un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tusea aia care ține de câteva săptămâni

10 Jan 2024  ·

GÂNDURI  ·

64 comentarii

Am fost la medic să mă asculte la plămâni, că tușesc din octombrie. N-am nimic, nu sunt necesare alte investigații.

Am întrebat care-i faza cu tusea asta de mă ține multă vreme după o răceală. Cică tusea reziduală poate rămâne între 4 și 8 săptămâni după o răceală, iar eu am fost răcit cel puțin o dată în fiecare lună din ultimele trei.

Bine, dar când eram mai tânăr parcă îmi trecea rapid tusea! Când trece răceala, trecea și tusea, eu așa țin minte.

Și nu știu dacă medicul n-a vrut să-mi spună “eh, ai îmbătrânit tu”, dar mi-a spus că așa sunt virușii care circulă acum, te lasă cu tuse o mulțime de vreme după aceea. Iar cum noi (sau măcar eu via Alice) răcim periodic, se tot prelungește și perioada cu tuse.

Mi-a dat niște picături și pastile de luat. Le iau. Sper că prin luna mai să-mi treacă.

    64 comentarii

  1. Ai incercat Tusocalm? Sunt printre putinele care au efect

      (Citează)

  2. Sănătate! Apropos se simte prezența ta pe blog cu răspunsurile la comentarii și corecturile făcute. Keep up the good work!

      (Citează)

  3. Ceapa tocata mai mic, la picioare, pe talpa.
    Pui ceapa intr-o punga, bagi piciorul in punga si asezi ceapa pe talpa, apoi tragi un ciorap peste punga.

    Se face seara cand intrii la culcare.

      (Citează)

    • Și o rugăciune la Sf. Strănutie, izvorâtorul de sirop de pătlagină.

        (Citează)

    • Ai uitat de sare, piper, ierburi și puțin ulei de măsline. Dimineața bagi picioarele în cuptor la 130 de grade pentru câteva ore și până la prânz ai o friptură slow-cooked care s-a marinat o noapte întreagă.

      CUM MORȚII LOR DE LEACURI BĂBEȘTI FUNCȚIONEAZĂ? Poate tot felul de chestii puse pe gât sau pe piept ar avea o oarecare logică, fiind mai “în zona tusei”, dar în tălpi? Ceapă crudă? Poate ne explici și cum să tratăm cancerul cu mămăligă 🙄

        (Citează)

    • Valentin știe ceva, dar știe incomplet. Că nu tușești cu picioarele.

      Toci ceapa mărunt, o bagi într-o pungă, pui punga pe cap, o legi bine în jurul gâtului și după căteva ore garantat nu mai tușești. Ciorapul e opțional.

      Valentin, nu mai da informații medicale greșite, te rog.

      Edit, că nu știu cine citește pe aici: să nu faceți ce am zis mai sus.

        (Citează)

    • Si dimineata cand scoti ciorapul, pute a talpa de tenis chinezesc

        (Citează)

    • ce asteptari aveti de la unul care ii da cu ”intrii”?

        (Citează)

    • Degeaba veniti cu leacuri babesti la Radu, el nu e in target. Asculta aici: Se ia un Glenfiddich 30 Year Old (de pe finestore), se freaca bine cu un fenicul pisat (luat de pe tazz) impreuna cu un ananas ready to eat adus cu avionul (au pe freshful). Se pune totul in doua pungulite, si se pun la urechi, si peste ele se pun niste casti ful ear de la sennheiser (neaparat cu noise canceling on), luate de pe emag. Se sta asa si se face binging la un serial de pe amazon prime, dupa care se baga 3 ore de Guardians of Gaalxy, luat gratis de pe epic store, si jucat pe PS7 (in precomanda la altex). Dupa aia esti ca nou. Il las pe Radu sa adauge linkurile pe produse.

        (Citează)

    • Joc luat gratis? Ew. Ce, suntem săraci?

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Joc luat gratis? Ew. Ce, suntem săraci?

      Epic n-are buget de marketing pe Ro.

        (Citează)

    • @Valentin: eu știam de varză la talpă. De înghițit ceai de cimbru sau de cimbrișor, depinde pe cine întrebi. Este o diferență semnificativă între ele.

      @Boris: mulțumesc pentru comentariu, foarte bun ca de obicei!

        (Citează)

    • Adrian: CUM MORȚII LOR DE LEACURI BĂBEȘTI FUNCȚIONEAZĂ? Poate tot felul de chestii puse pe gât sau pe piept ar avea o oarecare logică, fiind mai “în zona tusei”, dar în tălpi? Ceapă crudă? Poate ne explici și cum să tratăm cancerul cu mămăligă

      Unele substanțe naturale au efect în ameliorarea unor afecțiuni sau reducerea inflamațiilor. Multe medicamente conțin extracte din plante.

      Că apoi a venit chimia din urmă cu substanțe sintetice care sunt și mai performante, este altă treabă, dar nu înseamnă că alea “băbești” nu au nici un efect. Mai puțin homeopatele, desigur.

        (Citează)

  4. Degeaba “te-a ascultat” la plamani – asa nu se poate detecta mai nimic.

    Cu siguranta ai niste bacterii in plamani de care nu scapi cu sirop de tuse.
    Ori le invinge sistemul imunitar ori ramai cu ele.
    De cele mai multe ori ramai cu ele.

    Trebuiesc altfel de investigatii.

      (Citează)

    • Scap periodic de ele, dar Alice răcește la fiecare 2-3 săptămâni și ne dă și nouă. De exemplu, azi tușesc mult mai puțin decât când am fost la medic. Săptămâna viitoare? Nu se știe, dar presimt că va fi nasol.

        (Citează)

    • nwradu: Scap periodic de ele

      sau poate scapi doar de simptomele lor?
      si la cea mai mica “incurajare” a lor repar simptomele?

        (Citează)

  5. Valentin:
    Ceapa tocata mai mic, la picioare, pe talpa.
    Pui ceapa intr-o punga, bagi piciorul in punga si asezi ceapa pe talpa, apoi tragi un ciorap peste punga.

    Se face seara cand intrii la culcare.

    Asteptam punch line-ul, ca a inceput ca un banc.

      (Citează)

  6. Adrian:
    Ai uitat de sare, piper, ierburi și puțin ulei de măsline. Dimineața bagi picioarele în cuptor la 130 de grade pentru câteva ore și până la prânz ai o friptură slow-cooked care s-a marinat o noapte întreagă.

    CUM MORȚII LOR DE LEACURI BĂBEȘTI FUNCȚIONEAZĂ? Poate tot felul de chestii puse pe gât sau pe piept ar avea o oarecare logică, fiindmai “în zona tusei”, dar în tălpi? Ceapă crudă? Poate ne explici și cum să tratăm cancerul cu mămăligă 🙄

    Cancerul se tratează doar dacă te freci cu coada șoricelului pe buca dreaptă.
    Da’ astea-s lucruri știute.

      (Citează)

  7. Vrei să te fac bine? Exact la fel am pățit și eu. Vreo 3 luni!!! Medici, consultații, siropuri, etc, etc. Nimic. Nu găseau nimic. Din fericire.
    Am un prieten a cărui soție este cântăreață. Și m-a salvat. GeloRevoice. Ăsta este medicamentul. 2/3 pe zi. Nu exagerez, dar , dacă nu intr-o săptămână, max.două am scăpat. Ce legătură este între cântăreață și GeloRevice? Toți artiștii asta iau. Și ei chiar au o problemă dacă nu le ,,merge,, vocea.
    Chiar aștept să îmi spui rezultatul. Deși îl știu sigur. Nu, nu trebuie rețetă, nu e antibiotic, nu e ceva care să sperie. E ceva care face bine.

      (Citează)

    • Confirm si eu, GeloRevoice este foarte bun.
      Acum nu stiu daca o sa-l ajute pe Radu cu problema lui, dar pentru raguseala sau alte probleme cu vocea este mai bun decat multe alte medicamente.

        (Citează)

    • Nu răgușesc de obicei, dar am reținut de GeloRevoice, o să iau la următoarea răceală să-l încerc.

      Presupunând că nu-i vorba de cântăreți de muzică electronică, desigur :P

        (Citează)

  8. La capitolul luat mai usor raceala de la altii. Nu am copii dar, desi inainte raceam cel putin o data pe an cand raceau vecini sau colegi de birou, din 2019 de cand am inceput sa iau vitamina D3 si ceva K2 constant nu am mai racit deloc. Da, stiu ca e un fel de ‘moda’ ar zice altii cu vitamina D, dar asta e experienta mea.
    O data pe an sa fac si testul de vitamina D. Inainte de a suplimenta eram pe pragul minim la analize, dupa ce am luat cateva luni cate 4000 UI am ajuns pe la mijlocul intervalului. Testul e necesar pentru ca fiecare o asimileaza diferit.

      (Citează)

    • “dupa ce am luat cateva luni cate 4000 UI am ajuns pe la mijlocul intervalului.”

      Grija mare cu asa doze pe termen lung. Produc pietre la rinichi. Stai mai bine mai mult la soare si ramai la doze de 1000-2000 UI in perioada iernii. Parerea mea de doi bani..

        (Citează)

    • Grija mare cu asa doze pe termen lung. Produc pietre la rinichi. Stai mai bine mai mult la soare si ramai la doze de 1000-2000 UI in perioada iernii.

      Da, as numi-o opinie conservatoare asta cu pietrele la rinichi. Nu am gasit studii sa o sustina sau contrazica, oricum o sa vad daca apare ceva pe la rinichi. Deocamdata e totul curat.
      Referitor la dozaj cu 1000-2000 UI pe zi unii nici nu reusesc sa iese dupa jumate de an cu analizele in intervalul recomandat. Am doua exemple printre apropiati. Problema este ca iarna nu stai la soare, deloc. Ar trebui macar o ora pe saptamana in slip :) sa faca vreo diferenta.

        (Citează)

    • Și noi luăm vitamine și diverse suplimente. Mi-am făcut un test de vitamina D acum câțiva ani, aveam foarte scăzut nivelul, ca 80% din poporul român. Analiza aia ar trebui să fie gratuită măcar o vreme, ca să se testeze cât mai mulți. Așa cred că am plătit 200 de lei pe ea, dar a meritat.

      Tot de pe blog am aflat că vitamina D este legată de multe posibile probleme. Cred ca s-a zis de ea într-un articol în care spuneam că port tot mai des ochelari de soare pentru că mă deranjează soarele puternic (trăiesc ca Batman în peșteră).

        (Citează)

    • Raul: vitamina D3 si ceva K2

      d3 (dar nu de 4000), c (1000-2000) si zinc (si magneziu, dar ala e teoretic pt altceva).
      si eu confirm cu raceli mai mult pe lipsa.
      ps. copilul merge constant la gradinita, deci expunere exista.
      ps2. evit cat pot de mult transportul in comun in perioada asta
      ps3. conteaza si somnul, alimentatia si miscarea, dar astea erau similare si inainte

        (Citează)

  9. As putea adăuga în lista “leacurilor băbești” mierea cu propolis.

    La începutul lunii decembrie eu și fetele am “achiziționat” gratuit Gripa A și am avut tuse 3 săptămâni. Timp in care am luat de 2-3 ori pe zi cate o lingura de miere cu propolis și și-a făcut efectul acest tratament.

    Acum bine și înțeles depinde și de organismul fiecăruia.

    Wish you health!

      (Citează)

  10. Tușești de aproape 3 luni continuu, și nu te-a trimis măcar la o radiografie? Sigur, poate că nu e nimic, dar poate să fie o pneumonie, TBC (suntem pe primul loc în Europa!), sau unele mai nasoale. Știu pe cineva care de la o tuse ușoară dar continuă a descoperit cancer pulmonar.

      (Citează)

    • Din pacate, la fel cunosc si eu. A fost la pneumonolog si degeaba. Pneumologul de la Regina Maria a “ratat” un cancer pulmonar incurabil.

        (Citează)

    • Nu tușesc de 3 luni, ci sunt răcit on/off de 3 luni și asta vine mereu la pachet cu tuse. Dacă aș tuși așa fără un motiv clar, m-aș duce la alte teste.

        (Citează)

  11. Valentin:
    Ceapa tocata mai mic, la picioare, pe talpa.
    Pui ceapa intr-o punga, bagi piciorul in punga si asezi ceapa pe talpa, apoi tragi un ciorap peste punga.

    Se face seara cand intrii la culcare.

    De fiecare data cand aud aberatii din astea ma intreb ce este in capul persoanei care le debiteaza (daca nu e trolling). Imi da cu virgula de multe ori.
    Daca ar functiona aceste leacuri din mosi stramosi – atunci cu siguranta cei din pharma ar investiga si ar scoate un produs de 100 de ori mai eficace, ieftin (ca e doar ceapa) si l-ar pune pe piata. Dar nu, aia din pharma (care sunt maxim dupa profit) de regula vor sa ne “omoare” prin diverse vaccinuri – ca sa-si piarda baza de clienti si sa nu mai faca profit.

    Sper ca nu votezi de regula la alegeri

      (Citează)

    • Ariel: Daca ar functiona aceste leacuri din mosi stramosi – atunci cu siguranta cei din pharma ar investiga si ar scoate un produs de 100 de ori mai eficace, ieftin (ca e doar ceapa) si l-ar pune pe piata

      Să știi că au făcut și asta de câteva ori. Apoi, pe măsură ce s-au descoperit mecanismele corpului la nivel mai avansat, au inventat substanțe mai bune sau mai bine targetate.

        (Citează)

  12. Vlad:
    Degeaba “te-a ascultat” la plamani – asa nu se poate detecta mai nimic.

    Cu siguranta ai niste bacterii in plamani de care nu scapi cu sirop de tuse.
    Ori le invinge sistemul imunitar ori ramai cu ele.
    De cele mai multe ori ramai cu ele.

    Trebuiesc altfel de investigatii.

    sigur. trebuie intai o radiografie pulmonara, eco pe diafragma, RMN toracic, apoi un CT, in caz ca nu te-ai bombardat suficient, apoi inca o doza de antibiotice, in caz ca, pe urma niste homeopatice cu 0.00001% ficat de rata de padure, apoi o rugaciune la capela spitalului si o suta de euro in buzunarul medicului. Acum, redevenind serios, eu as recomanda un pneumolog. Si un pic de bun simt.

      (Citează)

    • N-am bun simț?

        (Citează)

    • Mă refer la Vlad

        (Citează)

    • Tușește, dom’ne, mai încet, că deranjezi vecinii de blog.

      Dacă aș tuși așa fără un motiv clar, m-aș duce la alte teste.

      Asta mi-a plăcut. În viață e important să ai motive.

      Nu este nimic în neregulă, așa se întâmplă când copiii intră în colectivitate și apoi aduc acasă diverse.

      Este ceva în neregulă. E normal, da pentru copil să răcească des până se imunizează, din când în când e de așteptat să mai luați și voi, dar iei toate tipurile de răceală la fiecare tură e ceva în neregulă, că n-ai dus-o la grădiniță în Africa, sunt tot microbi de București cu care, în teorie, te mai întâlnești.

      Am pățit așa ceva similar prin 2014 – credeam că era pentru că zburam foarte mult și călătoream peste tot , copil la grădiniță – în niciun caz nu aș fi zis că e din cauză că munceam până la epuizare și 50% după și sistemul imunitar mai era doar cu numele.
      M-am întremat după ce m-am odihnit.
      Aceasta nu e sugestie medicală, nu cred că tratamentul pentru tuse e odihna, mergi ”la raze” și la pneumolog, dacă nu știi ce ai și behăi foarte des, chiar dacă ai motiv, zic doar că dacă răcești așa des trebuie să fie o cauză mai elaborată de a răcit copilul – că, în teorie, sistemul tău imunitar ar trebui să fie format.

        (Citează)

    • @ipo – zi-mi cu ce am gresit, ca nu imi dau seama. cum de nu am avut bun simt cand am spus ca trebuiesc altfel de investigatii si nu un banal “ascultat de plamani” ?

        (Citează)

  13. Aparent e la moda tusea in sezonul asta in toata lumea: https://www.huffpost.com/entry/persistent-cough-not-covid_l_656f1f74e4b0f3e5f44aca8f

      (Citează)

    • Știu, am urmărit și eu subiectul de câteva luni.
      Nu exclud să fi avut măcar o dată RSV în perioada anterioară. Din păcate, doar pe Alice am testat-o o dată și nu era asta, deși era cam târziu în evoluția bolii ca să fim sigur că nu este un fals negativ.

      Nu cred că am avut RSV în copilărie sau mama nu știe să-mi spună. Nu știu nici dacă rămâi apoi cu imunitate. Bănuiesc că nu.

        (Citează)

  14. Du-te la doctor. Dar, dacă vine vorba de leacuri băbești, să-ți zic și eu unul. :)
    Un alt leac băbesc, îl folosește cu succes soția mea:
    Caramelizezi 5 linguri de zahăr, îl dai de pe foc, pui 0,5 litri de bere și pui pe foc mic, unde îl lași să fiarbă circa 20 minute (până se topește zahărul și se evaporă alcoolul).
    Îl pui într-un borcan acoperit, iar în fiecare dimineață pe stomacul gol iei o lingură de așa ceva, iar un copil o linguriță.
    Se face cam 6 zile asta, dar după 2…3 zile i se oprește tusea.

      (Citează)

    • Ceva mai bun. Se ia un litru de țuică, hai doi, că mai scade, se fierbe cu mirodenii și miere, după gust, se administrează uz intern până se termină. Țuica sau tusea. Dacă totuși nu funcționează, a doua zi nu vei mai observa tusea datorită altor simptome mai intense.

        (Citează)

    • Bro, bere fiartă, n-aș putea. Am băut o dată și mi-a ajuns. Cred că scapi de boală cu ea pentru că se sperie virusul și fuge.

        (Citează)

  15. ipo: sigur. trebuie intai o radiografie pulmonara, eco pe diafragma, RMN toracic, apoi un CT, in caz ca nu te-ai bombardat suficient, apoi inca o doza de antibiotice, in caz ca, pe urma niste homeopatice cu 0.00001% ficat de rata de padure, apoi o rugaciune la capela spitalului si o suta de euro in buzunarul medicului. Acum, redevenind serios, eu as recomanda un pneumolog. Si un pic de bun simt.

    NU am zis nimic din ce mentionezi tu.
    Sunt si alte proceduri total neinvazive atat la diagnosticare cat si la tratare.

      (Citează)

  16. Daca as raci de 3 ori in 3 luni mi-as pune problema ca ceva nu e in regula. M-as uita putin la stilul de viata. As adopta o dieta mai sanatoasa,as face putin sport. E demonstrat ca alcoolul scade imunitatea organismului din primele ore de la ingerare. M-as uita si la cat consum pe saptamana. Nu prea e normal sa racesti de 3 ori in 3 luni.

      (Citează)

    • Are copil mic care merge la gradinita. Asa sunt si colegii mai de munca cu copii,vesnic bolnavi

        (Citează)

    • cosmin: Daca as raci de 3 ori in 3 luni mi-as pune problema ca ceva nu e in regula.

      Nu este nimic în neregulă, așa se întâmplă când copiii intră în colectivitate și apoi aduc acasă diverse. Nici eu nu știam asta până n-a început grădinița. Adică ne ziceau toți că va răci ea săptămânal, dar nu că ne va da și nouă.

      cosmin: E demonstrat ca alcoolul scade imunitatea organismului din primele ore de la ingerare. M-as uita si la cat consum pe saptamana.

      Nu beau aproape deloc. În perioada 28-31 decembrie am băut un singur cocktail în oraș.
      Am băut de Revelion.
      De la Revelion până astăzi am băut o bere de 0,33 și o jumătate de pahar de vin.

        (Citează)

  17. Bogdan:
    Si dimineata cand scoti ciorapul, pute a talpa de tenis chinezesc

    ai scris penis gresit

      (Citează)

  18. scapi doar cu o CT de apartament.

      (Citează)

  19. tusea se poate manifesta din sute de motive. O tuse care se intinde pe o perioada atat de mare poate fi de la functionarea precara a microbiomului intestinal. O chestie destul de grava

      (Citează)

  20. Sport, miscare din astea faci ? Cum stai cu sistemul imunitar ? Fumezi ? Bei(alcool) mult ?
    Incearca sa gasesti un medic mai bun, zic si eu.

      (Citează)

    • Nu, am copil care răcește des la grădiniță, cum se întâmplă.

      Fac cam 4000 de pași zilnic și când nu sunt răcit merg la sală. Imunitar sunt… mediu, aș zice. Nu fumez. Nu prea mai beau deloc, cred că 2 unități pe săptămână este media acum.

        (Citează)

  21. nwradu:
    Am încercat diverse, acum recent trahisept și astha 15. Am văzut un efect și de la ele.

    Tusocalm are codeina aia care face diferenta, problema e ca trebuie pauza de la condus cateva zile :))

      (Citează)

  22. nwradu:
    Bro, bere fiartă, n-aș putea. Am băut o dată și mi-a ajuns. Cred că scapi de boală cu ea pentru că se sperie virusul și fuge.

    Nu-i așa de rea cum ți se pare. Încearcă, iar dacă nu merge, iei un purgativ (știți bancul?).
    Să văd apoi dacă mai îndrăznești să tușești.
    Încearcă chestia cu berea, de la o lingură dimineața pe stomacul gol nu mori.

      (Citează)

  23. felicitari Boris! am ras si m-am simtit razbunat pt articolele pline cu asa zise informatii, dar care put de publicitate (marcata sau nu)

    Boris:
    Degeaba veniti cu leacuri babesti la Radu, el nu e in target. Asculta aici: Se ia un Glenfiddich 30 Year Old (de pe finestore), se freaca bine cu un fenicul pisat (luat de pe tazz) impreuna cu un ananas ready to eat adus cu avionul (au pe freshful). Se pune totul in doua pungulite, si se pun la urechi, si peste ele se pun niste casti ful ear de la sennheiser (neaparat cu noise canceling on), luate de pe emag. Se sta asa si se face binging la un serial de pe amazon prime, dupa care se baga 3 ore de Guardians of Gaalxy, luat gratis de pe epic store, si jucat pe PS7 (in precomanda la altex). Dupa aia esti ca nou. Il las pe Radu sa adauge linkurile pe produse.

      (Citează)

  24. nwradu:
    Nu răgușesc de obicei, dar am reținut de GeloRevoice, o să iau la următoarea răceală să-l încerc.

    Presupunând că nu-i vorba de cântăreți de muzică electronică, desigur :P

    Nu. Nu la răceală! Doar la tuse. Nu e totuna.

      (Citează)

  25. As face o radiografie pulmonara, ca nu tot timpul se aude la stetoscop daca ai ceva.

      (Citează)

  26. vezi ca nu sunt viruși. sunt virusuri (biologic). Virușii sunt in IT :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus