un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce mi-am făcut abonament la F1 TV în loc să văd Formula 1 la Antena 1 / Antena Play

22 Mar 2024  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Dacă vă place Formula 1 și urmăriți cu plăcere fiecare cursă, ar trebui să faceți la fel.

Până la urmă, întrebarea este bună: de ce am renunțat la ideea de a vedea cursa gratuit la televizor, unde prind canalele Antena, și am dat banii la F1 TV, doar ca să mă uit acolo în direct? Un răspuns ar fi legat de faptul că, întrucât cursele au loc duminica, de multe ori nu sunt acasă pentru a le vedea în direct pe televizor. Anul trecut am văzut multe curse pe laptop sau telefon, uitându-mă la Digi Online.

Mă uit acum în calendarul meu și văd deja multe weekenduri în viitor în care voi vedea cursele fie la fel, prin streaming pe mobil de cine știe unde, sau în reluare la câteva ore sau a doua zi după cursă. Ambele situații presupun deja folosirea unui serviciu de streaming.

De fapt, primele două curse din 2024 le-am văzut pe Antena Play, unde mi-am făcut cont pentru o lună. Experiența a fost atât de proastă încât am decis să dau banii în viitor la F1 TV. Am făcut însă o listă pro și contra.

Comentatori

Cursa din Arabia Saudită a fost deschisă la Antena de o domnișoară care și-a început discursul cu “bine ați venit la cursa de calificare pentru Arabia Saudită”. Calificările fuseseră, însă, cu o zi înainte. Cealaltă persoană din studio s-a uitat cu indulgență și n-a corectat-o, iar apoi amândoi au început să analizeze Instagram-ul piloților pe o tablă din aceea digitală, desenând pe ea săgeți și subliniind cuvinte de parcă ar fi fost o lecție de istorie.

Cu o săptămână înainte, aceeași domnișoară (“Mădălina”, i-a zis celălalt domn din studio) nu știa cum îi cheamă pe anumiți piloți.

Cursa în sine a fost comentată acum de oameni mai experimentați. L-au luat pe Antal Putinică de la Digi.

Pe F1 TV: sunt cei mai buni. Nu există, probabil, unii mai buni decât comentatorii oficiali ai competiției, mai ales că au acces nelimitat la campionat și informații. Trebuie, însă, să știți engleza.

Calitatea imaginii

Digi transmitea în 4K. Antena transmite în HD. Pe Antena Play, streamingul se face la 720p. Nu glumesc, anul 2024, calitate 720p.

F1 TV transmite în Full HD cu 6,8 Mbps. Calitatea este foarte bună. Formula 1 este un spectacol vizual și aici se vede chiar bine.

Bănuiesc că nu mai trebuie să zic că Antena întrerupe cursa pentru publicitate, nu? Pe Antena Play nu vezi publicitatea în reluări (live nu știu dacă este), dar lipsesc oricum acele minute din înregistrare. Pe F1 TV nu ai publicitate, desigur.

Cantitatea de conținut

Nu este vorba doar de cursă. Calificările sunt de multe ori interesante. Anul acesta vom avea 6 curse sprint ce se vor desfășura sâmbătă. Pre-show-ul și post-show-ul sunt de asemenea interesante, că sunt interviuri directe cu piloții și șefii echipelor.

Digi avea 4 canale de sport și deci era mereu loc pe ele pentru cursă, indiferent de ora la care avea loc și de faptul că se suprapunea cu vreun meci important de fotbal din Liga 1. Antena vrea să transmită cursele și calificările printr-o combinație cu Antena 1, Antena 3 și Antena Stars, ceea ce pare o improvizație și mai mult ca sigur vor apărea probleme în viitor.

De exemplu, cursa din Arabia Saudită a fost transmisă pe Antena 3. Anul acesta este unul electoral în România, ne putem aștepta și la diverse scandaluri sau întâmplări prin România care să întrerupă cursa pentru cine știe ce discuție sau transmisiune live. Așa este când nu ai canale dedicate de sport.

F1 TV transmite tot. Antrenamentele, calificările, interviurile, fluxuri video de pe monoposturi, toate conversațiile radio, tot-tot. Este mai mult conținut decât aș putea urmări, de fapt. Mai transmit și Formula 2, de altfel.

Mai mult, în timpul cursei poți accesa oricând o hartă cu poziție fiecărui monopost pe circuit, așa cum văd managerii echipelor:

 

Și poți accesa camera video de pe orice monopost. Dacă vrei, poți vedea întreaga cursă de pe monopostul lui Hamilton și auzi și toate comunicațiile radio ale acestuia.

Și mai ai acces și la date despre timpi și pneuri și diferențe pe fiecare sector.

Preț

Este aproximativ același. F1 TV costă 75 de euro pe an. Antena Play costă tot pe acolo.

Rețineți însă că aici Antena Play câștigă pentru că, în acei bani, primești de fapt acces la înregistrările tuturor programelor și emisiunilor Antena, plus niște filme. Găsești pe Antena Play și Chefi la cuțite, Mireasa, Asia Express și alte emisiuni. Eu însă nu m-am uitat niciodată la ele, efectiv nu am dat pe canalele Antena de mulți ani, și deci nu-mi pasă de ele. Nu le-aș urmări nici să fie disponibile gratuit.

Aplicații

Antena Play poate fi accesată din browser, iar pentru iOS și Android are aplicații dedicate care primesc câteva update-uri pe an.

Antena Play are și aplicație de smart TV. Cea de LG nu este însă funcțională. Nu a mai fost actualizată din 2019! Funcționează, se deschide, te loghezi în ea, dar cel puțin pe televizoarele mele nu mergeau butoanele de control. Nu puteam da play și pauză, nu mai zic de dat înainte sau înapoi prin înregistrare. Apar niște butoane când apăs orice pe telecomandă, dar nu le pot apăsa în nici un mod. Am dat exit în uninstall după un minut. Poate altora le merge bine, dar pe televizorul meu nu rulează.

F1 TV are aplicații dedicate de iOS și Android, de Roku și Chromecast. Nu are aplicație dedicată de smart TV, deci aici stă la egalitate cu Antena Play, dar aplicațiile de mobil suportă funcții de AirPlay sau Cast de pe care pot pune conținutul pe televizor fără probleme. La nevoie, laptopul meu are port HDMI și îl pot conecta direct la televizor, dacă nu-mi place prin cast.

Disponibilitate în afara țării

Antena Play, unde m-am abonat din străinătate pentru că eram plecat în acel moment, mi-a spus direct că nu-mi poate arăta Formula 1 în țara în care mă aflam în acel moment. Practic, ei au drepturile de streaming TV din aplicație, dar doar pentru România. Am folosit un VPN (cumpărat VPN pe o lună de la Bitdefender, merge excelent și se integrează direct cu sistemul de operare — dacă e cineva interesat fac niște screenshoturi prin aplicație ca să vedeți cum arată) ca să accesez Antena Play.

F1 TV funcționează în continuare dacă ești plecat din țară, dar în anumite țări. Pe scurt, dacă F1 TV este disponibil oficial în țara în care te afli în acel moment, îl poți accesa și tu cu contul tău de România. Toată Uniunea Europeană și multe alte țări sunt în sistem. Pentru restul, există VPN.

Motive personale

Nu vreau să dau bani celor de la Antena și lui Voiculescu. Acesta este, însă, un motiv pur subiectiv.

Până la urmă, F1 TV mi-a vrut banii. Spuneam anul trecut că nu-mi vrea banii pentru că nu mă lăsa să-mi fac cont din afara țării. Până la urmă am insistat eu, de fapt, să le dau banii, motivat de trecerea F1 de la Digi la Antena. Nu uitați însă și de acest aspect. Dacă vreți să vă faceți abonament la F1 TV, trebuie să fiți în țară pentru asta. Au ei niște verificări și locația trebuie să se pupe cu contul și cu cardul bancar atunci când vă abonați.

    37 comentarii

  1. Daca aveau aplicatie de smart TV, luam pentru tata. Ramane de studiat daca pe Mi Box S stie de aplicatia lor de Android.

      (Citează)

    • daca tatal tau are smartfone, tableta sau un PC cu chrome, ii iei un chromecast hdmi SH de pe OLX si ai rezolvat cel mai ieftin posibil vizionarea la TV… ;)
      Merge si pe AppleTV, nu stiu daca Mi Box merge, dar 99% eu zic ca merge…

        (Citează)

    • Am aplicatie pentru care plătesc 70 de lei pe lună și văd tot. Absolut tot ce este interesant, important pe planeta pământ. Orice. Fotbal, tenis, handbal , NBA , F1, UFC, tot. Nu exista ceva care să nu pot vedea. Inclusiv evenimente pay per view. Am peste 12.000 de canale TV din toată lumea. Toate posturile din Anglia, Franța, SUA, etc. Și România, bineînțeles. Merge oriunde in lume. Net să ai. Da, e ceva hăcuit. Dar merge perfect. A, bonus și vreo 5000 de filme.
      Nu am ce informații să vă dau. Căutați și găsiți persoane care se ocupă cu asta. De preferat prin cunoștințe care folosesc deja, ca să nu fie țeapă. Da, sunt si țepe. E nevoie de cineva care să ,,intre,, in calculatorul, telefonul, tableta ta . Se fac niște setări. Nu merge doar cu parola și user name.

        (Citează)

  2. Deci nu te lua de donsoara Madalina. E febletea mea. M-as duce cu ea oriunde ca sa vedem pe viu o cursa de F1.
    Si apoi stai linistit ca revine morar, acest prostanac notoriu, omu pa care de cate ori il vad, am in cap imaginea lui cazand ca vita cu scara.

      (Citează)

    • Acum putem sa o iertam ca a confundat cursa cu calificarile, se mai intampla. Pana la urma si aici s-a scris ca noul sezon de F1 incepe cu o cursa Duminica.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Acum putem sa o iertam ca a confundat cursa cu calificarile, se mai intampla. Pana la urma si aici s-a scris ca noul sezon de F1 incepe cu o cursa Duminica.

      da, dar aici informatia a fost corectata de cei prezenti in comentarii, deci rezultatul a fost ok :)

        (Citează)

  3. F1TV nu e disponibil în toată UE. Lipsesc niște mici țări cum ar fi Franța, Italia, Spania, Germania și nici în UK.

    Și pentru cine nu și-a luat abonament încă, doar conturile noi plătesc 75 EUR pe an. Restul muritorilor care și-au luat și anul trecut și acum au reînnoit sau urmează s-o facă vor plăti 140 EUR pe an.

      (Citează)

  4. Sorin:
    Pe aia cu reducerea primul an nici nu o inteleg, oricum e o chestie sezoniera, oricum faci o plata pe tot anul. Ce te impiedica sa inchizi contul si sa te inscrii la anul cu alt email si eventual cu un card temporar (in caz ca verifica sa nu mai fi fost folosit, desi nu cred)?

    De-acord, dacă știi de treaba asta. Dar dacă nu verifici cu browser în incognito, de unde să visezi că există reducere de membru nou? Mai ales când anul trecut costa vreo 80 și ceva de EUR primul an pentru membru nou, apoi 110 anul următor. Și mai apoi în 2024 au anunțat că nu va fi 110 ci 140.

    Iar pentru cârcotași, nu merge să-ți activezi abonamentul într-o altă țară cu VPN. Că poți vedea conținutul dacă ai abonament făcut în RO cât timp ești în DE, asta e altă poveste. Dar pentru un membru nou aflat în DE nu există posibilitatea să-și facă un cont de-acolo, pentru că vorbim de conturi noi, nu de conturi deja create în RO, aviz @Gabriel și @Alin.

      (Citează)

  5. ce ma distreaza ca toata lumea observa cat de infecta este a1 doar cand este afectata personal (vezi Bendeac, sefii Scarla Bontea si Dumitrecu, stand-up-erii Teo Vio si Coste).
    Cand nu suntem afectati personal, e misto caterinca ieftina de acolo, putem sa ignoram prostiile ce le face a3 si pentru cei cu contracte..ne plac banii lor :)) sublim

      (Citează)

    • Stai linistit ca stiu foarte bine in ce se baga, da’ daca e banutzu gros nu conteaza. Si vine clipa cand nu se mai inteleg la banutz si hop se despart chipurile din motive ce tin de moralitate si kkt. Gresit, totu e despre bani.

        (Citează)

  6. Să mai ṣi plătesc ca să văd o cursă în care ṣtiu din start 95% cine câṣtigă? Nu, mulțumesc, nu sunt masochist. Cam de când ṣi-a început schumacher hegemonia am trecut la motogp, F1 a devenit efectiv scârboasă.

      (Citează)

    • Adica din 2000 cand a inceput dominatia lui Schumacher ai trecut la MotoGP unde incepand cu 2001 competitia a fost dominata categoric timp de 5 ani de catre Valentino Rossi?

        (Citează)

    • Desigur, au existat câteva sezoane F1 interesante ṣi după 2000, dar per ansamblu lucrurile au început să se strice prin anii ’90, culminând cu porcăria actuală. Desigur, au existat sezoane monotone ṣi în MotoGP, dar, per ansamblu, faptul că cursele se bazează mult, mult mai mult pe pilot le face mult mai atractive. Bătăliile legendare ale lui Rossi cu Gibernau, Stoner etc. nu se pot compara cu nimic din ce am văzut în F1 după anul 2000, iar orice cursă actuală din MotoGP nu are comparație cu ce vezi acum în F1.

        (Citează)

  7. Are aplicatie dedicata pentru TV, doar ca in Romania nu o gasesti in store. Pe Android TV am descarcat-o frumos din apkmirror si totul merge struna. Perfect optimizata.

      (Citează)

  8. LG-ul meu are functia de inregistrare pe stick USB si redare de acolo cand vreau eu, deci ma folosesc de ea cand nu pot fi in fata televizorului. A mai si dat rateuri, dar rar, nu era un capat de tara, mai ales ca pe Digi erau reluari lunea, acum nu cred ca vor fi. Pe vremuri erau cursele si in Digi Online, sectiunea de inregistrari, dar haznalele nu sunt disponibile acolo.

      (Citează)

  9. nu stiu unde vedeti voi ca f1 costa 140. Anul trecut am platit vreo 55 si anul asta 75.
    Eu vorbesc de romania nu de alte tari unde poate fi mai scump.
    Si pe langa F1 si f2, mai deau si f3 si academy. plus documentare (inclusiv unul gen dts). dar asteptam anul urmator ca Radu sa ajunga si la ele.

      (Citează)

    • Avem noi mania asta să nu credem dacă nu ni se întâmplă nouă. E plin internetul de plângeri că au crescut prețurile cu 30 EUR cam în toate țările. Mai sunt câteva care nu au fost aliniate. Și da, mi-am făcut contul în RO – fizic – în 2023.

      https://imgur.com/a/fjcY14b

        (Citează)

    • Pana la urma nu inteleg cat este: 88 sau 140 de euro?

        (Citează)

    • @Andrei G fix primul rând din fiecare screenshot e data facturii. 25 februarie 2023 – 88 EUR și 16 martie 2024- 140 EUR, reînnoire anul ăsta.

        (Citează)

  10. Dacă vă uitați pe PC și aveți mai multe monitoare recomand aplicația Multiviewer for F1.
    Are o mulțime de opțiuni și detalii care se pot seta cum dorești.

      (Citează)

  11. Eu am facut abonament la AntenaPlay, pe 6 luni, la pret de 5. Mi se pare OK ce primesc in banii aia. Transmit si F2, F3 si F1 Academy si inregistratile exista in aplicatie.

    Noi ne mai uitam si la Chefi la cutite si America/Asia Express, emisiuni care la TV sunt lungite pre vreo 4 ore, din cauza publicitatii, dar pe aplicatie le vezi in 2.5.

      (Citează)

  12. Ce mulți sînt cei care chiar au bani de aruncat…

      (Citează)

  13. GuestStar:
    Avem noi mania asta să nu credem dacă nu ni se întâmplă nouă. E plin internetul de plângeri că au crescut prețurile cu 30 EUR cam în toate țările. Mai sunt câteva care nu au fost aliniate. Și da, mi-am făcut contul în RO – fizic – în 2023.

    https://imgur.com/a/fjcY14b

    Nu e nicio manie. Ca si eu pot sa iti dau screenshot-uri cu 55 si 75. De unde rezulta ca da, au crescut cu 20-30 eur. De ce ti-au luat tie atatia bani si mai ales, de ce ai acceptat si inca accepti asta, din moment ce oricine intra acum pe site-ul lor vede ca e 75,……

      (Citează)

    • Pentru că 1. nu știam de oferta asta, e recentă, și nu apare dacă ești logat deja, și 2. pentru că nu pot anula, rămâne activă 1 an. Cât privește screenshoturile… dacă asta trebuie să probez, mai bine lasă. E pueril. Nu (mai) e scopul meu să-ți demonstrez că nu pentru toată lumea lucrurile sunt la fel.

        (Citează)

  14. Si de mentionat ca calificarile nu au fost transmise pana la capat!!! Pe Antena….

      (Citează)

  15. GuestStar:
    Pentru că 1. nu știam de oferta asta, e recentă, și nu apare dacă ești logat deja, și 2. pentru că nu pot anula, rămâne activă 1 an. Cât privește screenshoturile… dacă asta trebuie să probez, mai bine lasă. E pueril. Nu (mai) e scopul meu să-ți demonstrez că nu pentru toată lumea lucrurile sunt la fel.

    Nu trebuie sa probezi nimic. Dar chiar si prima oara cand ti-ai facut abonament, anul trecut, daca nu aveai cont ar fi trebuit (dupa cum spui) sa iti apara o oferta (aia de 65-ca atat a fost). Dar nu, tu ai platit 88 ca ti-au dat totusi o reducere. Sigur nu aveai un vpn ce te localiza in alta tara?
    Chiar sunt singurul care anul trecut a platit 55 si acum 75?

      (Citează)

    • vale: Chiar sunt singurul care anul trecut a platit 55 si acum 75?

      63 cu 75.
      posibil sa difere in functie de momentul in care iti faci abonamentul.

        (Citează)

  16. “Nu vreau să dau bani celor de la Antena și lui Voiculescu.”
    “Antena Play, unde m-am abonat”
    pai cum te-ai abonat fara bani?

    altfel, eu m-am abonat la f1tv pentru jolyon.
    liveul se intampla sa il vad tot pe tv (transmisie, nu aparat) daca ma nimeresc la ora aia in casa.

      (Citează)

  17. Antena Play costa 32 EUR pe an, adică 15 lei pe luna prin (încă ) amicii de la Focussat

    AP s-a scumpit la 30 lei pe luna dar nu a mai luat nimeni.. așa ca e in continuare promo la 15 lei pentru oricine are și un card (și expirat) Focussat..care e bun ca are Catch-up si VOD la AMC (BBC, NG, FilmBox și LOVE Nature) și vedem și walking dead asta nou..

      (Citează)

  18. GuestStar:
    @Andrei G fix primul rând din fiecare screenshot e data facturii. 25 februarie 2023 – 88 EUR și 16 martie 2024- 140 EUR, reînnoire anul ăsta.

    In februarie era 75 euro si 63,74 pt cont nou (pe care ti-l poti face in fiecare an). Probabil difera in functie de regiune si pe care eu il vad disponibil si acum. In plus au si ab la 30 in care vezi doar cursele la cateva zile dupa.

    iar referitor la comentatori, mi se par mai buni cei de la Sky, pe care ii poti selecta din aplicatie pe a 2-a optiune din dreapta, cea de unde selectezi modurile de vizualizare (cursa/masina/pista/timing)

      (Citează)

  19. De ce sa dai bani cand poti fi paduche pe conturile altora ?
    p.s. regret ca n-am facut contul pe F1 tv cand aveau oferta cu 70 EUR.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus