un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am zburat cu un hidroavion în Maldive!

16 Mar 2024  ·

TURISM  ·

20 comentarii

Poate că o să scriu mai pe larg pe viitor despre vacanța în Maldive. Voiam să ajung acolo încă din 2019 și am fost norocoși să o putem face acum. A fost ca în paradis.

Momentul inedit al călătoriei a fost zborul cu un hidroavion între aeroportul internațional din Male și insula unde eram noi cazați, la Atmosphere Kanifushi. A fost primul meu zbor cu hidroavionul, aici o aeronavă De Havilland Canada DHC-6-300 Twin Otter de vreo 15 pasageri la bord.

Am făcut clipul de mai jos cu toată experiența, de la lounge-ul de plecare cu vedere la terminalul de hidroavioane și până la amerizarea în Kanifushi și apoi cum se văd astfel de amerizări din afară.

Ce n-am apucat să zic pe film: n-am jucat degeaba Flight Simulator, știam ce fac majoritatea manetelor de la bord și majoritatea ceasurilor din bord. Știam ce arată unitățile Garmin digitale, toate acele waypoint-uri și indicatoare.

Mă uitam că, după decolare, am zburat 8 mile până la un waypoint de unde apoi aeronavele o iau pe ce direcție are fiecare nevoie; următorul waypoint era la 56 mile și mi-am dat seama că este chiar destinația noastră. Faptul că am stat în primul rând cu un cockpit deschis a fost super.

Piloții controlează avionul pe apă doar din turația motoarelor. Imediat după amerizare, care a fost foarte lină, motoarele sunt puse în reverse și avionul pune o frână bună. Se duce apoi la ponton și cârmește prin utilizarea asimetrică a motoarelor. Avionul face chiar un soi de parcare laterală cu spatele odată ajuns la ponton, iar al treilea membru al echipajului iese pe flotor și îl leagă cu o parâmă de ponton.

Bagajele noastre au fost în spatele avionului. Se face acolo un morman de trollere. Zgomotul este puternic. Ne-au dat dopuri de urechi. Alice a dormit buștean și la dus și la întors. Eu am fost entuziasmat ca un copil în parcul de distracție.

    20 comentarii

  1. Mi-am luat genunchiere de protecție (și alte produse Parkside interesante săptămâna aceasta la Lidl) in timp ce erai in maldive? Am zburat cu un hidroavion în Maldive!. nu de alta dar ai program foarte incarcat

      (Citează)

    • Am avut un program foarte încărcat săptămâna aceasta, da, dar ce-i drept cu o săptămână înainte am stat practic degeaba în fiecare zi, că nici Internetul nu mergea.

      Blogul nu este cronologic. Cele de turism au prioritate mică, le fac când chiar am timp liber. Se fac 5 ani de când tot zic că voi scrie despre o excursie din 2019. La alte articole adun fotografii câte 3-4 luni. Depinde.

        (Citează)

  2. Fain video și explicații. Chiar nu știam ca se practica folosirea hidroavioanelor pe o scara asa mare, dar nici nu cautasem pana acum.

    Am văzut ca pe avion Matilda avea căști cu noise canceling over ear. Cum a fost la ea experienta zgomotului?

      (Citează)

    • Proastă. Le-am purtat eu la întoarcere și nu făceau față. Dopurile de urechi pe care nu le dădeau au fost mai bune.

      Nu că-ți crăpau urechile de la zgomot chiar și fără nimic (unii pasageri nu purtau), dar era zgomotos față de un avion normal.

        (Citează)

    • chiar ma deranjau urechile cu tot noise cancelingul, de la un moment dat chiar am testat daca e pornit sau nu. Era mega zgomot de la motoarele alea.

        (Citează)

  3. Astea is insulele alea minuscule unde te urci pa pereti de plictiseala dupa 2 zile?

      (Citează)

    • N-ai inteles cum functioneaza. Acolo te duci cu amanta.

        (Citează)

    • Daca mergi cu familia e chiar misto. Copilul are activitati, tu ai n optiuni pe apa, poti citi o carte, mergi la sala…etc

        (Citează)

    • Pa pereti sau pa sotie. pasta tot numai nisip si plaje

        (Citează)

    • Fix d-aia dai o caruta da bani si te duci a-npulea mii de km, ca sa citesti o carte si sa mergi la sala. Da’ acu fiecare cu placerile lui.

        (Citează)

    • Mie de exemplu imi place macar o saptamana pe an sa stau undeva la mare, sa nu fac nimic decat plaja, baie in mare/ocean (nu piscina) si sa ma relaxez. Si da, Maldive e pana acum cel mai misto loc sa faci asta.

      Plus, daca ai copii mici sunt sanse aproape de zero sa prefere sa umble printr-un oras la muzee sau crasme. Eu pana acum nu am vazut copil caruia sa nu ii placa la mare.

        (Citează)

    • Excursie in larg sa vezi delfinii. Snorkel cu testoase. Snorkel cu pisici de mare de pana la 3m. Snorkel la pestisori. Croaziera sa vezi apusul de pe barca. Diving (daca ai certificat – sau daca vrei sa iti iei cursuri sa inveti). Ai ce face daca iti doresti. Noi am facut snorkel, mers la delfini si in rest am stat la plaja si am explorat insula.

        (Citează)

  4. Felicitari!

      (Citează)

  5. As vrea sa citesc un articol despre maldive overall. Cum a fost, ce ati facut, cat ati stat si niste costuri aproximative

      (Citează)

  6. mai ia si tu o pereche de casti antifonice, nu te zgarci, ca fetele imparteau amandoua o pereche :))

      (Citează)

  7. Radeam acu multi ani de un client care mergea a noua oara in Maldive, cum dracu sa te duci de atatea ori in aceleasi locuri?
    Dupa ce am fost am cam inteles care-i treaba. Doar ca nu e chiar la indemana oricui.
    Anul asta (sau ma rog, anul trecut) au fost niste preturi okish si te-ai mai putut apropia.

      (Citează)

    • Asa ma gandeam si eu. Apoi cand era Alice mai mica am mers de 2 ori in acelasi loc chiar si la bulgari :D I now get it.

        (Citează)

  8. Pentru mine momentul culminant a fost cand am coborat din hidroavion :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus