un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Experiența la orice bancomat este frustrantă și acestea ar trebui să te lase să alegi ce tip de bancnote vrei

15 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

45 comentarii

Zilele trecute m-am dus cred că pentru prima oară în decurs de un an la un bancomat. Scopul și durata vizitei? Să scot de 3 ori câte 40 de lei, ca să am mărunt pentru diverse livrări și situații neașteptate.

Și zic de durata vizitei pentru că să scoți bani de la bancomat durează o grămadă de timp. Îți ia cardul, îl măsoară sau ceva în interior, bagi PIN-ul, bancomatul contemplă soarta roboților în univers, scrii suma, urmează o perioadă lungă de introspecție bancomatică, apeși că nu vrei chitanță și abia apoi se trece la pasul următor. Bancomatul face un zgomot de parcă și-ar râșni o cafea, că l-ai obosit, apoi îți dă afară cardul și banii. Cardul iese atât de încet încât sunt convins că din interior îl împinge un melc bătrân.

Vrei să mai repeți operațiunea? Ghinion, a obosit bancomatul, are nevoie de vreo 10 secunde până să accepte din nou carduri bancare.

Cred că am stat 10 minute ca să scot de 3 ori bani.

Ah, cu această ocazie am vrut să folosesc funcția de a retrage bani de la bancomat fără card bancar, ci doar cu telefonul și aplicația Homebank. Adică pentru această ocazie luasem cardul bancar cu mine, dar de obicei nu-l port — telefonul îmi este suficient pentru plăți în viața de zi cu zi.

N-am găsit opțiunea de a retrage bani folosind telefonul. A trebuit, acolo în fața bancomatului, să intru în Help și să caut prin tutoriale și să aflu că opțiunea Retrage bani este ascunsă în meniul… Plăți > Alte plăți > Retragere. Vorbesc despre opțiunea Plăți de jos din aplicație, nu cea care apare când dai click pe contul tău sau pe cardul tău bancar.

Anyway, odată descoperită opțiunea, am luat mini-țeapă pentru că nu poți alege ce sumă vrei tu pentru retragere, ci doar multipli de 50 de lei. Probabil nu o voi folosi niciodată.

 

Am plecat ușor frustrat. Mi-am adus aminte de bancomatul acesta pe care l-am folosit în New York în 2019. Puteai să alegi în ce fel de bancnote să-ți elibereze suma cerută. De ce nu avem și noi astfel de opțiuni în bancomatele noastre?

    45 comentarii

  1. Pentru că astfel de chestiuni sunt foarte puțin rentabile pentru bănci.
    Banii adevărați vin din creditarea statului.

      (Citează)

  2. Eu nu inteleg alta fractura de logica a bancilor.

    La ING sunt obligat sa pun bancnotele frumos, in ordine ca sa mi le accepte cand le depun. In schimb, cand fac o retragere, mizeria de aparat nu mi le da aproape niciodata aranjate frumos, toate cu aceeasi fata in sus.

    Asa ca nu inteleg cum ING are tupeul sa imi ceara mie sa le pun ordonat si aliniat cand ei nu sunt in stare sa mi le dea inapoi frumos.

      (Citează)

    • Nu intelegi pentru ca esti prost.
      BTW, premiul ala pe care l-ai primit petru ca ai fost in top comentatori – ai facut cu el ce ti-am zis eu?

      bancomatul iti cere sa le pui in ordinea marimii, nu neaparat aliniate toate cu fata-n sus.

        (Citează)

    • Cred ca poți sa te exprimi și fără injurii.

        (Citează)

  3. Hai ca la bancomat merge rapid treaba. Jale e la casele self din magazine. Mai ales la mega. Dar sa nu deviem….
    La bancomat singura treaba nasoala este intr-adevar ca nu te lasa sa alegi bancnotele. Daca vrei mai marunt tre sa scoti sume care sa nu fie multiplu de 50. Doar asa te alegi cu ceva hartii de 10 lei. De 5 lei nici nu se pune problema, eu unu n-am primit niciodata. Acu e logic ca aceiasi suma in bani mici ocupa loc mai mult decat in bani mari. Daca baga bancnote d-astea mai mici tre alimentat mai des bancomatu. Si cine sa-l alimenteze, pwlea?

      (Citează)

  4. Jale e la casele self din magazine.

    De ce e jale? Eu nu am mai folosit casele normale de peste 1 an pentru ca dureaza mult mai putin la Mega-ul de langa mine.

    Sper sa rezolve si cu tichetele de la RetuRo ca experienta de la casa e oribila.

      (Citează)

    • Stai sa vezi la Kaufland experiente oribile cu casele astea. Noaptea m intii, cel putin una din trei incercari se blocheaza de trebuie sa vina o salariata dupa n+2 minute sa deblocheze pe motiv ca nu a coincis cantarirea initiala cu cea de dupa ce ai scanat produsul, adica exista si o explicatie. Si uite asa stai mai mult decat la casele “normale”

        (Citează)

    • La Kaufland am avut probleme des pentru ca au sistemul ala cu cantar si da alerta aproape mereu cand cumperi produse de panificatie, care nu au greutati exacte. De asemenea, la bautauri alcoolice si chiar bere fara alcool, trebuie sa vina angajatul sa aprobe.

        (Citează)

  5. Blackskull: De 5 lei nici nu se pune problema, eu unu n-am primit niciodata.

    La BT ziceau sa fie multiplu de 10 lei.

      (Citează)

  6. Dar de ce ai folosit greșit meme-ul? :(

      (Citează)

    • Dar de ce ai folosit greșit “memă”?

      mémă, meme s. f. Idee sau tipar comportamental care se răspândește prin imitație în cadrul unui grup social. ◊ p. ext. O idee, de obicei hazlie, materializată într-o imagine, un clip sau un text, care se răspândește prin intermediul internetului. Din engl. meme

        (Citează)

    • @alunelu, dar de ce ar fi mai corecta forma aleasa de tine? Doar pentru ca un editor de pe dexonline a decis ca asa vrea el sa traduca acel cuvant din engleza?

      De exemplu ChatGPT are alta parere:

      Forma corectă a cuvântului “meme” din limba engleză atunci când este folosit în limba română este “mem”. Este un anglicism adoptat în limba română și, conform regulilor de adaptare a cuvintelor străine, forma corectă se schimbă pentru a se potrivi cu structura și regulile gramaticale ale limbii române.

        (Citează)

    • Andrei G:
      @alunelu, dar de ce ar fi mai corecta forma aleasa de tine? Doar pentru ca un editor de pe dexonline a decis ca asa vrea el sa traduca acel cuvant din engleza?
      De exemplu ChatGPT are alta parere:

      Chat GPT zice ce vrei tu, depinde cum pui intrebarea:

      În limba română, versiunea corectă și acceptată în dictionare este “memă”. Acesta este termenul oficial folosit pentru a desemna unitățile culturale care se răspândesc în special prin intermediul internetului și care sunt modificate și replicare de către utilizatori.

      Pana una-alta, “memă” scrie pe cel mai folosit dictionar online romanesc.

        (Citează)

  7. Socotiti voi gresit, prin Europa primesti ce bancnote vrei la bancomat doar ca cea mai mica e de 10 eur. Adica vreo 50 de lei. Noi vrem 10 lei.. Ati vazut pe undeva bancomat sa dea 2 eur? Ori macar 5 eur?
    Ar umple o caseta degeaba, ar fi golita in cateva ore, nu vine nimeni de 2 ori pe zi sa alimenteze masinaria

      (Citează)

    • Asta ma gandeam si eu cand am vazut poza cu bancomatul din SUA. Adica poti sa alegi bancnotele, dar valoarea minima este de 20 de dolari, adica aproape 100 de lei.

        (Citează)

  8. Am folosit și în RO un bancomat care te lăsa să alegi ce bancnote (cupiuri – tot atunci am învățat cuvântul ăsta) vrei. Nu mai știu de la ce bancă era, oricum nu una din cele mari și cunoscute.

    Pe mine cel mai mult mă enervează bancomatele alea non-ING care, atunci când pui un card ING (sau probabil oricare alt card de la o bancă străină) nu te lasă să introduci tu suma pe care vrei să o extragi ci îți dă o listă de opțiuni. A trebuit să scot vreo 7000 de lei așa dintr-unul, în mai multe rânduri, că opțiunea maximă era 900 de lei. Ca o mică răzbunare, la bancomate din astea cer chitanță mereu, măcar să merite prostia asta pentru banca care îl administrează.

      (Citează)

    • Am intrat doar să spun asta. Dacă am de scos 1.000 lei, la unele bancomate zici că e loterie, îți oferă opțiuni de tip 300, 700 și 1400 lei. Scot 700 lei și apoi următoarele opțiuni sunt 200, 500 și 1000.

        (Citează)

    • ING a fost prima banca care a permis retragerea de bani de la alte bancomate fara comision. Motivul pentru care au facut asta este pentru ca alimentarea bancomatelor proprii costa mai mult decat comisionele percepute de alte banci pentru retragere.

      Unele dintre banci s-au trezit in situatia in care trebuiau sa-si alimenteze mai des bancomatele proprii, ceea ce genera cheltuieli mai mari decat comisioanele primite de la ING. Si astfel au decis sa implementeze aceste masuri care sa descurajeze retragerile, dar fara sa incalce legislatia in vigoare.

        (Citează)

    • Cred ca prima banca ce a implementat asta a fost BCR-ul…
      Majoritatea bancilor te lasa sa retragi 900 lei max dar mai sunt si unele de genul OTP unde maximul e de 700 lei!

        (Citează)

  9. Am intalnit si invers, nu mai stiu la ce banca: tu ceri 300 de lei, ei au grija sa iti dea 1 de 100, 3 de 50, 5 de 10 sau o combinatie similara. Da poate eu voiam 300 de lei sa dau spaga la doctor, sau sa-i pun la saltea, ce sa fac cu teancul tau de hartii de 10?
    Ar fi frumos sa iti poti alege, macar 2 butoane: vreau bancnote mari/vreau bancnote mici si multe.
    Anyway, pentru marunt cele mai bune bancomate sunt covrigariile, desi au comisioane cam mari.

      (Citează)

    • Cred ca cei de la Alpha Bank iti dau mereu si bani marunti, macar 5 bancnote a cate 10 lei.

        (Citează)

    • Era o vreme cand la ING imi dadeau automat ultima 100 de lei in denominatii mai mici: 1x 50 de lei, 5x 10 lei… dar parca in ultima vreme au renuntat.

      Cand am primit 200 de lei in hartii de 10 am inteles, numai acelea erau ramase in bancomat.

      Nu cred sa fi primit si de 5 lei vreodata la ING.

        (Citează)

  10. La bancomatele Alpha iti da mereu 50 de lei marunt daca scoti o suma mai mare de 100 lei.
    Ex: Vrei 200, iti da 1* 100, 1*50, 4*10, 2*5.

      (Citează)

  11. Sau te duci la mega cu 50 de lei si ceri un pachet de orbit.
    Si uite asa eviti frustrarile la bancomat si ai si marunt.
    Dar nu mai ai articol de blog.

      (Citează)

    • Realizezi ca omul s-a dus sa scoata cash ca nu avea, da? Deci nema aia 50 de lei de care vorbesti, doar cardul. Prin urmare, s-a dus la bancomat ca scoata acel cash initial, eventual in bancnote decente, ca sa aiba pentru diferitele situatii.

        (Citează)

    • @dny Ba tu ai citit in diagonala? Cu ce sa mearga la mega sa schimbe 50 de lei DACA NU ARE CASH?

        (Citează)

    • N am citit pe diagonala , el e frustrat ca vrea doar de 10 lei si trebuie sa faca multe “manevre”
      Scoti 300, si ii schimi in drum spre casa cand iti iei o guma de mestecat.

        (Citează)

    • Deci Radu e frustrat ca vrea sa scoata direct cash in bancnote mici, pe langa tine care esti istet si vrei sa mai faci 2 drumuri si sa mai pierzi vremea stand la coada sa cumperi gume.

      Stai jos.

        (Citează)

    • Corcoran: Deci Radu e frustrat ca vrea sa scoata direct cash in bancnote mici

      scrie in titlu despre frustrare, la propriu

        (Citează)

  12. Ing nu are cititor contactless pe bancomate? La BT durează câteva secunde, nici nu mai știu când am băgat ultima dată cardul în bancomat.
    Mi-am pierdut cardul prin casă și câteva luni am scos bani doar cu BT pay, singura problema e că fără card fizic nu se pot depune banii la bancomat, doar la ghișeu.

      (Citează)

  13. Probleme din bula lui Radu.

    Sunt oameni cu probleme infinit mai mari. Aș descrie problema ta din articol ca fiind doar un plâns de băiat mare.

      (Citează)

    • Si sa nu uitam problema cu bucatile de beton legate cu lanturi din sectorul 4.
      De care ce sa vezi nu mai auzim nimica. Nu mai auzim nimica din cauza ca problema s-a rezolvat si chestiile alea au disparut. Numai daca as fi rau as zice ca problema aia majora a sectorului 4 nu mai conteaza de cand junioara nu ii mai iese cu caruciorul afara ci pe picioarele ei.

        (Citează)

    • @G don’t let the door hit you.

      @Stefan ce-a disparut? N-a disparut nimic, mergi pe Sincai.

        (Citează)

    • @Pyro
      A disparut problema pentru ca Radu nu mai foloseste caruciorul de copii. Deci nu mai sunt intolerabile betonul si lanturile.
      Ceva nu ii place omului problema mare. E un pic mai departe de bula lui – “nu stiu nu ma intereseaza”
      La asta ma refeream.
      Nice day!

        (Citează)

    • Nu a disparut nimic. Si Radu tot carucior foloseste.
      Dar ce sa faca, sa le arunce in aer?

        (Citează)

  14. Incearca la bancomentele OTP Bank sa vezi cum iti da 100 de lei in 4 bancnote de 5 si restul de 1 leu… Da! De 1 fucking leu…

    Vrei sa scoti 1000 de lei…iti da cateva de 100, restul de 50 si si ultima suta in bancnote de 5 si 1 leu

      (Citează)

  15. Enervant e la BT cand te întreabă: “Comisionul pentru această operațiune este 0. Continuați?”

      (Citează)

  16. Depinde de banca si de bancomat.
    La ING de exemplu, daca retragi 200 RON, 100 ti-i da sparti, 50+5×10. Baieti salon.
    Normal, depide si de bancomat (ce generatie este) precum si daca mai are bancnote de acel fel.
    La alte banci.. nada.

    Si da, bancomatele sunt lente. Am observat si eu asta. Probabil ca in spate scuritatea, anduranta si rezilienta pe care le are un bancomat sunt de fapt elementele cheie, viteza de operare fiind afectata de acestea.

      (Citează)

  17. Te duci la orice bancomat si scoti 500. Daca primesti bancomete mici problem solved, daca nu treci pe la primul mega si iti cumperi o sticla de apa, un pachet de tigari si platesti cu una de 100 lei gen. Repeti manevra de cate ori ai nevoie :))

      (Citează)

  18. Frustrant e ca la bcr de exemplu ai ceva limita (variabila) de cat poti scoate maxim o data, desi atmul are bani in el. Tre’ sa repeti operatiunea de 2,3 ori daca vrei sa scoti 70-80 de milioane.

      (Citează)

  19. Florin:
    Cred ca prima banca ce a implementat asta a fost BCR-ul…
    Majoritatea bancilor te lasa sa retragi 900 lei max dar mai sunt si unele de genul OTP unde maximul e de 700 lei!

    my bad, cei limitati la 700 lei sunt la Garanti – am confudat verde-ul din logo-uri.

      (Citează)

  20. lasi 10 lei la fiecare livrare zici, ah?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus