un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Super Bowl 2024 are loc duminică între super-campionii Kansas City Chiefs și San Francisco 49ers

6 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Duminica aceasta, practic luni dimineață la noi, are loc meciul Super Bowl 58, finala sezonului 2023 de fotbal american. Știți, probabil, că eu mă uit la acest meci și știu și că vreo 20 dintre voi faceți același lucru.

Finala de acum are loc între San Francisco 49ers și Kansas City Chiefs. Meciul se desfășoară în Paradise, Nevada, dar asta înseamnă că de fapt se desfășoară în ceea ce noi numim Las Vegas. Așa sunt pe acolo trasate hotarele localităților încât majoritatea bulevardului Las Vegas Strip, cu cazinourile celebre, de fapt se află în Paradise. Orașul este cu 10 ore în urma fusului nostru orar.

Chiefs este super-echipa acestor ani în NFL. Chiefs a jucat în 3 din ultimele 4 Super Bowl-uri, câstigând două dintre ele, în 2020 și 2023. Acum joacă meciul din postura de campioni care-și apără titlul.

Antrenor este tot Andy Reid, fundaș este tot Patrick Mahomes (28 de ani). Travis Kelce este pe la știri în aceste zile datorită relației cu Taylor Swift, dar este considerat și unul dintre cei mai buni tight ends, un fel de atacant lateral în acest sport.

San Francisco 49ers este echipa care a dominat anii ’80 în fotbalul american, câștigând 4 titluri de campioni în acel deceniu și încă unul în 1994. Echipa deține în continuare o mulțime de recorduri în NFL.

Numele lor vine, apropo, de la prospectorii care, atrași de descoperirea aurului în California, au venit în număr mare în acel stat în 1849, o perioadă care a generat multe cărți și filme de acțiune.

Culmea, pe scurt nu li se spune 49-ers, forty-niners, ci doar niners. S-a prescurtat și prescurtarea.

Mă gândeam acum la motivul pentru care numele acestei echipa și logo-ul ei mi se par foarte cunoscute. Cred că este pentru că, așa cum scriam mai sus, au dominat anii 80 în fotbalul american și au mai jucat de două ori Super Bowl-ul și în anii ’90. cam din acea perioadă erau filmele de pe casete video în România și serialele care rulau pe Tele 7 abc și alte canale, iar multe dintre ele aveau loc în California, așa că numele echipei 49-ers probabil apărea ceva mai des decât al altora.

Antrenor este Kyle Shanahan, 44 de ani. Fundaș este Brock Purdy, 24 de ani. Echipa per total este a 6-a cea mai valoroasă din NFL.

Pronostic? Nu dau. Este Super Bowl, se poate întâmpla orice. Super Bowl-ul din 2020 s-a desfășurat tot între San Francisco 49ers și Kansas City Chiefs. 49ers conduceau cu 20 la 10 cu 7 minute înainte de final, dar Chiefs au terminat prin a câștiga cu 31-20. Orice se poate întâmpla.

Ambele echipe sunt în formă foarte bună. 49ers este a 3-a echipă din campionat ca număr de puncte câștigate, cu zece meciuri cu peste 30 de puncte în acest sezon. Chiefs stă bine și pe atac, dar și pe apărare. Eu sper doar la un meci cu multe puncte, că nu am favoriți.

Usher va cânta la pauză. Eu aștept mai degrabă să o văd pe Reba McEntire, un nume mare al muzicii country și a cărei muzică am ascultat prima oară acum vreo 25 de ani, cântând imnul Americii, iar Post Malone va cânta America the Beautiful, ceea ce sună inedit. Reclamele celebre pentru Super Bowl încep să apară în această săptămână pe YouTube, apropo.

    22 comentarii

  1. Legat de Super Bowl mă interesează doar reclamele, la cât o fi mai ajuns minutul de difuzare?

      (Citează)

  2. Unde vedem si noi meciul?
    Aplicatia NFL nu mai are optiunea Super Bowl Pass.

      (Citează)

  3. Radu a devenit expert [si] in fotbal american. Sau poate ca era de mult si am ratat eu… [facepalm]

      (Citează)

    • Da, ai ratat.

        (Citează)

    • Matilda: ai ratat.

      sunt convins ca e pasionat, dar nu stiu de ce un expert ar traduce quarterback cu fundas.
      ah, de fapt e acelasi cu soferii de f1 :)

        (Citează)

    • john2381:nu stiu de ce un expert ar traduce quarterback cu fundas.
      ah, de fapt e acelasi cu soferii de f1 :)

      Ah, de fapt e chiar traducerea care apare in toate dictionarele EN-RO.
      Funny e ca in spaniola traducerea e “jugador de ataque”, in franceza “stratège”, in turca “oyun kurucu” adica “gazda jocului”. Nefiind un sport popular in afara SUA fiecare tara a tradus cum a crezut de cuviinta.

        (Citează)

    • Nu mai fiti hateri, Radu scrie in fiecare an despre Superbowl, fara sa pretinda ca ar fi vreun expert.
      Si da, i-am zis si eu odata ca ar merge mai bine “conducator de joc” sau macar “coordonator” sau “pasator”.

        (Citează)

    • alunelu: e chiar traducerea care apare in toate dictionarele EN-RO

      pai tocmai, de data asta n-am “chestionat” dictionarul, ci adaptarea unui expert.
      poate o adaptare mai potrivita a traducerii? sau o explicatie suplimentara de tipul celei de la atacantul lateral?

        (Citează)

  4. Foarte interesant. /s

      (Citează)

  5. Eu vreau sa știu dacă o sa fie și Taylor Swift în audiență acolo.

      (Citează)

    • Așa și eu… Mă așteptam să cânte ea in pauza.

        (Citează)

    • Poate nu ati auzit ce telenovela e in state pe tema asta. Ajunge sau n-ajunge? Are concert sambata tocmai la Tokyo.

        (Citează)

    • Cred ca era ambasada SUA in Japonia cea care a emis comunicat de presa ca da, Taylor Swift va ajunge la timp la meci. Sau ambasada Japoniei in SUA.

      Nu am fost atent, m-a pasionat subiectul fix cat sa retin ca o ambasada a gasit de cuviinta sa dea asigurari ca o cetateanca privata va ajunge la timp la un meci de prostie americana.

        (Citează)

  6. era o vreme cand urmaream cu placere NFL, chiar intelegeam destul de bine regulile de joc, strategiile si tot ce se intampla pe langa. Imi pare rau ca nu o mai fac, din lipsa de timp, diferenta de fus orar nu am mai vazut de mult un meci.

      (Citează)

  7. In 2020 chiefs mi-a scos 17 bete din buzunar cu revenirea aia.

      (Citează)

    • Daca ai jucat la nimereala, asta e…ghinion, cum ar zice un clasic.
      Daca insa cunosti fenomenul e vina ta, ca ai mers pe mana lui Jimmy G :))

        (Citează)

    • Vijan, eu pun asa sa ma distrez, ca Dumnezeu oricum imi da inzecit inapoi. Acolo mi-a aratat Dumnezeu cum e cu trufia, ca eu credeam ca bat aia, dar uite, nu a vrut El asa, s-a intors scorul, sa vad ca tre’ sa fiu mai smerit sa ma rog mai mult. Pac Pac

        (Citează)

  8. Nu urmaresc pentru ca nu stiu deloc regulile si nici ora nu e potrivita.
    Fara sa vreau neaparat dar din curiozitate, am urmarit odata un meci de Cricket. Dupa cateva ore bune in care parea ca nu se mai termina, am cautat pe internet detalii despre reguli.
    “Games in the sport of cricket are played over a number of hours or days”

      (Citează)

  9. Forty-miners putea fi un nume legitim :) daca tot cautau aur (in mina sau pe cursurile de apa). Am avut placerea ca sa lucrez la fabrica cu un tip (roman) care juca fotbal american in echipa Timisoara 89ers. Asa am aflat ca si in Romania e o mica liga, ca se joaca acest sport, au deplasari, antrenamente. A aparut apoi un american in fabrica, tip atletic, s-a bagat si el in echipa locala. Cine vrea, poate si la noi in tara urmari acest sport (destul de curios pt noi, obisnuiti cu reprize, cu timpi de joc clar definiti, nu cu lalaiala si reclame).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus