un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ministerul Sănătății te vrea plin de antibiotice

25 Jan 2024  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

Dacă vreți un exemplu bun pentru haosul din guvernul României, uitați-vă la scandalul și evoluția ideii de a da antibiotice la liber oricui le vrea.

Pe scurt a fost așa:

Nimeni: nimic.
Ministerul Sănătății: oricine va putea lua din farmacii antibiotice, fără o rețetă, dar maxim o doză de urgență pentru 3 zile și completând o declarație pe propria răspundere.

Asta se întâmpla pe 19 ianuarie, cu un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Pe 22 ianuarie, situația deja se schimbă. Un nou ordin prevede scade doza la maxim 48 de ore, nu 72 de ore. Pe 23 ianuarie, un alt ordin modifică un pic metodologia de eliberare a antibioticelor, dar pe scurt tot rămâne prevederea despre cele 2 zile și o declarație ce trebuie completată.

Tot atunci, Colegiul Farmaciștilor cere retragerea ordinului în întregime. Reprezentanții spun că, dacă Ministerul Sănătății vrea să permită eliberarea antibioticelor fără rețetă de la medic, atunci farmacistul ar trebui să fie cel care decide dacă este o situație de urgență sau nu și nu pacientul să dea o declarație pe propria răspundere și atât.

 

Mie întreaga situație mi se pare izvorâtă din nimic. România are unul dintre cele mai mare consumuri de antibiotice din Uniunea Europeană, iar o declarație oficială de anul trecut spune ca suntem pe locul 3 în ceea ce privește rezistența la antimicrobiene.

Antibioticele sunt utile doar împotriva bacteriilor, nu și a virușilor. Cu toate acestea, normele laxe de vânzare a acestora îi fac pe mulți români să ia antibiotice la orice răceală, uneori sub motivul “păi la infecție virală poate apărea și o suprainfecție bacteriană dacă se strânge puroi în gât sau plămâni sau pur și simplu scade imunitatea”. Ceea ce poate fi adevărat, dar nu la debutul unei răceli și tot un medic ar trebui să decidă asta.

În România, însă, medicii dau antibiotice ca pe bomboane. 4,2 milioane de români au avut anul trecut rețetă de la medic pentru antibiotice. Al meu de familie mi-a dat rețetă de antibiotice fără să mă vadă. A intrat Matilda la el spunându-i că sunt răcit de vreo săptămână, întrebându-l ce tratament recomandă, și a ieșit de acolo cu o rețetă ce includea și antibiotice pe lângă pastile de gât și alte medicamente fără regim special.

Problema este că, dacă iei antibiotice, îți crești rezistența bacteriilor. V-am spus, suntem pe locul 3 în Europa în ce privește rezistența la antibiotice. Când bacteriile sunt mai rezistente la tratamentul care ar trebui să le distrugă înseamnă că vor trăi mai mult în corpul nostru și sunt deci și șanse mai mari să le transmiți și altora.

Mai mult, dacă ajungi la o problemă mai gravă de sănătate, o operație, o spitalizare, o infecție serioasă, s-ar putea ca atunci să conteze mult că în organismul tău sau în spital sunt bacterii care în timp s-au adaptat la antibiotice și sunt mult mai greu de omorât.

Eu personal aveam chiar impresia că un tratament normal de antibiotic este de 5 zile. Că dacă-l iei 3 sau 2 zile, de fapt doar îți obișnuiești corpul cu el și “călești” bacteriile pentru a le face mai rezistente. Sper că mă înșel.

Un prieten din Germania îmi spune chiar că la ei întâi se face o cultură microbiană și apoi ți se prescrie antibiotic, unul potrivit bacteriilor pe care trebuie să le omoare. Așa o fi.

 

În rest, însă, Ordinul Ministerului este o glumă. Oricine trăiește cu convingerea că are nevoie de antibiotice pentru că-l doare în gât sau are un pic de febră se va duce la farmacie, va completa o declarație pe propria răspundere în care se jură că este bolnav și se jură că nu mai ia și din altă farmacie altă doză. Apoi se va duce în următoarea farmacie și va completa și acolo o declarație similară și apoi încă una. Nu e ca și cum există vreun sistem informatic în care să se înregistreze aceste date, ca să se vadă cât antibiotic a primit deja respectivul din alte farmacii.

Și inclusiv propunerea Colegiului ca farmaciștii din teren să decidă dacă este sau nu o urgență medicală este inutilă. Întotdeauna se poate mima o boală, întotdeauna se va găsi un farmacist căruia nu-i pasă dacă este sau nu urgență reală sau care vrea doar să mai vândă niște pastile.

    33 comentarii

  1. Dexonline:
    virus, viruși – substantiv masculin

    1. informatică Program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor.

    Pentru bacterii antibiotice si pentru virusi Bitdefender pastile sau injectabil.

      (Citează)

    • Antibiograma se făcea dupa ce imi spune mama pe vremea comunistilor.
      Se face si acum, dar trebuie sa ceri sau depinde de medic.
      Chiar si asa o sa vezi ca unele laboratoare au onsteluta ca pt nush ce analiza sunt in proces de..ceva..

        (Citează)

  2. ”Un prieten din Germania îmi spune chiar că la ei întâi se face o cultură microbiană și apoi ți se prescrie antibiotic, unul potrivit bacteriilor pe care trebuie să le omoare. Așa o fi.”

    nu e niciun ”asa o fi” este obligatoriu pentru a se precrie in mod corect antibiotice. problema la noi este ca medicii prescriu amtibiotice dupa ureche, fara a consulta antibiograma.

      (Citează)

    • daddy:
      ”Un prieten din Germania îmi spune chiar că la ei întâi se face o cultură microbiană și apoi ți se prescrie antibiotic, unul potrivit bacteriilor pe care trebuie să le omoare. Așa o fi.”
      nu e niciun ”asa o fi” este obligatoriu pentru a se precrie in mod corect antibiotice. problema la noi este ca medicii prescriu amtibiotice dupa ureche, fara a consulta antibiograma.

      Asta daca poti sa prelevezi tesutul de la infectie. Se mai intampla ca infectia sa fie interna si nu ai cum sa scoti acel tesut decat prin incizie, lucru care nu e de dorit sa o faci. Si atunci nu iti ramane decat sa incerci antibiotice si daca nu vezi in 2-3 zile imbunatatire schimbi cu alta clasa de antibiotice.

        (Citează)

    • in 80% din cazurile in care se prescriu antibiotice nu este necesara prelevare de tesut ca sa se faca antibiograma. celelalte cazuri se preteaza la spitalizare.

        (Citează)

    • Somebody: Si atunci nu iti ramane decat sa incerci antibiotice si daca nu vezi in 2-3 zile imbunatatire schimbi cu alta clasa de antibiotice.

      Da, și asta este o variantă de tratament, I guess.

        (Citează)

  3. Probabil vreun mare furnizor de antibiotice are depozitele pline.
    Despre munții de măști și de dezinfectant, nimic, e ok.

      (Citează)

  4. Lasati lumea sa ia pastile. Asa se invarte economia, unii produc, ailalti vand, noi cumparam…..

      (Citează)

  5. daca il intrebai pe google vedeai ca exista un sistem informatic in care se vor raporta datele colectate.

    nu stiu daca e un ordin bun sau nu, dar ma intreb ce te faci cand chiar ai nevoie de antibiotic si tu esti in capatul celalalt al tarii si e vineri seara si medicul tau de familie oricum nu lucreaza pana marti?

    eu vad un lucru pozitiv in treaba asta pentru ca se incearca un sistem, se aduna date si se pot face ajustari apoi.
    prin comparatie cu ignoram problema si farmaciile vor da in continuare antibiotice tratament complet (nu pt 2 zile) oricui intreaba frumos si nu pare extradubios, chiar daca nu are reteta.

    stiu ca e un blog de pareri, dar nu strica nimanui sa isi puna intrebari si din alte unghiuri.
    tu ai spus ca nu arde nimic daca nu apar 3 articole pe zi.. poate un volum mai mic, dar cu pareri si din “pantofii” altora ar ajuta mai mult/

      (Citează)

    • Te duci la urgenta la spital.

        (Citează)

    • Sau si mai probabil, in loc sa te duci la Spitalul de Urgenta din judet, te duci si o rogi pe farmacista aia draguta sa iti dea si tie cateva pastile pana cand poti sa ajungi la medic. Fiindca acum asta se intampla.

      Sau o alta varianta este cea prezentata de Radu, in care se duce un membru al familie la medicul de familie si acesta iti elibereaza cate antibiotice vrei fara ca macar sa te vada.

        (Citează)

    • urweiss: Te duci la urgenta la spital.

      nu toate cazurile sunt urgente.
      si nu in toate locurile exista spital de urgenta disponibil.
      si nu toti oamenii au masina sau acces rapid spitalul ala mare de la judet.

      si atunci ce facem?
      folosim ambulantele pe post de taxi si aglomeram extra urgenta?
      sau permitem doze limitate de la farmacie adaugand si un control mai strict?

      daca ar fi sa ma intreb..
      cine se opune masurii?
      farmacistii sau medicii?
      de ce oare nu vor farmacistii un soft in care sa raporteze toate antibioticele vandute?

      in fine.. aici pare ca nu e locul pentru intrebari..

        (Citează)

    • Da, Nu e loc pt intrebari retarde a la antena 3 / romania tv

        (Citează)

    • @john2381: ai un caz foarte specific și destul de complex și îl folosești ca justificare pentru întreaga idee a Ministerului, care însă are evident de multe dezavantaje.

      Pe principiul ăsta, dacă ești în partea cealaltă a țării și pățești ceva, ar trebui să ai de toate cu tine pentru orice situație neprevăzută.

      Ordinul Ministerului doar complică o problemă pe care deja România o are și doar deschide calea pentru abuzuri în mod disproporționat cu problemele pe care poate le rezolvă.

      Sunt de acord cu tine că, dacă pleci în concediu în strainătate, de exemplu, nu strică să ai niște antibiotice la tine, mai ales dacă mergi în zone mai sălbatice. Dar este un scenariu aparte, puțin întâlnit, și care putea fi rezolvat altfel (de ex, să arăți documentele de călătorie sau să-ți dea medicul o rețetă, în prealabil, după ce i le arați lui).

        (Citează)

  6. Blackskull:
    Lasati lumea sa ia pastile. Asa se invarte economia, unii produc, ailalti vand, noi cumparam…..

    Ca si o completare: antibioticele in timp iti afecteaza organismul, in sensul ca (organismul tau) “se invata” cu antibioticul si ulterior corpul nu va mai raspunde eficient la un tratament cand chiar vei avea nevoie; deci vei face complicatii extrem de dureroase si destui vor muri. Exact ce vrea PSD(NL): populism insa fara sa suporte nota de plata cu (pensii si ajutoare sociale).

      (Citează)

  7. Salut Radu, as vrea sa iți scriu un punct de vedere din perspectiva unui om care cunoaște domeniul farmaceutic destul de bine din interior.

    Cum stăteau lucrurile până acum: în teorie nu se puteau elibera antibiotice fără rețetă. Nu exista nici o lege care să reglementeze eliberarea unor doze de urgență. În practică nu exista nici o forma de control a statului asupra farmaciilor pentru a vedea în ce condiții se eliberează antibioticele. Oricine putea merge la farmacie și putea cumpăra antibiotice atâta timp cât farmacistul era dispus să i le vândă fără rețetă și foarte multe erau dispuse să facă asta. După cum ști farmaciile sunt afaceri private pentru care doar profitul contează deci antibioticele se eliberau în cele mai multe cazuri la liber fără ca statul sa aibă idee ce, cine și în ce condiții a eliberat acele antibiotice.

    Cum stau lucrurile după ultima lege: pentru orice antibiotic eliberat farmacia trebuie să păstreze o rețetă, în original, care să justifice eliberarea antibioticelor. Mai mult, dacă până acum era suficientă o rețetă simpla, scrisă de mână, cu parafa unui medic de acum este nevoie de o rețetă tipizată cu serie si număr de înregistrare care asigură trasabilitatea antibioticelor din momentul eliberării rețetei până in momentul eliberării lor. Toate farmaciile sunt obligate să iși ajusteze sistemele informatice astfel încât să poate înregistra toate aceste rețete. Toate datele referitoare la rețetele primite și antibioticele eliberate sunt trimise la CJAS pentru verificare.

    Acum referitor la doza de urgenta pt maxim 48 de ore: ar trebui să aibă rolul de a da access pacienților la antibiotice în cazul în care nu pot ajunge la medic. Care sunt situațiile astea? Habar nu am. Sincer mi se pare doar o portiță de care lumea v-a încerca să abuzeze la maxim. Chiar dacă trebuie completată o declarație pe proprie răspundere nu prea văd cine o să stea sa verifice si să compare manual declarațiile astea.

    Este noua lege una bună? la prima vedere pare a încerca să rezolve abuzurile farmaciilor în eliberarea antibioticelor fără control doar din criterii financiare. O să funcționeze? Rămâne de văzut, știm cu toți că România și românii au o reziliență foarte mare la schimbare și o capacitate nelimitată de a fenta regulile.

      (Citează)

    • Exact, radu se duce pe fenta din media, ca de acum o sa se dea antibiotice la liber (de parca pana acum nu se dadeau oricum).

      De fapt fenta e fix invers, in afara de reglementarea aia de 72/48 h care e fum in ochi, oridnul de ministru e despre retete speciale cu serie si numar (deci nu mai poate nici macar orice doctor sa iti dea reteta de anitbiotice), despre raportat la STS toate antibioticele vandute cu cnp and shit. Asta prevede de fapt legea, sa fie sclavii controlati si mai bine, sa nu care cumva sa nu stie statul ce bagi in gura, ce bagi in fund, ce futi, tot.

      Suprapune asta peste faptul ca statul roman oricum nu e capabil sa faca nimic corect (adica nu exista tipizate pentru retele alea, sistemul e praf, daca ar fi impus total de azi practic nu ar mai putea nimeni sa cumpere antibiotice.

      Ce intelege “inteligentia” superficiala a tarii. Fix ce transmite radu in articol cu verbose mai rau ca chatGPT 1.0. Bla, bla, bla… nu vor romanii sa se civilizeze si sa ia antibiotice ca in vest.

        (Citează)

    • Boris: radu se duce pe fenta din media

      radu (cel care se vede de partea asta a blogului) sta in casa si face teste din cosmopolitan pe post de introspectie anuala,
      deci e de asteptat sa plece pe fenta.

      ce nu inteleg eu e de ce dupa atata feedback in comentarii (pe blog in general) tot nu isi pune intrebari suplimentare (macar intrebarile, stiu ca nu e plauzibil sa aiba toate raspunsurile)

        (Citează)

    • Boris: Exact, radu se duce pe fenta din media, ca de acum o sa se dea antibiotice la liber (de parca pana acum nu se dadeau oricum).

      Actually, Radu știe foarte bine care este situația antibioticelor și legile din domeniu pentru că mama lui este farmacistă și avem și alți farmaciști și medici în familie, deci mai ușor cu scenariile.

      Și știu și cum se pot obține antibiotice fără rețetă sau mai degrabă cât de dificil este. De exemplu, aici în cartier nici o farmacie nu eliberează fără. Poate mai contează și cum te prezinți în fața farmacistei și cum te citește, dar în general nu se dau antibiotice.

      Discuția aici este despre eliberarea unor doze de urgență doar pe baza unei declarații în care promiți că nu ai nevoie, într-un popor care crede că antibioticele vindecă orice, NU despre sistemele informatice pentru rețelele eliberate de medici.

      Cum bine zice Donau:

      Donaukinder: Acum referitor la doza de urgenta pt maxim 48 de ore: ar trebui să aibă rolul de a da access pacienților la antibiotice în cazul în care nu pot ajunge la medic. Care sunt situațiile astea? Habar nu am. Sincer mi se pare doar o portiță de care lumea v-a încerca să abuzeze la maxim. Chiar dacă trebuie completată o declarație pe proprie răspundere nu prea văd cine o să stea sa verifice si să compare manual declarațiile astea.

        (Citează)

  8. Nu cred că interizcerea sau îngreunarea vânzărilor antibioticelor este cheia, cât o educație a populației cu privire la rolul și utilizarea acestor medicamente.

    Eu luam, în tinerețe, antibiotice pentru orice răceală un pic mai serioasă. Ceea ce mi-a cauzat probeleme digestive serioase din cauza distrugerii florei bacteriene bune din intestine. Și după 20 de ani trag ponoasele…

      (Citează)

    • motanes: Eu luam, în tinerețe, antibiotice pentru orice răceală un pic mai serioasă.

      Me too. Și degeaba acum se recomandă prin reclame să iei și probiotice după antibiotic, că puțini mai dau bani și pe alea.

        (Citează)

  9. Ministerul Sănătății: oricine va putea lua din farmacii antibiotice, fără o rețetă, dar maxim o doză de urgență pentru 3 zile și completând o declarație pe propria răspundere.

    E foarte bine, iar titlul tau e can-can. Antibioticele ar trebui sa poata fi eliberate cu acordul, evaluarea farmacistului .
    Nu re vrea ministerul sanatatii plin de medicamente, ci recunoaste ca are o problema cu medicina de familie si de specialitate , cea care trebuie sa decida, prescrie.
    Felicitări lor, nu este nicium motiv pentru a priva omul de accesul la tratament, când tratamentul e disponibil, sub argumentul birocrației – stai la coadă la rețete.

      (Citează)

    • Catalinx: Antibioticele ar trebui sa poata fi eliberate cu acordul, evaluarea farmacistului

      De ce este asta mai bine? Medicul măcar stă față în față cu tine la evaluarea aia. Farmacistului cum îi ceri să te evalueze, din spatele ghișeului de după care a devenit de fapt un vânzător? O să-mi pună întrebări, se uită în gât, mă ascultă cu stetoscopul, ce face?

      Că s-au dus vremurile în care farmaciștii aveau și laborator în care preparau rețete și alte treburi avansate, acum se pune accentul pe vânzare, să ai minim 2 produse pe bon, să-i faci clientului card de cumpărături.

        (Citează)

  10. Si asa o sa ajunga lumea sa ia 2 zile antibiotice pentru orice cacat. Si chiar cand ele ar fi necesara, doza insuficienta ajunge mai rau sa faca, ca bacteria devine imuna la tipul ala de antibiotic.
    Ce idiotenie!

      (Citează)

  11. Daca tot ai pomenit Germania:
    Daca vrei sa ti dai seama daca e infectie bacteriana si nu ai vreun virus, faci testul asta:
    procalcitonina-PCT.

    Eu a trebuit sa citesc din carti ca medicii de familie sunt cei mai imbecili dr(de fapt nu ar trebui numiti asa)-sunt mai slabi ca un asistent.

    Change my mind!

      (Citează)

    • Change your mind: Imbolnaveste-te tu in (sa zicem) Petrosani, vineri seara de amigdalita (de care ai mai facut de 10 ori in ultimii 5 ani), si, in loc sa te duci sa iti iei antibiotice de la farmacie vezi cum, unde si cand poti face testul ala minune, si apoi care sunt pasii pana sa poti sa iei prima doza de anitbiotic. Si intretimp stai cu febra 38-40 pana rezolvi problema…ca in germania.

      Majoritatea dintre voi habar nu aveti ca traiti in romania si ca lucrurile functioneaza ca in romania, iar cand vii cu proceduri de germania nu faci decat mai rau, nu mai bine.

        (Citează)

    • Eu nu stau in provincie, dar in prinicipiu legea o dai pentru toti, n-ai sistemul sa faci fata, lasa-i sa traiasca macar, chit ca se trateaza singuri, ca macar farmacii nonstop inca mai avem. Nu ca in vest, unde success sa gasesti farmacie deschisa in orice seara.

      Medicii de familie sunt cei mai praf. Si da, tocmai de aia, pentru ca in sistemul romanesc nu poti sa faci nimic fara sa treci intai pe la medicul de familie, tot flowul asta nou pentru antibiotice (si inclusiv testul zis de tine) nu e ok.

      Flowul “legal” e: medic de familie -> trimitere specialist -> trimitere la analize -> interpretare analize -> tratament.

      Problema e ca in romania success sa faci flowul asta in timp util cand ai ceva boala care nu e nici urgenta nici “lasa-o ca trece cu un paracetamol”.

      Un exemplu bun, orice infectie bacteriana care te duce la 39-40 de grade in cateva ore, de unde si exemplu cu amigdalita, dar poate fi orice altceva.
      Da, stiu ca multi romani in cazul asta se duc la camera de garda sau si mai rau cheama 112 (unde poti sa stai lejer 4-5-6-7-8 ore sa astepti tocmai din de aglomeratie), insa nici asta nu e normal.
      Normal e sa ma lasi sa ma duc la consultatie la stat la orl, daca stiu ca ma doare in gat. Ok, sunt 5% care se duc aiurea la orl, ca ei trebuiau sa se duca la ginecologie, asta e ti-o asumi. Decat sa mentii o armata de hartogari si un sistem de rahat numit “medicina de familie”. Ca stat nu ai nici o problema daca sun la medlife sa imi fac o consultatie direct la orl, fara sa trec pe la un generalist, deci ce sa vezi, se poate.

      Sa nu poti sa iti faci o programare la un spital de stat la un specialist fara trmitere de la medicul de familie (in prinicipiu in afara de camera de garda nu poti face nimic la stat fara hartia de la medicul de familie), e crima. Ma pis pe triajul facut de medicii de familie si pe cunostintele lor (si pe programul de lucru, si pe atitudine, si pe dotari, si pe multe alte chestii).

        (Citează)

    • Stai în Petroșani. Te operezi de ceva banal precum apendicită sau amigdalită sau prostată. Iei o infecție din spital. Ghinion, e rezistentă la antibiotice, tragi mult mai tare ca să-ți treacă pentru că în trecut la orice răceală luai și antibiotice, “să fie”. De ce nu vezi și cazurile defavorabile, nu doar scenarii în care ai făcut de 10 ori infecție la amigdale?

        (Citează)

  12. daca te stii cu problema aia de atatia ani, le rezolvi.
    Nu sunt medic si nici nu pretind, dar e posibil sa nu fie aia.
    Simpatizez ca nu stai in oras mare si asta te expune la riscuri(stiu ce inseamna medicina in provincie).

    Dar eu voiam sa mi schimbi parearea legat de medicii de familie.

    Boris:
    Change your mind: Imbolnaveste-te tu in (sa zicem) Petrosani, vineri seara de amigdalita (de care ai mai facut de 10 ori in ultimii 5 ani), si, in loc sa te duci sa iti iei antibiotice de la farmacie vezi cum, unde si cand poti face testul ala minune, si apoi care sunt pasii pana sa poti sa iei prima doza de anitbiotic. Si intretimp stai cu febra 38-40 pana rezolvi problema…ca in germania.

    Majoritatea dintre voi habar nu aveti ca traiti in romania si ca lucrurile functioneaza ca in romania, iar cand vii cu proceduri de germania nu faci decat mai rau, nu mai bine.

      (Citează)

  13. Florin: procalcitonina-PCT

    analiza asta nu poate tine loc de antibiograma.

      (Citează)

  14. Boris:
    Change your mind: Imbolnaveste-te tu in (sa zicem) Petrosani, vineri seara de amigdalita (de care ai mai facut de 10 ori in ultimii 5 ani),

    Caută-te la dinți. Sigur ai infecții latente. Care apropo se rezolvă cu freza nu cu antibiotice generice.

      (Citează)

  15. S-a facut lobby pentru a putea face vanzari mai mari companiile producatoare de antibiotice.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus