►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sau de fapt poate că merge, dar trebuie să aplici atâtea trucuri pentru a face Vision Pro funcțional în România încât mi se pare că nu primești experiența pe care ar trebui să o ai când cheltui minim 3.500 de dolari.
Sunt sigur că există români care și-ar cumpăra casca Apple. Într-un an m-am întâlnit în aeroport cu niște români care veneau din New York, unde își cumpăraseră noile iPhone înaintea lansării din România. Probabil sunt și dezvoltatori de aplicații sau pur și simplu curioși care vor casca. Într-o țară cu 56.000 de milionari în dolari, se găsesc câțiva români care să-și dorească și Vision Pro.
Apple face însă aproape imposibilă utilizarea ei în afara SUA, țara în care se lansează momentan. Pentru a activa și utiliza Vision Pro, ai nevoie de Apple ID de SUA pentru a lua aplicații din App Store-ul de VisionOS. Multe aplicații pot fi apoi blocate geografic pentru a nu le putea instala din afara SUA. Mai sunt și alte limitări.
Mai mult, dacă porți ochelari, casca Vision Pro trebuie modificată cu lentile comandate special la Zeiss, iar Zeiss acceptă doar comenzi din SUA și livrează doar în SUA.
Dar să zicem că nu poți ochelari, ci doar vrei să-ți cumperi casca din SUA și să o aduci în România și să o folosești aici pentru… spatial computing de diverse soiuri.
Partea cu Apple ID de SUA este cea complicată. În trecut se putea face Apple ID pe SUA și apoi instalai o aplicație gratuită și ziceai că nu ai de ce să adaugi un card bancar de SUA pentru că nu era necesară o plată.
Cum faci totuși să plătești pentru aplicații? Când cumperi o cască de 3.500 de dolari, majoritatea dezvoltatorilor se așteaptă să ai deci bani și pentru aplicațiile lor. Nu mă aștept să fie multe gratuite, în special unele spectaculoase de VR.
Păi ar trebui să cumperi carduri valorice de AppStore și să le dai redeem și să iei cu acele credite aplicații. Nici măcar nu este vreo garanție că această întreagă procedură ocolitoare va funcționa pe Vision Pro. Pot fi oricând alte limitări de sistem și nimeni nu va ști exact până când nu apare casca pe piață.
Oricum, în concluzie Apple lansează momentan casca doar în SUA și nu este deloc pregătită pentru export.
Pe mine mă miră și faptul că Apple a gândit casca pentru o singură persoană. Nu poate fi folosită decât cu dificultate și de încă o persoană sau de întreaga familie, deși ai zice că, dacă dai 3.500 de dolari pe ea, o poți da din când în când și copiilor ca să se joace un joc VR sau nevestei ca să vadă și ea un film 3D pe Disney+, dacă vrea asta.
Nu se poate. Casca se leagă de un singur Apple ID și nu are suport pentru mai multe profile. Dacă nevasta are și ea iPhone și Apple ID, nu poate comuta pe profilul ei și aplicațiile și emailurile ei pentru că nu există suport pentru așa ceva în cască.
Există un Guest Mode, dar de fiecare dată când îl activezi trebuie refăcută calibrarea trackingului ocular pentru noua persoană. Probabil este și limitată în acest mod.
Mi se pare aiurea că Apple vrea să dai 3.500 de dolari pe cască și totuși nu o pot folosi și celelalte persoane din casă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
22/01/2024 la 3:43 PM
Cred ca varianta asta de Vision Pro este mai mult pentru dezvoltatori si companii care vor sa vada care ar fi use case-ul pentru un astfel de gadget. Asteptam versiunea non-Pro, probabil anul viitor sau peste 2 ani.
Din punctul meu de vedere, cred ca ar fi fost mai util sa gaseasca rezolvari la probleme mai utile, gen baterii, masini electrice, AI, etc. Siri a ramas in urma, la capitolul AI au fost luati pe sus de Microsoft, OpenAI si chiar Google. CarPlay este un simplu screen mirroring si un skin adaptat pentru masini. Cred ca un Apple Car ar fi completat frumos ecosistemul.
VR/AR nu a prins inca la public, in nicio varianta. La 3600$ nu face niciun sens pentru home entertainment. Sa vedem primele review-uri.
Iosif(Citează)
23/01/2024 la 9:49 PM
Apple nu putea produce baterii, iar mașina lor pare on hold. Momentan ei lansează un produs cu potențial mare: scump, care folosește deja din plin infrastructura creată de Apple (App Store, Facetime etc), și o linie nouă de business.
nwradu(Citează)
22/01/2024 la 3:48 PM
Probabil funcționează cu VPN combinat cu cont de US cum fac pt a vedea Apple TV !
Ardelean Adrian(Citează)
22/01/2024 la 4:12 PM
probabil! dar nu mai iesea ditai articolul daca zicea asta de la inceput.
GabrielG(Citează)
22/01/2024 la 8:05 PM
Probabil că o să fie moca pe File list
ipo(Citează)
22/01/2024 la 4:53 PM
“Mi se pare aiurea că Apple vrea să dai 3.500 de dolari pe cască” -> Ar fi mers asta ca tot text al articolului :).
Baltha Zerus(Citează)
22/01/2024 la 4:59 PM
Ce vremuri, cand se ducea Buhnici in SUA si isi cumpara produse Apple, iar tu l-ai acuzat ca face evaziune fiscala si s-a oparit in direct. Chiar, ma mir ca nu te-a dat in judecata, poate a asteptat sa iti iei Tesla, ca sa aiba ce lua la proces…
Dr Love(Citează)
22/01/2024 la 9:04 PM
Articolul putea să fie completat cu alte informații mai utile. Apple a specificat clar că Vision Pro se vinde doar în SUA momentan — era logic că nu funcționează și în alte țări.
Se zvonește de o lansare globală în vară, la WWDC24.
Claudiu(Citează)
23/01/2024 la 9:50 PM
Nu era logic. Pixel nu se vinde la noi în țară, dar funcționează aici. La fel și Dodge Charger și multe altele.
Nu pariez pe globală, ci doar câteva țări în plus la vară, cele mari pentru Apple.
nwradu(Citează)
23/01/2024 la 6:12 AM
Apple nu vrea banii altor cumparatori, de ce va dati peste cap sa le umpleti buzunarele cand ei isi bat joc de clienti cu orice ocazie?
Gaelex(Citează)
23/01/2024 la 12:27 PM
Lasa sa fie la ei acolo…. Fix pix
Justin(Citează)
23/01/2024 la 7:41 AM
Uite, inca o idee de articol, Xbox gamepass (pentru conserve), nu e disponibil in Romania (doar varianta pc). Sau cel putin asa era acu ceva vreme.
Baltha Zerus(Citează)
23/01/2024 la 10:16 AM
Daca nu e despre Apple nu aduce vizualizari, nu “se” merita…
Radu(Citează)
23/01/2024 la 9:54 PM
Xbox în sine nu este oficial în România, deși în fiecare an se aude că în curând intra si România pe lista lor.
Până atunci, însă, cum încearcă și Radu să zică mai sus, dar cu altă intonație, nu-i nimic interesant la o consolă de jocuri lansată acum câțiva ani. La un produs total nou și inedit, însă, care va fi emblematic pentru anul 2024 în tehnologie indiferent dacă este fail sau nu, da.
nwradu(Citează)
23/01/2024 la 11:02 AM
Nu se agita, pentru ca stiu ca nu or sa vanda multe.
Chiar nu e nicio smecherie sa stai singur in casa cu chestia aia pe cap, care nu e nici prea usoara (e mai grea decat HoloLens, de exemplu), nici prea comoda. Cu o baterie care te tine doua ore si cu un cablu de incarcat de un metru si jumatate (ca pe ala de 3 metri vor sa il vanda separat, as usual)
Chestia asta nu se va vinde mult, pentru ca aduce prea putin la 3500 de dolari. De fapt, aduce prea putin oricum, nu pretul e principala problema.
silicon_v(Citează)
23/01/2024 la 9:52 PM
De vândut cred că vor vinde tot ce pot produce. Înțeleg că nu are un ritm așa mare de producție.
Plus că este un produs de 3.500 de dolari. Nu trebuie să se vândă în aceeași cantitate ca produsele de 1000 de dolari. Și dacă se vând de 3,5 ori mai puține și tot este ok pentru Apple, înseamnă că au deschis cu bine o nouă linie de business.
nwradu(Citează)