un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 3 martie 2024

3 Mar 2024  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Sunt out of office o perioadă, așa că s-ar putea ca articolele să fie mai rare.

Povestea sosului Sriracha din SUA. Făcut de doi prieteni, aceștia s-au certat recent pe bani, după 28 de ani de parteneriat, și business-ul a căzut. Producătorii Tabasco au câștigat însă enorm, preluând practic întreaga piață (și sosul lor sriracha este foarte bun, de altfel).

Sclavie între Coreea de Nord și China. Coreeni sunt trimiși cu forța în fabricile chinezești, unde muncesc practic în sclavie, fără bani, marele lider confiscându-le salariile.

O femeie este un soi de Hitch în San Francisco. “Sunt un coach în relații pasionale pentru bărbați puternici din domeniul tehnologiei”, a spus ea. În practică, asta înseamnă că ea încearcă să ajute bărbații care lucrează în STEM să devină iubiți mai buni. Îi ajută să câștige încredere în parteneriatele lor romantice, să exerseze empatia și să renunțe la rușinea de a discuta despre dorință.

Noua modă la case de lux: aer cât mai curat în interior. Filtre performante, materiale care nu elimină compuși organici volatili etc. Totul costă, desigur.

Cafea omakase. Un nou tip de cafenea prin Tokyo. “La o experiență omakase de cafea, barista pricepuți conduc degustări atent selectate de cafea, acordând o atenție deosebită fiecărei alegeri. Diferențele complicate în ceea ce privește prăjirea, amestecul, originea și nenumărați alți factori sunt evidențiate prin echilibrul și contrastul cafelelor selectate.”

SUA încerca să facă un schimb pentru Navalny și probabil Putin a aflat asta.

O femeie a donat 1 miliard de dolari unei facultăți de medicină. Banii vor fi utilizați pentru a plăti taxele de școlarizare pentru câți studenți va fi posibil cu acea sumă.

Ce spune culoarea urinei despre hidratarea voastră. Plus mirosul și alte elemente. Practic, tot ce voiați să știți despre urină și vă era teamă să căutați pe net. Ocazie să pun mai jos și tabelul de mai jos, fotografiat de mine într-o toaletă acum… ehm, 6 ani.

11 lucruri despre untul irlandez. Uite că irlandezii știu să scoată untul mai bine decât alții.

Podul peste Dunăre de la Brăila nu este gata nici la 7 luni de la deschidere.

De ce există ani bisecți.

Echipa de fotbal feminin a Australiei are porecla “The Matildas”. Matilda a râs.

    10 comentarii

  1. Sunt eu nebun sau in ultima vreme untul irlandez (acela clasic cu ambalaj auriu), are aspectul si consistenta unei margarine mai tari? Inclusiv gustul aduce a margarina.

      (Citează)

  2. Eu stau într-un apartament din acela “de lux: aer cât mai curat în interior”. Unitate de ventilatie proprie (mare, e cam cat doua centrale cu gaz puse una langa alta, filtre (mai multe), recuperare de caldura, mentenanta regulata la 6 luni, tratament uv, control automat (cica sistem de detectie daca sunt mai multe persoane in interior..).
    Pe scurt, 1h de mers la maxim echivaleaza cu 10 min de dechis geamul (vorbind de mirosuri, umiditate ori reimprospatare aer). Recuperarea de caldura nu e perfecta, adica iarna baga ceva rece (se simte), vara cald (creste temperatura in interior cu ~1grad cand e cald afara).
    Probil ca ar trebui sa mearga continuu, non-stop, concomitent cu incalzirea/racirea, ca sa compenseze. Doar ca aici apar alte probleme, adica consuma curent..probabil ajungi la peste 60kw/luna.
    Personal nu o folosesc din alte motive: face zgomot si arunca in fluxul de aer niste “scame” fine, negre, care se depun peste tot. Adica depunere serioasa, se vede dupa 1h de functionare. Compania zice ca e normal, e carbonul din filtre si ca trece. Nu a trecut de 2 ani, sunt multe apartamsnte in bloc care au problema asta. Scamele nu apar daca deschid geamurile si nu folosesc instalatia, deci clar sunt din ea.
    Am mai folosit in trecut si altele, mai simple (gen o singura teava in perete sau o cutie mica cu doua tuburi), personal cred ca e mai mare bataia de cap cu schimbat filtre si vajaitul continuu. O fi ok in china unde aerul e mai mult smog dar prin zonele noastre e cam degeaba.

      (Citează)

    • Merci pentru detalii, lucrez in domeniu si as fi curios ce brand este echipamentul principal, banuiesc ca recuperator de caldura.

        (Citează)

    • @fur, pe utilaj scrie Kermi (are si un afisaj mic alb-verzui pe care nu am vazut sa scrie altceva decat off sau f130 cand merge); pe panoul ds control nu scrie nimic (e o porcarioara cu ecran lcd monocrom si butoane tactile)

        (Citează)

  3. Sosul Sriracha Huy Fong e incomparabil cu orice alternativa, de la varianta Tabasco la varianta Flying Goose.

    Am gasit recent o firma de nisa de unde sa cumpar Huy Fong si mi-am adus aminte de adevaratul gust. Am aruncat sticlele de Tabasco si Flying Goose.

    Chiar sper sa-si revina, e fix cum trebuie din toate punctele de vedere.

    PS: Imi place orice altceva de la Tabasco.

      (Citează)

    • Tabasco nu e ala care are gust de otet si atat?
      Sriracha Huy Fong e ce trebuie(desi parca are 1g la 5g de sos, deci 20%) si se gaseste la Carrefour.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus