un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știați că România are același număr de salariați ca Ungaria, dar la populație dublă? (plus un hipodrom la Romexpo)

8 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Următoarele două știri erau practic una sub alta pe un site acum câteva zile:

Contract semnat, Ungaria atrage o nouă investiție gigant.
Producătorul chinez de automobile electrice BYD a semnat pre-contractul de vânzare-cumpărare al unei suprafețe de teren de 300 de hectare amplasate la marginea orașului Szeged, sudul Ungariei, unde compania chineză intenționează să își construiască prima sa uzină din afara Europei. (link)

și

Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian.
Romexpo a primit actul cu scopul de a se informa cu privire la condițiile necesare construirii unui hipodrom cu 2 piste concentrice, a unei tribune cu 5 etaje, grajduri, stații de fătare, padoc și parcare în locul centrului expozițional. (link)

Mi s-a părut ironică și tristă sincronizarea lor.

Nu admir deloc politica Ungariei. Mi se par cei mai anti-europeni din UE, iar Orban aplică bine rețeta modernă de a sta veșnic la putere: le dai oamenilor naționalism și ce vor să audă, iar ei te votează orbește. În timp, cu acest capital politic, modifici legile astfel încât data viitoare să-ți fie și mai ușor să câștigi întrucât treptat elimini criticii și adversarii din spațiul public.

Ungaria, însă, pare să fi gestionat mult mai bine cei 35 de ani de la căderea URSS-ului. Au făcut infrastructură, șosele, rețele de toate felurile. Apropierea cu un pas în plus față de noi de vest a fost un avantaj, dar în ziua de astăzi asta n-ar mai fi trebuit să conteze. Dacă România s-ar fi dezvoltat la fel, astăzi n-ar mai fi trebuit să conteze câteva sute de kilometri în plus, mai ales cu avantajele României (populație mai mare, port etc).

Și totuși, uitați o altă știre de acum două săptămâni: România are 5 milioane de angajați în economie. Ungaria are tot 5 milioane… dar la o populație de două ori mai mică! (unu, doi)

Ungaria are cam 9,5 milioane de locuitori. Și culmea, România cu cei 5 milioane de angajați este la un maxim istoric, un record al ultimilor 24 de ani. Cifrele acestea sunt mai degrabă cele care m-au uimit, nu musai faptul că vecinii noștri atrag încă o fabrică de amploare. Culmea, la câțiva kilometri de frontiera noastră.

 

Treaba cu Romexpo mi se pare că spune multe despre situația economiei noastre. Un centru expozițional de amploare ar putea fi transformat, probabil parțial, în hipodrom.

Oare chiar sunt mai mulți iubitori de curse de cai decât de expoziții și conferințe?!

Romexpo este în administrarea Camerei de Comerț și Industrie a României, un nume pompos care te face să crezi că sunt direct implicați în dezvoltarea economiei țării noastre.

Nu știu exact ce fac și ce nu fac. Dar un pic știu despre expozițiile și târgurile de la Romexpo pentru că o parte din familia noastră participa ca expozanți la un tip de târg organizat la Romexpo. Acum vreo doi sau trei ani, cei de la Romexpo au dublat sau triplat tariful pentru expozanți.

Nu s-au mai dus acolo, că nu mai renta. Erau prea puțini vizitatori. Nu s-au mai prezentat nici mulți dintre ceilalți expozanți. Un târg foarte similar ca tematică a început să fie organizat de altcineva și practic s-a mutat la hotelul Caro, unde are loc chiar de mai multe ori pe an. Romexpo nu-l mai organizează deloc.

De fapt, dacă mergeți prin Romexpo la târguri veți vedea că de fapt cam bate vântul pe acolo. Comic-con se organizează într-o singură hală din multele de acolo. Salonul Auto la fel. Indagra probabil a rămas cel mai mare. Chiar și atunci, majoritatea halelor stau neutilizate.

    17 comentarii

  1. De unde rezulta ca Camera de Comert si Sinecuri se preocupa: pentru ca nu mai merge treaba cu targurile, vor sa diversifice activitatea. Curse de cai, saltimbanci, femei cu barba, ursi matematicieni, tunuri imobiliare.
    Sa le dea cineva repede o pensie speciala. Sau doua.

      (Citează)

    • Art. 1 Camera de Comerţ şi Industrie a României, denumită în continuare Camera Naţională, este organizaţie neguvernamentală, apolitică, autonomă, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce reprezintă, sprijină şi apără interesele generale ale comunităţii de afaceri din România, urmărind promovarea şi dezvoltarea industriei, comerţului, serviciilor şi agriculturii, în concordanţă cu cerinţele economiei de piaţă.

      Deci de unde și până unde primește un ONG un teren enorm în București moka.

      FYI dacă vrei, poți să faci bani cu Romexpo. Adele cântă la München pe terenul expoziției (mă rog în parcare) și aparent nu e prima. Tot acolo se face camping de rulote când e Oktoberfest.

      Acum n-ar fi o problemă să demoleze expoziția dacă chiar nu merge dar vândută pe profit maxim și banii la buget nu la cocalarii ăia de la CCIR.

        (Citează)

  2. Romexpo are pecetluita soarta: imobiliare de lux. Prima data scumpești cat sa nu mai existe rentabilitate si faci hipodrom ca este baza perfectă pentru ceva clădiri. Aproape ca imi pare rau ca nu au făcut turcii mega-moschee acolo.

      (Citează)

  3. Chiar ma gandeam ce ar putea face la romexpo. Un hipodrom pare cea mai buna idee. Diiii murgule.

      (Citează)

  4. Romexpo pregateste terenul sa vina Iulica Dascalu.

      (Citează)

  5. Ion Marius Ionut

    08/02/2024 la 8:57 AM

    Salut.
    Uite date INS de pe site-ul zf.ro.
    România a încheiat primul trimestru din 2023 cu o rată a şomajului de 5,8% (471.800 de persoane), nivel asemănător cu cel înregistrat în T4/2022, în condiţiile în care rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 de ani a fost de 68,5%, arată datele publicate vineri de INS.
    În total, populaţia activă a României era de 8,147 milioane persoane, din care 7,67 milioane reprezintă populaţia ocupată şi 471.800 şomeri.Dintre cei care aveau un job, 6,58 milioane erau salariaţi, iar ceilalţi (1,08 miloane) intrau sub alte categorii (patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi).

    Deci 6,58 milioane salariati, nu 5 – cea mai buna parte e ca in ultimii ani numarul de salariati a tot crescut, de la un minim istoric atins cam acum 10 ani de aproape 5 milioane angajati.

    Comparatia Romania – Ungaria e umpic fortata.
    In anii 80 Ungaria facea autostrada de la Budapesta la Viena, noi faceam Casa Poporului.
    La inceputul anilor 90 Ungurii aveau o economie cat de cat functionala, fata de cea a Romaniei care era in pragul colapsului total.
    In deceniul pierdut, intre 1990 si 2000 ungurii au privatizat pe bune si si-au reformat economia, noi nu ne-am vandut tara, am tinut-o sa o fure fostii securisti.

    Am terminat Ase-ul cu lucrarea de licenta – Romania in Spatiul CEFTA – CEFTA vine de la Central European Free Trade Agreement – un fel de spatiu economic pe genul UE constituit in anii 90 intre Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. Cand am fundamentat lucrarea am avut ocazia atunci sa vad decalajele reale dintre economii si crede-ma, Romania statea cel mai prost.

    Ce s-a intamplat dupa 2004 a fost adevaratul miracol – economia Romaniei s-a reformat singura, pe spatele privatilor. In 20 de ani, cu clasa asta politica blamata de toti am ajuns principala economie din zona si avem 2 mari atuuri:
    -diversitatea – suntem pe locul 19 in lume – avem si industrie si turism si servicii si agricultura si constructii
    -specificul omului de afaceri roman – am trecut de la patronul de butic cu burtica, maieu patat si mercedes 500 sel la adevarati business-men care au viziune si isi asuma riscuri si pentru care deviza sky is the limit e reala.

    Iti citesc blogul constant si te-am admirat mereu pentru ca articolele tale sunt bine scrise si se vede ca faci in prealabil munca de documentare. Te rog fa la fel si pentru chestiunile economice – nu pica in platitudinea cu Romania e dezastru, nu avem economie, etc ….

      (Citează)

  6. ipo:
    ….Mi-e si rusine sa ma gandesc ce diferenta colosala era in anii 98-02, cand eram student in .ro, intre noi si ei, cat ii admiram, si unde au ajuns acum.

    Nu se datorează PSDNL cît e din cauza lui Orbikă diktatorul…

      (Citează)

  7. Citeam pe undeva ca avem o economie la negru, undeva la 30%. Hai sa rotunjim si sa zicem ca avem approximativ 1.000.000 de persoane care lucreaza “la negru”.
    Deci pana la urma suntem approx 8.000.000 de oameni care “produc” ceva.

      (Citează)

    • Doar ca nu toti sunt angajati total la negru, pot fi angajati pe minimul pe economie, si sa primeasca restul “in mana”.

        (Citează)

  8. Se întâmplă chestii dubioase cu Romexpo. Organizatorii de la Comic-Con caută și ei alt spațiu pentru organizare, dar sincer nu știu unde ar putea găsi în București. Totuși, infrastructura Romexpo nu prea face față unui eveniment cu atât de multe persoane.

      (Citează)

  9. Romexpo analizează cum să sară calul cât mai eficient.

      (Citează)

  10. Ion Marius Ionut:
    Salut.
    Uite date INS de pe site-ul zf.ro.
    România a încheiat primul trimestru din 2023 cu o rată a şomajului de 5,8% (471.800 de persoane), nivel asemănător cu cel înregistrat în T4/2022, în condiţiile în care rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 de ani a fost de 68,5%, arată datele publicate vineri de INS.
    În total, populaţia activă a României era de 8,147 milioane persoane, din care 7,67 milioane reprezintă populaţia ocupată şi 471.800 şomeri.Dintre cei care aveau un job, 6,58 milioane erau salariaţi, iar ceilalţi (1,08 miloane) intrau sub alte categorii (patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi).

    Deci 6,58 milioane salariati, nu 5 – cea mai buna parte e ca in ultimii ani numarul de salariati a tot crescut, de la un minim istoric atins cam acum 10 ani de aproape 5 milioane angajati.

    Comparatia Romania – Ungaria e umpic fortata.
    In anii 80 Ungaria facea autostrada de la Budapesta la Viena, noi faceam Casa Poporului.
    La inceputul anilor 90 Ungurii aveau o economie cat de cat functionala, fata de cea a Romaniei care era in pragul colapsului total.
    In deceniul pierdut, intre 1990 si 2000 ungurii au privatizat pe bune si si-au reformat economia, noi nu ne-am vandut tara, am tinut-o sa o fure fostii securisti.

    Am terminat Ase-ul cu lucrarea de licenta – Romania in Spatiul CEFTA – CEFTA vine de la Central European Free Trade Agreement – un fel de spatiu economic pe genul UE constituit in anii 90 intre Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. Cand am fundamentat lucrarea am avut ocazia atunci sa vad decalajele reale dintre economii si crede-ma, Romania statea cel mai prost.

    Ce s-a intamplat dupa 2004 a fost adevaratul miracol – economia Romaniei s-a reformat singura, pe spatele privatilor. In 20 de ani, cu clasa asta politica blamata de toti am ajuns principala economie din zona si avem 2 mari atuuri:
    -diversitatea – suntem pe locul 19 in lume – avem si industrie si turism si servicii si agricultura si constructii
    -specificul omului de afaceri roman – am trecut de la patronul de butic cu burtica, maieu patat si mercedes 500 sel la adevarati business-men care au viziune si isi asuma riscuri si pentru care deviza sky is the limit e reala.

    Iti citesc blogul constant si te-am admirat mereu pentru ca articolele tale sunt bine scrise si se vede ca faci in prealabil munca de documentare. Te rog fa la fel si pentru chestiunile economice – nu pica in platitudinea cu Romania e dezastru, nu avem economie, etc ….

    Like

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus