un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Voicenotes: aplicație simplă și rapidă unde dictezi ideile în română și devin notițe text

20 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Voicenotes este o aplicație simplă și rapidă de luat notițe. Partea bună este că îi dictezi în română ce ai în minte, iar programul folosește apoi AI-ul ca să transcrie ce ai spus în text. Notița luată astfel primește chiar și un titlu automat, în funcție de conținutul ei, și apoi ai funcții suplimentare de rezumare a textului.

Dacă vreți să o încercați, este disponibilă direct în browser, dar și pe Android și iPhone. Este gratuită pentru notițe de până la 1 minut, ceea ce este mai mult decât suficient.

De ce mi-a plăcut Voicenotes? Eu sunt power-user de aplicații de notițe, am încercat multe de-a lungul timpului și am utilizat vreo 5 pe termen lung. Pe rând, desigur. Am folosit Evernote, nu mi-a plăcut Goodnotes, iar Google Keep este prea simplu. Acum folosesc OneNote și uneori Notes din iOS. Am zeci, poate sute de notițe pe acolo, plus shortcut de lansat direct notiță nouă.

Notez de toate, de la liste To Do, cod scos sau de pus în site, un nume de medic, idei dintr-o carte, o listă cu cărți de citit în continuare, statistici pentru un articol viitor despre mașini șamd. Drafturi de articole, dacă le scriu de pe drum.

Majoritatea notițelor, însă, sunt idei pentru articole viitoare. Văd ceva pe stradă și notez câteva cuvinte. Treaba asta se întâmplă chiar foarte des și uneori durează mult până ideea se transformă într-un articol.

Ce m-ar ajuta, însă, este să iau notițe audio. Cam orice program de notițe permite asta, dar nu m-am descurcat niciodată cu sistemul clasic. Notița este o pictogramă audio care nu-mi spune nimic o lună mai târziu, când caut prin multe notițe similare. Nu merge search-ul. Trebuie reascultată. Nu m-am obișnuit niciodată cu asta.

Și aici intră Voicenotes, unde apeși record, spui câteva cuvinte și apoi notița este transcrisă în română folosind ChatGPT. În 2019 am făcut un clip video despre cum Google poate înțelege perfect ce-i spui în română, dar cu toate acestea nu poți folosi limba română în Assistant sau vreun alt program. Pur și simplu nu au activat astfel de funcții.

Apple are un sistem similar de bun. Folosesc pe iPhone funcția de dictare vocală și de obicei transformă cu bine ce-i zic într-un text, dar este un sistem mai lent și necesită mai multe apăsări.

Programe de genul Voicenotes o să le mănânce pe celelalte pe bandă rulantă dacă ele nu se adaptează rapid. Articolul din care am aflat despre Voicenotes spune că este o aplicație făcută de 2 oameni în timpul lor liber și apoi au mai luat alți doi dezvoltatori. Și totuși, încă de la lansare este disponibilă în 50+ limbi pentru că AI-ul din spate poate face asta.

Aplicația arată ca mai jos.

Apeși Record, vorbești pe un ton normal, clipul este analizat de AI și în vreo 2-3 secunde ai transcrierea sa. Tot ce vedeți acolo a fost dictat de mine.

Nu este perfectă. A scris “muntez” în loc de “montez”. În altă notiță, a scris IUL în loc de AI-ul și Shinkai în loc de Șincai, dar a scris OneNote corect. A luat corect și numele lui Alice. Face și alte greșeli. Nu mă deranjează micile greșeli pentru că înțeleg oricum ce am vrut să zic. Și notițele mele vechi, făcute cu tastatura, mai aveau typos pentru că le scriam pe repezeală în timp record.

Odată ce ai notițe, poți căuta prin ele. Search-ul este de fapt un fel de asistent AI mai complex, dar se descurcă bine și pentru căutare. Întrucât înțelege ce vrei, nu trebuie să cauți exact cuvântul folosit. Eu, de exemplu, am avut “încarc” în notiță, dar am căutat după “încărcare” și a găsit imediat ceea ce trebuia.

Pe fiecare notiță poți să faci rezumat sau formatare automată. That’s it.

Nu are funcții mai avansate. Nu are categorii/foldere, nu poți pune culori speciale sau desena sau introduce imagini. Pentru marea majoritate a oamenilor, Voicenotes mi se pare însă suficient. De ce să faci o listă de cumpărături scriind din tastatură cuvânt cu cuvânt fiecare ingredient necesar, când poți dicta totul în ritm natural, ca într-un reportofon, iar aplicația transcrie și chiar formatează totul?

 

Gratuit ai notițe nelimitate ca număr și de maxim 1 minut ca durată. Există și un plan premium care adaugă înregistrare nelimitată și acces la un model superior de ChatGPT, dar costă 10 dolari/lună. Momentan este o ofertă specială, 50 de dolari pe viață pentru Premium. Dacă vă interesează, vedeți că asta înseamnă 300 de lei de pe iPhone, dar 236 lei dacă veți cumpăra din varianta web, care nu include taxa suplimentară Apple Appstore. Din Google Play nu știu cât costă.

Mai sunt și alte aplicații similare. V-am spus, cele cu AI și transcriere și formatare automată vor fura mult din piață dacă “giganții” nu se trezesc să facă același lucru. Cleft Notes pare promițătoare, este un program mai complex, dar momentan nu este disponibil decât pe iOS Testflight pentru testare. Poate Copilotul lui Microsoft să facă OneNote mai bun. Vom vedea.

    5 comentarii

  1. Tu mă faci să îmi dau secretara afară 😜

      (Citează)

  2. în IOS folosesc funcția de “input vocal” la mesaje și probabil ar merge și la note. Pentru limba romană trebuie să ai activă tastatura în română și mi se pare foarte ok: introduce diacritice și cunoaște și cuvinte mai pudice.
    Poate pentru cineva care folosește notele intensiv poate fi util, eu nu pot decât să sper că o parte din funcțiile utile vor fi copiate și introduse pe parcurs deși acum nu cred că m-ar ajuta vreuna.

      (Citează)

  3. E mult peste orice inregistrare a Google. AI-ul face toată treaba, înțelege cu o acuratețe de peste 97%, elimină cuvintele repetate, interjecțiile, știe să pună virgule. E foarte tare.
    Costă 279,99 pe Google Play.

      (Citează)

  4. asta pana cand baga apple si google functia in aplicatiile lor oficiale. apoi pot sa inchida taraba pentru ca nu o sa ii mai foloseasca nimeni. chiar zilele trecute ziceai ceva de aplicatii de screenshot-uri. va fi fix la fel.

      (Citează)

  5. Si privacy policy ? Ca una e o aplicatie a Google (Keep), alta una cu doar 1K+ instalari si free. Si mai trece si totul prin GPT.
    Eu as prefera sa le dau in engleza…
    Cand am avut de transcris mult (un caiet) am folosit cu succes “Live Transcribe & Notification” (by Reasearch at google)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus