un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Românii și moldovenii chiar cred orice?

9 Jun 2014  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Oare moldovenii (și românii) chiar cred orice găsesc pe net? V-am arătat anterior că moldovenii cred că te poți vindeca de cancer dacă bei suc de lămâie, iar întreaga lume nu știe de acest truc miraculos pentru că este o mare conspirație a companiilor care vor întâi să creeze un suc de lămâie artificial pe care să-l vândă pe bani grei.

Acum văd altă dudă de acolo. Gîndul.md povestește cu seninătate cum cel mai bătrân om din lume este un indian de 179 de ani. Sursa lor este cancan.ro și worldnewsdailyreport.com, un site autodescris ca fiind americano-evreiesc-sionist făcut pe WordPress.

Articolul este tradus mot-a-mot din engleză. Faceți comparația mai jos. Asta înseamnă jurnalismul acum, traducere mot-a-mot fără nici cel mai mic descernământ privind logica a ceea ce traduci, doar în goana de a avea acele 100 de articole noi pe zi?
indian_gindulindian_wndr

Pentru că dacă da, atunci am două vorbe pentru neo-jurnaliști. Întâi că ar putea câștiga mai bine prin birouri de traduceri legalizate și apoi că se chinuie degeaba să găsească știri demne de tradus și să le și traducă. Dacă nivelul căutat este “un indian are 179 de ani”, ar putea direct să le inventeze, cred că-i mai simplu.

Cei de pe site-ul original așa par a face, dacă vă uitați mai jos pe ce alte titluri au:
wndr_home

Vă așteptați să nu creadă nimeni astfel de știri? Ei nu!
indian_fb

    5 comentarii

  1. Deci, da, cred orice. Uita-te in jur la hypermarketuri cata spalare de creier practica. La politicieni. La media. Uita-te la refuzul copiilor de a invata, de-a analiza, de-a sintetiza. Totul vine gata mestecat. Ce rost mai are ca sa gandesc eu daca pot sa-i ascult pe Gadea, Grecu, DD sau altii ca ei?

      (Citează)

  2. Tot textul e inventat, asa zisul interviu este scris exact modul in care s-ar exprima un englez din Marea Britanie. India este notorie pentru birocratia corupta si delasarea fenomenala cu care tin evidenta populatie. Este comun sa ai 2-3-5 identitati diferite, una in judetul in care te-ai nascut, una in cel in care ai crescut, una in cel in care muncesti, una in judetul de unde e tatal samd.
    De asta cred ca numarul de locuitori este mult exagerat, pentru ca sunt ca steagurile lui Pristanda.

      (Citează)

  3. Pacat, pacat ca unii nu pot sa inteleaga ca atunci cand intrii pe internet, trebuie sa-ti aduci aminte ca totul trebuie luat cu un gram de sare. Si daca ceva nu pare logic deloc, atunci probabil ca nu este.
    Pe de alta parte, mai exista si titluri care nu par credibile, dar sunt, cum ar fi ca oamenii de stiinta au vazut, in cateva cazuri, ca copii bolnavi de leucemie care au contractat pojar, au intrat in remisie.

      (Citează)

  4. Eu stiu pe cineva care crede absolut orice. A dat bani unora cu Nigerian Letters. Era abonat Reader’s Digest. A luat economizor magnetic de benzina. Dupa ce si-a dat seama ca ala nu merge, si-a pus chip la motor ca sa-i scada consumul cu 2l/100 km. Din pacate doar pe cei apropiati nu-i crede cand ii spun ca nu tot ce zboara se mananca.

      (Citează)

  5. Atat: http://worldnewsdailyreport.com/disclaimer/ World News Daily Report is a news and political satire web publication, which may or may not use real names, often in semi-real or mostly fictitious ways. All news articles contained within worldnewsdailyreport.com are fiction, and presumably fake news. Any resemblance to the truth is purely coincidental, except for all references to politicians and/or celebrities, in which case they are based on real people, but still based almost entirely in fiction.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus