un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zonga.ro – prezentare

6 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Zonga.ro este acel serviciu românesc de streaming de muzică, lansat acum câteva zile cu o petrecere gigantică prin blogosferă. Momentan este în regim “private beta” și nu poate fi utilizat decăt de puțini oameni, până când interfaţa este în totalitate pusă la punct şi baza de date este populată cu mai multe melodii, dar eu am cerut şi am primit o invitaţie şi l-am folosit pentru a asculta câteva ore de muzică.

Bănuiesc că mulţi dintre cei ce nu au acces acolo sunt dornici să vadă cum arată interfaţa serviciului, cum cauţi muzică şi cum o adaugi în playlist. Am pregătit clipul de mai jos în care practic vă arăt întreg site-ul şi tot ce ştie să facă în acest moment. Pentru cei ce nu au răbdare să urmărească acest moment video am pus şi diverse screenshot-uri la final.

Zonga.ro este un serviciu bun. Îşi face treaba, are o interfaţă care mie îmi place, bine organizată şi armonios dezvoltată din punct de vedere estetic, dar mai ales utilă pentru scopul ei principal, acela de a găsi şi asculta muzică.

Muzica e destulă. Creşterea site-ului este evidentă, în doar câteva zile de la lansare deja este populat cu o grămadă de muzică bună, inclusiv artişti mari. Nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că în clipul de mai sus am căutat câteva titluri ce n-au fost găsite – ai ce ascultă pe Zonga chiar şi acum, iar din câte înţeleg site-ul este în continuă creştere. Casele de discuri cu care există înţelegeri sunt dintre cele mari şi probabil că vom avea acces la multă muzică.

Avantajul principal al site-ului: include şi muzică românească, nu doar cea străină. Dacă vrei să asculţi şi românească, Zonga este locul. La o primă aruncătură de “Search” am dat peste Iris, Bere Gratis (în sfârşit pot să ascult multe melodii de-ale lor), Grasu XL, Paraziţii, Ombladon, nişte etno, Smiley, Inna, Play & Win, Alexandra Stan, ROA, Vama Veche… în fine, multe, n-am ştiut eu ce să mai caut pentru exemple.

Sistemul, asemănător cu Grooveshark, îţi permite să cauţi orice melodie vrei şi să o adaugi în playlist. Muzica rulează fără întrerupere indiferent unde navighezi prin site. Poţi să cauţi alte melodii şi prin intermediul meniului de genuri, poţi să te conectezi cu alţi prieteni ce au cont pe Zonga şi să vezi ce ascultă şi ei, că poate îţi mai vin idei de piese bune. Poţi să-ţi organizezi muzica pe playlist-uri şi să adaugi în lista de favorite atât artişti, albume cât şi melodii individuale.

Ce-aş modifica la Zonga:

  • vreau buton de “Adăugă în player” atunci când duci mouse-ul pe o melodie, nu doar buton de Play. Acum trebuie să selectezi melodia şi apeşi jos pe “Adăugă în player” ca să pui o melodie în lista curentă fără a o reda imediat.
  • mai multă interacţiune cu prietenii. Momentan pot vedea într-un meniu special ce au ascultat, dar parcă aş prefera ca astfel de informaţii să fie afişate în timp real, permanent în interfaţă.
  • nişte notificări pe undeva. Nu vreau să primesc pe email de câte ori mă urmăreşte cineva nou, dar măcar să fiu anunţat de asta prin interfaţă.
  • nu prea reţine setarea de volum…

Banii:

  • 3 euro/lună – ascultări nelimitate, fără reclame, radio, smart play (îţi redă melodiile care se potrivesc cu gusturile tale)
  • 5 euro/lună – primeşti în plus şi aplicaţii pentru mobil (iPhone şi Android) şi modul offline (în care îţi poţi copia nişte melodii în calculator sau, sper, telefon)

Nu e mult dacă vreţi să nu mai pirataţi muzica. Last.fm e tot pe acolo. Grooveshark e gratis, dar, aşa cum spuneau mulţi în respectivul post, nu e legal şi e pe ducă. Deja Zonga are multe melodii în traistă, dacă mai creşte numărul lor atunci nu m-ar deranja să plătesc 3 euro pe lună unui serviciu românesc decât unuia străin. Cam aceste două lucruri sunt diferențiatoare puternice față de alte servicii asemănătoare: melodiile românești, nu doar cele străine, și ideea patriotică de a ține banii în țară.

    7 comentarii

  1. Ziceai aşa: “vreau buton de “Adăugă în player” atunci când duci mouse-ul pe o melodie, nu doar buton de Play. Acum trebuie să selectezi melodia şi apeşi jos pe “Adăugă în player” ca să pui o melodie în lista curentă fără a o reda imediat.”

    Din câte am văzut în vide, nu ştii că există drag and drop :D.

      (Citează)

  2. Videoclip*

      (Citează)

    • Nici drag and drop nu ma multumeste. E tot aia ca duc mouse-ul pana jos si apas un buton sau ca duc mouse-ul in dreapta, ba trebuie sa am grija sa trag si melodia acolo. Un buton tip mouseover ar rezolva frumos totul.

        (Citează)

  3. Din nou ma vad nevoit sa intreb? Cu ce ma ajuta Zonga? Intreb, deoarece nu am mai folosit acesemnea servicii pana acum.
    Ce beneficii are in plus fata de Youtube?

      (Citează)

    • Banda mai mica, transfera doar audio.
      Mai simplu de generat playlisturi si de navigat intre ele.
      Componenta social media.
      Smart play, alea.
      Pe YouTube sunt de obicei melodiile care au si videoclip.

        (Citează)

  4. so … i was right spotify ripoff

      (Citează)

  5. da da… cacat. alti bani aruncati pe ce ? cu ce ma ajuta :))) pirateria e baza. artistul respectiv se lanseaza pe net are concerte ce plm are si eu ma simt bine ca desc mel gratis :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus