un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vreți un palat în București? Casa Niculescu-Dorobanțu este de vânzare

25 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Vila Palatul acesta mare de pe strada Gheorghe Manu este de vânzare.  Nu știu cât costă, dar aș fi tare curios să aflu și mai ales să văd cum este interiorul său.

Poziția este excelentă, la jumătatea drumului între Romană și Victoriei, cum faci stânga pe Manu. Cam trafic pe acolo, dar asta e viața în centrul orașului.

Clădirea, însă, am admirat-o de câte ori am trecut pe acolo de când mi s-au deschis ochii pentru frumusețile arhitecturale din București. Îmi place turnul acela care are o scară interioară în el, cu multe ferestre.

Observați și porticul (așa se cheamă?) de la intrare, care este dublu. Am mai văzut case în București cu așa ceva, dar de obicei este unul singur, că îți ajunge ca să intre trăsura sau mașina pe acolo și să lase oamenii la intrare înainte de a întoarce sau parca în spate. Aici sunt două, că poate ai trafic mare prin curte.

Pălățoiul se numește oficial Casa Niculescu-Dorobanțu. A fost construit între 1896 și 1911 de către Ilie Niculescu-Dorobanțu, politician liberal și prefect de Ilfov, căsătorit cu Tațiana Brătianu, una dintre fiicele lui Ion C. Brătianu.

După ce au venit comuniștii, clădirea a devenit —ghiciți ce?— cantina salariaților Ministerului Industriei Metalurgice și Construcției de Mașini. Norocul clădirii a fost că niște arhitecți au considerat-o una dintre cele mai valoaroase din București și în 1958 a trecut în patrimoniul Ministerului Culturii și s-a păstrat ceva mai bine.

Este de mult la vânzare. Site-ul menționat pe bannerul din față, Artmark Historical Estate, nici nu este funcțional. O știre din 2019 vorbește despre aproape 5 milioane de euro, dar în zilele noastre atât costa o vilă cu teren de 1800 mp în Dorobanți, iar la cum au crescut imobiliarele din București în ultimii ani, probabil că acest palat valorează dublu astăzi.

    11 comentarii

  1. Absolut superb palatul, însă ce ne facem cu hidoșenia fucsia din stânga.
    Urbanism falimentar.

      (Citează)

  2. 5 milioane si mai trebuie sa bagi cateva ca sa fie locuibil. Mai bine iti faci ceva de la zero pe un teren tot in zona, daca vrei neaparat sa ai noxe premium, de centrul capitalei, la cafeluta.

      (Citează)

  3. Un sediu ptr o firma de avocatura, sau orice alta firma. O sa se vanda fara probleme.

      (Citează)

  4. acolo au fost filmate diverse scene de interior pentru Wednesday

      (Citează)

  5. E de vânzare aici: https://www.sothebysrealty.ro/property/casa-ilie-niculescu-dorobantu-stil-neogotic-francez-arh-grigore-cerchez
    Doar 5 băi la 41 de camere. Ce săraci!

    Au şi video cu interiorul: https://youtu.be/aaKeMOySiCo

      (Citează)

  6. Arata numai bun de facut sediu de partid . Poate AUR ?

      (Citează)

  7. Casa e monument istoric și nu cred că se poate restaura oricum. Ori vine cineva cu bani mulți, ori vreo firmă care să transforme locul în spațiu comercial. Pe aici o restaurare a unei case monument istoric costa sute de mii de euro (peste jumătate de milion de euro) acum vreo 5 ani). Cerul e limita la palatul ăsta din București. Văd pe aici că valora 5 milioane acum ceva timp. Să valoreze 10, nouă de place nota 10.

    Apropo, să vă spun o mică anecdotă. Cineva cere pe un teren de 1200 metri pătrați în Galați 600.000 (da, șase sute de mii) de euro pentru acel teren cu o casă relativ nouă pe el (undeva aproape de Domnească spre Parcul CFR). Cică prețul e negociabil, doar 5000 de euro metrul pătrat. Lăcomia e mare peste tot la noi. Ce om întreg la minte dă chiar și 500.000 pe acel spațiu? Dacă aș avea atât de mulți bani, aș face altceva cu ei. Prețurile imobiliare la noi sunt o bătaie de joc. Știu asta pentru că de vreo 4 ani tot caut un apartament (eventual o casă) și nu văd decât prețuri mari. Când presa spune că e criză, prețurile rămân cel mult la același nivel și nu mai cresc o perioadă.

      (Citează)

  8. Mie imi place rau ulucul ala sau cum se cheama. Daca dispare stiti unde e :)).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus