un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Închisoare pentru un jucător de PUBG care refuza efectuarea stagiului militar. Gamer? Înseamnă că îți place violența, nu?

16 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Uitați un caz ciudat și îngrijorător ca precedent. Un bărbat din Coreea de Sud a refuzat să-și efectueze stagiul militar (18 luni obligatoriu la ei) motivând că este ceea ce în engleză se numește conscientious objector.

Nu știu cum se traduce asta în română, dar în principiu este atunci când spui că tu ești împotriva violenței și a ideii de război și sistem militar.

Nu mă pricep nici eu, dar vă recomand filmul Hacksaw Ridge din 2016, este bazat pe povestea adevărată a unui american care s-a declarat astfel în război și a spus că refuză să poarte armă și să omoare alți oameni. A ajuns totuși pe front ca medic și în cele din urmă a primit Medalia de Onoare pentru acțiunile sale în bătălia din Okinawa, unde a salvat sute de soldați sub foc inamic.

Anyway, coreeanul despre care vorbesc acum a refuzat să efectueze stagiul militar spunând că armata nesocotește drepturile umane de bază, iar ordinele se dau nedrept, pe un sistem artificial de ranguri. OK, treaba lui.

Problema este că un tribunal din Coreea l-a condamnat la 18 luni de închisoare (link). Judecătorul nu l-a crezut că este împotriva ideii de război și de armată pentru că respectivul bărbat era jucător de PUBG și deci nu avea vreo problemă cu violența.

 

Treaba asta mi se pare deosebit de stupidă. Este un joc. Asta este și ideea, violența în jocuri este de preferat celei reale.

Doi la mână, de când faptul că joci un joc pe calculator este un indicator al faptului că de fapt îți place violența și că n-ai avea o problemă cu a servi în armată și de a omorî oameni, la nevoie? Ce avem aici, sistemul imperfect din Minority Report? Să-i închidem direct pe cei care se joacă jocuri violente pentru că este deci evident că ar putea fi violenți și în realitate?

Mă gândeam și că sunt foarte puține jocuri care nu presupun încălcarea legii. Unul dintre cele mai populare, GTA 5, este cu furat de mașini, omorât oameni, prostituție, jafuri, omorât polițiști. Shootere? Violență, crime. NFS? Păi circuli cu viteză, încalci legea. Civilization? Îi cucerești pe alții.

Dacă stai să le analizezi, rămâi doar cu FIFA, PowerWash Simulator, Trackmania, Farm Simulator și foarte puține alte jocuri. O submulțime foarte mică din întreaga piață. De când este ok ca un judecător să folosească acest argument împotriva cetățenilor?

    7 comentarii

  1. FIFA poate fi și el violent ca rupi picioarele adversarilor. De Farm Simulator nici nu mai zic, sacrifici animale…

      (Citează)

  2. Este relativa treaba cu violenta.
    Te poti trezi cu diverse cazuri:
    – tip care si-a terorizat colegii la scoala dar cand sa il ia in armata , poate sa invoce : eu am fost numai cu amenintari si poate putina forta dar in sinea mea nu sunt un tip violent;
    – tip care s-a batut si sa fie recunoscut pentru violenta, si sa invoce ca el nu vrea sa poarte arma si sa impuste pe altii.

    Toti ar putea sa invoce diverse motive numai ca sa nu faca armata.
    Si a face armata nu inseamna mai nimic, doar tragi cu arma in niste tinte, nu inseamna ca si mergi la razboi.

      (Citează)

    • CM: Si a face armata nu inseamna mai nimic, doar tragi cu arma in niste tinte, nu inseamna ca si mergi la razboi.

      Cred ca principala chestie naspa e ca te tin aia acolo un an si jumate, timp in care iti fac ei program, nu ca tragi la tinte (asta poti face si in timp ce stai acasa. Trebuie sa mergi doar la niste cursuri). In rest, ai dreptate.

        (Citează)

  3. In primul rand mi se pare deosebit de stupid motivul pentru care a refuzat stagiul obligatoriu. Probabil si judecatorului, asa ca s-a folosit de un pretext ca sa il trezeasca la realitate.

      (Citează)

    • si eu personal sunt total impotriva oricarei forme de violenta, asa ca inteleg prea bine motivatia invocata de tip, dar asta nu inseamna ca era si adevarata – sa pierzi un an si ceva din viata sub comanda unor bocanci cu trese pe umar, care fac misto de tine pentru ca au jumatate de an inaintea ta acolo, mi se pare cea mai pura aiureala. am fost lasat la vatra ca inapt medical, din fericire, nu a fost nevoie sa am asemenea dileme de constiinta, si acuma (sper ca) am depasit varsta de incorporare fie si ca rezervist.

      de acord ca, in contextul geostrategic actual, s-ar putea sa trebuiasca, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, sa participam la razboi de nevoie, nu de voie, fiecare cu ce arma poate (tunul sau laptopul sunt arme la fel de letale in mainile unui profesionist).

      dar in speta discutata, eu consider ca judecatorul a avut perfecta dreptate: sa spui ca urasti violenta dar sa joci jocuri pline de violenta e ca si cum ai spune ca esti vegan dar te uiti doar la tutoriale de preparat carne sau ca esti ateu dar mergi la biserica!. e o totala contradictie de idei!

      de acord ca jocul e DOAR O SIMULARE, dar cine normal la cap ar vrea sa participe fie si la o simulare de ceva ce nu suporta?! de ce nu face nimeni jocuri de simulat munca la birou, de secretara sau eu stiu, de gunoier? ar juca cineva asa ceva?! daca nu, de ce nu?!

      cine se distreaza simuland o activitate, e clar ca o face CU PLACERE. pentru ca IRL e mult mai dificil (si infinit mai periculos) sa participi la un razboi adevarat, simulam ca ucidem tot felul de personaje, umanoide sau nu, simulam savarsirea de fapte antisociale in GTA, sau urmarim filme legate de subiectul care ne pasioneaza. deci, daca joci jocuri violente DE BUNA VOIE, inseamna ca asemenea comportament e genul tau de placere, de distractie.

      nu zic neaparat ca orice gamer e un agresor care se controleaza, dar zic ca a spune ca “urasti violenta” e cea mai mare minciuna. ce iubitor de animale ar juca un joc in care le face rau?! ce om cu frica de inaltimi ar juca un joc in care merge pe poduri peste prapastii? teoria lui nu tine apa. judecatorul a punctat corect, pot accepta ideea ca respingi armata [desi in armata nu ar trebui sa ai violenta] pentru ca esti pacifist convins si urasti agresivitatea, dar nu poti sustine asta cand distractia ta pare sa fie agresivitatea virtuala! asa ca, racane, sari in bocanci! .

        (Citează)

  4. Teoretic, Coreea de Sud este inca in razboi cu vecinii lor din Nord. Nu au semnat niciodata un tratat de pace, au doar un armistitiu de lunga durata.

    Mi se pare normala decizia instantei. Nu l-a chemat nimeni in armata sa omoare alti colegi, l-a chemat sa se antreneze in cazul in care va fi nevoie sa-si apere tara.
    Iar daca esti impotriva violentei, la modul ca nici nu poti sa accepti ideea de a te antrena pentru un posibil conflict in viitor, atunci si ideea de violenta virtuala ar trebui sa te deranjeze la fel de tare.

    Acum, daca petrece un an si jumatate in inchisoare, are ocazia sa-si exerseze discursurile antiviolenta pe care probabil le-ar avea cu soldatii inamici in cazul unui razboi.

      (Citează)

  5. Conform vorbei din bătrâni Si vis pacem, para bellum, cea mai bună metodă de a obține pacea e să te pregătești de război, așa că tânărul, prin refuzul lui, a ajuns în situația inversă decât cea pe care susținea că o dorește.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus