un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Clădirea restaurantului Cina, lângă Ateneul Român, este un șantier abandonat de 2 ani de zile

9 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Mă întreb ce-o fi cu vila aceasta frumoasă de lângă Ateneul Român. Șantierul ei este abandonat de vreo 2 ani. Pare încă o lucrare începută, poate ilegal, și acum o construcție emblematică din centrul orașului este în paragină.

 

Pe vremuri acolo a funcționat restaurantul Cina. În vremurile contemporane,  s-a deschis acolo un Il Calcio sau ceva așa. La un moment dat, vila respectivă a intrat în lucrări, scopul aparent fiind consolidare, extindere și “punere în valoarea”. E pusă în valoare acum, nu?

A apărut aproape imediat după începerea lucrărilor un fel de mansardă, un etaj superior nou, care nu avea nici o legătură cu construcția inițială. Cred că cineva încerca să facă un skybar sus acolo. Așa a rămas de atunci.

Google zice că asta era planificat:

De ce sticlă? Nu știu, e bătaie de joc. Zona aceea cu hotelul Athenee, clădirea frumoasă dintre acesta și Ateneul Român, Ateneul în sine, apoi această vilă și Biblioteca Centrală imediat după ea trebuie puse în valoare prin aspectul lor clasic, cel al secolelor 19 și 20, nu cu modernizare forțată. Nu este nevoie de sticlă peste tot.

Miza probabil că era alta, de fapt. O propunere vorbește despre două blocuri adăugate acestei vile, în centrul orașului. Comisia de Urbanism a Municipiului București a aprobat asta în 2012, probabil pentru că erau corupți sau incompetenți, că altfel nu văd nici un motiv pentru asta. Newsweek are o urmare.

Oricum, renovarea vilei este abandonată de vreo doi ani de zile. Una dintre fotografiile de mai jos este din noiembrie 2021. Șantierul este abandonat. Acoperișul modern de sticlă este pe jumătate construit și a stricat iremediabil clădirea. Ferestrele nu mai există. Este aproape o ruină.

N-am reușit să aflu ce s-a întâmplat acolo. Oricum, chiar și dacă presupunem că Primăria sau Ministerul Culturii au blocat lucrările, probabil se va ajunge la situația de la Catedrala Sf Iosif, unde o parte va spune “demolați ce ați construit ilegal” și cealaltă parte va spune “nope”. Probabil clădirea aceea așa va arăta și în viitor.

    13 comentarii

  1. Combinatii
    https://gazetabucurestilor.ro/bucuresti/restaurantul-cina-a-fost-cumparat-de-milionarul-israelianul-doron/

    Probabil, cum intuiesti si tu, se asteapta o primarie mai permisiva sau un alt fraier care sa dea mai mult de 4 milioane.

      (Citează)

  2. Bucurestiul lui bete-n roate nicusor dan. Sigur ca nu e bine sa se faca toate ilegalitatile din lume, dar nici sa ai doar paraseli in oras, ca asta intelege nicusorul prin rezolvatul problemelor in bucuresti.

      (Citează)

    • Inteleg ca avizul initial a fost dat in 2012, apoi din nou in 2017.
      Ce legatura are Nicusor Dan, care a venit la Primarie in 2020, cu faptul ca timp de 8 ani (intre 2012 si 2020) proprietarul nu a finalizat lucrarile de renovare?

      Pana si in articolul scris de Radu este o poza care arata ca si in 2021 santierul era abandonat.

        (Citează)

    • Proiectul asta actual (ala de a pus etajul extra), a inceput in 2018-2019, uite-l aici: https://www.remonproiect.ro/restaurantcina (vezi ca e si anul scris). Si a fost oprit in 2020 intai de pandemia de covid si apoi de pandemia de matematicieni.

        (Citează)

    • Bun, deci proiectul initial de renovare a stagnat 6 ani, apoi in 2018 a fost facut un proiect nou care includea instalarea unei terase de sticla.
      Deci autorizatia de constructie este de dinainte de 2020.

      Acum, tot nu inteleg ce legatura are Nicusor Dan cu faptul ca lucrarile au fost oprite, in conditiile in care autorizatia era deja emisa?

        (Citează)

    • Andrei, cladirea a fost vanduta la sfarsit de 2015, https://www.cotidianul.ro/s-a-vandut-cladirea-fostului-restaurant-cina/ , nu stiu ce o tot dai cu 2012.
      Evreul a cumparat-o pentru ca ce sa vezi, citat din 2012: “Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat, miercuri, construirea a doua blocuri, unul de patru si altul de trei etaje, langa cladirea fostului restaurant “Cina”, vizavi de Ateneul Roman.
      Deci proprietarul nou a sperat sa faca si niste bloculete pe langa cladiea principala pe baza unor decizii din 2012 (dar banuiesc ca nu exista autorizatie de constructie, ci doar acel aviz).

      Cand s-a schimbat situatia la primarie, si-a dat seama ca blocurile (care erau alea generatoare de bani) nu o sa mai fie facute cu domnul nicusor nu semna nici macar sa poti taia copaci uscati, asa ca a lasat totul in paraseala. Daca e mai bine sau mai rau asa, te las pe tine sa judeci.

        (Citează)

    • Esti prost si te complaci.

        (Citează)

    • @Boris, bine, haide sa fie ca tine.
      Cladirea a fost cumparata in 2015, s-a primit autorizatie de renovare in 2018, lucrarile au inceput in 2018 sau 2019 si acum au fost abandonate.

      De ce au fost abandonate, nu esti capabil sa spui. Spui doar ca este de vina Nicusor Dan ca nu da autorizatii de construire, desi tot tu ai aratat ca acel proprietar avea autorizatie emisa de dinainte de mandatul lui Nicusor Dan.

        (Citează)

  3. Ai vrut sa zici “vagauna infecta salvata”, nu? Ete ca au salvat-o. Tot vagauna o sa ramana pana cand ilustrul monumento sa cada in capul trecatorilor

      (Citează)

  4. Boris si F. sunteti culmea. Cladirea aia era in picioare si perfect functionala acum 15 ani. Facusera aia cu restaurantul niste modificari pe acolo, dar in mare era ok (nu stim ca structura). Apoi au luat-o niste baieti sa faca blocuri in locul ei. Ori n-au avut bani, ori n-au reusit sa incalce chiar toate normele de urbanism. Au lasat cladirea in paragina, au trecut-o prin 3 firme, cladirea e abandonata, si cumva e tot vina lui Nicusor Dan.

    Mai scriu o data, ca poate nu s-a inteles. CLADIREA ERA FUNCTIONALA. Aveau probabil doar de consolidat si de dat o mana de var pe deasupra si o puteau folosi sau inchiria pe zeci de mii de euro. Au ales varianta de japca, au distrus cladirea, au pierdut (deocamdata) si voi plangeti tot de mila lor

      (Citează)

    • “In mare era OK dar nu stim structura”.
      In mare, la o cladire din 1870 care a trait niste cutremure si bombardamente, structura e sigur impecabila. In mare, poate ne cade intr-o zi in cap.

        (Citează)

  5. chiar lipseau niste blocuri acolo, groaznic nicusor asta

      (Citează)

  6. Ultima noutate privind această clădire este faptul că va fi deschisă publicului cu ocazia Romanian Design Week: https://bilete.romaniandesignweek.ro/
    Conform info de pe link – “Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, va avea loc în București, între 24 mai – 2 iunie, în clădirea monument istoric din Piața George Enescu care a găzduit întrecut celebrul restaurant CINA (str. Benjamin Franklin 10).”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus