un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Formula 1 în Bahrain: felicitări lui Verstappen pentru un nou titlu de campion

4 Mar 2024  ·

AUTO  ·

19 comentarii

A trebuit să cumpăr o lună de Antena Play și un VPN ca să pot vedea Formula 1 de unde sunt eu acum, dar a fost prima cursă a sezonului și trebuia să o văd.

Pe scurt, mi s-a părut o continuare directă a sezonului trecut. Parcă nici n-ar fi unul nou, nu s-a schimbat nimic decât culoarea unor monoposturi.

Câteva cuvinte întâi despre felul în care a transmis Antena 1 cursa: nu mi-a plăcut. Nu știu cine au fost cei doi comentatori, dar unul dintre ei a vorbit 90% din timp, ceea ce te face să te întrebi ce rost mai are prezența celuilalt acolo.

Apoi, au fost multe faze pe care nu le observau, deși transmisiunea le arăta clar. Un mesaj despre o aripă față ruptă, un ușor acroșaj pe acolo, o intrare la boxe etc. Un pilot a avut o problemă la boxe și părea foarte clar că mecanicii n-au încurcat roata, ci era o problemă mecanică la aceasta și s-au dus să o schimbe, dar comentatorul insista că au încurcat roata.

În al treilea rând, publicitate care întrerupe cursa. Pe Antena Play nu vezi publicitatea, dar cursa era întreruptă și acolo! Streamingul video sărea peste câteva minute din cursă, pur și simplu, ceea ce este absolut stupid și arată o lipsă de implicare din partea Antenei în a face treabă bună. Pur și simplu au luat fluxul video care a plecat pe transmisiunea TV clasică și l-au pus și online, pe video-on-demand, în loc să pună acolo transmisiunea întreagă, nu cea trunchiată de publicitate.

F1 TV nu merge aici unde sunt. Dar, dacă așa vrea Antena să transmită Formula 1, cred că îmi fac abonament la F1 TV și mă uit și de acasă tot prin acesta, mai ales că îmi dă acces la o mulțime de materiale suplimentare.

Înainte de cursă

Am scris aici care sunt modificările din acest an în Formula 1. Horner a fost exonerat de toate acuzațiile cu câteva zile înainte de cursa din Bahrain. Se pare însă că tensiunile în echipă rămân mari și scandalul este în floare acolo.

Cursa

O să fiu scurt: am zis deja că mi s-a părut o continuare a anului trecut. Verstappen a plecat primul și a dominat toată cursa, câștigând-o fără vreo emoție.

Perez a plecat de pe 5 și s-a ridicat fără probleme pe locul 2. Vreau să felicit pe această cale echipa Red Bull pentru un nou titlu de campioni și pe Verstappen pentru al patrulea titlu al carierei sale! Într-acolo ne îndreptăm!

Restul clasamentului a arătat, din nou, că spectacolul pe circuit va fi adus de Ferrari vs Mercedes vs McLaren.

Sainz și Leclerc au venit pe 3 și 4, apoi am avut Mercedes – McLaren – Mercedes – McLaren prin Russell, Norris, Hamilton și Piastri.

După ei s-au așezat, cum era deja de așteptat, cele două Aston Martin ale lui Alonso și Stroll. Nu-i nimic, pot să mă bucur de Formula 1 și în acest mod. Poate că la vârf știm deja ce urmează, dar când 3-4 echipe se bat pentru locurile următoare, va fi spectacol bun.

S-ar putea ca Mercedes să nu fi fost în formă în această cursă. Russell a spus că mașina i s-a supraîncălzit încă de la început, în mod neașteptat, și apoi au fost nevoiți să-i reducă puterea. Vor investiga cauzele, mai ales că urmează Arabia Saudită și acolo temperatura ambientală va fi mult mai mare. Hamilton mi s-a părut în continuare ușor defazat, nu a făcut o cursă memorabilă deși a câștigat 2 locuri față de start, însă a reclamat că aveau scaunul monopostului rupt.

Singurul moment mai interesant al cursei a fost când Tsunoda a făcut scandal pe radio pentru că i s-a cerut să-l lase pe coechipierul său Ricciardo să treacă în față. Mi s-a părut un scandal inutil și fără miză, având în vedere că ocupau pozițiile 13-14.

Tsunoda, în opinia mea, are câteva dezavantaje ca pilot. O fi rapid pe circuit, dar abia vorbește engleza și echipa nu-l poate folosi în afara circuitului. El a fost adus acolo de Honda, pentru piața japoneză, și își merită locul în F1, dar sportul acesta include însă și marketing și acțiuni publice și un oarecare farmec pe care trebuie să-l ai pentru fanii sportului. Tsunoda nu-l are. Ricciardo, în schimb, îl are din plin și deci nu mă mir că RB vrea să-l bage pe acesta în față.

Aici n-a contat oricum, nu se băteau pentru puncte. Este clar, însă, că Ricciardo este pilotul 1 al echipei, deși a venit anul trecut la RB. Tsunoda, cu mesajele sale pasiv-agresive pe radio, a părut doar imatur.

Următoarea cursă: 9 martie (sâmbătă) în Arabia Saudită.

    19 comentarii

  1. Jenant si inacceptabil ca a fost cursa sambata in loc sa fie duminica.

      (Citează)

  2. Fără sponsorizare uităm de existența echipei Ferrari? Te grăbeai să prinzi avionul de nu ai avut timp 1 min să cauți cine sunt comentatorii pe Antena 1? Sunt Cătălin Ghigea și Mircea Badea.

      (Citează)

    • Paul: Sunt Cătălin Ghigea și Mircea Badea.

      esti sigur?

        (Citează)

    • Mihai Morar 😁

        (Citează)

    • Tu ai avut mai mult de un minut si tot nu ai aflat cine sunt.
      Data viitoare fii mai putin acid, nu strica

      Separat, dupa ce ani de zile vedeam maxim 1/3 din curse, in ultimii 2, 3 ani sarisem de 80% din curse si calificari vazute live. Cu jenantii astia de la A1 prevad ca voi da skip deseori.

      Apropo, sapt asta va fi pe A3 cursa. Nici nu stiu pe ce canal e pe tv-ul meu…

        (Citează)

  3. Paul:
    Fără sponsorizare uităm de existența echipei Ferrari? Te grăbeai să prinzi avionul de nu ai avut timp 1 min să cauți cine sunt comentatorii pe Antena 1? Sunt Cătălin Ghigea și Mircea Badea.

    Cred că ai vrut sat spui Mihai Morar

      (Citează)

  4. Nu mai e sponsorizata rubrica asta ?

      (Citează)

  5. Mie nu mi-a placut la comentariu faptul ca era cumva facut pentru publicul necunoscator. De inteles avand in vedere unde se difuzeaza, dar enervant pentru cine se uita deja la F1 de multe sezoane. In aplicatia lor, Antena Play, am observat ca la cursele de F2 si F3 nu exista comentariu in romana si era retransmis cel oficial, in engleza. Sper sa aiba optiunea asta pe viitor si cu sesiunile de F1.

      (Citează)

  6. Secunda 1: citit în online că Antena1 / Play a cumpărat drepturile de transmisie TV pe România.
    Secunda 2: făcut abonament la F1 TV (am prins și cu reducere, vreo 63€ pt un an).
    Never looked back.
    F1TV poate fi accesat cam de pe orice device, eu folosesc și App pe iOS dar cursele prefer să le văd pe PC conectat prin HDMI la TV.
    Când e săptămână de cursă vezi tot (în funcție de timp disponibil): practice, calificări, cursă, etc.

      (Citează)

    • La TV poti sa iti cumperi un Chromecast si te uiti fara PC prin HDMI. Solutia mai scumpa este AppleTV.

      F1TV se poate impartii cu alti 4(parca 6 device’uri maxim, dar nu mai retin exact). Merge sa va uitati toti in acelasi timp, deci poti reduci costurile pana la ~10euro pe intreg sezonul. Clar mai avantajos decat AntenaPlay. AntenaPlay nu poate fi impartit cu altcineva si mai trebuie sa suporti si comentariul neprofesionist…

        (Citează)

    • Mai este difuzat și pe RTL…

        (Citează)

  7. Morar ala a trecut de la manelisti la formula 1, rar am vazut ceva mai penibil. Nici celalalt comentatoru nu era mai breaz. Transmiterea latrinei a fost jenanta, caut alternative ca sa nu sparg televizorul.

      (Citează)

  8. Cipper:
    Tu ai avut mai mult de un minut si tot nu ai aflat cine sunt.
    Data viitoare fii mai putin acid, nu strica

    Intr-adevar ar fi trebuit sa caut mai mult de un minut, pentru ca sunt cel putin 5 site-uri care il dau pe Mircea Badea comentator in 29 februarie. Inclusiv site-uri care dupa 2 zile il numesc pe Mihai Morar.
    Oricum, am fost acid, vina mea, mai multa grija pe viitor.

      (Citează)

  9. Ai incercat F1 TV pe VPN inainte?

      (Citează)

  10. Asa cum ala comenta pentru necunoscatori, asa si radu scrie pentru trafic. Nu ai cum sa “uramresti cu atentie si interes” subiectul F1 incat sa stii ca va fi pe a1 si sa nu ajunga in ochii tai mini scandalul cu mircea badea-morar ca si comentatori. FER nu mai merita amintit pentru ca Bit nu mai sponsorizeaza rubrica, deci ce rost are. Ea nu trebuie sa fie memorabila.

      (Citează)

  11. A fost crunt comentariul si probabil Mircea Badea vine la cursa din Arabia Saudita cand Morar a anuntat ca nu va fi prezent.
    Nu recunosc pilotii, nu cunosc echipele, pronunta numele lor si diferite acronime ca la piata, vorbesc peste team radio iar in cool down room nu s-a auzit nimic exact cand a intrat Sainz si iti era lumea mai draga.
    Am ajuns sa ne uitam la sporturi foarte populare pe Antena 1 si Antena 3 … penibil.

      (Citează)

  12. Ricardo … Ricardo … Ricardo … nu care cumva să îi fi pronunțat numele corect: Ricciardo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus