu un obiectiv de 600 mm, cadru surprins de pe blocurile Asmita Gardens din Văcărești.

767_mister_1767_mister_2

Faza ciudată este că zborul nu apare în listele uzuale. Pagina de Sosiri a aeroportului Otopeni nu-l are listat.
otopeni_sosiri_2otopeni_sosiri_1

Flightaware nu-l are listat.
fa_sosiri

Pe FlightRadar24 apare la respectiva oră, dacă vă uitați în history. Acolo scrie că este un Boeing 767-370ER (adică Extended Range?), dar nu scrie al cui este. De unde vine avionul? Washington, aeroportul Dulles.
fr24_767
fr24_767_traseu

Avem vreo delegație importantă în țară? Au venit americanii în secret să dea ordine pentru alegeri sau poate au adus noi prizonieri CIA? Singura sosire remarcabilă la București, din ce spune la știri, este Patriarhul Ierusalimului venit cu o bucată din lemnul crucii, motiv pentru care acum la Patriarhie este coadă ca la moaște. Dar a venit de la Washington?

Update: este vorba de zborul Omni Air între Washington și Kabul, cu escală în București pentru realimentare. Este un contractor american ce efectuează periodic acest zbor cu caracter militar pentru a duce/aduce personal în Afganistan. Mulțumesc cititorilor care mi-au semnalat acest lucru. Un alt zbor asemănător cu un avion asemănător a fost zilele acestea pe la București, un avion aparținând arabilor de la Saudi Aramco, veniți aici probabil cu treburi despre petrol.

Nu recunosc culorile de pe avion, seamănă cu United, dar coada este vopsită prea închis.

    57 comentarii

  1. Daca iesi frecvent prin oras, ceea ce presupun ca da, nu se poate sa nu fi observat ca de la inceputul anului e plin de americani in Bucuresti. In civil. Are legatura cu Ucraina, baze miliatare in Romania samd

      (Citează)

  2. speedy.gonzales

    24/10/2014 la 3:42 PM

    ei as, urmeaza acum alegerile, vin baietii sa se asigure ca iese cine trebuie :)

      (Citează)

  3. Mama ei de treaba ba, nu mai poate agenturili sa-si faca treaba linistite ca tot omu isi cumpara obiectiv tele si ii pozeaza din balcon :D

      (Citează)

  4. Avionul acela aterizeaza pe Otp de aproape 2 ani.

      (Citează)

  5. apropo de ce zicea @dragos, eu am intalnit si o gramada de rusnaci civili pe aici. acum 2 saptamani chiar am stat intr-o duminica dimineata la cafea in centru langa 2, care au baut o sticla de whisky la micul dejun #nojoke.

      (Citează)

  6. Oricum pe Otopeni aterizeaza in mod uzual Hercules si C5 Galaxy de cand a inceput criza din Ucraina.

      (Citează)

  7. Acum daca ma gandesc, am tot auzit lumea vorbind in engleza la metrou saptamana asta. Sa ne invadeze in fine americanii? Nu prea cred si oricum sunt cu vreo 70 de ani intarziere.

      (Citează)

  8. ER, e extended range, da, si cum zicea cineva mai sus aterizeaza regulat pe otopeni de ceva timp si e acelasi avion care merge si de la kabul la otopeni si invers. avionul apartine un contractor al armatei americane, nu mai stiu cum ii zice acum, si practic la noi opreste doar ca sa realimenteze, destinatia finala fiind kabul. cateodata acelasi avion mai opreste la constanta. e un charter, sa nu-si imagineze nimeni ca putem zbura cu ei la washington.

      (Citează)

  9. Să vezi ce plecau avioane de pe Băneasa, fără să fie trecute undeva… Într-o veselie. Asta după ce s-a închis Băneasa pentru zboruri publice.

      (Citează)

    • @Spanac: păi pleacă în continuare, sunt avioane private, nu apar pe sistemul public al aeroportului că nu sunt de interes pentru călători. Pe majoritatea le vede Flightradar24, că au transponder.

        (Citează)

  10. Mi se pare foarte tare research-ul tau, am vazut si eu fotografia la momentul postarii, dar se vede cine-i pasionat de avioane. Good job :)

      (Citează)

    • @Claudia: Mulțumesc! Dacă știi pe ce site-uri să te uiți, e un efort de 3 minute. A durat mai mult să scriu articolul și să tai pozele.

        (Citează)

  11. A aterizat la Baza 90 Transport Aerian a Forțelor Aeriene Române este localizată in secțiunea militară a Aeroportului Internațional Henri Coandă, iar acel avion 767-370ER este unul militar. si nu este singurul care aterizeaza la noi. Sunt foarte multe. ;-)

      (Citează)

  12. Bogdan Coconoiu

    24/10/2014 la 6:34 PM

    A aterizat pe Baneasa nu pe Otopeni

      (Citează)

    • @Bogdan Coconoiu: Băneasa? Dacă te uiți în prima fotografie, vei vedea podul de la Centură în fața avionului, deci este clar că a aterizat pe Otopeni.
      Ți l-am arătat și pe hartă, se vede când aterizează pe Otopeni.

        (Citează)

  13. Bogdan Coconoiu

    24/10/2014 la 6:38 PM

    Avionul nu e militar e civil si eu am fost surprins si am cautat inregistrarea pe net , deci mister 0.

      (Citează)

  14. Bogdan Coconoiu

    24/10/2014 la 6:40 PM

    Parcat pe platforma BBU langa DN in
    timpul SAB, misiune ultrasecreta !

      (Citează)

  15. E Robin WIlliams, a venit sa inspecteze gazonul de pe Cluj Arena pentru concertul de anul viitor… :))

    http://actualdecluj.ro/concert-de-zile-mari-pe-cluj-arena-robbie-williams-este-asteptat-in-cluj-anul-viitor/

      (Citează)

  16. oribil oras. blocurile si turnul ala … daca nici ele nu-ti spun ca te afli in locul nepotrivit ..

      (Citează)

  17. Eu lucrez ca sofer pe bussines si de multe oro tre sa iau de la Oto clientii pe care ii am..si de foarte multe ori noaptea se intampla ca avionul care tre sa vine cu clientul meu sa intarzie..ma uit mereu pe site-ul aeroportului sa vad cat intarzie si cateodata vad ca nu mai sunt avioane de aterizat pe durata a 2-3 ore dar dupa o juma de ora mai aterizeaza cate unul,doua care nu e trecut in lista…asa ca nu e prima data cand se intampla

      (Citează)

  18. Nu ai vazut tu politia de pe dn1? Era plin

      (Citează)

  19. vezi ca aia de la nasul.tv ti-au luat articolul integral fara a da sursa.cauta pe site la ei sau pe pagina lor de facebook si o sa-ti gasesti articolul

      (Citează)

  20. @joe, sursa se da cu link

      (Citează)

  21. Nu este un mister acea cursa. Si da, vine de cel putin 2 ani. Daca vrei sa aflii mai multe detalii, iti recomand sa intrii pe http://romanian-spotters.forumer.ro/ si o sa intelegi mai multe. Plus ca, ai facut niste poze foarte bune pe care le poti posta si acolo. :)

      (Citează)

  22. Nu eu, ci Cristian Vasile https://www.facebook.com/cristian.vasile

      (Citează)

  23. poate ne-a venit noul presedinte… in plic

      (Citează)

  24. NwRadu. Verificarea se face foarte simplu, dupa numarul de identificare de pe fuselaj, in cazul de fata N767A. Eu am trecut pe acolo miercuri parca si mi s-a parut ciudat ca vad un 767 fara insemne clare pe Baneasa. Am cautat numarul de identificare si avionul apartine companiei petroliere Saudi Aramco (o companie petroliera Saudita / Americana) care dupa Wikipedia este cea mai valoroasa companie din lume estimata la 10 trilioane de dolari. Un prieten spune ca avionul ar putea fi pur si simplu adus aici pentru reparatii avand in vedere ca asemenea lucrari se fac la Baneasa.

      (Citează)

  25. Avion cu militari americani (majoritatea CIA). Face curse regulate. In Romania au escala (pentru a lasa/lua militari). :)

      (Citează)

  26. oau! un avion…lol…interesati-va intai, apoi dati-va cu parerea…ce mister..vine intr-adevar de 2 ani…regulat chiar…

      (Citează)

  27. militari americani (majoritatea CIA). Lol :))

      (Citează)

  28. si ghici ce, nu il poti gasi acum dupa nume adica B763 pe FlightRadar24…. este ciudat , pentru ca alte zboruri cand le cauti , chiar daca au aterizat iti spune cand a aterizat.. dar cand cauti zborul acesta nu il gasesti nici aterizat nici decolat… politica ne conduce pe toti stai linistit..

      (Citează)

  29. Citind mesajele de mai sus, ma bucur ca nu sunt singurul care am observat ca Bucureștiul e plin de americani. Cine stie, probabil ca Romania intra in următoarea faza a colonizarii. Pardon, a globalizarii.

      (Citează)

  30. Compania este Omni Air. Este contractata de autoritatile SUA pentru a face acest zbor intre Washington si Bucuresti chiar si de 2 ori pe saptamana intr-adevar de minim 2 ani.
    Sunt transportati angajati ai Ambasadei, alti oficiali, militari, agenti etc

      (Citează)

  31. Mai oameni buni, in goana dupa senzational, va lansati in tot felul de speculatii. Culmea e ca mai exista si ziaristi de doi bani, raspandaci, care preiau orice informatie de pe internet, o rostogolesc prin ziare si pe la televiziuni si gata: zvonul prinde contur de stire reala si se intoarce de unde a venit ca o certitudine

    Acum explicatia oficiala. aeronava respectiva este folosita de US Air Force pentru zboruri seciale. si acum sa vedem ce zbor special a efectuat. Potrivit unui comunicat oficial:

    O delegaţie militară condusă de generalul Frank Gorenc, comandantul Comandamentului Aerian Aliat şi comandant al Forţelor Aeriene ale SUA dislocate în Europa, a fost primită vineri, 24 octombrie, de către generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.
    Cu acest prilej, cei doi oficiali militari au discutat despre exerciţiile, operaţiile şi misiunile executate în comun, precum şi despre modul de desfăşurare a cooperării practice.
    Delegaţia militară condusă de general Frank Gorenc a efectuat o vizită oficială în România, în zilele de 23 şi 24 octombrie, la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior Laurian Anastasof.

    De ce a venit respectivul in Romania, cititi aici
    Desantul paraşutiştilor americani la Câmpia Turzii

    http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dezvaluiri-exclusiv-zv/desantul-parasutistilor-americani-la-campia-turzii-251056.html/

      (Citează)

  32. Si inca ceva. OTP e doar o escala in care lasa / ia cativa pasageri. Destinatia finala e Kabul in Afganistan ;)

      (Citează)

  33. confirm, omni air ii zice.

      (Citează)

  34. Mare scofala nu este. Sunt Omni International si transporta soldati de 3-4 ani catre si din Afganistan sau Irak. Aterizeaza pe OTP sa alimenteze si atat. Nu apar public pentru ca nu este de interes public.

      (Citează)

  35. Mai fraților nu mai dati din casa! Lasa.i pe oameni sa se ocupe de scuturi,avioane si alte chestii. ..ca nu trebuie se stie tata Putin de pe retelele de socializare ce fac ai noștri! Si tu ala cu aparatul de fotografiat… rezi ca esti erou national? Mai.degraba spion fara voie! Lasati oamenii de la Minolta sa.si faca treaba!

      (Citează)

  36. A venit Jackie Chan mai baieti :))

      (Citează)

  37. Avionul din poze este N767NA, B767-300 si apartine companiei Omni Air. Acestia efectueaza zboruri pentru guvernul american, intre washington si kabul, cu escala la bucuresti, pentru realimentare. Nu este trecut la Sosiri, pentru ca n-ar avea rost, nefiind de interes public. Adica nu-ti poti cumpara bilet, sa zbori cu ei. :))

    Celalat 767, N767A, seria 200, despre care s-a spus mai sus ca a aterizat la Baneasa, este un buisness jet al companiei Saudi Aramco si nu are nicio legatura cu primul, in ciuda inmatricularii asemanatoare. Or fi avut treaba pe la Salonul Auto, cine stie?! :))

      (Citează)

  38. Ieri noapte a mai aterizat un 767 cu call sign Omni 703. Tot din Afghanistan

      (Citează)

  39. Posibil sa fie un avin al companiei americane Atlas Air! Fac curse regulate in Romania- aterizeaza ba la Bucuresti ba la Mihail Kogalniceanu!Transporta soldati americani!Aceste curse au inceput acum 2 ani si vor mai tine cel putin 3 ani!Echipajul companiei este mereu cazat in Bucuresti si/sau Mamaia!

      (Citează)

  40. citarea sursei nu inseamna furt Radule daca nu iti place nasul tv doar spune-le sa nu mai preia articole sau poze dar nici nu mai ai publicitate moca

      (Citează)

    • @Silviu: o dai numai din greșeală în greșeală.

      Citarea sursei pe Nasul.tv nu există. Inițial precizau ei “sursa nwradu.ro” fără nici un link, doar un text. Au adăugat ulterior două linkuri. Chestia asta este minimul care se poate face, dar la început nu l-au făcut.

      Doi la mână, imaginile din articolul lor erau cele hostate pe serverul meu. Aparent Nasul.tv nu-și permite servere, să fure și fotografia și să o țină ei, au furat doar textul, iar încărcarea serverului o suport eu.

      Trei la mână, publicitate moca? Ce publicitate? Ce câștig? Câțiva oameni care vin de pe Nasul.tv, găsesc aici fix același articol și apoi pleacă și nu mai revin? A doua zi revin la traficul meu normal. Nu te pricepi deloc la cum funcționează traficul pe net dacă-ți închipui că asta e publicitate, că acel trafic rămâne sau că măcar mi-aș dori să rămână. Nu doresc!

      Patru la mână, SĂ IEI CUVÂNT CU CUVÂNT UN TEXT SE CHEAMĂ FURT. Este scris jos în orice pagină a site-ului meu în ce condiții se poate prelua ceva, un sistem CC-BY-NC-SA. Dacă eu scriu un text si Nasul.tv face trafic și vinde publicitate pe seama (inclusiv a) acelui articol, este furt. De fapt, este cel mai simplu caz de încălcare a proprietății intelectuale și nu necesită discuții suplimentare pentru a stabili asta.

      Cinci la mână, sistemul românesc pare a fi “a făcut unul ceva mișto? Să-l scriem și noi cuvânt cu cuvânt, fără nici o remușcare”. Uite aici alt exemplu de acum 6 zile https://www.nwradu.ro/2014/10/presa-fura-cuvant-cu-cuvant-fara-nici-o-remuscare/
      De asta presa este atât de proastă, oamenii sunt plătiți puțin pentru că li se cere doar să fure de la alții și să bage articole cu țâțe. Crezi că e suficient sa le spui să nu mai facă asta? Am râs. Să zică mersi că nu le-am pus acolo o fotografie porno cu negri, cum mă rugau majoritatea celor cu care am vorbit.

      Șase la mână, înainte să scriu acest articol eu m-am documentat un pic despre ce este acel avion și unde apare și unde nu. Ai putea face la fel înainte să comentezi din auzite.

        (Citează)

  41. ps. Banuiesc ca ai cerut acceptul lui Cristian sa postezi pozele respective? ca nu vad numele autorului ………………stai asta se numeste furt

      (Citează)

  42. Cred ca mai bine ai sterge postarea asta. Iti dai si tu seama ca a plecat de la o prostie. Tu chiar credeai ca tot ce aterizeaza pe un aeroport trebuie sa fie in lista de sosiri/plecari. Daca nu e acolo, clar e ceva top secret la mijloc. Asta este. Daca ajungem la o varsta cu asemenea lacune, bine ca exista netu sa ne destepte. Penibilul situatiei vine din faptul ca tu te dai si destept si cunoscator. Dar nu esti singurul. E valul asta de oameni ai vremurilor actuale, care isi pastreaza creierul gol. Dar au impresia ca e plin…pentru ca, de fiecare data cand trebuie sa dea un raspuns, cauta pe google si il gasesc. Sigur gaseai pe google si raspunsul la “misterul” tau, daca stiai ce sa cauti macar.

      (Citează)

    • @mihai: ce ar fi trebuit să caut pe Google?

      Trecem peste valoarea educativă a articolului, unde mulți au văzut pe ce site-uri poți afla diverse despre avioane, numere de înregistrare, poziție pe hartă șamd. Trecem peste faptul că inclusiv eu am învățat lucruri noi, precum cursa Omni Air.

      Dacă recitești cu atenție, n-am zis că orice cursă trebuie să fie pe Sosiri/Plecări, că doar este evident că nici transporturile de marfă nu figurează acolo, nici avioanele private sau charterele.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus