►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Noile căști Sony ULT Wear se dovedesc o surpriză foarte plăcută, fiind aproape fără reproș. Oferă sunet de calitate bună, un bass puternic, anulare activă de zgomot foarte performantă, o autonomie uriașă și o construcție foarte bună, totul la prețul de 1.000 de lei.
Sony aproape că face un cadou doritorilor de căști, având în vedere că aceste ULT Wear vor atrage cu siguranță clienți care altfel poate s-ar îndrepta spre WH-1000XM5, care costă cu 50% mai mult de obicei, dar, acum că le-am putut compara, sunt doar un pic mai bune decât ULT Wear și doar pe calitatea sunetului. Pentru majoritatea oamenilor, ULT Wear vor fi căști best-buy.
Gama ULT este nou lansată de Sony și include aceste căști, plus difuzoare portabile de diverse dimensiuni. ULT sunt gândite pentru cei ce vor un bass mai puternic, cum șade bine pe hip-hop, rap, trap, muzică electronică și alte genuri muzicale. Butonul ULT dedicat de pe lateralul căștilor fix asta oferă în două trepte distincte. Vă spun mai multe mai jos, la capitolul despre calitatea audio.
Încep însă prin a spune că ULT Wear sunt căști foarte bine construite, de o calitate asemănătoare cu 1000XM4 și 1000XM5. Pachetul include o cutie de transport, acoperită cu material textil și suficient de rigidă pentru a proteja căștile, iar în interior am găsit și un cablu audio jack-jack și un cablu USB de încărcare.
Căștile în sine sunt disponibile în trei culori, un off-white, negru și acest Forest Green pe care le-am testat eu. Le-aș lua pe verde. Mi se par elegante, arată bine în orice situație, dar au această nuanță care le scoate un pic în evidență.
Căștile sunt din plastic, dar par foarte bine închegate. Cupele sunt mari, mie îmi învelesc complet urechea, și sunt și foarte moi și confortabile de purtat pentru multe ore pe cap. Banda care le unește, construită pe o structură metalică în interior, are de asemenea material moale acolo unde se așază pe cap.
Ai logo-uri Sony pe ambele părți, pe bandă, plus design-ul deja clasic al seriei 1000XM, adică:
Și ULT Wear includ funcția prin care pui palma pe casca dreaptă și ele comută automat pe transparency mode la maxim, funcție foarte utilă când vrei să asculți dacă nu cumva bate curierul la ușă sau când pare că nevasta îți spune a treia oară ceva și ar fi cazul să asculți ce.
Căștile se rabatează pentru a ocupa mai puțin spațiu la transport, dar pe ULT Wear Sony a rezolvat o altă problemă a celorlalte game: când pui căștile la gât, cupele se rotesc spre pieptul tău, cu buretele spre interior și suprafața exterioară în față, protejând astfel de praf sau lovituri zona care vine pe ureche. În plus, așa ar trebui să arate în general căștile când stau la gât.
Calitatea per total mi se pare mai apropiată de 1000XM5 sau XM4 decât de modelul WH-CH720N (care costă 500 de lei acum). Le-am putut compara pe toate. CH720 par un pic mai “dezlânate” și sunt per total mai puțin groase decât ULT Wear, așa că anularea activă de zgomot nu este la fel de bună, deși cipul de procesare este același.
Muzica se aude foarte bine pe ULT Wear. Să zic direct despre butonul ULT. Sony a reușit ceea de ce vreo 20 de ani văd că vor să facă diverse companii, un soi de buton “extra bass” care chiar să-și facă treaba. ULT de la Sony face exact ce trebuie, intensifică frecvențele joase într-un mod natural, rotund, plăcut. Acestea sunt primele căști cu bass puternic.
Sunt două trepte când apeși ULT, ULT 1 pentru deep bass și ULT 2 pentru attack bass. Prima treaptă practic îți schimbă experiența muzicală pe acele melodii care au bass de la mama lor. Fără ULT, frecvențele joase parcă lipsesc, iar sunetul este prea neutru. Apeși butonul ULT și căștile prind viață, muzica sună altfel și mi s-a întâmplat de multe ori să mă gândesc “huh, oare așa lipsit de bass ascultam mereu până acum pe căști?”
ULT 1 este ceea ce am folosit mereu. ULT 2 este chiar prea puternic pe bass. Dacă dai pe volum puternic și melodia potrivită, aproape că simți căștile vibrând și simți presiunea aerului puternic în ureche. A fost prea puternic pentru mine. Cineva de la Sony îmi spunea la lansare că așa i se pare și lui, dar are colegi de birou care spun “nu, nu, ULT 2 este perfect”. Ce să zic, tineretul din zilele noastre…
Pe lângă acest bass care aduce muzica la viață, când are ce să aducă, ULT Wear se mai remarcă și prin o calitate generală audio bună, cu sunet plăcut, rotund și fără distorsiuni, inclusiv la volum mare. Volumul maxim este foarte puternic și oricum nu aveți de ce să vă duceți spre nivelurile superioare, eu l-am ținut pe la 35-40%.
Ca să fie însă clar, ULT Wear nu sunt căști de audiofili. Sunt căști pentru oameni care ascultă muzică pe stradă sau în timp ce lucrează la computer, pentru sport, sală de fitness, vorbit la telefon, jucat pe telefon șamd.
Dacă vreți să auziți fiecare acord de chitară pe vreun Dire Straits, 1000XM5 sunt mai potrivite, dacă vorbim de domeniul acesta de sub 1.500 de lei. ULT Wear vor fi însă suficiente pentru 90% din oameni, cel puțin pe calitatea sunetului, mai ales la prețul lor. Aș mai spune și că sunt potrivite pentru acele stiluri muzicale ce includ bass, nu pentru jazz sau stiluri mai liniștite.
Vocea se aude foarte bine, apropo, iar asta este valabil și în apelurile telefonice. Microfoane sunt, de asemenea, performante pentru apeluri.
Anularea activă de zgomot este, de asemenea, foarte bună, la nivelul unor 1000XM4 și 1000XM5 și peste cea de pe CH720. Cipul din interior care face procesarea de sunet pentru ANC este același pe toate. ULT Wear asigură și izolare naturală prin cupele pufoase și care stau bine pe cap. Apare un pic de zgomot de vânt sau, dacă apare un zgomot puternic și brusc, uneori căștile reacționează cu o întârziere de câteva zecimi de secundă, dar per total Sony își păstrează poziția excelentă pe care o are în domeniul anulării de zgomot.
Modul Transparency, numit Ambient Sound aici, funcționează de asemenea foarte bine. Prea bine, chiar. Default vine setat pe nivelul 20 în aplicație, dar sunetele înconjurătoare sunt amplificate prea mult și eu l-am redus la nivelul 12 pentru când merg pe stradă.
Peste toate acestea se adaugă o autonomie foarte mare: 30 de ore cu anulare de zgomot, 50 de ore fără ea pornită. Poate chiar mai mult, depinde ce ascultați. La 5 ore pe zi, însă, înseamnă 10 zile de ascultare fără încărcare, practic un concediu întreg.
Aplicația de control este tot Sony Headphone, care mi se pare că are un aspect demodat, iar opțiunile ei sunt împărțite în prea multe meniuri. Aplicația permite un control automat al căștilor, care vor comuta între Noise Cancelling și Ambient Sound în funcție de ce faci (mergi, stai pe loc, iei metroul etc), ceea ce funcționează ok, dar de multe ori nu vrei să ți se schimbe modul de ascultare doar pentru că te oprești 3 secunde în loc din mers ca să lași pe altcineva în fața ta.
Mai sunt și alte funcții acolo. Conectivitate simultană la două dispozitive (merge acceptabil), posibilitatea de a accesa Spotify rapid, auto-pauză, integrare cu Endel pentru sunete relaxante și, poate mai important, un egalizator. Sunt inclusiv module secundare prin care căștile decid ce muzică să-ți redea în funcție de momentul zilei sau de activitatea ta, iar dacă te înregistrezi poți vedea și tot felul de statistici despre ce-ai ascultat, ce-ai făcut etc.
Personal folosesc aplicația aceasta de mulți ani și mereu la minim. Schimb între ANC/Ambient/Off din butonul dedicat de pe căști, nu folosesc funcția Auto pentru asta, și nici restul funcțiilor nu le utilizez în mod activ. Am folosit-o pentru inițializarea căștilor și reglajul inițial și atât.
Așa că ULT Wear sunt pentru mine un produs foarte reușit. Autonomie mare, anulare activă de zgomot performantă, iar peste toate sunet bun și cu bass puternic. Sunt bine construite, arată elegant. Nu le-aș recomanda celor care ascultă muzică fără pic de bass, caz în care funcția lor principală este pierdută, dar în rest majoritatea oamenilor vor fi mulțumiți de ele.
Prețul este bun, costă 1.000 de lei la eMAG. WH-1000XM5 oferă sunet un pic mai bun, mai clar, dar costă 1.500 de lei și, după ce-am testat ULT Wear vreo 2 săptămâni, parcă aș spune că prefer bass-ul superior de pe acestea pentru că eu ascult multă muzică electronică și cu aceste căști pe cap parcă îmi vine mai des să dansez. WH-1000XM4, care costă și ele uzual cam 1.000-1.100 de lei, sunt acum eclipsate de ULT Wear din multe puncte de vedere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
24/04/2024 la 8:28 AM
Ținând cont că wh-1000xm5 sunt 1275 la avstore, parca mai degrabă aș merge către ele.
Întrebarea e dacă se pot schimba bureții de la aceste căști? Căci la xm4 nu se schimbau iar la xm5 se pot schimba
dan(Citează)
24/04/2024 la 2:28 PM
Se pare ca chinezii nu au aflat ca nu se schimba buretii la XM4
https://www.aliexpress.com/item/1005005770746694.html
thundermar(Citează)
24/04/2024 la 9:43 AM
Ce mi se pare extrem de enervant la xm5 este ca nu am gasit cum sa dezactivez controlul de touch si devin inutilizabile daca picura un pic si/sau daca ai o gluga peste ca incepe sa detecteze atingeri non-stop. La astea se poate opri?
Te-am vazut purtand castile astea prin oras si a plouat in ziua aia, s-a intamplat ce am descris mai sus?
vlad(Citează)